Támogasd a Millát!

Támogasd a Millát!

A Millát továbbra is csak veletek együtt tarthatjuk mozgásban, csak így működik. Csak rátok számíthatunk! Kérjük, ha van rá lehetőségetek utaljátok át egy-két órányi munkabéreteket támogatásként, persze ha nagyobb összeg jön, azt különösen köszönjük!

Köszönettel:

a Milla szervezői

Millamédia Nonprofit Kft. (CIB Bank)
HUF: 10700244-67439111-51100005
HUF IBAN: HU85 1070 0244 6743 9111 5110 0005
EUR: 10700244-67439111-50000005
EUR IBAN: HU43 1070 0244 6743 9111 5000 0005
USD: 10700244-67439111-50100002
USD IBAN: HU22 1070 0244 6743 9111 5010 0002

Egymillióan a magyar sajtószabadságért a Facebook-on

A támogatás ára - a demokratikus ellenzéki pártok és a civilek összefogásának feltételeiről

2012.01.09. 09:14 uj_szerzodes

Jelen cikkünket vitaindítónak szánjuk. Az elkövetkező napokban közölni fogjuk a válaszcikkeket, és mindenkit arra bíztatunk, hogy vegyen részt az új szerződés tartalmáról szóló vitában. Aki cikket írna, várjuk a nemzetiminimum@gmail.com címre. Aki a videó formátumot szereti jobban, annak hozzászólását várjuk az Alternatív Köztársasági Elnök kampányban.

 
 

Az elmúlt napok, hetek egyre növekvő elégedetlensége, a január 2-i tüntetés alkalmából összeállt pártok és civilek, az utóbbi időben felbukkant új pártok és mozgalmak kapcsán folyamatosak a találgatások, hogy hogyan lehet megszilárdítani az operaházi tüntetés során időlegesen összeállt koalíciót. Egyesek már egy új ellenzéki kerekasztalról beszélnek, amely egy demokratikus keretek között zajló választáson képes lesz, akár kétharmaddal is, leváltani a rogyadozó Orbán-kormányt.

Hiba lenne azonban összemosni a budapesti tüntetéseken tízezrével megjelenő elégedetleneket a Fidesz ellenzékét alkotó pártok potenciális szavazóival. Van egy gyanúnk, hogy azok közül, akik most az Orbán-kormánnyal elégedetlenek, sokan korábban a baloldali kormánnyal voltak ugyanilyen elégedetlenek, és az az elégedetlenség fordult most Orbán-ellenességbe, ami korábban megszerezte neki (aktív szavazatokkal vagy szimpla passzivitással) a kétharmadot. A mostani elégedetlenség ezek szerint nem csupán az Orbán-kormánynak, hanem immár a teljes politikai elitnek szól, a civil ellenzék nem Orbán ellenzéke, hanem a magyar politikai elit ellen van. Ezt támasztja alá a pártot választani nem tudók (vagy inkább nem akarók) elképesztően magas aránya is.

Ezek az emberek nem fognak automatikusan szavazókká válni, csak azért, mert egyre több politikai formáció jelenik meg a küzdőtéren. Ezek az emberek nem fogják felülírni a politikával szembeni ellenérzéseiket, csak azért, mert létező (és sok esetben már elhasználódott) pártok összefognak egymással és a civilekkel. Az is valószínű, hogy ezek az emberek nem lesznek hajlandók az MSZP-t vagy Gyurcsányt megtűrni egy ellenzéki koalícióban, csak azért, hogy Orbán leváltható legyen. De a hazai politikai rendszert érintő radikális változások nélkül az ártatlanságukat még el nem vesztett új formációk is hiába szállnak ringbe a szavazatokért, hiszen a most tapasztalható, az elmúlt két évtized csalódásainak köszönhető kiábrándultság minden párttal, minden magát politikusként definiáló személlyel szemben kézzel fogható.

Az egyre zajosabb állampolgári, választói elégedetlenséget már régen nem lehet a kisebbik rossz alternatívájával megszólítani.

forrras: http://christopherburg.com/2011/10/10/social-contract/Természetesen magunk sem gondoljuk, hogy ki lehet hagyni a pártokat, a professzionális politikusokat a politikából. Sőt. Épp ezért az a kulcskérdés, hogy mivel, hogyan lehet újra felépíteni a választók képviseleti demokráciába vetett bizalmát. E probléma megoldására tennénk a magunk részéről javaslatot.

 

Új szerződés


A professzionális politikai rétegnek új szerződést kell kötnie a választókkal. Rossz hír, de sajnos nem elég, ha ebben a szerződésben a demokratikus minimum mindenki által unalomig ismételt tételei szerepelnek. Nem elég a sajtószabadság melletti elköteleződés, nem elég a perifériára szorultak iránt tevőleges szolidaritás, nem elég az emberi jogok elismerése és védelme, nem elég a demokratikus jogállam konkrétumai melletti kiállás.

Ezek természetesen kötelező elemek, de mellettük szerepelniük kell azoknak a vállalásoknak is, amelyek a magyar politika szisztematikus torzulásait eredményező problémákat fogják orvosolni, így:

-          az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala: az a párt, amelyik nem kötelezi el magát az ügynöklisták nyilvánosságra hozása mellett, a jelenlegi korrupt, zsarolható politikusokat kitermelő rendszert tartja fenn. Az első lépés a saját párton belüli, ismert ügynökmúlttal rendelkező személyek nevének önkéntes nyilvánosságra hozatala. A választóknak tudniuk kell, zsarolhatók-e a választott képviselőik.

 -          a pártfinanszírozás rendszerének átalakítása: Lessigtől az LMP-ig sokan sokféle elképzelést fogalmaztak meg a pénzoligarchia politikai befolyásának mérséklésére, kiküszöbölésére. Annak a pártnak, amelyik részévé szeretne válni egy Fideszt sikerrel leváltó demokratikus koalíciónak, vállalnia kell a transzparens kampány- és pártfinanszírozás bevezetését, a csatlakozás pillanatától.

 -          a közmédia anyagi és politikai függetlenségének biztosítása.

 -          egyértelmű elköteleződés az Európai Unió pénzének bevezetése; az EU politikai, gazdasági intézményeinek tiszteletben tartása mellett.

 

A pártfinanszírozás és az ügynökökkel kapcsolatos elvárások azonnali és konkrét intézkedéseket kívánnak meg. Ennek az az oka, hogy csak így látjuk megakadályozhatónak a pillanatnyi politikai haszon reményében tett ígéretek jövőbeni elszabotálását.

Véleményünk szerint enélkül a „minimum+” feltételeket tartalmazó új szerződés nélkül nincs új ellenzéki kerekasztal, nincs új koalíció ellenzéki pártok között, nem lehet összefogás civilek és pártok között, mert nem lesz - mint ahogy most sincs - elég választó, aki ezeket a kezdeményezéseket parlamenti többség formájában hajlandó lenne legitimálni.

A fenti lista minden bizonnyal hiányos, és ami benne van, az sincs elég pontosan definiálva. De most van itt az idő arra, hogy ezeket a feltételeket kialakítsuk. Ehhez keressük a partnereket. Nem a pártok és pártok, pártok és civilek összefogásnak van most kényszere, hanem nekünk civileknek kell a politikai osztállyal szemben támasztott elvárásainkban megállapodni.

A Milla talán az egyetlen olyan, politikailag aktív civil szerveződés, amelyik már az elején egyértelművé tette, hogy nem törekszik semmiféle, állam által megtestesített hatalom megszerzésére.  Ezért figyelmeztetjük azokat, akiknek viszont épp ez a szándékuk: úgy, ahogy eddig, nem fog menni. A másik démonizálásának, az ezek sem elfogadhatók igazán, de mégiscsak a kisebbik rosszat jelentik” kényszerének vége van. Az utcán kiabálók számára a kisebbik rossz már régen nem elég jó.

134 komment · 13 trackback

Címkék: felhívás milla civilek uj szerzodes

A bejegyzés trackback címe:

https://nemtetszikarendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr923530182

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schmitt utóda 2012.01.30. 12:44:50

   Schmitt utóda 2012. január 30. A találgatások helyett most a cselekvés ideje van. Az alábbi blogon megjelent írás Solymosi Frigyes szegedi akadémikus köztársasági elnökké választását és egyben a köztársasági elnöki szerep aktuálpoli...

Trackback: Civilek a pályánLehet politikát csinálni pártok nélkül? 2012.01.13. 14:02:47

Az Orbán kormány bukása után lesz egy dolog, amit felvéshetünk, mint az ő általuk létrehozott egyetlen jót: ellenükben kialakult a magyar politikai civil szféra. Én, ezen a blogon is, immár tíz éve mondom, írom, hogy addig itt szarból várépítés nem les...

Trackback: Civilek a pályánLehet politikát csinálni pártok nélkül? 2012.01.13. 13:31:36

Az Orbán kormány bukása után lesz egy dolog, amit felvéshetünk, mint az ő általuk létrehozott egyetlen jót: ellenükben kialakult a magyar politikai civil szféra. Én, ezen a blogon is, immár tíz éve mondom, írom, hogy addig itt szarból várépítés nem les...

Trackback: A támogatás ára helyett párbeszédet - válasz a Millának 2012.01.12. 03:26:41

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért blogjában A támogatás ára c. vitaindító írásában a demokratikus ellenzéki pártok és a civilek összefogásának feltételeiről értekezik. Az alábbiakban a cikkben megjelent néhány gondolatra szeretnék reagálni.&bdq...

Trackback: A támogatás ára - a demokratikus ellenzéki pártok és a civilek összefogásának feltételeiről 2012.01.10. 16:43:01

Az a párt, amelyik nem kötelezi el magát az ügynöklisták nyilvánosságra hozása mellett, a jelenlegi korrupt, zsarolható politikusokat kitermelő rendszert tartja fenn.

Trackback: Sárkányfő javaslatai a Civil Összefogás Új Szerződéséhez 2012.01.10. 02:24:43

 Eme blogbejegyzés alatti kommentek között találtam rendkívül bölcs javaslatokat, melyek @sárkányfő tollából származnak. Hogy ne vesszenek el az éterben, átmásolom ide, ezzel emelve "bejegyzési szintre" őket.Egyébként a saját vélemé...

Trackback: A megvalósult szocializmus 2012.01.09. 12:47:39

Az általános közvélekedés szerint korunk szocialista, illetve kommunista országai közé tartozik Kína, Észak-Korea, és Kuba. Kínával kapcsolatban egyszer már leírtam, hogy véleményem szerint nem tartozik a szocialista kategóriába, ugyanúgy ahogy Észa...

Trackback: Rugalmas elszakadás: elbukott a szabadságharc 2012.01.09. 11:52:59

Az elmúlt napokban már attól lehetett tartani, tényleg belezuhanunk a szakadékba, mire pénteken a Kedves Vezető bejelentette a rugalmas elszakadást....

Trackback: Kecskefej a kilincsen 2012.01.09. 11:51:56

Ki hiszi el a Fidesznek, hogy nem ők maguk akasztották oda? (Kép: nyugatmagyar.hu) A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint vasárnap reggel érkezett a bejelentés a rendőrkapitányságra, hogy egy levágott kecskefej lóg a soproni Fidesz-iroda...

Trackback: Beindulhat a legalizált szavazatvásárlás? 2012.01.09. 11:50:57

Népi kezdeményezés mögé bújva tárgyalja újra a Fidesz az átruházható választójog kérdését, hogy fel tudjon éleszteni egy 125 évvel ezelőtt hozott poros paragrafust. Ügyes. Mindenki emlékszik még arra, amikor ez év tavaszán a Fidesz azt akarta keresztü...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.09. 11:50:04

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: Meddig marad Orbán? (2) 2012.01.09. 10:52:43

A tegnapi posztban megnéztük, hogy milyen lehetőségek vannak az IMF hitellel kapcsolatban; ezt a mai hírek is megerősítik: várható, hogy kapunk hitelt, de nem lesz benne köszönet. Nézzük akkor a hazai helyzetet:- az ellenzéket;- a kormán...

Trackback: Az emberek úgyis a Fidesz után mennek 2012.01.09. 10:41:46

Most a Fidesz gyengének tűnik, de kétségem sincs afelől, hogy magabiztosabban nyerne meg egy előrehozott választást mint a 2010-es választásokat. A 2002. évi országgyûlési választások eredménye mindenkit meglepetésként ért Magyarországon. A közvélemény...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Annyátok 2012.01.09. 10:18:45

Igen, ez a helyes út csírája lehet. Lefektetni az új demokratikus minimumokat, az új alkotmányos rend alapjait. Aki ezt vállalja, képviseli, az részese lesz a Partraszállásnak. Nem nagy dolgokról van szó, csak egyszerű észheztérésről. A konzervatív, szociális, liberális minimumnak, a köztársasági minimumnak a deklarálásáról. Nagyon jó olvasni, hogy ezt parlamentáris keretek között képzeli el a civil szféra. A civilek katalizátorok és őrzők lehetnek a folyamatban.

ehhh 2012.01.09. 10:41:55

Esetleg, ha a politikusoknak le kéne adni a választás előtt konkrét programot, ha nem használhatnának ezen kívül más marketing-eszközt, ha ezt a programot számon is lehetne kérni rajtuk, akkor beszélhetnénk bizalomról. Amíg hangzatos jelmondatok vannak, kutyás-kisgyerekes-boldogkismamás plakátokon, addig nincs is mit számon kérni, és nincs is miben bízni.

ehhh 2012.01.09. 10:45:09

A hatalmi ágakat szét kéne választani. A probléma ott kezdődött, hogy ezek már össze voltak fonódva 2010 előtt is, mert senki nem tudta elképzelni, hogy ezek külön működjenek. Mert külön-külön egyik sem jelent hatalmat. És látjuk, hogy hová fajult mára, hogy transzformálódott a fél-demokráciánk szép hegyes piramissá.

Arbet 2012.01.09. 10:47:27

Ezek így leírva szép dolgok, de nem közlök vele valótlanságot, ha szépen magyarul leírom, hogy a milla tollából ez nem más, mint a jelenlegi rendszer irányító képességének (párttól függetlenül) átmentése egy újabb generáció részére. Ez nem megoldható. A jelenlegi rendszerrel is az a baj, hogy több joga van mint felelőssége, és amíg ezt bármely civil szervezet nem tűzi ki megváltoztatandó feladatának addig nincs megújulás. Amíg nincs semmifajta felelősség a civilek felé a politikában addig nincs értelme új vaccpáör rendszert kiépíteni.

