Támogasd a Millát!

Támogasd a Millát!

A Millát továbbra is csak veletek együtt tarthatjuk mozgásban, csak így működik. Csak rátok számíthatunk! Kérjük, ha van rá lehetőségetek utaljátok át egy-két órányi munkabéreteket támogatásként, persze ha nagyobb összeg jön, azt különösen köszönjük!

Köszönettel:

a Milla szervezői

Millamédia Nonprofit Kft. (CIB Bank)
HUF: 10700244-67439111-51100005
HUF IBAN: HU85 1070 0244 6743 9111 5110 0005
EUR: 10700244-67439111-50000005
EUR IBAN: HU43 1070 0244 6743 9111 5000 0005
USD: 10700244-67439111-50100002
USD IBAN: HU22 1070 0244 6743 9111 5010 0002

Egymillióan a magyar sajtószabadságért a Facebook-on

A támogatás ára? Inkább a változás támogatása!

2012.01.17. 15:35 uj_szerzodes

A múlt hét elején "A támogatás ára" címmel közöltünk egy vitaindítót arról, hogy mit tartunk a választók és az Orbán rezsimet leváltani készülő pártok közötti megegyezés új minimumának. A vitában eddig megszólalt többek között Csigó Péter, Rácz András, Vágó Gábor, Kálmán László és sokan mások (folyamatosan frissülő lista itt ---> ). Most Sarnyai Zsolt cikkét közöljük. Továbbra is várjuk a válaszcikkeket írásban a nemzetiminimum@gmail.com címre, vagy videóüzenet formájában a http://alternativelnok.blog.hu/-ra!

Az új politikai minimumról szóló vitában elhangzó vélemények a szerzők sajátjai. Nem feltétlenül egyeznek a Milla szervezői csapat tagjainak véleményével, és valószínűleg nem vágnak egybe a Milla Facebook csoport majd 100.000 lájkolójának ezerféle véleményével.

 

Kedves Változtatni Akarók!

Engedjétek meg, hogy néhány megjegyzéssel, ötlettel, gondolattal járuljak hozzá a vitához.

1.     Az ellenzéki kerekasztal ötletét burleszknek tartom. A FIDESZ játssza az MSZMP szerepét, a volt KISZ vezető Gyurcsány legyen most az ellenzéki lázadó Orbán, a volt cenzor Lendvai a sajtószabadság bajnoka, a Jobbik a világnézetileg semleges állam bábája? Szerepcserés abszurd komédiának tökéletes. (vö. Marx, Karl: Louis Bonaparte Brumaire tizennyolcadikájának híres gondolatával (Hegel parafrázis), miszerint a történelem mindig megismétli önmagát először mint tragédia, másodszor mint komédia. Még egyet csavart a történeten Marcuse, amikor hozzáfűzte: néha a komédia sokkal szörnyűbb a tragédiánál)

2.     Nem a politikából ábrándultak ki az emberek, hanem a jelenlegi formájából (parlamentáris avagy képviseleti "demokrácia"). Ahogy már többen megjegyezték a vita során, a rendszert magát szükséges gyökeresen megváltoztatni (ld. 6.-tól)

3.     A pártfinanszírozás megváltoztatásának javaslata üdvös. Beszéljünk, vitázzunk, írjunk róla! (a felvetőtől kérdezem, te mit ajánlasz?)

4.     A közmédia politika függetlensége a róka fogta csuka tipikus esete: ha a vezetőit a kormány vagy a parlament nevezi ki, akkor nem biztosított a tőlük való függetlenség, ha pedig nem, akkor ki? (közpénzből fenntartott de demokratikusan nem ellenőrzött intézmény? Miért kellene, hogy ez tetsszen? )

5.    Az euró bevezetése mellett való elköteleződést nem tartom sem relevánsnak, sem indokoltnak. (lásd pl.: Róna Péter témába-vágó újságcikkeit)

http://www.toonpool.com/cartoons/No%20-%20Yes_76734Forrás: http://www.toonpool.com/cartoons/No%20-%20Yes_76734

 

NEM!

