Támogasd a Millát!

Támogasd a Millát!

A Millát továbbra is csak veletek együtt tarthatjuk mozgásban, csak így működik. Csak rátok számíthatunk! Kérjük, ha van rá lehetőségetek utaljátok át egy-két órányi munkabéreteket támogatásként, persze ha nagyobb összeg jön, azt különösen köszönjük!

Köszönettel:

a Milla szervezői

Millamédia Nonprofit Kft. (CIB Bank)
HUF: 10700244-67439111-51100005
HUF IBAN: HU85 1070 0244 6743 9111 5110 0005
EUR: 10700244-67439111-50000005
EUR IBAN: HU43 1070 0244 6743 9111 5000 0005
USD: 10700244-67439111-50100002
USD IBAN: HU22 1070 0244 6743 9111 5010 0002

Egymillióan a magyar sajtószabadságért a Facebook-on

Nemzeti, magyar

2012.06.04. 18:48 uj_szerzodes

Néhány keresetlen szóval sikerült sokakat megbántanom. Előre bocsátom, nem ez volt a célom. Kérem őket, ne legyenek megbántva.

Őszintén szólva meglepett, hogy ennyi ember megsértődött azon, amit írtam. Ha visszanézem a most 600 kommentet, a következő dolgok miatt sértődtek meg emberek:

  • Méltatlan összevetni a brit birodalom szétesését és Magyarország feldarabolását. India egy gyarmatbirodalom alávetett állama volt, míg Horvátország "a magyar állam szerves része".
  • Méltatlan rinyálásnak nevezni az összetartozás napján a megemlékezést.

 

Ezekre szeretnék szépen sorban válaszolni.

Igazuk van azoknak, akik szerint nem összemérhető a két esemény. Nem is ezeket mértem össze, hanem a történelmi traumára adott mai reakciókat. Mindkét esemény a helyi szemszögből nézvést egy olyan történelmi trauma, ami egy évszázados status quo radikális és visszafordíthatatlan felbomlásával szükségszerűen bekövetkezik. Ne gondoljuk, hogy az angolok egy laza „easy come, easy go”-val intézték el a (kitelepült angolok, írek, skótok, stb) által belakott észak-amerikai kontinens elvesztését.  Talán a mostani felháborodottak is látták az Európa történelmét bemutató izgalmas animációt, ami alapján kiderülhet, hogy az európai történelem igazságtalan terület- és emberveszteségek szoros egymásutánisága. A történelem a trianonihoz hasonló traumák végeláthatatlan sorozata.

Márpedig ha ez így van, akkor a kérdés az, hogy milyen identitást lehet egy ilyen traumára építve felépíteni, megélni?

Ez azért is kulcskérdés, mert a posztot övező felháborodás azt jelzi, hogy a magukat baloldaliként, liberálisként definiáló barátaimtól a kuruc.info közönségéig sokakat a legmélyebb érzelmeiben, az identitásában, a magyarságában sértettem meg. Más szóval ezen barátaim, honfitársaim számára Trianon és a magyarság elválaszthatatlanul összefonódik. A mai nap arra is figyelmeztet, hogy nem csak a személyes történetek szintjén, de állami szinten is összefonódik a kettő.

Márpedig -és ez lenne a poszt lényege–, történelmi sérelmekre és traumákra nem lehet, és nem is érdemes modern, a 21. században érvényes egyéni és nemzeti identitást építeni.

Nem csak azért nem lehet, mert a traumára, az elszenvedett igazságtalanságra épített identitásból csak a vendetta következik, de azért sem, mert ennek az identitásnak egyszerűen nincs jövője az Európai Unió keretei között.

Aki ugyanis Trianont meghatározó identitásképző elemnek tartja, az a határokkal van elfoglalva egy határok nélküli világban. Aki egy évszázados igazságtalanság emlékét ápolja, az  - és ez sajnos különösen igaz erre a helyzetre – szerintem nem lesz képes az itt és most kérdéseiről bármit mondani.

Az itt és most kérdése ugyanis az, hogy hogyan lehet mindeggyé tenni, hogy valaki Romániában, Szlovákiában vagy Magyarországon él románként, németként, székelyként, cigányként vagy szlovákként.

Hogy mit jelent az autonómia egy nemzetállamok utáni világban.

Hogy mit jelent a kisebbségi lét bárhol Európában.

Hogy mit jelent az, hogy nyitva vannak a határok, pontosabban, hogy nincsenek határok, és ki-ki ott él, alapít céget, dolgozik, ahol kedve tartja.

Hogy mit jelent a nyitott határok miatt felerősödő elvándorlás, legyen szó Magyarországra települő erdélyi magyarokról, vagy Németországba települő magyarországiakról.

Hogy mit jelent magyarnak lenni, ha az nem a vér, és ahol a partikuláris történelmi sérelmet, ha tetszik, ha nem, felülírja a kényszerű egymás mellett élés, és az európai közös gondolat.

Sajnos ezeket a kérdéseket a Trianon évfordulóján megtartott nemzeti összetartozás napja nem segít megválaszolni. Ha valamin, akkor ezen érdemes mérgelődni.

 

Bodó Balázs

Ui.

Ha engem megkérdeznek a magyarságomról, azt mondom, hogy szerintem magyar az, ha egy szlovák egy lengyel tábornok vezetése alatt az életét áldozza egy túlnyomó részt németek és románok lakta város határában a szabadságért. Ha már mindenképpen az a kérdés, hogy „mi a magyar”. Meg ez: 

Ui 2.: A politikai haszonszerzésből elkövetett nemzeti/etnikai alapú identitáspolitika a személyes traumákra, a feldolgozatlan, kibeszéletlen családi történetekre építve szakít sok részre minket magyarokat, minket, európaiakat, és ebben nem különbözik Trianontól. Ha ebbe a hibába estem volna - nem rosszindulatból, puszta empátiahiányból - azért elnézést is kérek.

191 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nemtetszikarendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr744565326

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nemzeti, magyar 2012.06.04. 20:42:01

Őszintén szólva meglepett, hogy ennyi ember megsértődött azon, amit írtam. A történelem a trianonihoz hasonló traumák végeláthatatlan sorozata.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AtomLéda 2012.06.04. 19:36:48

Komolyan érdemes egy magát liberálisnak beállító személynek úgy nekimenni a kérdésnek, hogy "hülye paraszt, szar az identitásod, és én bele is verem az orrodat ebbe a szarba, amúgy is, csak az én identitásértelmezésem a helyes"? Megéri? Hasznos?