A Milla is ugyan azt hangoztatja mint anno 89-ben történt. A Kommunista rendszer karöltve a gazdasági és társadalmi elittel, a jogokat átmentve demokratikusnak hívott rendszerben működött ugyan úgy tovább, mint ahogy addig is tette.

Nem megoldható. Ki kell mondani a felelősöket. Tiszta vizet kell önteni a pohárba. Egyik pártot sem szabad alternatívának tekinteni, teljesen új alapokat kell kiépíteni. Amíg ez nincs meg addig nem leszünk fejlődő EU tagállam, addig csak egy szocutódrablóország leszünk akit sem belülről, sem kívülről nem lehet komolyan venni.

Ügynöklista? Kit érdekel a 22 év alatt szétvagdalt, megsemmisített, átszerkesztett, ezerszer át"photoshop"-olt valóságot már rég nem fedő ügynöklista? Az a hajó már elment. Most már csak a jelenlegi politikai rendszerről készíthetünk listát. Egy olyan fekete listát, ami alapján a jelenlegi rendszerben működő állami vezetők, politikai képviselők nem juthatnak semmifajta jogosultsághoz az elkövetkezendő életükben. Ezzel mutathatjuk meg civilek, hogy nem érdemes kihasználni minket, nem szabad velünk packázni és az ország átverése, adópénzek elherdálása, saját zsebbe tömése nem megengedhető semmilyen körülmény között sem.

mim 2012.01.09. 10:51:24

Kezdetnek jó. De nem látom a giga-beruházások auditálását senki programjában. Minimum 2 cég/ beruházás majd az ajánlásaik (lesznek!) átemelése a gyakorlatba. Amíg az azok által biztosított forrásokért folyik a harc és nem a képviselői esküben leírtakért, addig reménytelen a helyzet, mert a cél ezekhez hozzáférni és megtartani változatás nélkül, nem a hatékony kiadás szervezés.

P.mester 2012.01.09. 10:58:55

Kezdetnek valóban jó. Nem bonyolódnék bele most (még) tartalmi kérdésekbe, mert először azt kell tudatosítani, hogy már nem elég az orbántakaroggy, hanem programot, alternatívát kell adni. Ez a felismerés üdvözlendő.

charlie sheen 2012.01.09. 10:59:59

@ehhh: A nép nevében (továbbá):
- pszichológiai alkalmassági vizsgálat az állami tisztségviselők számára. Pszichiátriai kezelés alatt állt vagy álló személyek kiméljék meg a magyar közéletet... :)
- tákolmány kuka
- az okozott kár megtérítése - vö. 3000 milliárdos számla megküldése a fitymesznek
- bebetonozott szoponcok szaros léccel való elzavarása
- stb...

Szelid sunmalac 2012.01.09. 11:06:03

En kernem a kepviselok azonnali buntethetoseget, avagy a merhetelen mentelmi joguk eltorleset.

Arbet 2012.01.09. 11:06:11

@charlie sheen: Kötelező hazugságvizsgálat minden politikus szájából kiejtett mondathoz. Kötelező üvegzseb program minden elköltött adóforint mellé. Aki bukik bármelyiken megkövezhető, megkorbácsolható.

Amúgy meg a civil kontroll bevonása minden szervezeti szinten, mert láthatjuk, hogy mit eredményez, ha a politikai rendszer saját magát ellenőrzi. :)

Arbet 2012.01.09. 11:07:38

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ezzel valóban egyet értek. Mi a füttyért van mentelmi joguk? Elvenni tőlük azonnal és olyan törvény létrehozása, hogy aki állami szférában dolgozik és úgy követ el bármit az duplán súlyosan számítson, mert azzal nem csak a népnek, de az országnak is árt. Dupla felelősség.

umad? 2012.01.09. 11:12:00

Csak a "civil értelmiségtől" (SZDSZ) mentsen meg az Isten.

Csaknézek... · www.Nem Gábrielnek való vidék, térítő-hanta STOP! 2012.01.09. 11:12:12

Szerintem is jó gondolatok ezek kiinduló alapnak.

Ideje lenne a "debezzegamásik"-féle meddő és destruktív fikázást félretenni, és azon gondolkozni, hogyan tovább!
Mert ami van, az tragikus, s ezt nem csupán az elmúlt másfél évre értem, bár az minden határt felül (alul) múlt.

"Kritikusoknak még soha nem állítottak emlékművet."
(Molnár Éva)

ehhh 2012.01.09. 11:16:27

A mentelmi jog eltörlése azt hozná magával, hogy aki a következő választáson indulna, azt szépen lecsukják. A mentelmi jog, bár szúrja a szemünket, éppen az ellenzéket védő háló.

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2012.01.09. 11:17:16

Ez egy nagyon okos kezdeményezés. Végre valami komoly előrelépés. Ez igen.

Valahol itt kezdődik a civil társadalom saját sorsának kezébe vétele. A civíl társadalom politikai pártok fölötti öndefiníciója, a demokratikus társadalmi berendezkedés olyan alapépítménye, ami M.o-on sajnos nem alakult ki '89 óta.

És mivel a milla pártok nélküli civil tüntetése (okt. 23.) hozta az eddigi legnagyobb utcai demonstrációt, úgy tűnik van mára társadalmi bázisa is egy ilyen fejlődésnek.

Az mszp-nek (és dk-nak) pedig szépen feldobták a labdát. "Nincs ingyen ebéd" - felejtsék el, hogy a demokraták hátán másszanak vissza a "térképre", a maguk hisztérikus és agresszív módján taposva a hatalomért. Előbb bizonyítani kell, ígérgetés nem játszik. Tessék szépen hátralépni és újragondolni ezt!

dedalon74 2012.01.09. 11:18:55

Pár dolog még:
-a képviselők visszahívhatóak legyenek, anyagilag felelősek a döntéseikért
- a cigányság automatikusan kapjon egy 5%-os saját parlamenti pártot(választáson kívül), melyben a saját maguk által választott vezetők képviselik őket, így kizárható a "felhasználásuk" a politikai játszótéren
- a nyugdíjasok hasonló megfontolásból kapjanak 5%-ot
- így a maradék 90%-ért indulhatnának politikai képződmények
- szorgalmazni a képviselők nemi kiegyenlítettségét, törekedni az 50-50%-os arányra

Arbet 2012.01.09. 11:21:56

@Carlos>: Kutyából nem lesz szalonna. Akár hogyan is gondolja újra egy párt a működését, az csak ugyan olyan marad, ugyan azokkal a célokkal. Képzeljétek el, hogy Hitler vagy Sztálin teljesen új jelszavakkal, elgondolással szeretne megújulni? Hinnétek nekik? Naugye.. aki bukott az bukott marad, tök mindegy, hogy milyen színűre festi át magát.

umad? 2012.01.09. 11:22:27

" a cigányság automatikusan kapjon egy 5%-os saját parlamenti pártot(választáson kívül), melyben a saját maguk által választott vezetők képviselik őket, így kizárható a "felhasználásuk" a politikai játszótéren"

Te hülye vagy?

dedalon74 2012.01.09. 11:24:23

@umad?: nem, évek óta vásárolják a szavazatokat kilóra, Borsodban, Szabolcsban, Baranyában

Ludovikás Levente 2012.01.09. 11:24:45

A pontokról röviden a véleményem:

- az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala: nincsenek ügynöklisták, csak ügynökök egyéni dossziéi, amit mára már teljesen összekutyultak

- a pártfinanszírozás rendszerének átalakítása: ez azoknak a hangja akik kívülről nyalják a lekvárosbödönt, magyarán több pénzt nekem!

- a közmédia anyagi és politikai függetlenségének biztosítása: ilyen soha nem volt az elmúlt 20 vagy 60 évben, de jól hangzik

- egyértelmű elköteleződés az Európai Unió pénzének bevezetése ... mellett: ez is jól hangzik, de nemsoká meg kell változtatni úgy, hogy "az EU volt pénzének bevezetése mellett"

egyjózsi 2012.01.09. 11:27:12

A cikk alapvetően jó! A hozzászólások - néhány kivételtől eltekintve - egy olyan "katyvasz" ami alapján bármilyen értelmes összefogás lehetetlenné válik. Káoszt már tudnánk okozni! S emberhez méltó rendet?

sárkányfő 2012.01.09. 11:27:59

Ez egy nagyon jó kezdeményezés.

A megszokott logikát meg kellene fordítani: ne semmitmondó, általánosságokban kimerülő, és főleg nem számon kérhető választási programok legyenek a fontosak, hanem egy igazi, alárírt, érvényes szerződés. Valódi szerződés a párt és a választói között.

A szerződésben fel kell sorolni a már előre kidolgozott törvényeket, _egyszemélyi_felelősöket_ és _határidőket_, bár a legjobb az lenne, ha szerződés szerint ha nyer a párt és kormányt alakít, azonnal az első dolga az összes aláírt törvény változatlan formában (kiskapumentesen) való benyújtása egy csomagban és elfogadása, és kőkemény betartatása.

Tehát: nem elég elvárni pl., hogy "hozzák nyilvánossága az ügynöklistákat", mert ez egy akkora általánosság, hogy hangosan röhögve aláírja bármelyik politikus, oszt legfeljebb kormányon kitalálja, hogy "figyelemmel kell lenni egyéb fontos nemzeti érdekekre és szempontokra is", a formaság kedvéért csinálnak egy szűk réteget érintő alibi-törvényt, pár szerencsétlent beáldoznak, de a lényeg továbbra sem változik. _Konkrét_ törvény-szöveg kell, egyenként aláíratni a párt összes vezetőjével. Kamerák előtt, legyen látványos. És nem csak határidő kell mellé, de szankció is, mert anélkül mit sem ér. Ha határidőre nem lép érvénybe a törvény, akkor az aláíró politikus vállalja, hogy lemond. Jobbat mondok: ha megszegi, automatikusan életbe lép a családi házára írt ajándékozási szerződés, aminek értelmében egy jótékonysági szervezeté a ház. Nem viccelek. Csak a komoly és elkerülhetetlen szankció ad súlyt a szerződésnek.

A pártfinanszírozás kapcsán:
Interneten real time követhető pártszámlát szeretnék látni, csak azon mehet át az összes bevétel és kiadás, ha kiderül, hogy ment máshol is, azonnal súlyos pénzbüntetés (az fekete pénz többszöröse), és a párt pénzügyi felelősének börtönbüntetése.
Ha egy cég szerződést köt egy párttal vagy az állammal, annak is teljes transzparencia, munkát tovább nem adhat ki alvállalkozónak, vagy ha igen, annak is transzparencia. Ez járjon együtt mind egyes közpénzre kötött szerződéssel.

Ami azt illeti, teljesen nyilvánossá tenném az összes állami intézmény pénzügyeit, kórházak, iskolák, önkormányzatok, minisztériumok, vízművek, szemétszállítás, amit csak el bírtok képzelni. Talán furcsán hangzik, nem érdekel. Paradigmaváltás kell, közpénzügyi tisztasági forradalom kell.

Függetlenség garanciája: független intézmények élére, és vezetőségébe való jelölésnél kizáró ok legyen aktív párttagság, vagy akár 10 évvel korábbi párttagság, és persze párttagságtól független, de egyértelmű pártos kapcsolat (pl. Tarlós). Ha valaki párttámogatással indult, akkor az már nem független. Miniszterek, államtitkárok, sima képviselők, stb. közvetlen rokonait is ki kell zárni, sajnálom, most is az van hogy egy államtitkár férje a főügyész, egy másik politikus felesége meg a főbíró, ez szánalmas banánköztársaság, nepotista bábállam.

Az ügynöklisták mellé kell egy szép kövér lusztrációs törvény is. MSZMP extagja ne lehessen sem képviselő, sem ennél magasabb rangú személy. Olyan személy, aki a kommunista diktatúrában egy adott szint, pl. parlamenti képviselő, vagy a fölött volt a diktatúra kiszolgálója, semmilyen pozíciót ne kaphasson a magyar demokratikus államban. Egy falusi polgármester se lehessen, ez elvi kérdés. Azt a szégyent, hogy a diktatúra egy volt miniszterhelyettese legyen az ország álomfője, ezt még egyszer nem engedhetjük meg. Le kell mosni a gyalázatot.

Ja és kéne egy komoly vagyonbevallás is, mert a mostanin úgy röhögnek magukban a képviselők, hogy majd eldőlnek. Hazudhatnak bele bármit, még szankció sincs. És egy képviselő vállalja, hogy ha elmegy képviselőnek, akkor nem csak rá, de közvetlen családjára is nagyobb nyilvánosság vetül, ne lehessen feleségre, testvérre átíratni a cuccokat, vagy lehessen, de az legyen nyilvános. A feleség/gyerek személyiségi jogainál erősebb a közérdek, és senkinek sem kötelező képviselőnek menni. El lehet ezt is sunnyogni, de akkor maradunk a balkán.

Még egyszer: a fentiek és sok más kész törvényszövegének kidolgozása, ezeknek a szerződésbe foglalása határidőkkel, személyi felelősökkel, automatikus és erős szankciókkal.

ehhh 2012.01.09. 11:28:04

Nekem még az jutott eszembe, hogy néhány kulcs-kérdésben népszavazást kéne tartatni. Össze kéne gyűjteni azokat a kérdéseket, amikben az ország lakosságának kell igent vagy nemet mondani, hogy a legfelül ülők ne takarózhassanak azzal, hogy őket erre hatalmazták fel, azokhoz összegyűjteni a 200 000 aláírást, és uzsgyi. Legalább az EU is látná, hogy nem mindenki gondolja úgy, mint a politikusaink. Ha meg nem, az jön le, hogy mi hülyék vagyunk a demokráciához, akkor legalább lenne róla igazolásunk, és mindenki megkapná a választ, aki azon morfondírozik, hogy menjen vagy maradjon.