6. Két üzenetünk legyen. Az első egy bátor, határozott, hangos NEM! Már tüntetünk, tiltakoztunk, petíciót gyűjtöttünk, de ez még nem volt elég. Folytatnunk kell. Mondjunk nemet a szegényeket, kiszolgáltatottakat, elesetteket, alacsony jövedelműeket sújtó, megalázó, megszégyenítő, fizikai  létezésükben ellehetetlenítő törvényekre! (embertelen közmunkaprogram, az új Munka Törvénykönyve, igazságtalan adórendszer, áfaemelés, hajléktalanság krimianalizálása, munkanélküli segély idejének rövidítése stb., l. Ferge Zsuzsa írásait) Nemet a felesleges szenvedésre, nemet az afganisztáni magyar katonai részvételre.

7. Mondjunk NEMET a jogállam szétverésére, az Alkotmányt Felcsútmánnyal való helyettesítésére (l. Kolláth György alkotmányjogász vicces ugyanakkor szomorú elemzését az Alaptörvényről), a parlamentarizmus cirkusszá való alakítására (zárószavazás előtt lehet érdemben módosítani a törvényt), az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítésére, a médiatörvényre, a bíróságok, az Ügyészség, az Állami Számvevőszék bekebelezésére, az Köztársasági Elnöki hivatal és ezzel az egész ország tekintélyének és méltóságának rombolására egy bohóccal, nyílt alkotmánysértések (Esztergomban). A sor sajnálatosan még sokáig folytatható.

8. Utasítsuk el a hatalmi gőgöt, arroganciát, cinizmust, háborús retorikát, hogy „aki magyar velünk tart”, az önteltséget, tévedhetetlenséget, naponta változó Igazságokat (az IMF ellenség, barát, ellenség, barát?), azaz a hazugságáradatot, a bűnök és hibák tagadását, a gátlástalan elitizmust, a nemzeti giccset (Alaptörvény asztala, Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata), az „úri” népmegvető Magyarország felmagasztalását, a szellemi műhelyek bezárását, a konzervatív iskolarendszert, a bérmunka primátusát, a hosszú és örömtelen fáradozás kínjait. Ha már József Atilla (szobra) is bűnös, én sem akarok ártatlan lenni.

IGEN!

9. Mondjunk IGENT, nyújtsunk segítő kezet azoknak akik tenni próbálnak! Alakítsunk ki közösségi területeket, ahol találkozni tudunk, akciókat szervezni, játszani, alkotni, visszaadni az egymásba való hitet, véget vetni a reményvesztettségnek, kiábrándultságnak, magánynak, az „ebben az országban minden egyre rosszabb, nem akarom, hogy a gyerekeim itt nőjenek fel, itt nem vár ránk semmi” gondolatok elterjedésének. Foglaljunk el egy teret, béreljünk egy épületet (amilyen a Tűzraktér volt)! Szervezzünk szakköröket, tanuljunk egymástól! Ismerjük meg a mások gondolatait! Alkossunk egy térséget, ahol nem a pénz közvetíti az emberi viszonyokat, kapcsolatokat, hanem azok közvetlenek, örömteliek, barátiak. Szűrjük le az Occupy mozgalom tanulságait! Vegyük észre, közösek az érdekeink: segítsünk a diákoknak és tanároknak tüntetés szervezni az állami férőhelyek csökkentése ellen, majd ők is segítenek ha a hajléktalanokról lesz szó. Tiltakozzunk együtt az oktatás- és egészségügyben dolgozók bérének rendezéséért. Ki kell mondanunk: köszönjük, hogy tanítotok, gyógyítotok bennünket, tudjuk, többet érdemeltek, hát most itt vagyunk és segítünk.