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.06.04. 19:40:16

Azt hittem, hogy a szóban forgó posztnál nem lehet lejjebb süllyedni.
Újfent tévedtem.
Ez egyszerűen... A posztolótól kérdezném, hogy esetleg szokott-e tükörbe nézni és amennyiben igen, nem-e szokta rosszul lét kerülgetni? Teljesen komolyan kérdem. Ehhez aztán kell pofa b**meg.
Csak pár idézet:
"Előre bocsátom, nem ez volt a célom."
Téényleg? Komolyan? Akkor minek is volt az a pökhendi, lenéző stílus, amiben sikerült megfogalmazni? Dehogynem barátom, ez bizony szánt szándékos provokáció volt, csak aztán páran rájöttek, hogy több millió hazafinak a megsértése és érzelembe tiprása lehet nem vezet túl jó véghez. Ha meg nem akartad, akkor nem írod le.
"Nem csak azért nem lehet, mert a traumára, az elszenvedett igazságtalanságra épített identitásból csak a vendetta következik, de azért sem, mert ennek az identitásnak egyszerűen nincs jövője az Európai Unió keretei között."
Szóval, Ön azt mondja, hogy felejtsük el történelmünket, hagyjuk a múlt sérelmeit a csudába (amit a többi EU-tag nem nagyon tart be megjegyzem, hiszen megállás nélkül a múltbéli események miatt kell a határon túli magyaroknak szenvedniük pl. Szlovákiában, Romániában, Ukrajnában), felejtsük el, szarjuk le az ezért küzdő hazafiak életét és vérét, amit áldoztak a hazáért csak azért, hogy 1-2 ország szemében egy picit nőjünk (elmondom: NEM fogunk) és pár ember zsebe jól megtömődjön? Mert ha ezt mondja (márpedig ezt mondja) akkor Ön (kedves szerző) a legnagyobb antimagyar aki VALAHA élt és élni fog!

De felejtsük is el mindezt, szubjektív vélemény, mindössze tényleg, semmi mást nem kérek a posztolótól, minthogy a következő idézetet a legközelebbi holokauszt emléknapon tessék kiposzotlni:
"Márpedig -és ez lenne a poszt lényege–, történelmi sérelmekre és traumákra nem lehet, és nem is érdemes modern, a 21. században érvényes egyéni és nemzeti identitást építeni."
Előre is köszönöm hatalmas és végeláthatatlan tisztelettel és szeretettel (sok pénzt tennék rá, hogy ez nem fog megtörténni).

Noked-Lee 2012.06.04. 19:48:43

ostoba liberális szutyok.

Viktus 2012.06.04. 19:56:56

Holocaust emléknapra sem provokálni ment az a pár hülye, mint te mi? :D ugyanazon az agyi szinten vagy nézzél tükörbe.

fagica43 2012.06.04. 20:00:38

@Aszteroida-bányász metal énekes: Na ja. Gyönyörű a történelmünk. Vajon miért? Mindig sikerült a rossz oldalra állnunk, a rossz irányba mennünk, most is csak a melldöngetést érzem, pedig nincs mire. Egy köpetnyi folt vagyunk a világban, akik mindig rosszindulattal néztek ki a fejükből szanaszét, ugyan, miért is szeretne minket más nemzet? Hagyjuk a libamájat meg a Rubik-kockát. Sosem voltunk alázatosak és megengedők a világ dolgai iránt, ritka hülye egy nép (én is), nincs mire nagy orcát tartani. A kudarcok, na igen, ők hatalmasak. Kis történelemismeret, máris kristálytiszta, agresszívak és ostobák voltunk-vagyunk,több tudás és alázat a helyes út, csak nekünk nem megy.
Milyen nagyszerű volt a 48-as szabadságharc is nem? Most qrvára örülhetnénk, ha Ausztria éléskamrája lennénk, de nem vagyunk.

Conv. 2012.06.04. 20:01:50

Hát apukám, Te minden megszólalásoddal egyre mélyebbre süllyedsz.

Tudod, Trianonnal kapcsolatban egyetlen vélemyén ami helytálló:

Akinek Trianon nem fáj, az nem magyar.
Legyen az bármely oldali politikai tábor seggnyalója. Aki a hazája/nemzete megcsonkítását nem érzi fájónak, az nem annak a hazának/nemzetnek a tagja.

Trianon az egyetlen pont amit minden politikai oldal mely a magyar érdeket képviseli, fájónak tart.
Még akkor is, ha belenyugodott a történtekbe, ha el is fogadta azt a diktátumot.

Hogy a kétségkívül hiányos ismereteidet a témában, mint demokratának és emberjogi harcosnak, egy kicsit gatyába rázd, olvasd el először ezeket, aztán innen elindulva, nézd meg mi az igazi liberális demokrácia véleménye Trianonról

forum.gondola.hu/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=2&t=004989&p=2

Nem az ilyen senki, ostoba, tudatlan pöcsöké, mint TE.

Viktus 2012.06.04. 20:03:08

@fagica43:

Irány az iskola ... és mindjárt kevesebb lesz a hülyeség.

fagica43 2012.06.04. 20:13:21

@Viktus: Ugyan. Ne szemétkedjünk. Jártam tonna iskolát, diplomákik. Mire is vagyunk büszkék? Mennyivel vagyunk különbek bármely nemzetnél? Semmivel. Tudod, hogy a papírt a kínaiaknak köszönhetjük? Meg mindenfélét másoknak. Több alázat. Még mindig.

Viktus 2012.06.04. 20:16:16

@fagica43:

Még mindig csak az iskolát tudom javasolni. Sok mindenre büszkék lehetünk, ahogyan igen kínai emberek a papírra mi a c-vitaminra pl. az elég baj, ha nem érzed. A magyar kultúra is szép, mint sok másik, és büszkék lehetünk rá, ahogy a történelmünkben is volt pozitív ill. negatív korszak is.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.06.04. 20:17:10

@fagica43: Hű, nem mi vagyunk a legjobbak. Azta. De azért megemlékezni szabad? Amire büszkék lehetünk, arra megengeded, hogy büszkék legyünk? Persze, mint minden nemzetnek/népnek/vallásnak/stb., vannak jó dolgai, vannak rossz dolgai. A jókat minek elfelejteni, a rosszakat meg minek degradálni és semmivé tenni?

Conv. 2012.06.04. 20:31:52

@fagica43: miként semmivel nem vagyunk különbek más nemzetnél akként semmivel nem vagyunk kevesebbek sem.

elfogadható az számodra, demokrataként, liberálisként, hogy az ott lakok megkérdezése nélkül egy másik nemzethez csatolják őket, a földjeiket elvegyék, őket magukat elűzzék földjükről?

ha neked nem fáj trianon, akkor bizony számodra ez elfogadható. a lehető legtávolabb állsz a demokrata vagy a liberális jelzőtől.

mindezeket leszarva is azt kell mondanom, hogy ha már nem vagyunk sem különbek, sem kevesebbek más nemzeteknél, akkor engedd meg, hogy más nemzetekhez hasonlóan megemlékezzünk nemzeti tragédiáinkról, és a nyilvánvaló igazságtalanságot fájdalomként éljük meg.

nem, neked nem kell ezt tenned.
de ne is nevezd magad magyarnak.
illetve légy jó demokrata és liberális fogadd el, hogy aki a magyar nemzet része annak fáj trianon. akinek nem fáj az csak magyar állampolgár, de nem a nemzet része. lévén nem érzi a nemzet veszteségét.

fagica43 2012.06.04. 20:36:52

@Conv.: Magyarnak? Mit jelent?

fagica43 2012.06.04. 20:38:24

@NER huszár: Rém sajna, katolikus vagyok, illetve hithű ateista. Kurva? Még szeretnék, de 50 évesen nehéz. Neked kellek??