Bryan élete 2012.01.09. 11:29:43

@Arbet: veled értek egyet, tényleg, mit is ér 30-50 év átkozmetikázott, hiányos ügynöklistája. El lehet felejteni, ha az aktualitása idején nem tettek semmit. Inkább lenne fontos, érdekes és tanulságos az utolsó 20 év politikusainak anyagi és erkölcsi feltárása és számonkérhetősége, személytől függetlenül.
Szerintem is teljesen felesleges hézagos múlton merengeni, a jelenleg is aktív politikusok közelmúltbeli vitézkedéseit még ki lehet vizsgálni.

umad? 2012.01.09. 11:31:47

@dedalon74: Szerinted szavazás nélkül bekerülni a parlamentbe mi ha nem a demokrácia súlyos sérelme? A szavazatvásárlás ehhez képest - elnézést - lófasz.

sárkányfő 2012.01.09. 11:35:39

Jó lenne egy olyan törvény is, hogy aszondja:
"Az új kormány bocsánatot kér a magyar néptől, amiért az előző kormány 3 millió embert megzsarolt és kifosztott, ezzel megsértette emberi méltóságukat és magántulajdonhoz való jogukat, továbbá megsértette a törvény előtti egyenlőséghez fűződő jogukat. Az új kormány ezúton nyilvánítja ki, hogy ezt elítéli, hasonló tettektől tartózkodni fog, és kidolgozza, megalkotja az "állami bűnözés" jogi kategóriáját, amely a továbbiakban az esetleges hasonló büntetetteket teszi büntethetővé".

Apropó, képviselőknek: alapbér + költségek. Alapbér a mindenkori minimálbér mondjuk háromszorosa (vagy négyszerese, nem érdekel), a költségeknek plafon, de minden egyes költségről nyilvános elszámolás, számla, stb.

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2012.01.09. 11:36:01

@Arbet: persze, de itt épp az a lényeg, hogy az ígérgetés nem játszik.

Tehát az mszp (és a dk) nyilvánosságra hozza a saját tagjaira vonatkozó ügynöklistákat, átláthatóvá és ellenőrizhetővé teszi a pártfinanszírozását, stb. Ha ezt nem teszi meg, akkor nincs helye a demokratikus ellenzék soraiban.

Nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy ezt megtegye, de ha nem teszi meg, akkor valószínűleg kihullik a politikai versenyből. Úgyhogy kénytelen megfontolni, mit tesz, és immár nem azt, hogy mit ígérget.

tomwar 2012.01.09. 11:36:37

@umad?: Civil ertelmisg=Szadesz. Gratulalok!

Minden kezdet nehez, de egyszer el kell kezdeni.

Otlet: ketkamaras parlament, a felsohaz csak egyeni jeloltekkel, alsohaz a partoke. Kepviselok visszahivhatosaga.
Ruhellem, amikor a kepviselom droidkent nyomkodja a gombokat, es szarik nagy ivbe a valasztoira.

lokkoL 2012.01.09. 11:38:35

csak példának jó az ügynöklistázás, ha az az elvi cél áll mögötte, hogy minden olyan titkot nyilvánosságra kell hozni, amik zsarolhatóvá teszik a politikai szereplőit ...
a 88-89-es zártajtós kerekasztal tárgyalások titkosított dokumentumai szerintem jóval érdekesebbek, mint az ügynöklisták!

Arbet 2012.01.09. 11:39:38

@Carlos>: De ki tudja ellenőrizni az ügynöklisták hitelességét? :) Senki. Mert a rendszer tartotta nyilván az ügynökeit nem pedig a civilek. Márpedig ez alapján azt mondanak amit akarnak. És mi van az ügynökök utódaival, általuk kinevelt generációval akik nem nyilvántartott ügynökként, de ugyan úgy a rendszer védelmében dolgoznak akár napjainkban is?

Ebből csak az lenne, hogy egy két nyugdíjas neve rajt lenne a listán, de a jelenlegi utóduk semmilyen következménnyel, felelősségel nem számol.

Civilként azt mondom, hogy ez nem megengedett. Vagy mindenki megy aki a jelenlegi rendszer része, vagy esszük tovább a szart ami elénk van rakva.

umad? 2012.01.09. 11:41:27

@tomwar: Természetesen a képlet nem ilyen egyszerű csak ők szeretik hangoztatni a legtöbbször, hogy ők mennyire civilek meg értelmiségiek. Amúgy a vezető értelmiség nem független (egy két embert leszámítva) és nem is lehet független, figyelembe véve a jobb pozíciók megszerzésének módját.

Arbet 2012.01.09. 11:41:43

@tomwar: Ez támogatandó. Én is sokat gondolkodom a pártok nélküli egyéni visszavonható képviselői státuszon. Elképzeléseim szerint működőképes országvezetést tud ez is eredményezni. Nem pártbullshit-re vagyunk kíváncsiak, hanem a képviselők kipviseljék a civil választópolgáraikat.

sárkányfő 2012.01.09. 11:43:04

Több tucat törvényt ki lehetne dolgozni, amiket ha egy párt csakugyan átnyom a parlamenten, Magyarország egy minőségileg új korszakba lépne. Bennem most is csak úgy jönnek az ötletek, de nem folytatom, mert dolgoznom kell.
Azért ennek a realitása, khm, kérdéses. De nagyon jó ötlet remélem komolyan gondoljátok és nyomatjátok. Le kell tenni a pártok elé vagy ötven kidolgozott törvényt, és vagy szépen aláírják, vagy a büdös életben nem lesz több közös tüntetés, pláne nem támogatás.

dedalon74 2012.01.09. 11:49:52

@umad?: szavazhatnak a saját képviselőikre, nem értem mi a problémád, én csak a szent teheneket akarnám levágni, 20 éve játszanak velük a pártok, ha biztos 5%-uk van, megkerülhetetlenné válnak, de nem kell hangzatos populista ígéretekkel elkábítani, és befolyásolni őket. Szoc. segély, közmunka bérezésének ilyen-olyan emelésének belóbálása, míg a nyugiknál a tizensokadik havi nyugdíj mézes madzagra fűzése stb.

tomwar 2012.01.09. 11:54:01

@umad?: Ezert ne is egyszerusitsd le. En liberalis elvunek tartom magam (es konzervativnak is), de a hideg kiraz attol, amit az SZDSZ kepviselt, tett...

Carlos> · http://banana-daiquiri.blog.hu 2012.01.09. 11:56:18

@Arbet: az, hogy "mindenki megy" sajnos nem megvalósítható idea. Egy eleve bukásra ítélt ötlet. Azaz a jelenlegi rendszer fennmaradásához járultál hozzá vele.
A reális opciókat kell keresni, az egy másik kérdés, ki miről álmodik.

tomwar 2012.01.09. 11:56:32

@Arbet: Egyertelmu a dolog, hisz maga a szo is, "kepviselo" innen ered. Persze kellene meg a percenkenti torvenymodositas tilalma is. Esetleg kozvetlen elektronikus szavazas, hogy az egyeni kepviselo TUDHASSA, mi a velemenye a valasztoinak adott kerdeskorben. Nyilvanosan. Ezert is jo lenne pl. egy elektronikus alairas.

babel 2012.01.09. 11:57:34

Ha maradunk a képviseleti Demokráciánál, akkor a minimum+ a képviselők visszahívhatósága a választók által két választás között. Abban a pillanatban, ahogy a képviselő már nem képviseli az őt megválasztók többségének érdekeit, vagy nem megfelelően, elfogadhatatlan módon teszi ezt, le kell cserélni. Ezzel oldható meg, hogy felelőtlen, betarthatatlan ígéretek versengjenek a választások idején, amiket aztán senki nem vesz komolyan.

Erre a területi listás rendszer szerintem jobb, mint a pártlistás, mert a párt-delegáltakat ki fogja visszahívni és hogyan? Azt látom, hogy önmérsékletre számítani ebben önáltatás.

genyamagyar 2012.01.09. 11:59:22

Felejtsétek már el az ügynöklistát, a kutyát sem érdekli. 20 évvel ezelött még lett volna aktualitása, de ma már csak gumicsont.

Még hogy zsarolható valaki! X emberről megmondták hogy ügynök volt, de attól még bőven betölthetett miniszteri, államtitkári és rádióelnöki funkciót.

A többi pont rendben van.

Taplopó 2012.01.09. 12:00:45

Kétkamarás parlamentet kell létrehozni, az egyik kamarában ülnék én, a másik meg ennivalóval legyen tele! Ha ezt megadja nekem a Magyar Nép akkor megígérem nem fogok többé tüntetni, sőt még az internetes aktivitást is beszüntetem!

genyamagyar 2012.01.09. 12:01:52

Egy gyakorlati tanács: ne akarjon TÚL SOKAT az összefogás, mert abból csak vita, gond és széthúzás lenne. Szépen, apró lépésenkét kell haladni.

Első lépes: a jelenlegi kormány megbuktatása.

Ha ez teljesül, akkor lehet továbblépni.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 12:04:06

az osszefogasnak NINCS ara. a nemosszefogasnak az arat meg mar "elvezzuk".
Eddig toketlenkedett az ellenzek, valojaban nem is letezett.
Ha tovabbra is egymast mericskeli az LMP, a szocik, a gyurcsnyek es a civilek, mar nem lesz mit megmenteni.
Megvarjatok az alamcsodot???

umad? 2012.01.09. 12:04:25

@dedalon74: Zagyvaság. Ha akarnak pártot akkor csináljanak és szavazzák be. Ha nem képesek rá akkor így jártak.

@tomwar: Akinek nem inge...

VT Man 2012.01.09. 12:04:35

Mit jelent az, hogy "demokratikus ellenzék"? És ki mondja meg, hogy ki az?

Az LMP az? Ki szerint?

gbka 2012.01.09. 12:06:55

A Magyarorszagi politikai kultura a valasztok koreben elsosorban erzelmi alapu. A valasztok tobbsege a donteseit nem egy objektiv, megfontolt, erdekeiket es erkolcsi hovatartozasukat hosszu tavon atgondolt logika alapjan hozza, hanem a pillanatnyi, a politikusok altal erzelmileg dominalt es felkorbacsolt kornyezetben. A magyar valaasztok tobbsege nem valamire szavaz hanem valami ellen. Tudomasul kell venni azt is, hogy Magyarorszagon nem lesz beke addig amig Orban Viktor vagy Gyurcsany Ferenc (es meg nehany) a politikai szinteren marad (teljesen fuggetlenul attol amit kepviselnek) es ezt maguknak is be kell latniuk. Ugyanakkor azt is el kell fogadni, hogy a Fidesz a Dk, az Mszp sot (sajnos) a Jobbik is egy olyan politikai formacio amelynek kovetoi vannak es ok ugyanugy allampolgarok mint a masik parthoz tartozoak. Tehat az egyik elso lepes legyen az, hogy az eddigi politikai vihart kavaro politikusok, legyenek ellenzekiek vagy kormanypartiak (ok persze most nem fognak) maradjanak a hatterben, adjak at a terepet a tiszta lappal rendelkezoknek, akiknek meg hiteluk lehet a valasztok kozott es szolitsak fel a kovetoiket az oket felvaltok tamogatasara.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 12:07:11

Elso lepes: megegyezni Bajnaival, Bokrossal, Simorral, es Oszkoval, mi az a minimum, ami moge allnanak, es amihez adnak a nevuk. Gazdasagpolitikai minimumokrol van szo. Tulajdonkepp az orszag megmenteserol.
Ha ez osszejon, akkor milliok mennek ki az utcara a hivoszavatokra.

AbuBakr 2012.01.09. 12:08:25

Jól hangzik az ügynöklistás rész, de szerintem ne forszírozzátok, mert Feri bácsiék elzárják a pénzcsapokat és akkor nem éltek meg a millázásból... :)

@Arbet: "Ügynöklista? Kit érdekel a 22 év alatt szétvagdalt, megsemmisített, átszerkesztett, ezerszer át"photoshop"-olt valóságot már rég nem fedő ügynöklista?"
csak nem rajta vagy? esetleg a rokonság? vagy csak az akinek szurkolsz?
a mai napig az azokon a listákon lévő potentátok az ország potentátjai...
épp úgy mint a kgb az oroszoknál, csak itt kicsit kisebben és kicsit savanyúbban

@dedalon74: "- a cigányság automatikusan kapjon egy 5%-os saját parlamenti pártot(választáson kívül), melyben a saját maguk által választott vezetők képviselik őket"
és még ki? a svábok, a rácok, a sokácok, az örmények, lengyelek, ruszinok, a tótok, a románok, a vendek, a jászok és a kunok is?
ez aztán a demokrácia... cigót a parlamentbe, megmérettetés nélkül
én inkább azt javasolnám, hogy az általuk befizetett adót maradéktalanul rájuk költsék... de csak azt és semmi többet!
"kidolgozza, megalkotja az "állami bűnözés" jogi kategóriáját, amely a továbbiakban az esetleges hasonló büntetetteket teszi büntethetővé"."
nahát, feltaláltad a politikusbűnözés fogalmát...
várjunk csak, kik is azok akik ezt forszírozzák már évek óta.... nem emlékszem, segíts kérlek.... :D

"- szorgalmazni a képviselők nemi kiegyenlítettségét, törekedni az 50-50%-os arányra "
és hol maradnak a melegek? és a transzneműek? az afromagyarok, és a kínai magyarok? nem vagy te kicsit kirekesztő??? :D

@sárkányfő: ""Az új kormány bocsánatot kér a magyar néptől, amiért az előző kormány 3 millió embert megzsarolt és kifosztott"
-nem inkább az elmúlt 22, vagy méginkább az elmúlt 60 évért?

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 12:08:58

Jah, es az osszes partfunkci lehetoleg tarsa a szajat, es ne most akarja megsutni a gesztenyecskejet. Tessenek a masodik vonalra hatralni, es onnan szervezni a tamogatast.

gbka 2012.01.09. 12:09:26

tokeletesen egyetertek

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 12:10:25

a kisfaszom kivan az ugynoklistakkal.
tolem binladen titkara is johetne, ha a fenti gazdasagpolitikai minimumot garantalni tudja.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 12:15:58

@gbka: magyarorszagon ebben az ertelemben sosem lesz beke. Itt mindig magyar magyarnak farkasa volt.
Ettol meg lehet olyan a szituacio (mint pl most), amikor akkora szarban vagyunk, hogy jobb megfogni egymas fekalias kezet a kimaszas erdekeben, mint vegleg lebukni a godorbe.
Aki kilabalni akar, az velunk van. aki meg mellyebbre huzna a tobbit (vonaek, es a fidesz), azok ertelmszeruen nem jatszanak a partyban.

felfújta a szél 2012.01.09. 12:16:14

Merjünk nagyot álmodni, egyetértek, de ahhoz fantázia is kéne!

Ezek a pontok megmaradtak valakinek az első számítógépén, aztán most megtalálta és kinyomtatta őket

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 12:20:08

@babel: szep alom a visszahivhatosag, csak ahhoz tudatos allampolgar is koll.
Szerinted melyik visszahivhato kepviselo szavazna egy pl most aktualis megszorito csomagra, ha tudja, hogy akkor holnap mehet kapalni?
Es bezony ha kevesebb a zseton, akkor ugy elzavarja a rovidlato nep, mint a huzat.