10. Nem a mi dolgunk, hogy a pártok pecsenyéjét sütögessük. Ha indul egy igazán „coolnak” tűnő formáció, hát Istenem, rájuk szavazunk egy „hátha” felkiáltással, de nem mástól várjuk a változást, hanem magunktól, egymástól. Sokan elégedetlenek, de szükségük van egy reménysugárra, egy hógolyóra, amiből lavina lehet. Rá kell ébredünk hogy a végletes, bináris, vagy-vagy gondolkodás ugyanannyira elavult, mint amennyire káros (parlament vagy Molotov-koktél, rabszolgamunka vagy külföld, ha nem Orbán akkor Gyurcsány, ha nem Gyurcsány akkor Orbán, FIDESZ vagy MSZP, megszorítás vagy államcsőd, nemzeti keresztény rovásíró vagy hazátlan bitang kozmopolita, EU/IMF hitel vagy zászlóégetés és irány Ázsia, bal vagy jobb, demokratikus koalíció vagy barbár önkényuralom  stb.). Az értelmesebb tizenévesek már tudják, tertium datur, a világ nem fekete vagy fehér. Tarka. És lehet gyönyörű.

11. Nem az a lehetetlen, hogy minden megváltozik, hanem az, hogy így marad.  A második Orbán kormány emelte a tétet. Megpróbál egymás ellen fordítani bennünket megszorításaival, megfélemlíteni retorikájával. Tartjuk vagy kiszállunk? Össze tud fogni a Szolidaritás, az AVM, a MEBAL, az egyetemi hallgatók, a szakszervezetek stb.? Vagy marad az önsiratás, a kormány kinevetése, a szitkozódás? „Ki épít káromkodásból katedrálist?”

12. Amit a múltban mindannyian megtanultunk és megtapasztaltunk ma is igaz, a sült galamb nem fog a szánkba repülni. A kormányok, a pártok nem oldják meg a problémáinkat. Ez a feladat ránk hárul, de egyedül nem vagyunk képesek változtatni. Egy élhetőbb közösségben, országban akarunk élni, és ennek megteremtését nem hagyhatjuk másra, ez a mi feladatunk. Fel kel ismernünk a hopi indiánok régi bölcsességének aktualitását: Mi vagyunk azok, akikre mindvégig vártunk.

Baráti üdvözlettel,

Sarnyai Zsolt
(a szerző ember)

Utóirat:
„You, you may say
I'm a dreamer, but I'm not the only one
I hope some day you'll join us
And the world will be as one”
 

34 komment · 4 trackback

Címkék: uj szerzodes

A bejegyzés trackback címe:

https://nemtetszikarendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr793570920

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Makovecz "Hagymatikum" Makón 3.6 milliárdért. Meg vagyunk mentve! 2012.01.17. 23:04:40

Ha valakinek kétségei lettek volna afelől, hogy a hagymalobbi beette magát a kormányunkba, akkor most elmúlik. Ezt a rémséggel a Tákolmányba foglalt Nemzeti Tendernyertes ennenmaga ajándékozta meg Makó jobb sorsra érdemes lakóit.Remélem, a 3.6 milliárd...

Trackback: Mennyire vagy fanatikus? 2012.01.17. 20:45:11

Ott leszel a kormánypárti tüntetésen? Bezúznál kirakatokat? Gyújtogatnál? Ölni tudnál Viktorért? Meghalnál a Fideszért? Mennyire vagy fanatizálható? Felvonultál május elsején az átkosban? Ne legyenek illúzióink. Kormány mellett tüntetni diktatúrákban...

Trackback: Bencsik András életrajza 2012.01.17. 20:44:28

Nemzeti kaméleonunk, a 61 éves bajkeverő, a Békemenet egyik szervezője szinte minden pártnak felajánlkozott már, az MSZMP-től a Jobbikig. A lentebbi életrajz-sablonba feltöltött adatokból az is kiderül, hogy Bencsik Andrásnak legfeljebb egy OKJ-s tör...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.17. 20:43:46

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H_Adam 2012.01.17. 19:07:26

Nagy lelkesedéssel olvastam ezt az írást, szinte már indultam volna tenni valamit, bármit, amikor is megláttam a MEBAL nevét a felsorolásban, és ekkor elszomorodtam. Szerettem volna, ha ez a cikk (levél) igazán tiszta, de csalódnom kellett. Szerintem egy egy MEBAL-jellegű szervezet (honlapjuk vöröstől csillog, jelképük csillag; van itt minden: Marx, gonosz kapitalizmus, történeti távlatok stb.) csak lehetőségeiben különbözik egy Fidesztől.