PR-küszöb 2012.06.04. 20:42:15

Ha jól rémlik, 1919-ben, Erdélyben, a magyar 'szinte egyharmad'-dal - már ami az 1910-es népszámlálás adatait illeti - egy kőkemény román-szász 'több mint kétharmad' állt szemben. Szóval ennyit a 'harmadok' történelmi érvényességéről hosszú távon. A gond ugyanis az, hogy ez - mármint Trianon - is igazságtalan volt, és az ellenkezője is épp ily igazságtalan lett volna. Aki pedig némileg ismeri a románság kultúrtörténetét, beláthatja, hogy a látszólag győztes fél is mennyit veszített a történtek következtében. (v.ö. Liviu Rebreanu keserű sorai bukaresti nemzettársairól a húszas években) No de az ilyen szintű empátia tényleg messze áll a jelenleg magyar anyanyelven egymást csepülők lelki képességeitől...

bullseye 2012.06.04. 20:42:21

Én sem szenvedek napi x órát Trianon miatt, de ez nem jelenti azt, hogy pont az erre való emlékezés napján vágok pofán mindenkit a hírrel, hogy barom, ha őt zavarja.

Ahogy általában a más vallások híveit sem illik lehülyézni, mert nem abban hisznek, különösen nem a vallásuk egyik fő megemlékezése alkalmából.

Ami az újrafogalmazott mondanivaló, az már elfogadhatóbb, de lehetett volna ezt ésszel, elsőre is körültekintőbben, nem mindenki Gyurcsány... És igem, NER huszár és barátai erre az írásra fognak hivatkozni még évekig, ha feldúlnak 1-1 zsidó, vagy legalábbis annak hitt emlékművet, temetőt, stb.

Conv. 2012.06.04. 20:45:57

@fagica43: a kérdésed pont a megfelelő válasz arra, hogy igazolást nyerjen amit írtam arról, hogy a nemzetnek része vagy-e.

félre ne érts, én sem vagyok a része. de nem is mondom, hogy magyar vagyok.

annak kikerülése pedig, hogy demokrataként és liberálisként mi a véleményed trianonról szintén annak megerősítése amit írtam.

egyéb:
katolikus ateista? :))))))))))

Te sem vagy az MTA tagságának várományosa van egy olyan érzésem :)

kesther 2012.06.04. 20:46:02

Kedves Bodó Balázs, te tényleg ennyire ostoba vagy, hogy 700 ember (ok, csak az értelmesebbjével számolva is 100) elmagyaráz neked valamit, és még mindig nem érted?

Számomra már rég világos, hogy a Milla egy teljes kamu, de azt nem hittem volna, hogy ennyire ostobák is vagytok.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.06.04. 20:52:47

@kesther: Igen, ennyire ostoba. Megint nem hazudtolták meg magukat a liberálisok. Sárba tiprás? Az aztán megy nekik!

septem 2012.06.04. 20:55:53

így jár akinek, akinek túl nagy az arca. hülye beképzelt seggarcú, köpj fel és állj alá.

de jó ez a taktika, végül is ezért nincs ma szdsz. kinyírjátok az lmp-t is. nekem ez annyira nem fáj, de azért egy liberális artikuláció nem ártana hazánkban. de ez a beléd rúgok, mert nem azt gondolod, ami szerintem a helyes és mert magyar mersz lenni... ez csak a gyűlölködés szítására jó. persze, lehet hogy pont ez a cél.

komplikato 2012.06.04. 20:57:54

@Aszteroida-bányász metal énekes: /OFF: Azért pár száz évente történhetne valami jól sikerült történelmi esemény is, mert ház ezek a bukott háborúk és szabadságharcok elég lelombozóak, meg a következményeik.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.06.04. 21:05:48

@komplikato: Persze, de ezzel szerintem mindenki így is van! Ja nem, bocsánat, a sok Millás köcsög kivétel, elnézést. xD

fagica43 2012.06.04. 21:06:54

@Conv.: Lehülyézhetsz, de ha nem érezted benne a humort, te sem leszel akadémikus, szívem.

fagica43 2012.06.04. 21:07:47

@septem: Örvendek. Én meg Ágnes vagyok.

septem 2012.06.04. 21:10:22

@fagica43: kezit csókolom, vannak jó társkereső oldalak öregecskedő hölgyek és urak részére. ott tessék, esetleg.

triple_sec 2012.06.04. 21:11:15

„Elszenvedett igazságtalanságra épített identitásból csak a vendetta következik.” Szerintem itt a lényeg és a félreértések egyik fő forrása, ti. hogy ez az állítás nem igaz. Egy plasztikus hasonlattal élve: nem vagyok pszichológus, de szerintem ha valakit gyermekkorában bántalmaztak és emiatt felnőttkorában problémái lesznek, akkor a szőnyeg alá söprés rossz taktika. Szerintem a jó terapeuta valami olyasmit javasolhat: igen, téged óriási igazságtalanságért, amely egy életen át rád nyomja a bélyegét; ha úgy tetszik, az identitásod része. Viszont emellett a bosszún túl rengeteg adaptív stratégia áll rendelkezésre ennek feldolgozására: beszélj róla; sírj; légy tudatában, hogy ami veled történt, annak nem lett volna szabad megtörténnie, de ettől még élhetsz teljes életet; bocsáss meg az elkövetőnek és legfőképpen magadnak. Valami ilyesmit lenne érdemes „összmagyar” szinten megpróbálni. Trianon ugyanúgy része a magyar identitásnak, mint Mátyás király, Mohács, '48, a holokauszt (sic!), '56, a rendszerváltás, legfőképpen a határon túli magyarok esetében. Gondolj csak bele, egy országban nősz fel, ahogy a nyelved, a kultúrád, a családi sztorid különbözik a többségi társadalom tagjaiétól. Hát hogy a fenébe ne lenne ez az identitásod része?

Beismerem, hogy a fenti hasonlat valóban túlzó volt egy kicsit, Trianon révén ugyanis történtek jó dolgok is (és most lehet hazaárulózni, nem érdekel): enélkül nem jöhetett volna létre a csehszlovák, majd hetven évvel később a cseh és szlovák nemzetállam; ugyanúgy nem jöhetett volna létre délszláv állam; továbbá, bizony-bizony Burgenland és Erdély többségében már Trianon idején is német, illetve román ajkú volt. (Zárójelben: aki azt mondja, hogy a cseheknek, szlovákoknak, szlovéneknek és horvátoknak nincs joguk önálló nemzetállamhoz, azzal még vitatkozni sem vagyok hajlandó.) Ráadásul, ami a legfőbb, Trianon teremtette meg majdnem 400 év után újra a magyar állam teljes függetlenségét!

Két tényező van ugyanakkor, amely miatt Trianon mégiscsak gyásznap és amely miatt „rinyálás”-sá degradálni az emlékezést nem tartom ízlésesnek. Egyrészt, a határokat nem az etnikai tömbök határai mentén húzták meg, ahogy az „fair” lett volna. Ha így lett volna, Dél-Felvidéket és Észak-Erdélyt meg kellett volna hagyniuk Magyarországnak. (Vajon véletlen, hogy a második bécsi döntés után Magyarország úgy nézett ki, ahogy e szerint a méltányossági elv szerint Trianon után kellett volna kinéznie? Személyes gyanúm szerint Hitler ördögi zsenialitással tudta, hogy az igazságosztó szerepében tetszelegve magához édesgetheti az addig szkeptikus Horthy-féle elitet. De ez egy másik történet...) Másrészt, a határon túli magyarok számára enyhén szólva nem érvényesítették maradéktalanul a magában trianoni békeszerződésben rögzített jogokat. Ennek keserű következményeit a történelemkönyvekből ismerjük.