Szoval ez nem muxik.

dedalon74 2012.01.09. 12:21:03

@AbuBakr: amit írtál az értelmezhetetlen, az egyetlen kisebbség, melynek száma eléri az ország lakosságának 10%-át, és folyamatosan bűnbaknak vannak kikiáltva, muníciót adva a széljobbnak, valamint a liberális falvédőknek.
A második idézet nem tőlem van, tehát megint csak értelmetlen rá válaszolnom.

Arbet 2012.01.09. 12:26:41

@VUVUZELLANÉNI: Nem csak a képed nyomi :)

Bajnai, Oszkó, Bokros, Simor? Ezek a nevek már (le)szerepeltek a palettán. Ezek neve mind az MSZP-hez köthetőek és a jelenlegi politikai rendszerhez is.

Nem támogatható, nem a megújulást jelentik ezek a nevek, csak a szar tovább lapátolását. Köszönjük ez a civileknek nem kell.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.01.09. 12:26:47

Ugyan, tegyétek már hozzá Fleto és a többi volt kommancs pártfunkci elfelejtését is!

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 12:29:08

@AbuBakr: mutogathatsz haver vissza akar az elmult 1000 evre, attol meg a kovetkezo nehanyat nem eled tul.
legalabbis ha ezek maradnak, es igy vezetik az orszagot, akkor nem.

babel 2012.01.09. 12:30:09

@VUVUZELLANÉNI: Csak ez muxik, vagy marad a hazugságok hálója. Ha mindenkit egyformán mérünk, akkor senki nem tud olyat ígérni, amit nem is akar betartani. A "hülye" nép meg a sokadik visszahívás után be kell majd végre lássa, hogy ingyen leves NINCS. Azt lehet szétosztani, amit mi magunk megtermeltünk, a kérdés csak az arányok lehetnek.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 12:30:42

@Arbet: akkor majd jo lesz nekik az orban, es az allamcsod.
civilek... aham.
hol vannak a civil kozgazdaszok, akiket a nemzetkozi szinter is elismerne?

ja vagy hogy az nincs?

A HOZZAD HASONLOK ORBANNAK ES VONANAK JATSZAK AT A JOVONK!

Arbet 2012.01.09. 12:36:22

@VUVUZELLANÉNI: Ismét csak annyit tudok mondani, hogy hülyevagy :) A civil és versenyszféra tele van közgazdászokkal, sok van köztük akiknek államigazgatási rendszerekhez is értenek vagy épp mikro helyett makroökonómiára szakosodtak. Legalább 1000 olyan kiváló szaktekintély van aki jöhetne a jelenlegi hozzá nem értő és korrup csürhe helyébe. Ja és a politikai múlt, párttagság, ifjusági szervezet tagság nem előfeltétel. Azt megértem, hogy köztük sok a gyökér, de van versenyszféra is aki az állami szféra felett muzsikál jóval.

AbuBakr 2012.01.09. 12:39:17

@dedalon74: költözz be közéjük, ha már így oda vagy értük... :)
túlélnéd vajon az első hónapot?

az egyik idézet valóban nem tőled származik, véletlenül keveredett sárkánykoponya idézete a tied közé

szita szita péntek 2012.01.09. 12:40:50

Ez az egész kezdeményezés addig volt szép és kerek, amíg a sajtó szabadságért küzdött. Az egy jól körvonalazható és elérhető cél, amivel sokan tudnak pártállástól függetlenül azonosulni. Azzal, hogy ebben az alternatíváktól ínséges időkben a "politikacsinálás" feladatát akarja (kényszerül) átvenni a milla hibát követ el. Miért is?
1 - Az eredeti cél a háttérbe szorul. Szerintem ha most kezdenék el követelni a média trv visszavonását a kormány egyszerű hatalomféltésből is hajlamosabb lenne engedni - már ha az engedmény a milla megszűnését jelentené.
2 - Az az embermassza, amit a milla maga mögött tudhat túlzottan heterogén. A maximum, amiben egyet tudnak érteni az annyi, hogy ez így nem jó, de közös zászló alatt nem fognak felsorakozni a politikai színtéren.
3 - Ez az egész egyre inkább idealista - amit ugyan lehet populizmusként értékelni, de szerintem mégiscsak a hitelességet rontja. Értem én, hogy készül az a közös zászló, értem, de ennek kell rajta lennie?
4 - Legyen bármekkora politikai elkeseredettség is az országban a modern kori demokráciák párt alapúak. Egy eljövendő választást csak egy (vagy több) párt nyerhet meg. A milla pillanatnyi tőkét ugyan kovácsolhat a "mindenkit elutasítunk" gondolatkörből, de ezzel kirekeszti magát a pártoskodásból.
5 - Új váltópárt születéséhez egészen egyszerűen nem áll rendelkezésre elég idő. A milla ugye nem akar (nem is igen tudna) párttá válni, egyéb politikai formációnak pedig nincs esélye hathatós média támogatás nélkül két év alatt országos ismertséget szereznie. Sőt, megkockáztatom, hogy egy új párt megjelenése káros is lenne, hisz elaprózza a jelenlegi kormányt leváltani kívánók szavazatait.
6 - A jelen postban közölt követelések (vagy egység teremtő premiszák?) gyerekesek, polpulisták és úgy vélem néhol károsak is. Tételesen:
- "az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala" - Egy állam mindig is legyen szolidáris az ügynökeivel. Emellett nem érzem azt, hogy újabb kirekesztések létrehozásával előbbre jutnánk. Megértem, hogy az egységsugarú választónak ez tetszik, így lehet egy közös jelszó, mint az egységteremtés alapja, de most komolyan ez a baj? Amit a politikusaink ki tudtak mazsolázni, azzal már összesározták egymást. Nem tudom van-e még kaki, de őszintén nem is érdekel. A zsarolhatósági érv meg úgy fals, ahogyan van. Ilyen pártfegyelem mellett elhajlás? :)
- " a pártfinanszírozás rendszerének átalakítása" : Ezt én is átalakítanám, konkrétan több pénzt adnék az állami forrásokból a pártoknak. Lehet az ezt támogatók nem erre gondolnak? Azért tenném ezt, mert a pártok a demokratikus működés alapjai. Ismerős hogy a könyvelőt is jól meg kell fizetni ahhoz, hogy ne sikkasszon ugye? Azt pedig illuzórikus álom feltételezni, hogy a politikát a nagytőke nem fogja megkörnyékezni. Meg fogja és meg is találja majd az utat hozzá. Az egyetlen remény, hogy a pártok bevételének akkora részét képezze az állami donáció, amit már nem kockáztatnak azzal, hogy minden (azaz adott esetben akár káros) gazdasági érdeknek lefeküdjenek.
- "a közmédia anyagi és politikai függetlenségének biztosítása" - Ez lehetetlen. Ami anyagilag (az államtól) független, azt úgy hívják, hogy kereskedelmi média. No persze a jelenlegi elfogultsági szintet lehetne mérsékelni, de megszüntetni - no azt nem. A politikai befolyás pedig nemhogy a közmédiában, de a kereskedelmiben is jelen van. Ez ügyben csak az lehet a megoldás, hogy a médium számára a saját presztizse, illetve a versenytársak felkészültsége a kényszerítő erő az elhajlások mérséklésére.
- "egyértelmű elköteleződés az Európai Unió pénzének bevezetése; az EU politikai, gazdasági intézményeinek tiszteletben tartása mellett" - Ez egy szólam, valós tartalom nélkül. Félreértés ne essék, nagyon nem szívlelem azt, amit a kormány most csinál, de vajon nem tehetné ezt meg úgy is, hogy előtte tesz egy ilyen nyilatkozatot? Sőt, rendszerváltó pártról van szó - szóval tett is... A nemzeti érdeket akár az EU-val szemben is érvényesíteni lehet (kell), csak ugye ésszel. Az ami most történik nem a mi érdekeink érvényesítése...

Összegezve: A mostani követelések jelentése nagyjából semmi.

No persze kritizálni könnyű, meg kellene fogalmazni, hogy akkor hogyan is lenne jó...
- A millának ki kellene jelentenie, hogy kimondottan pártösszefogást, koalíciót kíván támogatni. Tenni ezt akár úgy, hogy kirekeszt egy-egy pártot, szab egy-két feltételt, de a lényeg a lényeg: a jelenlegi pártokra kell helyezni a hangsúlyt. Esetleg beemelni ebbe a koalícióba a szakszervezeteket is.
- Tetszik nem tetszik a jelenlegi kormány szigorúan a játékszabályok szerint politizál, folyamatosan bővítve saját mozgásterét az intézményi garanciák felszámolásával. A millának hitet kell tennie a hatalmi ágak függetlenségének visszaállítása és a demokratikus berendezkedés fékjeinek visszaállítása, megerősítése mellett.
- Csak annyit kéne vállalni, amit el is bír a milla.
- Az alternatív közt. elnök választás szerintem nagyon jó ötlet, de én konkrétan nem kisembert választanék, hanem valami közismert arcot. A kormány döntéseit pedig az alternatív elnök a "nép hangjaként" minden esetben kommentálhatná. No persze ehhez csapat kell és tőke, de ha már úgyis beszervezzük a pártokat csak kerülne valahonnan...

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.01.09. 12:47:19

Az első kettő pont OK. Az más kérdés, hogy ezekben az ügyekben a rendszerváltás óta nem sikerült az éppen parlamentben ülő pártoknak megállapodnia.

A harmadik pont is rendben van, amennyiben politikai függetlenségről van szó. Az anyagi függetlenség számomra nehezen értelmezhető, mert a közmédia tipikusan nem önfenntartó, hanem dotációban részesül. Az gondolom nem lehet a cél, hogy a közmédia maga határozza meg a költségvetési támogatásának mértékét.

A negyedik pont kinyitja a gazdasági témakört, ahol nehezen képzelhető el össznemzeti egymásra borulás a pártok, civil szervezetek és a társadalom minden rétege között.

Arbet 2012.01.09. 12:47:35

@szita szita péntek: Ezt sem egy civil írta az bizonyos. Menti a rendszer bőrét. Milyen ember az ilyen? Pfejj.

Csak így tovább, mert a végén lesz 7 millió nem pártszavazó meg 1 milla párszavazó majom. Ebből a végén úgyis egy civil erő fog kitörni. Nincs hova mentegetni már a jelenlegi rendszert.

szita szita péntek 2012.01.09. 12:51:03

@Arbet: Civil vagyok, per pill informatika témakörben mozgok. Az más kérdés, hogy az egyetemen kedvencem volt a politológia.

szita szita péntek 2012.01.09. 12:53:57

@Arbet: Vitatkozhatsz velem, ha tudsz...

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 13:00:07

@Arbet: egyet mondj, akinek a neve legalabb negyedannyira ismert huzonev a "fejlett nyugaton" mint ezek? Ez a jatszma az elherdalt bizalomrol szol. Kulfod 8akinek a segitsege nelkul nem labalunk ki) csak olyan nevet tud elfogadni garancianak, akit ismer.
Olyat nem tudsz mondani.

szita szita péntek 2012.01.09. 13:04:01

@Arbet: Még valami: A bérkommentelők nem érvelni akarnak, hanem hangulatot kelteni, mert az jobban hasznosul. Az érvelés politikailag veszélyes terep, mert támadható, nem így az érzelmek, amelyekkel lehetetlen vitatkozni - max az árok mélyül tovább. A politikának egyébként sem érdeke a gondolkodó választó... Öszintén: mikor hallottál politikai kampányban valós érveket?

Más:
A milla követeléslistáját esetleg ki lehetne egészíteni
- egy, a kormány visszahívhatóságát szavatoló tétellel, illetve
- egy, az 5 éven túli kinevezéseket tiltó követeléssel.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 13:06:03

@babel: ketlem, hogy a valasztoi intellektus kepes lenne elerni itt erre a szintre.
Ahol 2/3-ot ossze lehetett lapatolni ugy, hogy nix se program, se semmi,csak a beigert keriteskolbaszhalmok, es ahol egy szelsojobbos neonaci part csupan a gyuloletevel bekerulhet a parlamentbe.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 13:18:08

@szita szita péntek: jo otlet lenne, egy szerenyebb alapfinanszirozas, + egy tetemes "jutalom-alap", amit evente egy alkalommal a valasztok osztanak szet a parlamenti partok kozott, szavazataikat szazalekban kifejezve: Pl a 100-bol a fidesznek adok 15%-ot, az LMP-nek 45-ot, a DK-nak 20-at az MSZP-nek 20-at, a jobbik egyen szart.
Legalabb ki lehetne szurni azokat (ervenytelen), aki nem tud osszeadni 100-ig.... :)
Legyen eleg nagy az osszeg, hogy motivalja oket, es fuggjon a nagysaga az orszag gazdasagi mutatoitol. Ha jol megy a szeker, akkor legyen karacsonyuk, ha lefele mutat a tendencia, akkor szukos esztendo...

Es amelyik part finanszirozasaban egy limit feletti huncutkodast kimutatna az allami szamvevoszek, az az adott evben kimarad, es a tobbiek osztjak a zsetonjat :)

Anselmo 2012.01.09. 13:21:11

@Taplopó: "Kétkamarás parlamentet kell létrehozni, az egyik kamarában ülnék én, a másik meg ennivalóval legyen tele!"