VDM '12 2012.01.17. 19:47:15

Egy, a posztban foglaltakhoz igen hasonló indíttatású kezdeményezés: valodidemokraciatmost.blog.hu/2011/12/10/2011_oktober_703

lehet más a handa-banda 2012.01.17. 20:34:35

Csupa gyöngyszem ez az írás! Különösen tetszik benne:

"Nem a politikából ábrándultak ki az emberek, hanem a jelenlegi formájából (parlamentáris avagy képviseleti "demokrácia"). Ahogy már többen megjegyezték a vita során, a rendszert magát szükséges gyökeresen megváltoztatni"

Így is van, le kell bontani a parlamentet oszt vessük be a helyét! Az lesz ám a gyökeres változás amikor kihajt a kendermag

tábormegsemmisítő 2012.01.17. 20:46:26

@H_Adam:
Érdekes a MEBAL honlapja, főleg ha valaki időutazásra vágyik. Ilyen hozzászólásokat találni:

"Hol vannak a kommunisták?
2012. január 09. hétfő, 21:04
Mindenki megnyugtatására közlöm, hogy a kommunisták léteznek. Léteznek, mert mi is itt vagyunk, és ha néha igen keményen vitatkozunk is egymással, a céljaink mindenestre egy irányba mutatnak."

szita szita péntek 2012.01.17. 20:58:29

Én azt hiszem, hogy a célokat még egy lépcsővel "elébb" kéne eldönteni. Alapvetően kt lehetséges célt látok:
1 - A jelenlegi kormány leváltása.
2 - A teljes politikai kultúra és a szereplők cseréje.
3 - Egyfajta civil lelkiismeretként működni.

Amennyiben az első a cél, úgy nem árt tudomásul venni, hogy a választásokat párt vagy pártok fogják megnyerni legközelebb is. Új politikai formáció alakításához kevés a két év, ráadásul a média sem dolgozna a megismertetéséért, valamint egy új szereplő belépése a piacra elaprózná az erőket is. Lényeg a lényeg: A harcos párt ellenességet ez esetben fel kell adni és valakit vagy valakiket támogatni kell!

Amennyiben a második a cél, hát akkor az eleve halva született. Tetszik nem tetszik a demokratikus intézményrendszer párt alapú és a pártok így működnek. Ahhoz, hogy a jelenlegi szereplőket a közhangulat elhajtsa minimum egy reális alternatívát (értsd pártot) fel kéne tudni vonultatni - de hát ebben a felállásban épp azt mondjuk, hogy olyan nincs. Amennyiben elrugaszkodunk a valóságtól és feltételezzük, hogy sikerül a teljes politikai kultúrát megreformálni és a pályát új versenyzőkkel feltölteni még mindig nincs garancia arra, hogy az újak jobban fognak működni.

A harmadik megvalósítására van esély. Ebben az esetben ez az egész kezdeményezés egy állandó elégedetlen "nép hangja" ként fog továbbélni ciklusokon át - ám valós erő nélkül.

Mit kellene hát szerintem csinálni?

Szerintem meg kellene fogalmazni egy konkrét intézkedés csomagot, és BÁRMELY pártot, amelyik ezek mellett elkötelezi magát támogatni a következő választáson. Konkrét problémákat megfogalmazva konkrét lépést várni a támogatásért a magasabb (és épp ezért megfoghatatlanabb) értékeket meg szépen kivonni az egyenletből.

szita szita péntek 2012.01.17. 20:59:39

@szita szita péntek: Hehe, a kt (két) lehetséges célom háromra sikerült! :)

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.17. 21:34:33

És ilyen tábláitok lesznek bóvlisták a szombati majomtalálkozón:

- legyen 600,- ft a benzin
- nekünk 400,- ft-os euró kell!
- 5 nagydoktorit Schmitt copy Pálnak!
- Kétmilliós fizetést a képviselőknek!
- a Felcsút kerüljön az első osztályba!
- Európa szeret minket, mi is szeressük üket!
- 30 évente választásokat és felcsúti kötődésű, sose dolgozott, többször bukott, 150 cm mély, focista agyú, O. V. monogrammú jelölt lehet!
- Hazudj még nagyobbakat Szargyártó Péter!
- Legyen mindenki seggszájú a fideszben!

