Támogasd a Millát!

Támogasd a Millát!

A Millát továbbra is csak veletek együtt tarthatjuk mozgásban, csak így működik. Csak rátok számíthatunk! Kérjük, ha van rá lehetőségetek utaljátok át egy-két órányi munkabéreteket támogatásként, persze ha nagyobb összeg jön, azt különösen köszönjük!

Köszönettel:

a Milla szervezői

Millamédia Nonprofit Kft. (CIB Bank)
HUF: 10700244-67439111-51100005
HUF IBAN: HU85 1070 0244 6743 9111 5110 0005
EUR: 10700244-67439111-50000005
EUR IBAN: HU43 1070 0244 6743 9111 5000 0005
USD: 10700244-67439111-50100002
USD IBAN: HU22 1070 0244 6743 9111 5010 0002

Egymillióan a magyar sajtószabadságért a Facebook-on

A nemzeti burzsoázia és a gúzsba kötött kkv-szektor - Papp József

2012.02.22. 12:13 uj_szerzodes

A csupán adócsalással megélni képes választópolgárok nem kérhetik számon a politikai osztálytól azt, hogy miért nem a leggondosabb gazda módjára bánik a közpénzekkel. Ez a kádári örökségen is alapuló társadalmi szerződés termelte ki azt a  hipokrita parazita mentalitást (közpénzekből ellenszolgáltatás nélküli gyarapodni), amelynek jegyében  a pártok nem a közjót maximáló programokkal, hanem a választópolgárok korrumpálásával kerülnek hatalomra.

adócsalás.jpg

Ez év elején "A támogatás ára" címmel közöltünk egy vitaindítót arról, hogy mit tartunk a választók és az Orbán rezsimet leváltani készülő pártok közötti megegyezés új minimumának. A cikksorozatból végül egy konferencia nőtt ki. Az elkövetkező napokban a "Lebontott demokrácia, kormányozhatatlan ország: a magyar rendszerváltás kisiklása" címet viselő, Március 2-i konferenciánk előadói mutatkoznak be egy-egy tanulmánnyal. Ezúttal Papp József írását közöljük.

 

Egy gazdaság akkor erős és fejlődőképes, ha a hazai tulajdonban lévő kkv (kis- és közévállalkozások)-szektor jól teljesít. Magyarországon a kkv-szektor képtelen olyan teljesítményre, amely érdemlegesen hozzájárulna ahhoz, hogy a gazdaság fenntartható növekedési pályára tudjon állni, az alábbiak miatt:

1. Magyarország a feltörekvő országok között sokáig az élen állt a működő tőke behozatalában, amely azonban nem a magyar innovációk hasznosítása és nem a Magyarországon előállított termékek tovább-feldolgozása miatt áramlott az országba, hanem leginkább azért, hogy   az olcsó és jól képzett munkaerő kínálta előnyöket, valamint az állam által biztosított kedvezményeket kihasználja. Az importált  alkatrészek   összeszerelésére létesített világszínvonalú, szuper termelékeny globális vállalatok  által létrehozott GDP-ben a magyar büdzsébe befizetett adók aránya azonban  minimális, ugyanakkor a profit és amortizáció súlya kiemelkedő. A duális gazdaság másik pólusát képező alacsony termelékenységű kkv-szektor által megtermelt GDP adótartalma   - éppen emiatt - elviselhetetlenül magas, a profité és az amortizációé pedig olyan alacsony, ami ellehetetleníti a szektor vállalatainak fejlődését..

2. A magas adóterhelés arra kényszeríti a kkv-szektor vállalkozásainak jelentős hányadát, hogy az adó egy részét megtakarítsa, mert csak így tud versenyképes maradni. Magyarországon a munkavállalók közül túl sokan két csatornán keresztül jutnak a keresetükhöz: a bejelentett bér mellett a jövedelem egy részét a terhek megspórolásával, zsebbe kapják.  Bár ennek is vannak költségei, a kétcsatornás bérezéssel elért megtakarítás tetemes ahhoz képest, ha ezt a nettó keresetet teljes egészében le kellene adózni.  A megtakarítás egy része azonban csak látszólagos, mivel az adóelkerülésre kényszerülő vállalkozások   nem tudnak olyan árakat elérni, amelyben ezt érvényesíthetnék, pontosan ezért kell csalniuk. Ez az egyik oka az állam eladósodásának.