Röviden: Trianon elkerülhetetlen volt? Igen: az Osztrák-Magyar Monarchia és azon belül Nagy-Magyarország a XX. századra fenntarthatatlan, anakronisztikus képződményekké váltak. Mit érdemes ma tenni? Beletörődni, elfogadni, és békében élni a szomszédainkkal egy határok nélküli Európában (amely remélhetőleg hamarosan kiterjed Ukrajnára és Szerbiára is), ahogy Bodó Balázs is leírta. (Közbevetőleg: ebbe beletartozik, hogy ebben az attitűdben következetesen viszonosságot várunk el, pl. a szlovák nyelv- és állampolgársági törvényekkel kapcsolatban.) Mégis, nem szabad eltagadni, hogy Trianon a fentebb leírtak miatt óriási igazságtalanságok, valamint személyes és családi tragédiák forrása lett, valamint a közvetlenül nem érintettek számára is hatalmas lelki sokkot okozott. Ezeket az érzéseket sérti meg a Milla bejegyzése akkor, amikor rinyálásnak nevezi őket. Egy kicsivel több együttérzést és alázatot; ezt próbáljátok megérteni.

Geo_ 2012.06.04. 21:11:21

Mennyivel jobb lett volna ezzel kezdeni...

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.06.04. 21:16:59

@triple_sec: Ezt a kommentet két ember írta vagy csak szeretsz önellentmondásokba keveredni magaddal?

Vén Csataló 2012.06.04. 21:19:32

Saajnos fiam,te egy minden értelemben műveletlen, tanulatlan továbbá empátiátlan bunkó vagy.
Echte libsi.

én sajnálom 2012.06.04. 21:20:47

Milyen mélyenszántó és kultúrált. Ez a vita már rég nem Trianonról, identitásról szól. Ez az egész már csak ürügy. Ezért fosom telibe.

triple_sec 2012.06.04. 21:20:59

@Aszteroida-bányász metal énekes: Igaz, hogy több szempontot is leírtam, mert ez egy bonyolult kérdés. De az önellentmondás egy kicsit túlzás talán. Kérlek, fejtsd ki!

Conv. 2012.06.04. 21:21:40

@fagica43:
nem hülyézlek le. tény, de nem érv. nem változtat meg.

Onlooker 2012.06.04. 21:27:38

Minimum a BOCSÁNATKÉRÉS! Vagy temethetitek ezt azt egész egymillás dolgot. Undorító volt ez a kiírás!

Szabó Máté · http://legiregesz.blog.hu/ 2012.06.04. 21:27:54

A Kárpát-medence soha nem volt etnikailag egységes. A nemzeti egység és ennek feszegetése kicsit erőltetett ebben a kérdésben. A Kárpát-medence egy geopolitikai egység volt! És arra kell törekedni, hogy békében éljen egymás mellett ez a sokféle nép, mert a Kárpát-medence GEOPOLITIKAI egységének megbomlása katasztrófához vezet. Nekem az egység felbomlását jelenti Trianon, és ebből a szempontból ez nem is említhető egy lapon a vitát kirobbantó írás példáival. Ugyanakkor érdemes elgondolkodni máson is…

(ha feltételezzük, hogy…) aki magyar, annak fáj Trianon -> akinek fáj Trianon, az örül, hogy mi is és a szomszédjaink többsége is az EU tagjai (mert ez a geopolitikai egység helyreállítása felé hathat civilizált eszközökkel) -> aki örül, hogy az EU tagjai vagyunk, annak fáj, hogy kuruckodással teremtünk lehetőséget a határon túli magyarok kisemmizésére!

Vagyis első és legfontosabb lenne, hogy felelősségteljesen, reál-politikával nézzünk szét a Kárpát-medencében.

Emlékezzünk, és cselekedjünk felelősségteljesen!
(szerintem)

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.06.04. 21:29:43

@triple_sec: Leginkább azt éreztem ellentmondásnak, hogy bár ezen nap ledegradálását ellenzed, ugyanakkor sikeresen találtál pozitívumokat is, amit nem értek. Lett cseh, szlovák, szlovén nemzetállam. Tök jó, de a mi szempontunkból irreleváns. Ez olyan, mintha azt mondanád zsidóként, hogy tök jó volt a második világháború meg a holokauszt. Persze, sokan meghaltak, meg elég véres volt, de pl. ennek köszönheti Németország gazdasági fellendülését, a náci szimbólumok pedig a modern populáris kultúra fontos részévé vált. Van benne igazság, csak olyan... fura? Az állításod akkor lenne igaz, hogyha azt mondaná valamelyik nemzet, hogy ja, volt Trianon, köszi, hogy lehet saját államunk, cserébe nem basszuk szét az arcodat és nem baszunk ki veled, ha az anyanyelveden beszélsz. De mivel ezt csinálják, számomra nem pozitívum, hogy tönkrebasztak minket, tönkrebasznak minket MOST is, cserébe van önidentitásuk. Szerintem nem fair, de lehet csak az én igazságérzetem túl alacsony?

MecKenna 2012.06.04. 21:30:26

@NER huszár: próbálj meg olvasni talán értelemmel is, itt nem arról van szó, h fáj-e v. sem, hanem arról, h nem lehet igy folytatni az életünket ennyi idővel Trianon után. Ez a sértettség nem visz előre, ahogy az sem, ha gyalázatosan beszélsz azokkal, akik nem értenek veled egyet.

pjones 2012.06.04. 21:31:32

Tényleg csak annyi nem világos, hogy ha a történelmi traumákra nem lehet 21-ik században érvényes egyéni/nemzeti identitást építeni, akkor mire lehet? Egyébként is: mi másra épülnek a nemzeti identitások, mint történelmi események emlékeire? Máshol ez nem jellemző? Az EU melyik országában törekednek rá, hogy "túllépjenek" ilyen traumákon?
Az a fajta nemzetállamok utáni, elfogadó európai polgárság, amire itt utal a szerző, meglehetősen komolytalan, naiv elképzelés. Állítom, hogy nincs,(de nem is lesz a közeljövőben) olyan EU-s tagország, ahol választást lehetne nyerni olyan politikával, ami a történelmi-nemzeti identitások "nagy, boldog feloldására" törekszik.
A történelmi traumák igenis identitásképző motívumok, ez nem választás kérdése, hanem egyszerű tény. Ez egy örökség, ami nem etnikai (vagy pláne: faji) vonatkozásban érvényesül, hanem kulturálisan. Ez a fajta nemzeti identitás rugalmas, befogadó, számos népi (és bizony: vallási) hagyomány színezi. Ehhez a kulturális nacionalizmushoz épp úgy hozzátartoznak az ország határai, mint a helyi tájak; nem is lehet elképzelni a lokalitástól elválasztott nemzeti kultúrát ("magyar kultúra" nem létezhet Magyar Alföld nélkül...).
Ez után, hogy lehet föltételezni, hogy létezhet 21-ik századi(vagy akármikori) magyar identitás anélkül, hogy megjelenne benne az ország 2/3-ának elvesztése miatti fájdalom? A magyar kultúra ezen a területen alakult ki; azokhoz a tájakhoz, történelmi épületekhez, emlékekhez kapcsolódik, melyek jelentős része jelenleg más országban található. Csonka identitással nehéz megélni a világpolgárok felszabadult otthonosságát...