- 20 év alatt közrendőrből milliárdos, kedvezményes nyugdíjjal, Pintér Sándor féle életpályamodellt mindenkinek!

- Bájer Zsót a te anyád!

makjanos 2012.01.17. 21:51:56

1. ponthoz: Orbán is volt KISZ-titkár.Lendvai Ildikó soha nem volt cenzor.
2. ponthoz: a képviseleti demokrácia mint olyan általános fogalom mint az állam, ami a működésén, vagyis az emberek tevékenységén keresztül testesül meg. A szerelemből sem lehet kiábrándulni általában, csak valaki, vagy valakik közreműködésével.
3. a közmédia nem a kinevezési eljárástól lesz független, hanem attól, hogy nem ültetnek a tetejébe egy pusztán kormánypárti tagokból álló hatóságot, és hagyják kiegyensúlyozottan működni.Így ugyanis kialakulhat a bírálat-önbírálat útján egy olyan hallgatólagos szabályrendszer (szokásjog), amely kiegyensúlyozott működéshez vezet.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.17. 22:09:25

Értem a felvetést, és mi van, ha nagyrészt magamévá is teszem a dolgot? Mi a következő lépés! Kezdjem a kecó előtt felszedni a macskakövet?

Ma Ő, holnap Te vagy Én ? · http://dawmar.blog.hu 2012.01.17. 22:11:03

Orbán Viktor kiáll a tömeg elé:
- Mi vagyok én nektek?
- Az apánk, üvölti a nép
- Mi az én feleségem nektek?
- Az anyánk, üvölti a nép
- Mik akartok ti lenni?
- ÁRVÁK! Üvölti a nép...

inebhedj - szerintem 2012.01.17. 22:24:56

@makjanos:

Lendvai Ildikó - általad eszerint nem ismert - cenzori munkásságának időszakával pl. a Tiszatáj nevű folyóirat történetén keresztül ismerkedhetsz meg a gyakorlatban.

Lendvai 1974-től dolgozott a KISZ Központi Bizottsága kulturális osztályán, majd 1981 és 1984 között az MTA aspiránsa volt. 1984-től 1989-ig az MSZMP KB tudományos, közoktatási és kulturális osztályán dolgozott előbb munkatársként, majd alosztályvezetőként, 1988 és 1989 között osztályvezető-helyettesként.

A TKKO alá tartozott pl. a lapkiadó vállalatok politikai felügyelete (a lapkiadó vállalatokon belül pedig közvetlenül az igazgatók látták el a politikai felügyeletet, ami azt jelenti, hogy a helyes politikai látásmódnak abszolút prioritása volt a lapkiadás igazgatásában).

"- Nos, szerkesztő elvtárs, milyen a közhangulat?
- Vegyes, igazgató elvtárs, vegyes...
- No nem baj, csak a lap hasábjain ne tükröződjön!"

A helyes politikai látásmód kizárólagosságát a liberális médiapiac jellegéből fakadóan egészen más módon oldja meg, lásd e tekintetben pl. Bagdikian munkásságát. A helyes politikai látásmód azonban akkor is és most is szinte teljesen lehetetlenné teszi a rendszer gyökeres megváltoztatását. (Már csak, hogy a poszthoz is visszacsatoljak.)