Eddig a te javaslatod a legkevésbé abszurd.

wintermantel 2012.01.09. 13:25:02

Szerintem sok következtetés felkészületlenségről tanúskodik. Pl. az, hogy "akik most az Orbán kormánnyal elégedetlenek, sokan korábban a baloldali kormánnyal voltak ugyanilyen elégedetlenek, és az az elégedetlenség fordult most Orbán-ellenességbe, ezek szerint nem csupán az Orbán kormánynak, hanem immár a teljes politikai elitnek szól, a civil ellenzék nem Orbán ellenzéke, hanem a magyar politikai elit ellen van." Mi az a civil ellenzék? Ilyen nincs. Az állampolgárok közössége nem ellenzéke a kormánynak, hanem "tulajdonosa", és pláne nem civilek. A szervezetek lehetnek pártok meg civilek. A minden bizonyítékot nélkülöző állítás az állampolgári elégedetlenség durva kisajátítására tett kísérlet. Lenullázzuk a pártokat, és fölmagasztaljuk magunkat.A Milla már is úgy viselkedik, mint egy párt, pedig a demonstrációk szervezésében eddig hibát-hibára halmozott, rétegzenékkel üldözte el a publikum egy részét, miközben a színpadról azt harsogták, fogjunk össze, idegen-nyelvű szónokot tett meg főszónoknak, de egy hosszú monoton fordítás nem való tömegtüntetésre, 2-3 olyan kisebbségi csoportot állított a középpontba, ami nem lehet egy tömegrendezvényen mindenkit mozgósító erő, primitív, tét nélküli orrfricska-játékot szervez köztársasági elnök állítás címén stb. Talán tanulmányozni kellene a tömeglélektant, meg a politikatudományt, vagy tanácsot kérni valakitől, aki ért hozzá. Hogy ennek ellenére, a márc.15-i és az okt. 23-i demonstráción sokan voltak, az a nagyfokú elégedetlenségnek, a jó időnek, és az ünnepnapnak volt köszönhető, és nem a Milla ügyességének, és felkészültségének. Az első rendezvényein alig voltak.
Visszatérve a pártot választani nem tudók problémaköréhez: lehet, hogy a választékot tartják rossznak, és úgy vélik sokan, hogy nincs bizalmuk egyik szervezethez sem. De van egy másik lehetőség: Kubatov-listák, elbocsátások, megfélelmlítések idején nem fedik föl a véleményüket. Erre volt már példa 2002-ben, és máskor is. Akik félnek, nem mennek ki az utcára sem, de egy szavazófülkében elmondják a véleményüket.
Egy másik momentum: az Operánál a támogató szervezetek fölsorolásánál 2-3 civilszervezet közepes ovációja után meglepő volt a pártoknál tapasztalható sokkal nagyobb lelkesedés. Aki nem hiszi, hallgassa vissza!
Minden eddigi tüntetésnek demonstrációnak egyformán volt egy nagyon nagy baja. Soha nem tűzött ki egy konkrét célt, ami a következő összejövetelig összetartotta volna az embereket, és annak sikertelensége, vagy esetleges sikere lett volna az alkalom az újabb összejövetelre. Itt nem olyan általános kijelentésekre gondolok, hogy vonjanak vissza ezt vagy azt, hanem konkrét cselekvési programot kellett volna kitűzni. Ez lehet a kormánnyal vagy valamelyik szervével való tárgyalás, lehet külföldi szövetségesek megnyerése stb. Kétszer mégis volt ilyen, egyszer amikor bejelentették a Szolidarítás megalakulását, másodszor meg, amikor az Ellenzéki Kerekasztal létrehívását. Mind a kettő ugyan ahhoz a társasághoz kötődik, és ez az egyetlen pozitív fejlemény, csak ők jelenthetnek mozgósító erőt. Most az Operánál ezt a sort kellett volna folytatni, be kellett volna jelenteni, hogy már összeültek az Ellenzéki Kerekasztal előkészítésére a legnagyobb szervezetek delegáltjai, és rövidesen megkezdődnek a tárgyalások. A baj, hogy a Fidesz 8 éves amortizáló tevékenysége nyomott hagyott már mindenkiben, sokkal nagyobb mértékben, mint amennyi hibát az MSZP-SZDSZ kormány elkövetett. Ennek következtében ahelyett, hogy az elmúlt 2 hétben ez az előkészítés már eredményre vezetett volna, még mindig fintorog az LMP, és a Millán kívül is néhány civil szervezet. Vegyék már észre minden perc végzetes: Orbán már a rendkívüli állapotra készül!
A III/III-as listákkal pedig már nem lehet mit kezdeni, az a volt titokminiszter, aki már 1989 óta vezetett egy kockás füzetet, ha bármit hallott valakiről, rég kiemelt egy csomó rájuk nézve terhelő aktát, és sok olyat, amivel kézben tarthatnak rengeteg embert. Egy féloldalas, kozmetikázott lista, adott esetben több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

szita szita péntek 2012.01.09. 13:25:14

@VUVUZELLANÉNI: "Legyen eleg nagy az osszeg, hogy motivalja oket, es fuggjon a nagysaga az orszag gazdasagi mutatoitol. " - Ez tetszik. Az én ötletem meg az volt, (bár ez ellentmond az általam korábban írottaknak) hogy a képviselők csak akkor kapjanak lóvét, ha újraválasztják őket... Addig csak minimálbért.

"Es amelyik part finanszirozasaban egy limit feletti huncutkodast kimutatna az allami szamvevoszek, az az adott evben kimarad," - Ez nem történne meg. Az átlátható pártfinanszírozás csupán annyit jelent, hogy ha plusz pénzhez jutnak, hát meg kell mondaniuk, hogy honnan. Aztán meg előkerülnének mindenféle civil szervezetek, akik támogatnák a pártokat - no persze hogy nekik honnan van pénzük, azt már nem lehetne számon kérni. A másik meg, hogy ha a tőke meg akar vesztegetni, akkor majd a politikus unokaöccsének a cégének hajtja fel a részvényei árát. Megtalálható? Nem igazán...

integrans 2012.01.09. 13:29:04

Csatlakozz, amennyiben egyetértesz azzal, hogy legyen egy havi fix alapjövedelme mindenkinek! - Itt kezdődik a bizalom. Itt kezdődik a valódi felelősségvállalás.

www.facebook.com/pages/Egyetemes-alapj%C3%B6vedelem-havi-fix/203774062972477?sk=wall

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.09. 13:29:25

Orbán szánalmasan, szinte könyörögve, megjuhászkodva mindent elfogad, csak IMF hitelhez jusson!

Ha lemond 250 lesz az euró!

Sok fideszes már ezt szeretné!

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.09. 13:30:14

Orbán szánalmasan, szinte könyörögve, megjuhászkodva mindent elfogad, csak IMF hitelhez jusson!

Ha lemond 250 lesz az euró!

Sok fideszes már ezt szeretné!

babel 2012.01.09. 13:37:50

@VUVUZELLANÉNI: A tanulás folyamatára is áll az "ingyen leves nincs" kitétel. Kevés ember képes a más kárán okulni, sőt sok van, aki a magáén sem. S van olyan, amit személyesen kell megtapasztalni, mert nincs rá más mód.

Ha jelen helyzetre vonatkoztatom, akkor előbb kell felnőttnek tekinteni a népet, s csak a tanulási folyamat révén lesz az valóban "felnőtt", akkor is csak részben. (Értve a rész alatt a nem 100%-os tudatosságot és értve alatta azt is, hogy nem mindenki lesz az egyenlő mértékben.)

Csakhogy mi az alternatíva? Az, hogy a népet, akié a hatalom, folyamatosan megvezetik. A nép ez esetben nem lesz "felnőtt" kicsit sem, részben sem. Kívánni fogja, hogy vezessék és vezessék meg. Mert hinni akarja, hogy van fájdalommentes megoldás a bajokra, van kerítés kolbászból, van ingyen leves.

Persze vállalkozó is lesz rá, aki mindezt odamondja-ígéri majd a népnek, mert mindig van ilyen. Az írástudók felelőssége ez. Ha kellően sokan mondjuk, hogy vállalni kell a felelősséget magunkért, mert nem működik másként, akkor van esély másfajta politizálásra. Ha nem mondjuk elegen, azt már látjuk hova vezet, mert pont benne vagyunk a közepében.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 13:46:23

Valamint betiltanam az osszes politikai, es kampanycelu plakatot, mediahirdetest, fizetett politikai cikket. Ugyanis 90%-ban penzmosoda.
Minden parlamenti partnak adnek viszont 1 darab TVcsatornat (megszuntetve a "koztevet", 1 darab online es egy offline sajtotermeket (hetilap), amelynek fix koltseget az allam allja, es az offline sajtotermek peldanyszama a part mindenkori tagletszamanak a fele.
Es igen, nevezzuk neven a gyereket, legyen az a jobbik-TV, meg az LMP-TV. Aki akarja, nezze, semmilyen kotelezettseget nem kellene vallalniuk az objektiv tajekoztatasra (ugysem lesz az sosem). Az orszagos egyeb mediaban azonban szigoruan tiltanam a partok befolyasolasi kiserleteit, es megkovetelnem az objektivitast.

A partsajtoorganumokat csupan egy dologra koteleznem, hogy a hirosszefoglaloikban 25%-nyi terjedelmet biztositsanak az eszmeikkel osszeegyeztetheto civil szervezetek megnyilvanulasaira

Ha a media egyeb szereploi partossaggal vadolhatoak (pl velemenyt kozvetitennek, es nem objektiv hirkozlest valositanak meg, vagy a hirmusorido eloszlasa bizonyithatoan elter az adott szituacio sulyozasatol - pl nyilvanvaloan ha fidesz kongresszus van, akkor arrol tobb hir keletkezik), es/vagy bizonyithato, hogy a hirdetespolitikan keresztul egy mediacegre nyomast gyakorol valamelyik part, akkor az sulyos szankciokkal jarna.
A szankciokat, egy a koztarsasagi elnoki hivatalnak (szabadon valasztott KE) alarendelt, partok feletti mediahatosag mondana ki.

szita szita péntek 2012.01.09. 13:47:37

@Upsz: "Van ebben az országban éppen elég értelmes ember.
A nagy kérdés, hogy azokat hogyan lehet aktválni.
" - Szerintem meg az a kérdés, hogy mire is kéne őket aktiválni? Szerintem ez sem tiszta...

dedalon74 2012.01.09. 13:48:15

@AbuBakr: Látom kijön az igazi rasszista balos véred. Nem, nem szeretem őket, sőt. De a szőnyeg alá söpréssel csak a Jobbiknak, és hasonló indulatszervezeteknek ad az ország lehetőséget.
Kezelni kell azt a tömeget, erőből nem megy, mert már így se vagyunk szobatiszták az EU-ban.
Amennyiben van építő jellegű ötleted, azt leírhatnád.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 13:52:01

@szita szita péntek: hiszem azt, hogy ha a partok erdekeltek abban, hogy a masik, a torvenyt megszego part zsetonjat elosszak, akkor nagyon gyorsan ki fognak derulni a stiklik. Most ugyanis a sajat zsebukert nagy az osszeborulas, mert nem egymas zsebere megy a jatek.
Ha az altalam vazolt mediarendszer mukodne, akkor moszerolgassak csak egymast. A birosagokon meg majd eldol, hogy megall-e a ragalmazas. :)

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 13:54:38

@dedalon74: a jobbik mekkora nepszerusegre tett szert azzal, hogy ciganyozik, zsidozik, buzizik?
Tetemesre. Mindig kifizetodo a gyuloletre jatszani, de leginkabb akkor, ha recesszio van. Olyan jo hinni, hogy nem mi basztuk el, hanem azok a "tetves zsidok, meg ciganyok".
hat nem jobb a magyar leleknek, hogy o nem hibas, hanem mindenki mas helikopter?

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.09. 13:56:16

@babel: optimista vagy.
mondhatjuk elegen, ha a hangosito mas kezeben van.

wintermantel 2012.01.09. 13:57:38

@szita szita péntek: A Milla mögött nem áll semmilyen komoly tömeg, eleve ilyen felkészültséggel csak elriasztják az embereket. Most, hogy más is a színre lépett, nem fog tudni összehozni 8-10000 embernél többet, hiszen teljesen súlytalan, és a legalapvetőbb társadalmi-politikai kérdésekkel sincsenek tisztában. Azt hiszik ez valami menza-sztrájk. Félnek is kiállni, mert ők is érzik, hogy ők csak hiánypótlók voltak. Az Opera előtti tüntetéshez a Milla nem is csatlakozott!

BélaBácsiii 2012.01.09. 13:58:58

Lusta vagyok nyolcvan kommentet elolvasni.
Inkább benyögöm: annál jobban, hogy szerződésben vállaltuk hogy számunkra a közös európai pénz bevezetése nem opció, hanem kötelesség...jobban nehezen tudom elképzelni az elkötelezettséget, max csak olyan elegáns egyoldalú montenegrói módon való bevezetéssel.

Dekatlon 2012.01.09. 14:02:16

Baszki! Mire bevezetjük, megszűnik :D

wintermantel 2012.01.09. 14:02:27

A Milla ráadásul az Operánál senkinek se hiányzott

babel 2012.01.09. 14:13:03

@Upsz: Amíg nem lesz vége a "dögöljön meg a másik tehene is!" mentalitásnak, addig nehezen. Én úgy veszem észre, hogy a közhangulat a minimálbéres politikust támogatja. Szerintem ez orbitális marhaság.

Két kimenetele lehetséges:
1, Látszólag elfogadja a minimálbért, közben halálra lopja-csalja-korrumpáltatja magár, hiszen csak így éri meg neki.
2, Becsületes is, minimálbéres is, ám ekkor kontraszelektált lesz, hiszen miért menne valaki politikusnak éhbérért, ha a piaci körülmények között sok százezres fizetése is lehetne? Persze, hogy aki nem tud ott érvényesülni, az marad ide.

Egyik eset sincs kedvemre. Ha rajtam múlna, én simán megszavaznék 1 millás kezdőfizetést a képviselőknek, azzal a kitétellel, hogy cserébe nem lop-csal-korrumpálódik, ha mégis, a pénzt is visszaadja, meg börtönbe is megy. Az a fejenkénti 1 milla simán belefér a költségvetésbe, ami nem fér bele az a sok milliárd (vagyis sok ezerszerese ennek), ami a közbeszerzéseken, mutyikon, urambátyám rendszeren, meg egyszerű hülyeségen, hozzá-nem-értésen keresztül folyik el az ország költségvetéséből. A nagyságrendi különbség miatt számomra egyértelmű, hogy inkább megfizetném a becsületes, jó munkaerő árát.

Ui.: A Demokrácia nem olcsó. Aki ezt mondta, az is hazudott, valami érdeke lehetett a mostani helyzetben, bárki is volt.

babel 2012.01.09. 14:15:42

@VUVUZELLANÉNI: Realista vagyok, annyit vállalok, amennyire képes vagyok. Nem tudom 1 csapásra megváltoztatni a rendszert. Ha valakit érdekel, el tudom mondani neki, mi vele a baj szerintem. Ha megérti, Ő is tehet már valamit ez ügyben.

tomwar 2012.01.09. 14:49:52

@umad?: Ha hozzabokod, hogy "tisztelet a kivetelnek" maris nem erzem ugy, hogy a 100% altalanositasod erintene...
Igy hat hozzakepzeltem.

tomwar 2012.01.09. 14:52:01

@STX Joe: Hat, ha a demokratikus ellenzeket magyarazni kell...ott nagy a baj...