Conv. 2012.06.04. 21:31:50

@Aszteroida-bányász metal énekes:

a trianon feldarabolás voltaképpen geopolitikai szempontból egész európa számára lett volna jó stratégia, és bizony magyarország is jól járhatott volna vele.
a baj, hogy felülírta a célt a személyes érdek és személyes bosszú.
a monarchia feldarabolása és magyarország "megcsonkítása" ha geopolitikai szakpolitika szerint történik, (az etniaki területi adottságoknak megfelelően, akkor azzal jól is járhatott volna mindenki.
a megoldás azonban amiként felosztották a területet az csak arra volt jó, hogy bosszút álljanak a magyarokon és fenntartsák évszázadokra az ellenségeskedést.

Conv. 2012.06.04. 21:34:05

@Szabó Máté: őőőő... egyetértek, némi fenntartással, de az a logikai sort illeti, nem az alapvetést.

Conv. 2012.06.04. 21:37:46

@Aszteroida-bányász metal énekes: nem értetted meg szerintem amit írt.

azt írta, az jó, hogy lett csehszlovákia, mert lehet a cseheknek és a szlovákoknak önálló állama.
de nem jó ahogyan megvalósították, mert logikátlan és csak feszültségkeltő ahol a határokat megrajzolták. (erről beszélsz te is, ez az oka annak amit nehezményezel)
fentebb kellett volna a magyar szlovák határt megcsinálni, az etnikai határvidéken.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.06.04. 21:37:57

@Conv.: Lehet csak nekem fura, de ezzel maximálisan egyetértek. Már csak azért is, mert ami tény és való: hazánk kisebbségi politikája nem volt a legkorrektebb, már a XIX. sz. elejétől kezdve. Minimális területvesztéssel (ami amúgy is bekövetkezett volna, vesztes államként végezve) megoldódott volna ez a probléma és hosszútávon jobban járt volna mindenki. Így viszont mindenki szop. Mi miattuk, ők miattunk. Kellett ez?

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.06.04. 21:39:04

@Conv.: Igen, ez jó a cseheknek és a szlovákoknak, de nekem, magyarként ez miért örvendetes?

triple_sec 2012.06.04. 21:51:58

@Aszteroida-bányász metal énekes: Értem. Bár a holokausztos hasonlatodat a legmélyebb tisztelettel visszautasítom, mert gazdasági fellendülést lehet tömeggyilkosság nélkül is generálni, de pl. Erdély vagy Romániához tartozik, vagy Magyarországhoz; tertium non datur. Ugyanakkor értem, mi bánt ebben. Erre mondom, hogy ez egy nagyon bonyolult kérdés. Szerintem a szláv nemzetállamok léte pont azért egyáltalán nem irreleváns nekünk, magyaroknak, mert egymás mellett élünk. Ezt csak úgy érdemes, hogy megértjük és tiszteletben tartjuk egymás érdekeit és értékeit. Ha jól értem, téged az zavar, hogy amit ők igazságtételként éltek, élnek meg, az a magyarságnak óriási igazságtalanságot jelentett és jelent és ebben igazat is adok neked. De ahogy Conv. is leírta, a felosztás végződhetett volna jól, (majdnem) mindenki számára elfogadhatóan is (aki még ma is ott tart, hogy „Mindent vissza!”, az szerintem fikarcnyit sem jobb a Slota-féléknél), és az alapvetés (ti. hogy Nagy-Magyarországnak meg kell szűnnie) nem volt ördögtől való. Innen a látszólagos önellentmondás: Trianon egyrészt szükségszerű volt és igazságos is... lehetett VOLNA. Másrészt viszont sajnos nem volt igazságos, messze nem. Éppen emiatt egyszerre tudom átérezni a gyász érzését (és ezért tartom ízléstelennek az eredeti millás bejegyzést és enyhén szánalmasnak a cikkíró magyarázkodását), és ugyanakkor igazat tudok adni a cikkírónak abban, hogy (amellett, hogy örökké emlékezzünk) most már ideje lenne továbblépni. Senkinek nem használ az a külpolitika, amelyet sérelem és elfojtott revansvágy vezet.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2012.06.04. 21:55:20

@triple_sec: Nna, így már pontos és még értem is! :) Jé, még vannak értelmes kommentelők akik érvelnek a blog.hu-n? Teljesen le vagyok döbbenve (a szó pozitív értelmében). Így már én is egyet tudok érteni. Ha anno így oldották volna meg... de sajnos nem. :(

k.o._laci 2012.06.04. 21:55:56

Bodó Balázs: Méltatlan rinyálásnak nevezni az összetartozás napján a megemlékezést.

Erre mintha elfelejtettél volna válaszolni.
Amúgy meg sikerült a létező legamatőrebb újnyilas-neonáci egyének cigányozó, zsidózó koncepcióját tokkal vonóval lemásolni. Komolyan büszkék lehettek magatokra.

+1 Márpedig -és ez lenne a poszt lényege–, történelmi sérelmekre és traumákra nem lehet, és nem is érdemes modern, a 21. században érvényes egyéni és nemzeti identitást építeni.

Építeni csak a valóságra lehet, nem hazugságokra. Ha a trauma a valóság része, ez is beletartozik és önbecsapás megtagadni. Megfelelő arányokat kell inkább megtalálni, de ti jogvédők nyilván sokkal jobban tudjátok milyen az egészséges nemzeti identitás.

Conv. 2012.06.04. 21:56:11

@MecKenna: teljesen egyetértek veled, feltéve ha az egyre gyakoribb holokauszt megemlékezésekről is ez a véleményed.

trianonnal cca 13 millióval lett kevesebb a magyar.
maradt 7 millió az ország határain belül.
ez az akkor lakosság több mint 63%-a volt. ennek több mint fele, cca 7 millió valódi magyar, nem szláv, szlovén, román, tóth, horváth, német nemzetiségű volt.
azaz minden második magyart megfosztottak született jogától a megkérdezése nélkül, a földjeiket, vagyonukat elvették, az ország vagyonának (hadi- ipari- kereskedelmi- stratégiai állások, ingatlanok felszerelések, stb) 87%-át elkobozták.
a magyar lakosságot miután elvették földjöket, ingatlanjukat, vagyonukat, százezerszámra kiűzték a földjükről (felvidék) vagy ugyanilyen nagyságrendben kiirttották (délvidék) esetleg a mindkettő(románok) és még mellé integrálás és nemzetstratégia címén lakosságcserét hajtottak végre (románia). családokat szakítottak szét örökre és öltek meg nemzetiségi alapon százezreket, összességében 1920 és 1939 közt milliós nagyságrendű áldozati számmal.
ez egy nemzet kivégzése volt. legalább akkora veszteség és fájdalom, mint a zsidóké.

engedd meg, hogy évente egyszer emlékezzenek erre a magyaroka saját hazájukban, miként hetente emlékeznek a holokausztra is, nem csak izraelben.

ez így demokratikus és liberális. meg különben is, had legyen egy jó napjuk, amikor saját jószántukból sírnak, nem pedig amiatt, mert muszáj nekik.