Sarnyai Zsolt 2012.01.17. 22:39:32

0.József Attilából "Atilla" lett (ciki, bocs)
1.MEBAL: Nem kell tőle elszomorodni. Mondanak/írnak okos, szép gondolatokat (is). Van aki visszasírja a Kádár-rendszert, sőt egyesek még Sztálin is rehabilitálnák(!),természetesen ezt elutasítom. Marxot szeretem, becsülöm. A kapitalizmus "gonosznak" tartom én is. Ki nem? A történeti nézőpontot meg hasznosnak. A vörös csillag sem kell, hogy félelmetes legyen. Attól függ, hogy mit jelképez.(munkásmozgalom,szabadság, remény vagy diktatúra)(szvasztika: náci jelkép vagy hindu szimbólum, Árpád-sáv: nyilas terror vagy történeti zászló, kereszt: szeretet vagy Keresztes háború, inkvizíció)
2. Ha a kommunizmust úgy értjük (eredeti értelemben, történetének ballasztja nélkül), mint valóságos mozgalmat, amely felforgatja a fennálló rendet, hogy egy igazságosabb és szabadabb életet biztosítson, akkor szerintem ez a honlap is kommunista. A szó persze sokszorsan sérült, de egyelőre nincs jobb.
3. Lendvai cenzor volt. torokgaborelemez.blog.hu/2010/07/21/215_cenzor_volt_e_lendvai_ildiko
4. Orbán meg KISZ titkár,de ez hogy jön ide?
5. Macskakövet nem felszedi, hanem lerakni kell. Hadd szépüljönek a városok!

high up! 2012.01.17. 22:40:31

Millás gyerekek, ti még az LMP színvonalát se éritek el ezzel az álmodozó frázishányással. Pedig az LMP szellemi ereje is csak egy 5 éves gyerek szintjén áll.

sourcerror 2012.01.17. 23:54:53

Szimpatikus a mozgalmatok, de a MEBAL-t én is kihagynám.

sourcerror 2012.01.17. 23:58:37

Mégegy dolog: az euro bevezetése szerintem nálunk a következő tíz évben nem aktuális.

Ez a másik cikketekben volt: nemtetszikarendszer.blog.hu/2012/01/09/a_tamogatas_ara_a_demokratikus_ellenzeki_partok_es_a_civilek_osszefogasanak_felteteleirol

Psyman 2012.01.18. 00:13:05

Továbbra is az a baj, mint eddig. Hangzatos szólamok, konkrét cselekvési terv viszont nincs.
Addig mindenki eljut, hogy a Patást elkergessük, meg a másik Patásat is. de hogy utána hogy legyen, mint legyen, ki álljon a helyükre, arról továbbra is méla kuss van. Addig pedig, amíg erre az alapvető kérdésre nincs válasz az egész nem más mint ködhajkurászás.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.01.18. 08:14:19

...és alakítsuk meg a tökéletes emberekből álló csodálatos MesePárt-ot, ahova csak hibátlan emberek léphetnek be, akik csak jó döntéseket hoznak, és ellenzékből is tudják irányítani az országot a Kánaán felé

ezt hiányolom a végéről :((

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.18. 08:14:43

Aki nincs velünk, az ellenünk / az egész világ/!!

Követeljük:

- legyen 600,- ft a benzin
- nekünk 400,- ft-os euró kell!
- 5 nagydoktorit Schmitt copy Pálnak!
- Kétmilliós fizetést és karcmentes autókat a képviselőknek!
- a Felcsút kerüljön az első osztályba!

- Európa szeret minket, mi is szeressük üket!

- Csak 30 évente választásokat és felcsúti kötődésű, sose dolgozott, többször bukott, 150 cm mély, focista agyú, O. V. monogrammú jelölt lehet m.elnök!
- Hazudj még nagyobbakat Szargyártó Péter!
- Legyen mindenki seggszájú a fideszben!

- 20 év alatt közrendőrből milliárdos, kedvezményes nyugdíjjal, Pintér Sándor féle életpályamodellt mindenkinek!

- minden kisdoktorinak Schmitt Pálgium legyen a törzsanyaga

- Bájer Zsót a te anyád!
- Pataki Attila dáridóénekesnek Kazinczy díjat és sikeres érettségit!
- Orbán-Matolcsynál nagyobb GDP növekedést!