_who_am_i · http://shifthappens.blog.hu/ 2012.01.09. 15:00:14

Szerintem a millának egy az egyben át kéne vanni @sárkányfő első kommentjét, és beemelni az Új Szerződésbe.

Ezek olyan gondolatok, amiket nem kéne hagyni elveszni a kommentek sűrűjében.

babel 2012.01.09. 16:14:39

@Upsz: Egyetértek. Most is megragadtam ezt a fórumot, hogy kifejtsem nézeteimet. ;)

a jéghegy alja 2012.01.09. 16:51:01

Nagyon egyetértek. Tudjuk a rnedszerváltás óta, hogy amíg az ügynök és pártfinanszírozási törvény nincs rendben (meg) addig esély sincs arra hogy elhúzzon a jelenlegi politkai elit a francba Gyurcsányostól, Orbánostól és elkezdődjön a megtisztulás. A kérdés, hogy ki jön utánuk/helyettük??? Én most egy politikust se látok akire csak a kutyámat is rábíznám.

Dekatlon 2012.01.09. 18:09:42

Gengszterváltás. Nahiszen. Hatalomból átmentett pénzből képzett hatalom.

chilis csokoládé 2012.01.09. 20:53:23

Juhász Péter mondta el az újságírónőnek:
"A Swiss pro-media organisation has already pledged €50,000 in support, he said."

chilis csokoládé 2012.01.09. 20:53:56

Ennyit ér a kb. 90 000 lájk.

Geo_ 2012.01.09. 21:07:34

A cikk a minimumról szól.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2012.01.09. 22:38:50

1. Elkerülendő, hogy még egyszer olyan párt vezesse az országot, ahol már rég felszámolták a belső demokráciát, ennek minimális garanciáit (lehetőleg alkotmányban vagy sarkalatos törvényben) rögzíteni kell. A pártfinanszírozás reformja már nem elég!
2. Rögzítendő a választáson induló jelöltek és/vagy legalább pártok programjának minimális tartalma (pl. adópolitika, egészségügy, oktatás IRÁNYA, fejlesztések prioritása) max 1 oldalban. A választáson való indulásnak feltétele ezen adatok megadása.
3. A szavazógépek korlátozásának érdekében egy ötlet: a parlamenti titkos szavazások befolyásolásának (beleértve a saját szavazat nyilvánosságra hozatalát is) tiltása, szankcionálása, párhuzamosan a titkos szavazások körének kiterjesztése (akár az összes törvény végszavazására).

trabant 2012.01.10. 01:41:19

@VUVUZELLANÉNI:

Megismétlem a kommentedet ékezetekkel ellátva, mert eddig ez az első valóban szükséges, célirányos, racionális, és egyben 5*-os hozzászólás (gratula):

Első lépés: megegyezni Bajnaival, Bokrossal, Simorral és Oszkóval, mi az a minimum, ami mögé állnának, és amihez adnák a nevüket.
Gazdaságpolitikai minimumokról van van szó.

Tulajdonképpen az ország megmentéséről. Ha ez összejön, akkor milliók mennek ki az utcára a hivószavatokra!!!

Idézet vége. (A felkiáltójeleket sk. tettem a végére, a fenti azért nincs idézőjelben. Valami hasonlót akartam írni, és akkor láttam, hogy már megtörtént.)

Bármilyen kormányzati változtatást a gazdaság és a pénzügyek sínre tevésével kell kezdeni, utána lehet az ideológiát osztani - feltéve, ha szükségesnek tartják a választók. Ha nem, akkor anélkül, de racionálisan.

Addig mindenki a feldélzetre, aki képes a financiális ügyekben tenni valamit!

miki maki 2012.01.10. 01:47:24

Az EU egy nagy kamu az IMF es a fullajtaraik 8%kamatot akarnak zsarolni az olaszoktol hazudnak hogy töbet tudjanak lopni a polgaroktol

trabant 2012.01.10. 02:21:00

@sárkányfő:
"Az új kormány bocsánatot kér a magyar néptől, amiért az előző kormány 3 millió embert megzsarolt és kifosztott"

Miért ne az kérjen bocsánatot, akinek a lekén szárad a kifosztás? Abban lenne logika.

sárkányfő 2012.01.10. 11:49:30

@trabant: a fidesz soha nem fog semmiért sem bocsánatot kérni. a mindenkori hatalom azonban megteheti, hogy a "kormány" nevében bocsánatot kér.

huncut 2012.01.10. 17:07:13

"Gyurcsány bezárta az OPNI-t! Most hova dugjuk az Orbánt?"

Kitűnő megnyitó, amely végre hangosan kimondja, hogy a jelenlegi politikai "elit" egyként sáros, és együtt dolgozott azért, hogy most olyan állapotok legyenek, mint amilyenek vannak. Az elmúlt 20 év pártjai együtt vesztegették el az országnak ezt a 20 évét, saját, személyes nyereségekre (pénzre, hatalomra és hírnévre) konvertálva a lehetőségeket és az ország vagyonát.

A Fidesz eddigi másfél évéből két dolgot tanulhattunk meg:
1) a '89-es keretek között, amelynek a fidióta kormányzás a szerves folytatása, az egyetlen reményünk az, hogy a politikai osztály önmérsékletet tanúsít.
2) a politikai osztálynak _nincs_ önmérséklete. Valamelyiknek a kezébe adsz egy IPadet meg némi hatalmat, és hipp-hopp sarkalatos törvény lesz belőle.

Ezért túl kell lépnünk a '89-es rendszer keretein - amely leginkább úgy jött létre, hogy az állampárt másodosztálya kooptálta az akkori leghangosabb ellenzékieket egy "új" politikai elitbe, miután eltávolította azokat a nagyfejűeket, akiket szovjet segítség nélkül már nem lehetett megtartani -, és olyan új rendszert kell létrehoznunk, amelyben a kiszolgáltatott népnek megvan a lehetősége arra, hogy érdemben beleszóljon abba a folyamatba, melynek keretében szolgálják őt (mert a politika normális körülmények között erről szól; bár én hajlanék arra, hogy a képviselői beiktatási ceremónia részeként betoldjak egy kétperces waterboarding-menetet, hogy erre emlékeztessem a jelölteket, most igyekezni fogok korlátozni magam). A politikusok önmérsékletébe vetett hit helyett kőkemény jogi garanciákat kell beépíteni arra, hogy ne történhessen meg olyasmi, hogy néhány ámokfutó beleül a bársonyszékbe, aztán nincs lehetőség kiborítani onnan őket.

Javaslat 1: Tegyük lehetetlenné a kétharmadot!

A kétharmados törvények mögötti eredeti idea az volt, hogy - mivel nagyon valószínűtlen, hogy egy politikai oldalnak ennyi szavazata legyen - a különböző politikai oldalakon álló szervezetek együttműködésre legyenek kényszerítve, ha az ország működését alapjaiban érintő döntéseket kívánnak hozni. Az a tény, hogy jelen választási rendszerben a kétharmadot el lehetett érni, rendszerhiba. A megoldás: iktassuk ki a rendszerhibát azáltal, hogy az egy párt vagy koalíció által elérhető képviselői helyek számát 65%-ban maximáljuk, természetesen a Fidesz-alkotmány hatályon kívül helyezése után. Nem kétharmados választási győzelem után minden úgy működne, ahogy eddig: kormány- és ellenzéki pártok szavazatarányosan kapnak helyeket.

Ha egy párt egyedül kapná a szavazatok 66,67%-nál nagyobb részt, akkor övé lesz a képviselői helyek 65%-a, az ellenzéki pártok pedig a rájuk leadott szavazatok arányában osztoznak a fennmaradó 35%-on (így az alkotmánymódosításhoz, sarkalatosokhoz legalább az egyikük támogatására szükség lesz). Ha pedig egy 40%-os és egy 30%-os párt nagykoalíciót alapítanak, akkor ők 65%-nyi képviselői helyen osztoznának 4:3 arányban, és a helyek maradék 35%-át az ellenzék osztaná fel szavazatarányosan egymás közt. Mindennek az az áldásos hatása lenne, hogy elvenné a motivációt arra, hogy torgyánjóskákat ültessünk a kormányba, hogy közelebb legyünk a kétharmadhoz: ha torgyánjóska a kormányba kerül, akkor szájerjóskának esetleg nem jut hely a patkóban, ez meg pártbeli megosztottsághoz vezet.

Javaslat 2: Arányos választást!

Európa-szerte érvényes tapasztalat, hogy minél nagyobb szerepe van a választási körzeteknek és az egyéni jelölteknek, annál közelebb jutunk a kétpártrendszerhez, és annál jobban "elvész" a választói akarat, amennyiben a parlament összetétele kevésbé tükrözi a szavazatok megoszlását. A Fidesz hatalomra kerülését is elsősorban az egyéni jelölteknek az előző rendszerben lévő nagy súlyának köszönhetjük. Nekünk nem másfél- meg kétpártrendszerre, centrális politikai erőtérre, hanem sokrétű politikumra, egymással versenyző erők politikai piacgazdaságára van szükségünk. Ennek fényében söpörjük el az egyéni jelölteket mindet, és legyen tisztán listás a választás! A vegyes választási rendszer mellett azzal szoktak érvelni, hogy ez lehetőséget ad arra, hogy az arctalan pártok iránti preferencia helyett a helyben elismert kiválóság és karizma jut parlamenti képviselethez. Ma azonban a pártok iránti preferencia legalább annyira szól személyeknek, mint ideológiáknak - aki a Fideszre szavaz, az Orbánra, (Lázárra, Kövérre stb.) szavaz, aki a DK-ra fog, az leginkább Gyurcsány miatt teszi majd; és aki Hollandiában a Pim Fortuyn pártjára szavazott, az meglepő módon Pim Fortuynt akarta képviselethez juttatni. A személyes karizmának tehát nincs szüksége külön becsatornázásra. Másfelől, a vegyes rendszer nem kiváló független képviselők tucatjait, hanem pártkatonák százait juttatta a Parlamentbe - tehát a személyes érdekeltség helyett az egyéni választói körzetek a pártpreferencia kiélésének eszközei lettek; történetesen olyan eszközökké, amelyek hatékonyan torzították a választói akaratot 53-ról 67-re.

További járulékos előnyök, hogy a választói körzetekkel a körzethatárok átrajzolgatós manipulációja is megszűnik. Ki lehet továbbá iktatni az álláshalmozós polgármester-képviselő-bizottságitagokat, akik három lovat ülnek meg egy fenékkel, (és a bennem lakozó demagóg szerint az adófizetők pénzén furikáznak Audi Q7-tel az otthonuk, a polgármesteri hivatal meg a parlament között). Megszűnik továbbá annak lehetősége, hogy a helyi érdek az országos fölé kerekedjen a személyi összefonódások által - aki a parlamentben ücsörög, annak úgyis az egész ország javára kell tevékenykednie, nem csak a saját választási körzetéért.

A témához tartozó további indítványok a kopogtatócédulák kiiktatása (no more Kubatov) és a parlamenti korlát leszállítása valahova 0,5 és 2% közé (mert a nagy pártok sokkal veszélyesebbek, mint a kicsik).

Javaslat 3: Visszahívható kormányt!

A 2. javaslat egyetlen jelentős hátránya, hogy lehetetlenné teszi az egyetlen olyan elem bevezetését, amely a vegyes rendszer melletti érvként szerepelhetett (és amit éppen ezért soha nem vezettek be eddig sem) - hogy az egyéni körzetek az őket nem képviselő jelölteket visszahívhatták volna. Ki ellen irányuljon akkor ciklus közben a rossz politikától szenvedő polgárok elégedetlensége? Hát a kormány ellen - ha baj van, úgyis az tehet róla! Nem csak abból kell ugyanis kiindulni, hogy politikusnak csak erkölcsi nullák állnak (ez nem feltétlenül igaz, bármelyik kivételnek módjában áll domborítania; kiindulni viszont ebből kell, mert a politika veszélyes üzem), hanem azt is, hogy a választók ítélőképessége, sőt, a rendelkezésükre álló hiteles információ mennyisége is véges. 4 év alatt káoszba és katasztrófába lehet vezetni egy országot, mindannyiunk érdeke tehát, hogy legyen egy olyan mechanizmus, amely által menetközben be lehet avatkozni - ahogy egy autót úgy kormányzunk, hogy folyamatosan fogjuk a volánt, ugyanúgy az ország kormányát is folyamatosan kézben kell tartani, sőt, vasmarokkal szorítani. Legyen tehát lehetőség előre hozott választások kikényszerítésére népszavazási kezdeményezés útján.

(A középkort ugyan a feudalizmus és a sötétség mellett a jobbágysághoz és a jogfosztottsághoz szokás ugyan társítani, ám a középkori nemeseknek volt egy olyan joguk, amely - a többivel ellentétben - valahogy nem háramlott át a polgárságra; végszükség esetén az illetőknek joguk volt felkelni az ország vezetése ellen. A következő alkotmányban - tudom, álmodik a nyomor - szívesen látnék egy hasonló felhatalmazást korunk embere számára, amennyiben a demokrácia más intézményes eszközei elégtelennek bizonyulnának, a szankció nélküli "senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom kizárólagos megszerzésére" klauzula mellett/helyett.)

Javaslat 4: Terjesszük ki az ügynöktörvényt!

Igen, valóban itt az ideje elszámoltatni azokat, akik annak idején a kommunisták diktatúráját szolgálták, és most demokratikusan megválasztott tisztségviselőként, hivatalnokként, kapitalista nagyvállalkozóként vagy éppen spirituális vezetőként fungálnak. Legyen nyilvános, hogy ki működött együtt a "szervekkel", és az is, hogy miért, hiszen az is nyilván van tartva! Más az, ha valakit zsaroltak, és más, ha önként és dalolva, pénzért, netán meggyőződésből működött együtt elnyomóinkkal.