3. De a csupán adócsalással megélni képes választópolgárok nem kérhetik számon a politikai osztálytól azt, hogy miért nem a leggondosabb gazda módjára bánik a közpénzekkel. Ez a kádári örökségen is alapuló társadalmi szerződés termelte ki azt a  hipokrita parazita mentalitást (közpénzekből ellenszolgáltatás nélküli gyarapodni), amelynek jegyében  a pártok nem a közjót maximáló programokkal, hanem a választópolgárok korrumpálásával kerülnek hatalomra. A hipokrita  állam  pedig a fejlesztési forrásokat  vissza nem térítendő támogatások osztogatása és túlárazott állami megrendelések formájában a politikai osztállyal szimbiózisban élő nemzeti burzsoáziának csatornázza át. Ám ezek az állami emlőkön táplált vállalatok, mivel nem  tisztességes versenyben, hanem hatalmi befolyással választódnak ki,  versenyképtelenek  a nemzetközi piacokon.

4. A képmutató élősdiség finanszírozására kivetett adórészeket lehetetlen maradéktalanul beszedni, mivel azokat a vállalkozások teljesen nem számolhatják fel áraikban, ezért az állam ezt a költekezést részben hitelből kénytelen fedezni. De  - éppen a  hipokrita parazita mentalitás lényegét jelentő korrupció mindent átható jelenléte  miatt is - a pénzpiacok szereplői csak magas kamatfelárakkal  hajlandóak kölcsönt nyújtani. Az utóbbi tíz évben évente több százmilliárd forintnyi többlet-kamatot  - a növekedés  lehetséges forrásait -  kellett a magyarországi adósoknak (állam, háztartások, vállalkozások) erre a célra elpazarolni.

A képmutató élősdiséget tápláló csapok elzárásával, valamint a kamatfelárak megspórolásával legalább kétezer milliárd forintos megtakarítást lehetne elérni a büdzsé kiadásaiban. A redisztribúció drasztikus visszavágásával olyan méltányos adórendszert lehetne bevezetni, amely felszabadítaná a kkv-szektort a csalás kényszere alól. Azzal, hogy  a méltányos adót mindenkinek fizetni kell, megteremtődne a lehetősége egy olyan új társadalmi szerződésnek, amely a politikai osztály elszámoltathatóságán alapul. Ez egyben az adósságspirálból való kitörés elemi feltétele is.  A nemzeti burzsoáziát éltető  uniós forrásokat teljes egészében az államadósság csökkentésére kellene fordítani, amely elengedhetetlenül szükséges az ország energiáit elszívó magas kamatfelárak letöréséhez. A kkv-szektort csak az alacsony adókban,  kamatokban és inflációban, valamint a kérlelhetetlen közpénzügyi szigorúságban megnyilvánuló gazdaságpolitika szabadíthatja meg a  béklyóitól!  

 

 

Az új politikai minimumról szóló vitában elhangzó vélemények a szerzők sajátjai. Nem feltétlenül egyeznek a Milla szervezői csapat tagjainak véleményével, és valószínűleg nem vágnak egybe a Milla Facebook csoport majd 100.000 lájkolójának ezerféle véleményével.

5 komment

Címkék: civilek nem tetszik a rendszer uj szerzodes

A bejegyzés trackback címe:

https://nemtetszikarendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr324170453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babel 2012.02.22. 15:50:53

Ugyanígy látom én is, csak azt nem látom, és sajnos ebből a cikkből is hiányolom, "hogyan" történjen ez meg? Vagyis milyen átmenet képzelhető el a mai helyzetből, mit lehet ígérni a választóknak, amitől magukhoz térnek és felismerik az eddigi gyakorlat hosszú távú tarthatatlanságát? (Ami eddig sem érdekelt senkit, szemben az akármilyen pirinyó "korrumpáló" előnyökkel.) Hiszen a varázspálcám nem működik, az átlagszavazó pedig jelenleg el van foglalva a teljesen értelmetlen jobb-bal, lemondjon-e aki plagizál, meg lehet-e élni akármennyiből -kérdésekkel. Amíg legalább egy életképes átmenetet nem sikerül felvázolni (nekem eddig nem ment), addig ez csak vágy-beszéd.

