Támogasd a Millát!

Támogasd a Millát!

A Millát továbbra is csak veletek együtt tarthatjuk mozgásban, csak így működik. Csak rátok számíthatunk! Kérjük, ha van rá lehetőségetek utaljátok át egy-két órányi munkabéreteket támogatásként, persze ha nagyobb összeg jön, azt különösen köszönjük!

Köszönettel:

a Milla szervezői

Millamédia Nonprofit Kft. (CIB Bank)
HUF: 10700244-67439111-51100005
HUF IBAN: HU85 1070 0244 6743 9111 5110 0005
EUR: 10700244-67439111-50000005
EUR IBAN: HU43 1070 0244 6743 9111 5000 0005
USD: 10700244-67439111-50100002
USD IBAN: HU22 1070 0244 6743 9111 5010 0002

Egymillióan a magyar sajtószabadságért a Facebook-on

Lesz mentő – újabb nyert csata, vagy mégsem...

2012.07.04. 19:33 uj_szerzodes

Néhány napja arra vár ez a poszt a szerkrendszerben, hogy kitegyük: az ombudsman nekünk adott igazat: az OMSZ külön előzetes értesítés nélkül is, ingyen köteles biztosítani a tüntetéseket. Épp kitettük volna, amikor beesett a postaládánkba a hír, hogy az OMSZ az Ombudsman ajánlása ellenére sem hajlandó ingyen biztosítani a szombati Budapest Pride Felvonulást. A Pride szervezői hasonló utat járnak be mint mi: először helyük nincs, aztán az adónkból fenntartott mentőszolgálat nem teszi a dolgát. Nem tudjuk mi kellene ahhoz, hogy a Rendőrség is, a politikusok is, a Mentőszolgálat urai is megértsék: nekik az a dolguk, hogy bennünket szolgáljanak. Ellenzéki vagy meleg, konzervatív vagy liberális, fiatal vagy öreg: mindenkit megillet a biztonságos gyülekezéshez való jog.  

 

a6_d20.jpg

Biztos van, aki emlékszik: a március 15-ei tüntetést nem is volt olyan könnyű megtartanunk. Na nem azért, mert sok munka megszervezni (egyébként rohadt sok), hanem azért, mert először lefoglalta a helyünket a NER egy-két szerve, az önkormányzat és az igazságügyi minisztérium együttesen fél Budapestet. És azzal minden, tömegtüntetés céljából igénybe vehető nagyobb területet. Hogy, hogynem, végül mint kegyajándékot, megkaptuk a Szabad sajtó útját – talán mert világos volt, ha nem kapjuk meg, akkor is odamegyünk. De akkor jöttek a mentők, és jelezték, hogy ők bizony csak akkor biztosítják a rendezvényt, ha fizetünk nekik. Az sem baj, hogy agresszív ellentüntetők (miszerint neonácik) előre jelezték, jönnek nem szimpatizálni. Pénz nélkül nincs a kormánnyal egyet nem értő tüntetőknek egészségügyi biztosítás a NER-ben. Ezt nem nagyon értettük, hiszen állítólag a Békemenet ingyen volt, tehát vagy ingyen mentek oda a mentők, vagy egészségügyi biztosítás nélkül zajlott az esemény. De korábban tőlünk sem kértek pénzt a mentők. Sőt, 2011. október 23-án a helyszínen jelen lévő mentősök kérték Juhász Pétert, hogy a legközelebbi eseményről közvetlenül tájékoztassa az Országos Mentő Szolgálatot (OMSZ), mert bár ez nem jogszabályi kötelezettsége a gyülekezés (tüntetés) szervezőjének, nagyban megkönnyíti a mentők dolgát, ha előre tudják a tervezett esemény részletes paramétereit.