MecKenna 2012.06.04. 22:08:30

@Conv.: absz. igy van, arról is ez a véleményem, traumatikus szörnyű sorscsapása az országnak, de annak is a helyére kell kerülnie ennyi idő után...
Uakkor azt gondolom, mindenki annyiszor és úgy emlékezik meg, ahogy akar; ezek fontos részei a nemzettudatnak, azt viszont senki nem mondhatja a másikra, ha te nem igy gondolod, akkor nem vagy magyar, vagy akkor te náci vagy.
BB "rinyálása" méltatlan volt ehhez az évfordulóhoz, de érdekes módon az összes többi leirt mondatával egyet tudok érteni; ahogy az is méltatlan volt a fentebbi kommentelők egy részéhez, h mocskolódni kezdtek. Ezen kéne túllépnie mindkét oldalnak,mert igy végünk lesz, ez a gyűlölettel teli acsarkodás mérgezi és bénitja az országot. Egy új kiegyezés kell.

tommygun 2012.06.04. 22:08:55

"történelmi sérelmekre és traumákra nem lehet, és nem is érdemes modern, a 21. században érvényes egyéni és nemzeti identitást építeni"

Magyarázd ezt Tel-Avivban.

MecKenna 2012.06.04. 22:15:50

@tommygun: és te olyan nemzeti identitást akarsz? Mert én nem, és sztem BB sem, ez teljesen egyértelmű...

sanyisanyi 2012.06.04. 22:31:04

Tisztelt Bodó Balázs!

Nem kell itt magyarázkodni!!!
Végre ki bújt a szög a zsákból,és megmutattad, hogy TI, MILLÁSOK milyen értékrendet is képviseltek.

Sajnálom, hogy ez a kezdetben szimpatikus szerveződés idáig süllyedt, és mostmár az mszp/szdsz színvonalú kommunikációt folytattok.

Ha nektek ez a jó rendszer, akkor én köszönettel nem kérek belőle!!!

Amok 2012.06.04. 22:53:00

Tisztelt Bodó Balázs!

Három megjegyzésem van a mai működésedhez:

1/ a facebook-os bejegyzéseddel újfent gyönyörűen bizonyítottad hogy mennyire otromba, empátia nélküli és kioktató módon tud belegázolni a nyegle belvárosi értelmiség annak a nemzetnek az érzékenységébe, amely körében él, mennyire nem ismeri a saját környezetét. Így magatokon, és a kis barátaitokon kívül, kérlek senkit ne akarjatok képviselni. Nem egymillióan, de néhány tízezren sem vagytok.

2/ a történelmi párhuzamod erősen sántít. De ha még csak nem is sántítana, akkor is: ami velünk történt, az érdekel minket. Ami az angolokkal történt, az kevésbé, mint ahogy fordítva is igaz ez. Nem kell magunkat összetéveszteni mással, és nem kell olyan magasról nézni magunkra, hogy már azt is elfelejtsük hogy kik vagyunk.

3/ "ennek az identitásnak egyszerűen nincs jövője az Európai Unió keretei között." Sokan úgy gondoljuk, hogy az Európai Uniónak van kevesebb jövője, és hamarabb el fog tűnni, mint a nemzeti identitás, akár még ez a jövő nélküli is, ami nekünk van.

4/ ne kérj bocsánatot senkitől. Őszinte voltál, megírtad amit gondoltál. Vagy ha nem azt írtad, amit gondoltál, akkor még fogalmazni sem tudsz.

üdv

BodóBalázs 2012.06.04. 22:57:19

sanyisanyi, azért tudtál megszólítani, mert a saját nevemmel vállaltam a véleményem. azért vállaltam a véleményem, mert nincs olyan, hogy ti millások. engem gyűlölj, ha bajod van a véleményemmel, ne a csoportot (akik vagy egyet értenek velem, vagy nem).

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2012.06.04. 23:01:02

"Kedves" Balázs!

Ezt már erősen elbasztad.
Rengeteg olyan embernek vagy masszív hányingere a posztjaitoktól, akik az elején őszintén drukkoltak nektek, magunknak.
Ez nem megsértődés.
Ez durva sértés, megbántás.
Tűnjetek el a magyar közéletből, ahogy az szdsz is tette. Érdemtelenné váltatok annak a százezer embernek a támogatására, akik részt vettek a felvonulásotokon.
Tönkre tettettek egy ígéretesnek induló civil, nemzeti megmozdulást.

Egy magyar nemzeti-liberáls-balodali valaki (a polgár szót nem merem jó szájízzel használni).

BodóBalázs 2012.06.04. 23:02:42

Kedves Amok,

nem a véleményemért kértem bocsánatot, hanem azért, ha az empátia hiánya miatt megbántottam olyasvalakit, akinek Trianon személyes, családi tragédia. Ha az EU-nak az egymást gyilkoló kis nemzetállamok az alternatívája (a la Balkán), akkor köszönöm nem kérek ebből a nemzeti identitásra épülő jövőből...

üdv

Alf (törölt) 2012.06.04. 23:03:45

és magyarázkodik

bazdmeg.

Alf (törölt) 2012.06.04. 23:06:39

magyarországon mindenki úgy kér "bocsánatot" hogy közben még azért bebizonyítja, hogy nincs is annyira oka bocsánatot kérni, sőt, akit megbántott, az valójában tudatlan, dehát szegénykémet nem akarta megbántani, úgyhogy most tanítja.

Alf (törölt) 2012.06.04. 23:09:06

te azt írtad, hogy rinyálás van a parlamentben, hogy mindent vissza, az angolok pedig mennyivel jobb fejek, mert náluk nincs.

ez nettó fassság, azt kell ilyenkor mondani, hogy: gyerekek, nettó fasz voltam, nincs igazam, bocs.

nincs mit magyarázni.

BodóBalázs 2012.06.04. 23:11:21

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker: vérfagyasztónak tartanám, ha a Trianon-spleen lenne az egyetlen olyan érték, mely jobb és baloldalt, konzervatívot és liberálist összeköt. 56 láthatólag nem ilyen, szent korona sem, 48 talán. Trianon viszont úgy tűnik igen. hmm. lehet hogy ideje egy liberális irredenta párt alapításának. Programunk: mindenki azt csinál, ami akar, de Erdélyt vissza!

Alf (törölt) 2012.06.04. 23:13:26

mert- és főleg mert:

neked lehet ez a véleményed, és lehet tök nagy ellenérzésed is a határon túli csürhével, meg a helyi - vidéki szimpatizánsaikkal szemben, meg úgy általában, bárkivel szemben, csakhogy ezt egy politikai csoportosulás nevében beböfögni, nyilvánvalóan szítva az ellenségeskedést... na ez nem bölcs.

Nem mintha a milla ... újabban azt érzem ezerrel vágja maga alatt a fát, és kb mindenki egyet ért abban, hogy fasságot fasságra halmoz.

talán egy normál, versenyképes, pozitív baloldalhoz be kellene áldozni a millát, és visszatérni az LMP-hez

...