És továbbmegyek - zárjuk ki a hatalomból mindazokat, akik az elmúlt negyven év utáni elmúlt húsz év szégyenteljes országlásában érintettek voltak! Aki akkor közfeladatot vállalt - funkcionárius, a 2010-es választások előtti pártok képviselője, pláne miniszter -, az új rendszerben ne tehesse! Láttuk, ezek a személyek mire képesek - ők azok, akik miatt lassan Románia is utolér minket, miközben egy belorusz jellegű hatalmi kultúra szilárdul meg. Egy újramelegített Gyurcsányra, egy újabb neolib Bokros-csomag megszorításaira éppoly kevéssé van szükségünk, mint Orbán bandájára.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.01.11. 11:03:09

Ez egy jó írás és jó útmutatást igyekszik adni:

boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2012/01/11/milyen_alapon_1

Csak az elejét olvastam, de végre kezd valami kis értelemmag csorogni a "MILLA" , de inkább KILO fejébe. :-)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.01.12. 21:06:09

Ami itt van felsorolva, az nagyon kevés és nem ez a legfontosabb. Sőt kicsit amolyan témaelterelésnek tűnik.Nem is biztos, hogy szükség van pártokra és pártfinanszírozásra.

Nem alternatív köztársasági elnök kell Magyarországnak,

hanem egy alapjaiban új politikai berendezkedést hozó

vilagnezet.blog.hu/2011/12/31/nem_kell_elnok_magyarorszagnak_1

Alternatív Alkotmány

Bartoki 2012.01.14. 19:33:57

Az arányos választási rendszert is bele kell tenni a demokratikus minimumba.

Akkor nem kellene ez az "MSZP-Gyurcsánnyal vagy nélküle" taktikázás az ellenzékben, mindenki elindulhatna külön, és mégsem lejtene a pálya.

Persze a bejutési küszöbön is csökkenteni kell, és a kopogtatócédulák helyett is aláírásgyűjtés kell (és sokkal kevesebb is legyen elég).

Bartoki 2012.01.14. 19:35:10

Az arányos választási rendszer az egyéni körzetekkel is összehozható a német minta alapján: olyan erős kompenzáció kell, hogy végül kihozza teljesen arányosra az egyéni körzetek "győztes mindent visz" logikáját.

naiszen · https://www.rebelmouse.com/holczermarton/ 2012.01.15. 18:47:45

@sárkányfő: Igen, ez szimpatikus irány. Konkrétumaiban persze átgondolandó, de tetszik a hozzáállás. :)

naiszen · https://www.rebelmouse.com/holczermarton/ 2012.01.15. 19:13:32

@wintermantel: "Egy másik momentum: az Operánál a támogató szervezetek fölsorolásánál 2-3 civilszervezet közepes ovációja után meglepő volt a pártoknál tapasztalható sokkal nagyobb lelkesedés. Aki nem hiszi, hallgassa vissza!"
Érdekes, hogy ezt tényleg nem emlegették, de nekem is feltűnt.
Nagyon igaz az, amit arról írtál, hogy igenis konkrét üzenetek, abból kialakuló cselekvések s mérföldkövek kellenének.

espérance 2012.02.03. 08:17:51

Van reális, az adott jogi keretek közt is lejátszható forgatókönyv! Ezt érdemes figyelmesen elolvasni és alaposan végiggondolni:
akoztarsasagmegmentese.blog.hu/2012/02/02/a_koztarsasag_megmentese
Idézem a lényeget:
"Egy paradoxon megoldása: az Alkotmányozó Nemzetgyűlés
(...) Választási matematika a népakarat ellen
A jelenlegi választási törvény ugyanis a Fidesz testére lett szabva. Hiába van erős többsége a változtatáspártiaknak, az országházban kisebbségbe kerülhetnek. Ennek egyik oka közismert, és nem is új: a kis pártokra adott szavazatok egyszerűen elvesznek. Ez mindig is torzulásokat eredményezett, ám a mai helyzetben minden korábbinál súlyosabb következményekkel járhat. Olyan erős ugyanis a társadalmi ellenkezés a jelenlegi és az előző kormánypártokkal szemben, hogy minden korábbinál többen fognak új pártokra szavazni. Márpedig az új pártok szükségképpen még viszonylag kicsik, és ha nem érik el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5%-ot, akkor a rájuk leadott rendszerváltó szavazatok hatástalanok maradnak.
De még ha ezt valahogyan sikerülne is elkerülni, akkor sem a népakarat győz: ezt legegyszerűbben egy példával világíthatjuk meg. Példaországban van száz szavazó és két párt, a Kékek és a Sárgák; a parlament három főből áll. A Sárgák népi támogatottsága erős, 68%-os többségben vannak. A három képviselőt három választókerületben választják meg; kettőben harminc, a harmadikban negyven választó van. Ha a most kormányzó Kékek úgy húzzák meg a szavazókerületek határát, hogy a negyvenfős kerületben csupa Sárga legyen, a többi Sárga pedig egyenlően oszlik meg a két másik kerület között, akkor ez lesz az eredmény:
1. kerület – 40 Sárga szavazat – Sárga képviselő
2. kerület – 14 Sárga, 16 Kék szavazat – Kék képviselő
3. kerület – 14 Sárga, 16 Kék szavazat – Kék képviselő
Azaz a Sárgáknak az országban több mint kétharmaduk van; a parlamentben azonban a Kékeknek lesz kétharmados többségük!
Választási szakértők szerint a mostani parlament által elfogadott választási törvény éppen így osztotta választókerületekre az országot: az új parlamentben sokkal több fideszes képviselő lesz, mint amekkora a támogatottságuk az országban. Ezt a hatást tovább erősíti az új, egyfordulós, relatív többséggel képviselőt választó rendszer, amelyben ráadásul a győztes képviselő után is jár kompenzációs szavazat.
Ez tehát kiúttalan csapdahelyzetnek látszik, úgy tűnhet, csak forradalom vagy puccs segíthetne. De nem így van: létezik törvényes, békés és járható kiút.

A megoldás: a parlament két funkciójának szétválasztása

A legtöbb demokráciában, így Magyarországon is, amikor megválasztjuk az országgyűlést, két különböző funkcióval látjuk el a képviselőket. Egyrészt a többség kormányt alakít és intézi az ország ügyeit; másrészt a parlament törvényeket alkot és módosítja az ország berendezkedését.
Lehetetlennek látszik, hogy a rendkívül széttagolt, jobb- és baloldali, konzervatív és liberális ellenzéki pártok vagy szavazóik (a szükséges elsöprő többségben) meg tudjanak egyezni az ország kormányzásában. Teljességgel lehetséges ugyanakkor, hogy a berendezkedésben: az Alkotmányban, egy tisztességes választójogi törvényben egyezségre jussunk.
Ha minden érintett belátja, hogy minden más esetben a Fidesz-Magyarország örökségével kell együtt élnünk beláthatatlanul hosszú ideig, akkor megegyezhetnek: a következő választáson csak alkotmányozó parlamentet választanak; ezt nevezem majd az Alkotmányozó Nemzetgyűlés Parlamentjének. Ez elfogadja hazánk új alaptörvényét (a választási szabályokkal együtt), majd feloszlatja magát. És immár az új, tisztességes választási szabályok alapján megválaszthatjuk az új országgyűlést, amely a demokrácia hétköznapjai szerint működne ismét.

Az Alkotmányozó Nemzetgyűlés

A haza jövőjéért felelősséget érző pártoknak a lehető leghamarabb meg kell alkotniuk az Alkotmányozó Nemzetgyűlést, amely tehát pártközi, nem parlamenti és nem választott testület. A Nemzetgyűlés a következő választásokig hátralévő időben kidolgozza az új alkotmányt és választási törvényt.
A Nemzetgyűlést alkotó pártok megegyeznek, hogy a következő választáson önálló pártként nem indulnak el, csakis a közös listán, az Alkotmányozó Nemzetgyűlés listáján. Megegyeznek az Ideiglenes Kormány összetételében. Minden választókerületben egyetlen képviselőt indítanak el, aki írásban kötelezi magát, hogy csakis az Alkotmányozó Nemzetgyűlés mandátumát hajtja végre – azaz megválasztják az Ideiglenes Kormányt, majd elfogadják az új Alaptörvényt, és kimondják a parlament feloszlását. Az Alkotmányozó Nemzetgyűlés által megállapított törvényszöveget egyetlen betűnyi változtatás nélkül, a lehető legrövidebb idő alatt kell elfogadni.
A pártok e választáson minden erejükkel az Alkotmányozó Nemzetgyűlés listájának támogatására mozgósítják szimpatizánsaikat. De sem akkor, sem azt megelőzőleg, nem adják fel önállóságukat, természetüknek megfelelően politizálnak, akár rendkívül élesen támadhatják is egymást. Természetellenes és sikertelen is lenne a jobboldali szavazókat a szocialisták elfogadására kérni vagy megfordítva. Csakis a tisztességes új alaptörvényért működnek együtt.
Magyarországon az elmúlt huszonkét esztendő rendkívül gyászos képet festett a pártösszefogásról. Minden egyes esetben az erősebbik párt felmorzsolta vagy magába olvasztotta a vele együttműködő kisebbiket: kisgazdák, KDNP, MDF, SZDSZ – mindegyikükről inkább csak múlt időben beszélhetünk. Ezért több mint érthető, ha a kisebb pártok rendkívül bizalmatlanok, és az egyébként megkerülhetetlennek látszó együttműködés elől is elzárkóznak, hiába diktálná ezt a legátfogóbb közérdek és (a bekebeleződés veszélyétől eltekintve) a legalapvetőbb önérdekük is. Hiába világos, hogy a jelenlegi választási rendszer számukra semmi, vagy legfeljebb minimális parlamenti jelenlétet biztosít: inkább kivárnak, hátha megerősödnek a következő választásra, mintsem az erősebb párt halálos ölelését elfogadják.
Ezért az itt javasolt megoldás legfőbb erénye, hogy úgy teszi lehetővé az alkotmányozást és a demokrácia helyreállítását, hogy közben minden résztvevő teljességgel megőrzi arculatát és önállóságát, nem alkotnak kormánykoalíciót. Az Ideiglenes Kormány ugyanis nyilvánvalóan szakértői, nem pártfüggő testület lenne, és megbízatása is csak mintegy öt hónapra szól.

Kik alkotják a Nemzetgyűlést?

Demokráciában a nép politikai képviseletét a pártok látják el; ezért csak pártok vennének részt az Alkotmányozó Nemzetgyűlésben. Az alkotmány azonban az egész nemzet alaptörvénye, ezért ezen túlmenő korlátozás nem lehetséges: minden törvényes, mérhető támogatottságú pártnak helyet kell biztosítani. Nem szimpátia kérdése. Nem lehet egy „elfogadhatatlannak” (szélsőségesnek vagy lejáratódottnak) tartott pártot kitiltani. Ha hajlandó az új alaptörvény kidolgozásában részt venni, a Fideszt vagy annak megfigyelőjét is be kell fogadni. Nem jobb- vagy baloldali, konzervatív vagy haladó alkotmány kell, hanem egy olyan átfogó szabályozás, amelyben mindenféle, demokratikusan megválasztott parlament és kormány jól működhet majd.
Ha egy párt a választásokra szóló egyezségben nem kíván részt venni, az alkotmánytervezet megalkotásában megfigyelőként akkor is vehessen részt. A cél ugyanis a lehető legtöbb magyar embernek, a lehető legtöbb politikai álláspontnak megfelelő alkotmány: nem a győztesek alkotmánya, hanem mindenkié.
Ugyanezért indokoltnak látszik a nem pártszerű, „civil” politikai szervezetek, köztük a szakszervezetek számára is megfigyelői státuszt biztosítani. A megfigyelők az alkotómunkában részt vesznek, javaslatokat is tesznek; ám mivel a választásokon nem kívánnak elindulni (éppen ez különbözteti meg őket a pártoktól), ezért nem részesei a választási együttműködésnek sem. Márpedig annak központi eleme az új alkotmánytervezet; elfogadása tehát a résztvevő pártok részéről elengedhetetlen – ezért csak ők az Alkotmányozó Nemzetgyűlés teljes jogú tagjai.
De nyilvánvalóan nagyban fokozná az alkotmánytervezet legitimitását, ha megfigyelők közös nyilatkozatban fejeznék ki támogatásukat.

Kik írják az új alkotmányt?

Bár a szöveget az Alkotmányozó Nemzetgyűlésnek kell elfogadnia és még a választások előtt közzétennie, a megírása mégsem a politikusok dolga. Elsősorban alkotmányjogászok, ezenkívül politológusok, emberjogi szakemberek, történészek és más tudományágak művelői is dolgozhatnának a szakmai műhelyben – javaslatom szerint többségükben pártfüggetlen értelmiségiek, bár nyilván minden párt is delegálja majd a sajátos értékrendjét megjelenítő szakértőjét. E testületet a magasztos cél: az ország új, igazságos és stabil berendezkedésének kialakítása vezérelheti csupán, melynek egyetlen történelmi korlátja van – sikeres, azaz a pártok és a szavazók támogatását elnyerő alkotmánynak kell lennie.
Mivel a folyamat egésze mindannyiunkra tartozik, az elkészült fejezeteket még az Alkotmányozó Nemzetgyűlés általi elfogadása előtt közzé kell tenni a sajtóban, és a nagyközönség véleményére, javaslataira figyelemmel módosítani.

A Nemzetgyűlés képviselői és az Ideiglenes Kormány

Ahhoz, hogy a választásokat az ellenséges szabályozás ellenére is meg lehessen nyerni, éspedig a szükséges elsöprő többséggel, nem elég a pártok egységes támogatása – megfelelő személyeket is kell jelölni az Alkotmányozó Nemzetgyűlés Parlamentjébe. Mivel ezúttal rendkívül különböző meggyőződésű polgárok szavazatait kell megszerezni, célszerű olyanokat jelölni képviselőknek, akiknek az elutasítottsága alacsony.
Azaz: nem lehetnek pártpolitikusok. Feladatuk sem politikai jellegű, hanem tiszteletbeli – parlamenti képviselőként mérlegelés nélkül meg kell valósítaniuk az Alkotmányozó Nemzetgyűlés (még a választások előtt véglegesített és közzétett) határozatait. Ezért képviselőjelöltnek mind az egyéni választókerületekben, mind az országos listán köztiszteletben álló, politikailag nem elkötelezett személyeket kell felkérni.
Ugyanígy az Ideiglenes Kormány tagjai és legfőképpen a vezetője lehetőleg erős pártkötődés nélküli, ám az országvezetésben gyakorlott személyek legyenek. Nekik jelöltségük elfogadásakor írásban vállalniuk kell, hogy a következő, immár normális választáson nem indulnak képviselőjelöltként, és nem engedik meg egyetlen pártnak sem, hogy nevüket felhasználja (pl. miniszterelnök-jelöltként).