Ilyen előzmények után különösen meglepő volt, hogy az OMSZ nem hajlandó biztosítani a tüntetésünket. Jogi részletekkel senkit nem untatunk, a lényeg, vannak köztünk jogászok TASZ-tól és Helsinki Bizottságtól is, ezért megírtuk az OMSZ-nek, hogy minket semmilyen kötelezettség nem terhel, amire azt a választ kaptuk (a sajtón keresztül csak), hogy a bizonytalan jogi helyzetre tekintettel a szükséges létszámban jelen lesznek a mentők. Ezzel párhuzamosan írtunk az ombudsmannak is, kérve az eset kivizsgálását és állásfoglalás kiadását. Az álláspontunk lényege végtelenül egyszerű: a gyülekezés szervezőjét, mint alkotmányos alapjog gyakorlóját nem terhelheti olyan kötelezettség, amelyet:

 a)      nem tartalmaz az alapjogra vonatkozó külön törvény (a gyülekezési törvény semmilyen költséget nem telepít a szervezőre, a rendőrség is ingyen köteles biztosítani a rendezvényt),

b)      rendelet ró az alapjog jogosultjára, (egy rendelet pedig nem lehet ellentétes törvénnyel)

c)      és amely vagyoni helyzettől teszi függővé az alapjog gyakorlását (az mégiscsak fura lenne, ha a szegény nem tüntethetne, mert nem tud fizetni a mentőknek, ugyanakkor a tüntetés résztvevőinek adójából is működik egyébként az OMSZ).

Az ombudsman jelentésében egyetértett velünk, de jelezte, hogy a szervezőtől elvárható, hogy az OMSZ-t tájékoztassa írásban a tervezett tüntetésekről. Mi megtesszük, Ti se feledjétek, ha tüntetést szerveznétek.

100 évig már miénk a Szabad sajtó útja október 23-án és március 15-én. Eddig is jöttek a mentők, most már tudjuk, ezután is fognak jönni. Ahogy kinéz a helyzet, téma nélkül sem maradunk. 

Eddig az eredeti poszt.

A Pride szervezői pedig az imént azt közölték:

"A Szivárvány Misszió Alapítvány megdöbbenéssel  értesült arról, hogy az Országos Mentőszolgálat csak külön díj ellenében, szerződés alapján hajlandó biztosítani a szombati Budapes Pride Felvonulást."

Nem ismerjük az OMSZ indoklását, de feltehetőleg azt gondolják, hogy a Pride egy sima köztéri dzsembori kategóriájába (kulturális és sportrendezvény) esik, és nem tartozik az gyülekezési törvény hatálya alá. Az elmúlt évek felvonulóival szemben elkövetett számtalan erőszakos cselekmény azonban arra figyelmeztet, hogy - ahogy a vicc is mondja -, senki sem  szórakozni megy oda. Nem szokta a rendőrség kettős kordonnal elválasztani a kulturális és sportrendezvények részvevőit és a jelenlévők testi épségére törni készülő ellentüntetőket.

Mindegy, hogy mit gondolsz a másságról. De fogadd el: a Pride egy folyamatosan fenyegetett, szerencsére egyre ritkábban diszkriminált társadalmi csoport küzdelme saját elfogadtatásáért. Nem játék. 

Reméljük, hogy hamar eljön majd az az idő, amikor egy Pride tényleg csak egy jó buli lesz annak, aki odamegy. Hogy két év múlva tényleg egyszerű kulturális eseményként tudjunk tekinteni rá. De amíg emberek fejét beverik azért, mert valamilyennek születtek, az orvosi biztosítás nem extra szolgáltatás, hanem alapvető emberi jog.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemtetszikarendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr194629595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2012.07.04. 21:11:51

>Ellenzéki vagy meleg, konzervatív vagy liberális, fiatal vagy öreg: mindenkit megillet a biztonságos gyülekezéshez való jog.

ha Mo demokracia lenne, akkor ez igaz lenne, de nem az, hanem a féldiktatura. itt csak az orban kedvenceire vonatkoznak a jogok, es a tobbiekre a kotelezettsegek.
jobb ha hozzaszoktok.
süti beállítások módosítása