Arbet 2012.01.18. 09:06:29

MEBAL... LOL.. köszi Milla. Mehettek a jó büdös picsába.

Arbet 2012.01.18. 09:12:58

www.mebal.hu - EZZEL AKARTOK AZ EU-BA MENNI? :D

Secnir 2012.01.18. 10:35:08

@Sarnyai Zsolt:
örülök, hogy valaki ismeri a "kommunizmus" szó eredeti jelentését.

@tábormegsemmisítő:
nem örülök, hogy valaki összemossa a kommunizmust (a szó eredeti értelmében vett kommunizmust) például a szovjet sztálinizmussal. Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy az eurokommunizmusban élsz? beszarnál öreg, hogy kommunista lettél? ;)

@Arbet:
"köszi Milla. Mehettek a jó büdös picsába."
Kérlek, indulhatunk, csak utánad.

Secnir 2012.01.18. 10:39:26

@tábormegsemmisítő:
illetve bocsánat: az új Kotmánnyal vége lett az eurokommunizmusnak, mivel abból több elemet törölt a KDNP. Most nemzetiszocialista autokratikus diktatúra van.
ha ellenvéleménnyel élsz ez iránt, kifejtem részletesebben is.

H_Adam 2012.01.18. 11:07:35

@Arbet: "Az új politikai minimumról szóló vitában elhangzó vélemények a szerzők sajátjai. Nem feltétlenül egyeznek a Milla szervezői csapat tagjainak véleményével..."

A MEBAL nézeteire épülő rendszerek az összes országban szenvedéshez, éhséghez, halálhoz vezettek. Nem lehet olyan vezetést összeállítani, amely tudna ilyen elvekre egy élhető államot építeni, ez számtalanszor megmutatkozott már. Milliók haltak meg emiatt, engem felháborít, ha látok egy ilyen honlapot. Ebben a kontextusban egyértelmű, milyen az a csillag ott, milyen hagyományt visz tovább. Amíg sokan csak úgy tudnak szembeszállni a jobboldallal, hogy a hagyományosan vett baloldal felé tolódnak, addig a jobbosok könnyen és teljes joggal egyszerűen csak le fogják komcsizni ezeket az embereket, és sajnos az egész Millát, ami baj lenne.

H_Adam 2012.01.18. 11:08:56

A cikkből ez persze csak egy szó, amin rugózunk, de azt hiszem, ez a szó megengedhetetlen egy demokráciáért küzdő szervezet keretein belül.

sourcerror 2012.01.18. 11:45:05

@Secnir:
Kommunizmus: ígérem, most működni fog.

egyjózsi 2012.01.18. 12:27:25

Vezér pedig kell! Pártok is kellenek! Rend is kell! Demokrácia is kell! Amit itt "egyesek" felvázolnak, az a káosz lenne...
Amit el kell dönteni: Ki az, akinek "neve" mögé felsorakoznak a demokratikus pártok, s a pártsemlegesek többségének is elfogadható?

Megkerülhetetlenek: Orbán, Gyurcsány, Bajnai
- ha tudsz valakit, aki mögött potenciális szavazóbázis alakítható ki, bővítsd a listát!
Ha a MILLA a demokratikus szabályrendszert sutba akarja dobni, akkor nem lesz több, mint a múltba veszett "hippi-mozgalom". Csupán tagadásra nem lehet építkezni!

sourcerror 2012.01.18. 18:35:07

@egyjózsi:
Van még LMP is. Ha el nem kisgazdásodnak, még váltópárt is lehet belőlük (pusztán protest szavazatok alapján).

mebalos 2012.01.19. 09:14:16

A Mebalnak három vetülete van.
Egyrészről a Mebal (egyesület, mozgalom), amely nem "sírja vissza a kádárizmust" és elhatárolódik a sztálinizmustól. Érdemben kritikával illeti mindkét területet.
Másodszor ott vannak a Mebal tagjai: közöttük már sokan sírják vissza a kádárizmust ,de nem többen, mint a magyar átlag! Utóbbit illene egyébként figyelembe venni és tiszteletben tartani! Nem találkoztam olyan Mebal-taggal, aki a sztálinizmust rehabilitálná.