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.06.04. 23:22:23

Ahogy én látom legalább két, de inkább több dolog keveredik a téma kapcsán. 
Tény, hogy Magyarország nem nemzetállam, hanem egy birodalom (és ráadásul annak is egy poltikailag függő része) volt. A birodalom természetesen lehet egy azt létrehozó nemzet büszkesége, és minden birodalom szivesen kiterjeszti saját identitását teljes birodalmára, mégsem szabad összekeverni birodalmat és nemzetet. A fennhatóság nem jelent egyben azonosulást is. Ahogy mi sem gondoltunk magunkra törökként vagy németként a megszállások alatt, úgy a birodalom egyes nemzetiségei sem tekintettek magukra automatikusan magyarként (a millenium idején például a horvátok külön milleniumot is szerveztek maguknak ennek kifejezésére). 

A kultúra persze hat, és a geopolitikai szempontból létrejött hatalmi stuktúráknak is van identitásképző erejük, de nagy tévedés lenne a történelmi (mikor mekkora) Magyarországot nemzetállamként értelmezni. Nem hiszem, hogy bárki jogosan gondohatná, hogy Horvátország, a Regát, Havasföld, Szlovákia északi része, Bohémia, Bosznia (ami miatt éppenséggel a Trianonhoz vezető háború kirobbant) stb. Magyarország szerves része lenne nemzetállami szempontból. Ezek csatolt birodalmi tartományok voltak, sokszor nem éppen kesztyűs kézzel igazgatva (az 1848-as forradalom egyik legszomorúbb eleme volt, hogy a nemzetiségek kérdését rosszul kezelte, és csak sokára, későn észbe kapva próbálták korrigálni, amikor késő volt, és ezt a hibát az osztrákok kíméletlenül ellenük fordították).
Ez tehát egy történelmi állapot és struktúra volt, de nekünk nem "jár" mindaz a terület, amely egykor ehhez a birodalomhoz tartozott. És ami számunkra tragédia, az a volt birodalom nem kis részén bizony ünnep. Ez a dolog egyik része.

A másik összetevő természetesen a kisantant bosszúja volt, amely túlbüntette ennek a vesztes birodalomnak a képviselőjét. Igen, lehetett volna igazságosabb az éppen szétrohadó birodalom egyik tagjával, de egyrészt a vesztesekkel ezt ritkán teszik meg (ne felejtsük el, hogy a KUK ráadásul agrersszor volt a konfliktusban), másrészt sajnos a magyar diplomácia sem volt a topon enyhén szólva. (A sors iróniája, hogy hozzávetőlegesen legigazságosabb határszerkezet kb. a bécsi döntésekkel alakult ki, amely a lehető legrosszabb oldalon egy újabb vesztes háborúba ragasztotta bele az országot).

Ez a két dolog pedig egyszerre érvényesül, ezért nem lehet ezt olyan egyszerűen elintézni, hogy "mindent vissza", de úgysem, hogy az egész csak rinyálás. Ez bizony egy kemény és fontos lecke, nem lehet jelszavakkal lesöpörni. 
A valódi és súlyos probléma inkább az, hogy ezt a házit és számvetést igazából senki nem akarja elvégezni.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2012.06.04. 23:38:19

Hihetetlen.
újra kell írnom, mert a rohadt bolgponthu ellopta.
Na:
Az "erdélytvissza" dologban gondolkodó ember már nem hisz. Elég olcsó trükk ezzel játszani, nem gondolod?
Másik: '56-ban azért elég sok ember meglincseltek vakon, ennek ellenére ez is eléggé összekötő erő mostanában, persze ha a demokratikus koalíció nevű szánalmat nem vesszük figyelembe.
'48 aránylag integráló erő, de ha ott is belemásznánk a kisebbségi politikába, elég sok szar kerülne a felszínre.
A korona más tészta, nemzeti jelkép, nem is értem, hogy kerül ide.
Te azt nem veszed észre, hogy meg akarod mondani, hogy mi az amit szabad, és mi az, amit nem, és mindezt a liberalizmus nevében. Ugyan az a komoly szereptévesztés, mint amit a szadesz csinált. Csak azt nem értem, hogy miért nem elég az a példa, ahogy ők méltó módon eltűntek a történelem szemétdombján.
Ha mindenáron logikusan akarnék gondolkodni, azt hinném, hogy ez az egész a fidesz trollkodása, de ők ostobábbak ennél, hál' istennek.

komment_komment 2012.06.05. 00:09:29

Semmi értelme ennek a nemzeti-valamilyen napnak. Egy újabb negatív dolog, olyan mint a himnusz, fedetlen fővel sajnáljuk magunkat. Csak nehogy a következő "ünnep" mohács vagy muhi-megemlékezés lesz. Csak ez az egész balhé picit revizionista is, hátha ugranak rá az egyébként is felheccelt szomszédok. Nem hiszem, pl. a felvidéki magyaroknak pont ettől lesz majd jobb. Én személy szerint remekül megvoltam eddig is enélkül az "ünnep" nélkül és azt hiszem, ezután is jól el leszek.

Ha nagy magyar közös ünnepet szeretnénk, akkor miért nem jó az államalapítás? Azt legalább tényleg lehet ünnepelni. Működik már sok jó éve, oszt öröm van és bódóttág!

A cikkben rossz a párhuzam - jobb lenne a svéd-norvég példa. Nem azt mondom, hogy minden szomszédunkat szeretni kellene. Az a két nép se szereti oly nagyon egymást. De valahogy határozottan jól elvannak. Nekünk ez itt miért nem megy? Ezen kellene elgondolkodni.

ajatrollah 2012.06.05. 00:31:05

traumákon nem viccelődünk. ha nem érint túl mélyen, akkor kussolunk, de nem űzünk gúnyt érzésekből.

Persécuté Persécuteur 2012.06.05. 02:23:32

Csak így tovább, bodóbalázs, rombold a millát :))))

teaparty 2012.06.05. 06:23:51

Ahhoz képest, hogy Bodó médiatudománnyal foglalkozik, elég bénán terel (értsd hazudik).

De ez semmi. Szegénységi bizonyítványáért csak szánni lehetne. Azonban hallgassátok meg a Tilos Rádióban, ahol közgazdászként szexológust játszik. Gyengébb műsor még nem született. Médiatudomány, piha. Felvilágosításból is 1-es. Ilyen egy igazi ártó ember.

tilos.hu/index.php?form=artist&id=1194

Most éppen ez a vers van az adatlapja alatt.

Garai Péter Sándor - tourette szindrómás vers

"az arcod nézem: alszol
szemét ribanc
kint madárcsicsergés hozza a tavaszt
hajnalodik
kel föl a nap
az a lóbaszó hatalmas
hogy láthassalak
kezed vállad
geciszopó
mit nem takar paplan
a fény mosdatja arcod
kurva
hogy szemem pihentethessem rajtad
nagyot sóhajtasz
ajkad mosolyra vált
baszd meg tudom álmodban
a csoda megtalált "

andzsin 2012.06.05. 06:30:48

Szokásos magyar f@szság, hogy a múltat csesztetjük egész nap. Ezért nem jutunk 1ről a kettőre. Gyújtsatok otthon egy gyertyát és békéljetek meg, ahelyett, hogy hülyeségeket beszéltek.

rauschi 2012.06.05. 06:55:31

Csak a "bocsánat" szót sikerülne végre kipréselned magadból...