Agyalap 2012.02.22. 16:29:02

Végtelen naivitásomban látom a megoldást egy olyan összeállításban,
- ahol az állam nem kezdeményezi és gerjeszti a körbetartozást,
- olyan törvényeket hoz, hogy az elvégzett munka kifizetése alól ne lehessen kibújni
- betartható és egyszerű adótörvényeket alkot
- be is tartatja őket,
- bezárja a kiskapukat
és még sorolhatnám. Fel kell ébredjek, ez a kormány (sem) az a kormány amelyik ezt megcsinálná.

csibra 2012.02.22. 19:23:31

Átmenet szerintem nem lehetséges. A politikusok korruptak, az emberek ezt tudják róluk, mégis szavaznak rájuk. Ez egyébként nem magyar probléma, hanem az egész világon ez van, és ugyan elég jó helyezést ér el Magyarország a korrupciós listán, mégis csak jelenthet a listavezetőknek. Megoldás nincs szerintem nincs, illetve én egyetlen lehetőséget látok: egy külső hatalom (azaz UFO-k) megtámadják a földet, és ha le tudjuk győzni őket, akkor talán rájön az emberiség, hogy együtt és egy célért dolgozni könnyebb.

A politikai osztályt egészen a legalsó szintig el kéne törölni valami olyan módon, hogy aki máig (vagy az eltörlés napjáig) _bármilyen_ szerepet vállalt (önkormányzati képviselőktől egészen a MINIszterelnökig), az nem választható, a maradékból is csak azok, akikre Jézus azt mondaná, hogy maga is bűntelen (szóval csak Máriából lehetne választani :)).

Persze lehetne olyan szigorú törvényeket hozni, hogy akit a legkisebb korrupción érnek vagy nem fizeti be időre az adót az életfogytot kap, de ennek kicsi a realitása.

Rózsa Surányi 2012.03.01. 21:42:31

"Egy gazdaság akkor erős és fejlődőképes, ha a hazai tulajdonban lévő kkv (kis- és közévállalkozások)-szektor jól teljesít. Magyarországon a kkv-szektor képtelen olyan teljesítményre, amely érdemlegesen hozzájárulna ahhoz, hogy a gazdaság fenntartható növekedési pályára tudjon állni"

Tapasztalataim szerint a magyar tulajdonú gazdaságban (kkv szektor) a meghatározó jövödelem az adócsalás. Az üzletszerzés nem a vevő színvonalas kiszolgálása folytán, hanem ügyeskedéssel, korrupcióval zajlik. A kkv magyar tulajdonosa és a cég vezetői nem azon dolgoznak, hogy a közös célokhoz felzárkózva hatékonyan, okosan vezessék a céget, hanem ügyeskednek, sokszor lopnak, adót csalnak, egymás közt bozótharcot folytatnak.
A vezetést alkotók egyéni képességeit mélyen alulmúló összteljesítményük eredménye a magyar kkv gyenge gazdasági hatékonysága, a nyugat európai versenytársaik teljesítmény szintjének töredéke.
És a hatáslánc folytatódik: a cégek gyenge teljesítménye alacsony béreket, kevés adóbevételt eredményez, amely alapvető okozója a költségvetési hiánynak. A helyzet bővítetten újratermeli magát, évről - évre Európa perifériájáról csúszunk le a Balkánra.

Hosszú évek óta ebben a világban dolgozok, élek. Ahol egy cégnél sikerült megtörnünk ezt az ördögi kört, ahol a vezetők elkezdtek hinni a közös célokban és visszaszorítottuk a cégen belüli lopást, ügyeskedést, az új üzlet megszerzését nem korrupcióval igyekeztek elérni, ahol a fejlesztéseket nem a kormány és az EU mannáira alapozták, ott hihetelen jó pénzügyi és műszaki eredményeket értünk el.

Ki kell végre lépnünk az ördögi köreinkből !
Az első lépés, amit a Milla Konferencia is szolgál: józanul fel kell tárnunk a VALÓDI tényeket.

Sok sikert !

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.03.16. 22:59:46

a milla pártra fogok szavazni emiatt a bejegyzés miatt!

persze csak ha elhinném hogy komolyan gondolják

de mivel nem hiszem el...
süti beállítások módosítása