Harmadsor ott vannak a Mebal honlapjára irogatók. Köztük, akadhat olyan is, aki védelmébe veszi a sztálinizmus egyes vonatkozásait, de minden ilyen hozzászólóra többszörös ellenvélemény jut. (A hozzászólók többsége nem Mebal tag egyébként: ez egy nyílt oldal.) Ez a honlap szerkesztői szerint (gondolom), hatásosabb fellépés,mint a cenzúra.

mebalos 2012.01.19. 09:32:07

A Mebal a rendszerkritikai baloldal egyik egyesülete, ernyőmozgalom , ernyőegyesület (egyének mellett más szervezetek is tagjai.)
A rendszerkritikus baloldal attól az, mi, hogy álláspontja szerint a halmozódó hátrányok és válsághelyzetek oka nem a kapitalizmus valamely alrendszerének hibás működése, hanem a kapitalizmus, a profitelv maga. A rendszer nem javítható, csak meghaladható.
Ezt távolról sem csak kommunisták vallják! Persze a "kommunista" szó jelentését sem ártana értelmezni. Egyes kommunisták csak azokat tekintik maguk közül valónak, akik a kapitalizmust kizárólag forradalmi úton, a proletárdiktatúra bevezetésével tartják elképzelhetőnek. Az ő értelmezésük szerint a Mebal nem tekinthető kommunistának: a parlamentáris rendszeren belül, demokratikus eszközökkel működik és senkit nem buzdít ezek eltörlésére.
Mindehhez érdemes elolvasni a Mebal programját (amely sokakkal ellentétben van neki) és abból idézgetni, dehonesztáló megjegyzések helyett!

mebalos 2012.01.19. 09:42:57

@H_Adam:

A Mebal nézeteire soha, sehol egyetlen rendszer sem épült a világon. Ez kimutatható a legkisebb elméleti igényesség, a minimális tisztázó - és nem a lényeget elkendőző, csúsztató - szándék esetén.

A kapitalizmus halálos áldozatainak se szeri, se száma: egyebek között két világháború terheli számláját. De ha megnézzük Magyarország elmúlt 20 évét, lecsúszást, pusztulást, végletes megosztottságot és kb 3 millió ember teljes megnyomorodását látjuk. Voltak és szaporodnak a halálos áldozatok is!
A Mebal ezzel együtt nem elméleti vitákat folytat, hanem a szociális válsággal való szembenézést, fellépést sürget. Az Orbán-rezsim a lassan romló folyamatokat a végletekig felgyorsította: tízezrek állnak a fizikai pusztulás küszöbén.
Az a poltikai erő, amely erre a helyzetre nem tud választ adni, a demokrácia megvédése és visszaállítása mellett nem tud alternatívát nyújtani a fenyegetetteknek a túlélésre és a felemelkedésre, nem számíthat olyan mértékű támogatásra, amely a jelenlegi diktatórikus rendszer leváltásához szükséges.

De egyeseknek még mindig csillagok és színek a problémái...no comment.

mebalos 2012.01.19. 09:45:02

Elnézést a helyesírási hibákért, a sietség okozza. Közben - mint sokaknak - ugyanis dolgoznom és megélnem kell! Minta Mebalban mindenkinek - szemben sok ellenfelével.

Szúrófény 2012.09.09. 04:38:42

@szita szita péntek: "Leváltani? könnyű, egyszerű! De kit teszek a helyére"? Grósz Károly,Bm. megyei 1 titkári kinevezésekor! Erre is mondjatok valamit, sok "okos" jó vóna gáborka? No akkor fogsz, vért pisilni!

Szúrófény 2012.09.09. 04:38:42

@szita szita péntek: "Leváltani? könnyű, egyszerű! De kit teszek a helyére"? Grósz Károly,Bm. megyei 1 titkári kinevezésekor! Erre is mondjatok valamit, sok "okos" jó vóna gáborka? No akkor fogsz, vért pisilni!
süti beállítások módosítása