(...)Szükségből erényt

Az alkotmányozásnak ez a rendhagyó folyamata, amit a rendhagyó politikai helyzetkép kényszerít ki, valóban kényszer. De olyan kényszer, amiből nagyszerű eredmény nőhet ki.
Az Alkotmányozó Nemzetgyűlésnek nincs kormánya, nincs hatalmon; résztvevői nem is sejthetik, kik alakítják majd meg a nem-ideiglenes kormányt a második, immár demokratikus választások után. Ezért minden pártjának érdeke, hogy ellenzékben és kormánypozícióból egyaránt megfelelő alaptörvényt alkossanak. A pillanatnyi, jól vagy rosszul felfogott politikai érdekek nem szólnak bele a folyamatba, lehetőség lesz a tiszta demokrácia elveiből levezetett, szakszerű megfontolásokon alapuló politikai berendezkedést kialakítani.
Abszurd leírni, de igaz: lehetőség nyílik megalkotni a világ legjobb alkotmányát; olyan alkotmányt, amely évszázadokig hatályban maradhat. Ebben az alkotmányban nem kaphat helyt egyik vagy másik politikai irányzat sajátos eszme- vagy szimbólumrendszere, nem tükrözhet pillanatnyi érdekeket vagy népszerűséget hajhászó elképzeléseket. Csak azt tartalmazhatja, ami valóban közös, ami az egész nemzetet szolgálja, minden polgárát, politikai beállítódástól és ideológiáktól függetlenül.
Tanulhatunk saját hibáinkból és minden működő, sikeres demokrácia gyakorlatából. Alkothatunk olyan választójogot, ahol a parlamenti arányok megfelelnek a választói akaratnak. Alkotmányba foglalhatjuk az államnak, minden intézményének és a hatalom minden képviselőjének anyagi és jogi felelősségét minden polgárral szemben. Megteremthetjük a feltételeit a korrupció kiszorításának; alkothatunk hatékony és olcsó államot. Előírhatjuk, hogy a törvények koherensek, kompaktak és közérthetőek legyenek. Kimondhatjuk, hogy senki sem büntethető azért, amit nincs módja elkerülni. És megvédheti az alkotmány önmagát attól, hogy egy katasztrofális válságban az össznépi elkeseredés által hatalomba juttatott ámokfutó hetek alatt a saját képére formálja az országot.

A kihívás tehát nagy, a feladat nehéz, de felemelő. Minden felbolydulás magában rejti a jó, akár radikálisan új megoldás lehetőségét. És akkor megérte."

tibapó 2012.03.01. 18:02:45

@espérance:
Nekem hasonló, de kissé,más javaslatom, véleményem van. Te a javaslatodban espernce, valami árnyékalkotmányt akarsz kreálni, szinte kizárólag az ellenzék (a mostani alkotmányozással elégedetlenek) részvételével, amiben ha akar, a fidesz is részt vehet. Már miért akarna? Esze ágában sem lesz, vagyis megint csak nem konszenzusos lenne az alkotmányod. Másrészt szerinted a jelenlegi választási szabályok szerint megválasztott (ellenzékiek többségéből álló) országgyűlés szentesítse (az ellenzékiek által még a választások előtt megalkotott) új alkotmányt. majd oszlassa fel magát és írjanak ki új választásokat.
Nekem van egy jobb javaslatom. Főleg, hogy maga az új alkotmány ne legyen megint féloldalas. Fogjon össze mindenki, ellenzék, civilek, szakszervezetek, aki nem ért egyet az áprilisi fidesz-alkotmánynal és annak sarkalatos törvényei következményeivel. Nyerjék meg a választást 2/3-addal, és az összeülő ideiglenes parlament két törvényt hozzon: új, demokratikus, arányos választási törvényt, és az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjai arányosságon és szakszerúségen alapuló kiválasztásának törvényét. És egyszerre tarjuk meg a választásokat mindkét testületbe. Senki nem lehet mind a két grémiumnak tagja. Ez a garancia arra, hogy nem saját magának, hanem a nemzetnek a javára fog alkotmányozni aki az alkotmányozó nemzetgyűlés tagja lesz, és a meghozott új, abszolút konszenzusos alaptörvény meghozatala után feloszlik az alkotmányozó nemzetgyűlés, és marad csak a parlament.

espérance 2012.03.01. 22:48:03

@tibapó:
Az ötlet nem az enyém. Itt olvastam: akoztarsasagmegmentese.blog.hu/
Érdemes ott megnézni az egészet, és ott hozzászólni, közvetlenül a szerzőhöz, mert ő tud érdemben reagálni. A te ötleted is tetszik, hogy egy időben, párhuzamosan, de személyek tekintetében szétválasztva történjen a két folyamat. De ez megintcsak felvet problémákat. (Pl. mindjárt az első: hogyan nyerjék meg 2/3-dal az elégedetlenek? Hiszen épp az a probléma, hogy a jelenlegi körülmények - választási arány számlálása, választókörzetek újraosztása; sajtó, ksh, egyházak kormánynyomás alatt stb - közepette ez szinte lehetetlen. Aztán: nem gyakorolna-e mégis nyomást a parlament a párjuzamosan futó alkotmányozásra saját pártarányainak mentén, stb.)
De akoztarsasagmegmentese blogon érdemes ezt megvitatni, szerintem.

tibapó 2012.03.01. 23:18:02

@espérance:
Ahogy te ide beraktad az övét, megkérlek, felhatalmazlak,hogy rakd be oda az enyémet.
Hogy hogyan lehet 2/3-dal nyerni, arról is írtam itt:
tothzoltan.blog.hu/2012/01/25/bejegyzes_url_cime_1881/fullcommentlist/1#c15652572
Kulcselem a 27 egyéni körzet.
De meg kell jegyeznem, nem vagyok ellenzéki, nekem mindegy ki alakít koalíciót, csak az legyen konszenzusos alkotmányos demokratikus és legyen mellé kellő civil kontroll.

tibapó 2012.03.01. 23:19:11

@tibapó:
Főleg nem vagyok elkötelezve a köztársaság mellet, hanem a történelmi alkotmány mellett.

tibapó 2012.03.02. 08:28:13

@Bartoki:
"...kopogtatócédulák helyett is aláírásgyűjtés kell..."
Bocsáss meg, de mi is lenne ez az "aláírásgyűjtés"? Nem fejtenéd ki, miért különb módszer az általam is szidott kopogtató céduláknál?

Bartoki 2012.03.02. 11:27:29

@tibapó: "Bocsáss meg, de mi is lenne ez az "aláírásgyűjtés"?"

Gyűjtik az aláírásokat (arról, hogy kik támogatják a jelölt indulását), mint egy aláírásgyűjtésen. :)

"Nem fejtenéd ki, miért különb módszer az általam is szidott kopogtató céduláknál?"

Nem dobják ki meggondoatlanságból és nem lehet a placcot "legyűjteni", állami munkahelyeken vagy a házmester által a kopicédula leadását megkövetelni, mert 1 állampolgár több jelöltnek is aláírhat.

A polgár bármikor aláírhat akár az utcán is, nem kell hogy nála legyen a kopicédula.

Nem lehet kilószámra ellopott kopicédulákkal üzletelni.

Németországban ráadásul nem kell aláírást gyűjtenie azoknak a jelölteknek, akiket olyan párt jelöl aki már benn van a parlamentben.

Igen, az a hátránya továbbra is megmarad, hogy ez egy nulladik, ráadásul nyilvános forduló a választásban. Bár ez az aláírásgyűjtő ívek megsemmisétésével megoldható.

És Weber/Kubatov-listákat is nehezebb építeni ezek alapján, mert attól hogy a polgár nálunk (is) aláírt, még nem tudhatjuk hogy nem támogatta-e az ellenjelölteket is. :)

Bartoki 2012.03.02. 11:30:33

@tibapó: "Nyerjék meg a választást 2/3-addal, és az összeülő ideiglenes parlament két törvényt hozzon: új, demokratikus, arányos választási törvényt, és az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjai arányosságon és szakszerúségen alapuló kiválasztásának törvényét."

Ha az új parlament kb. azonnal feloszlatja önmagát, akkor a - már arányos választási rendszerben felálló - következő parlament simán alkotmányozhatna.

89 után is így történt (voltak jelentős alkotmánymódosítások) és részben működött is a dolog (igaz, a választás nem volt arányos).

tibapó 2012.03.02. 11:47:46

@Bartoki: "Ha az új parlament kb. azonnal feloszlatja önmagát, akkor a - már arányos választási rendszerben felálló - következő parlament simán alkotmányozhatna."

Nem, mert a történelmi alkotmányosság egyik alapelve: Hatalom nem alkotmányozhat!

Az alkotmány az tulajdonképpen a hatalom és a nép viszonyát szabályozza, az egyetlen olyan törvény, amelyben a hatalmat magát kell szabályozni, korlátozni. Ezért fontos, hogy ne a törvényhozás szabályozza saját magát, mert akkor megint bármikor úgy járunk, mint pl. amikor 600 ezren követeltek népszavazást az országgyűlési képviselők költségtérítésének szigorú bizonylatolásáról, és ezt "elegánsan" úgy kerülték ki az országatyák, hogy a "költségtérítést" átkeresztelték "választókerületi pótlékká".

tibapó 2012.03.02. 11:50:42

@tibapó: Valójában hatalmukkal visszaélve elszabotálták a népszavazás alkotmányos szentségét.

tibapó 2012.03.02. 12:21:30

@Bartoki:
Vagy mondok egy másik példát: szerinted melyik lett volna a szerencsésebb? Ha a polgármesterség-képviselőség összeférhetetlenségéről a polgármester-képviselők vetyengenek tucat évig, vagy ha egy polgármsterképviselő-mentes alkotmányozó nemzetgyűlés alapból kimondta volna?

aLEx 2012.03.03. 12:56:51

A támogatás árát én egy új társadalmi konszenzusban látom. Az pedig a népfenség elvének a deklarálását jelenti. Onnan kezdve pedig teljesen mindegy, hogy jobboldali vagy "baloldali" a kormánypárt, mert csak azt hajthatja végre, amire megbízást kapott.

A társadalmi konszenzus pedig nem pártok között kell, hogy köttessen, hanem a társadalom tagjai között.

A baloldalon is ki kell alakuljon a konszenzus! Nem lehet baloldali egy olyan párt, amely nem vállalja föl a munkanélküliség felszámolását a munkaidő csökkentése révén.

aLEx 2012.03.03. 13:22:34

A társadalmi minimumfeltételek ennek megfelelően sokkal többet jelentenek mint holmi ügynöklista, mint maga a sajtószabadság vagy akár az Európai Uniós tagság.

A népfenség elve például számomra azt jelenti, hogy demokratikus többségi akaratból a polgári demokrácia intézményrendszerén belül a kapitalizmus megreformálható, javítható. Ennek tagadása egyenértékű volna a beismeréssel, hogy a polgári demokrácia nem létezik, hiszen maga a polgári demokrácia a népfenség elvéből származtatja a legitimitását.

A demokratikus többség pedig tudatosan kell hogy vállalja a társadalmi vitát bármely kérdésben, amely a kapitalizmus javítását célozza meg, származzon az akármilyen kisebbségtől. Mert ha maga a demokratikus többség nem rendelkezik az ehhez szükséges képességgel és tudással, akkor nyitottnak kell lennie bármilyen jobbító szándékú javaslatra. A társadalmi párbeszéd pedig éppen arra való, hogy együtt alakítsuk magát a többségi konszenzust.

tibapó 2012.03.04. 10:59:14

@huncut: Kedves huncut, maximálisan egyet tudok érteni az arányos választási rendszerről általad írtakkal, egyetlen apró, de lényeges, előre vivő módosítással, ami a javaslatodat tökéletesítheti.
Amellett, hogy csak pártlistákra lehessen szavazni, a pártok nevezzenek egy jelölti listával, mely jelöltekről a választók úgy dönthessenek, hogy amellett, hogy az adott pártra szavaznak, a jelölteket szimpátia-sorszámmal ellátva rangsorolhassák. Működik ilyen rendszer Európa számos országában, Dr Tóh Zoltán ennek a szakértője, lásd itt ebben a topikban:
tothzoltan.blog.hu/2012/02/27/gps_konferencia_szolidaritas_deka_elovalasztas/fullcommentlist/1#c15991508
"...Ausztria, Belgium, Írország, Olaszország (speciális), Málta, Hollandia, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Észak_Írország."

Egy ilyen választási szabálynak az a plusz előnye, hogy a pártok nem tudják majd vezetőiket bársonyszékhez segíteni, csak ha azok népszerűek a választók előtt. Vagyis ez a szabály a kontraszelekcióval ellentétben a természetes kiválasztódást, az egészséges versenyt segíti elő.

tibapó 2012.03.04. 11:36:59

@tibapó:
És ha már a csak listás szavazásnál, pártkatonák elkerülésénél tartunk, azért hogy ne váljon teljesen személytelenné a választás, annak az előbbi hsz-omban taglaltakon kívül van két más lehetséges módja is. Tudniillik, hogy ne csak pártlisták jelöltjei váljanak törvényhozó küldöttekké.
Az egyik, hogy kell egy felsőház, egy második kamara, korporatív módon megválasztva, vagyis szakmai és érdek-képviseleti testületek által delegáltakból, mely grémiumnak jóváhagyási vagy elvetési joga lenne a pártdelegáltakból álló alsóház által meghozott törvényekkel szemben.
A másik lehetőség, és itt jönne be igazán a személyes ismertség, alkalmasság és a szubszidiaritás elve: a települési önkormányzatokból ki kéne zárni (ahogy anno a munkahelyekről) a pártokat. Csak független, autonóm, civil szakemberek indulhassanak a helyi képviselőtestületi posztokért.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2012.10.28. 11:08:33

A cikkből:
"Az is valószínű, hogy ezek az emberek nem lesznek hajlandók az MSZP-t vagy Gyurcsányt megtűrni egy ellenzéki koalícióban*, csak azért, hogy Orbán leváltható legyen."
*= "Együtt 2014" :-(

De van erre megoldásom is:
- a parlamenten BELÜL kell összefogni a "minden demokratikus erőnek"!
A Vjtv-el indokolt összefogási "kényszer" CSAK az "egyéni" körzetekben áll fenn, a LISTÁK esetében csupán az 5%-os küszöb az akadály!
Vagyis 300.000 hasonlóan GONDOLKODÓ ember már képes bejuttatni MAGÁNAK 5 saját képviselőt ODA...
süti beállítások módosítása