Alma János · http://almajanos.blog.hu/ 2012.06.05. 09:05:22

Nahát!

Magyar rühellő egy liberális.
Milyen nem meglepő...

Alf (törölt) 2012.06.05. 09:08:07

kurvára nem érdekel senkit a te magyarságod.

identitást pedig sajnos nagyrészt a múltra szoktak építeni, nem a jövőre, és a magyarság múltja ilyen.

törölni annyira nem lehet, a traumát pedig fel kell dolgozni, eddig nem sikerült.

Demszky 2012.06.05. 09:33:25

Magyarázgathatod a bizonyítványodat te aljas gazember, te kutya. Ha neked kellett volna azt a kort például erdélyi magyarként megélned, nem okádnád a baromságaidat bele a világba. Te olyan messze vagy attól, hogy magyar legyél, mint Kunta Kinte.

Mr. Moody (törölt) 2012.06.05. 09:53:02

Normális reakció lenne ha ezek után ősszel Bodó úrnál egy diák sem venne fel választható tárgyat.

Ha nekem most ennél a hitványnál kellene vizsgáznom, azt hiszem megérne egy új tantárgyfelvételt, hogy elküldjem a picsába ezért szemtől-szembe.

XX 2012.06.05. 10:19:06

"Márpedig ha ez így van, akkor a kérdés az, hogy milyen identitást lehet egy ilyen traumára építve felépíteni, megélni?"

A kérdésre a következő tömör választ adom:

CSAKAZÉRTIS!!!
mert az akarok maradni aminek születtem, és ott ahol születtem
mert a múl
CSAKAZÉRTSE!!!

XX 2012.06.05. 10:21:54

A kérdésre a következő tömör választ adom:

CSAKAZÉRTIS!!!
mert az akarok maradni aminek születtem, és ott ahol születtem
mert a múltat nem szabad elfelejteni
CSAKAZÉRTSE!!!
mert ahol a toleranciának hagyományai vannak (vallási, okatatási)ott joggal várom el, hogy az én igényeimet is tolerálják

Beru 2012.06.05. 10:40:51

"Igazuk van azoknak, akik szerint nem összemérhető a két esemény. Nem is ezeket mértem össze, hanem a történelmi traumára adott mai reakciókat." - Nem igaz, nem a reakciókat mérte össze, hanem az eseményeket. Ami sajnos igen nagy ostobaság volt, a történelemtudás teljes hiányát mutatta, hogy egy gyarmatbirodalmat egy országhoz hasonlított. Ha ezt írja, amit ma, az már más. De nem ez volt az eredeti cikk. Másrészt teljesen elfelejteni és bagatellizálni Trianon emlékét ugyanolyan ostobaság, mint a területeket visszakövetelni.

Hedon 2012.06.05. 10:58:04

A probléma gyökere ott van, hogy azt hiszi valaki, hogy a nemzetállamok utáni világ jó dolog. Hogy ez az elérendő cél.

Közösségi érdekérvényítésre szükség van, márpedig a nemzetállam a legnagyobb ismert közösség, amely hatékonyan képes érvényesíteni tagjainak érdekeit. (és a nemzetállamon belül is szükség van kisebb, szorosabb közösségekre - megyékre, településekre, önkormányzatokra, lakóközösségekre)

Mi van a nemzetállamokon túl?
A globális világgazdaság.
Ott ki képviseli majd a Te érdekeidet?

(az olyan nagy államszövetségek, mint az USA, Oroszország, Kína, India már bebizonyították, hogy csak gazdasági érdekeket képesek hatékonyan képviselni - ennek pedig leginkább a pénzvilág a haszonélvezője)

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2012.06.05. 10:59:23

"Bodó" Balázs!

Első kérdés.
Maga a BODÓ nemzetségen belül melyik ághoz tartozik, mert genealógiai ismereteim szerint ott zsidó ág bizony nem létezik!
No már most!
Aki zsidó létére ősi magyar, illetve ural-altáji-turáni(magyar, kun, besenyő, úz, várkony, székely )apai családnevek mögé bújik. holott teljesen más etnikumhoz tartozik, az itt ne polemizáljon magyar ügyekről, mert hiteltelen.
Komikus, amikor egy olyan ember, akiről ordít, hogy szemita morfológiai jegyekkel rendelkezik, nem saját etnoszociokultúrájának, nem saját őseinek a nevét hordja.
Az meg még komikusabb, hogy az onogur származású,
de genere Szente-Magócs ősi nemzetség Bodó nembéli különféle Bodó vonalaiból bitorol magának nevet, de mindezt úgy, hogy ezektől a családoktól a saját felmenőit térben és időben, no meg tartalomban évszázadok választják el és áthághatatlan értékrendi különbségek.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.05. 11:04:18

Teljesen félreértelmezed. Épeszű embernek nem a területek fájnak, hanem hogy az elcsatolt részeken milyen terror, asszimilálás folyt. Meg az angol példa nem jó, mivel a gael nyelv korán kihalt és vallási alapú megosztás volt, ami esetében jóval nehezebb kitépni az identitást. Meg azért nah, az írek harcoltak az elnyomás ellen, de keményen, a magyaroknak erre mi esélyük volt?

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2012.06.05. 11:25:39

Liberális kozmopolita transznacionalisták!
Kérdezzék meg ezeket az országokat (ITT)
i.imgur.com/nmedG.jpg
mit szólnának egy hasonló területcsonkításhoz?

Hedon 2012.06.05. 11:31:22

@de Karatna: Az onogur származású,
de genere Szente-Magócs ősi nemzetség Bodó nembéli különféle Bodó vonalain az elmúlt 1000 évben átrobogott a teljes német, tatár, török, osztrák és szláv vérvonal.

Hagyjuk hát a morfológiát és a genealógiával is óvatosan bánjunk, mert még a végén csúf genetikai mellékágakra bukkanunk a családfán, miközben padlógázzal száguldunk a zsákutcában.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2012.06.05. 11:32:30

'Bodó" Balázsnak és társainak ezen fenti gondolatmenetéhez mit szólnak etnikai társai?
Azok, akik ott a levantei partoknál az izraeli zsidó NEMZETÁLLAMBAN élnek?
Ne itt legyenek a magyarországi zsidók transz-nacionalisták, liberálisok, stb. hanem az 1948. május 14-én megalakult saját nemzetállamukban.
Vagy ha ott nem akarják a nemzetállami formát bírálni, akkor hallgassanak, mert senki nem kérdezte őket.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2012.06.05. 11:43:29

@Hedon:
"Hagyjuk hát a morfológiát és a genealógiával is óvatosan bánjun"

Ezt ne nekem címezze, kedves HEDON!

Hanem annak az etnikai és vallási -és történelmi sorsközösségnek, nevezetten, annak a zsidóságnak, amelyik saját etnoszának védelméről szóló törvényeit szigorú micváiban rögzítette, amely még most is érvényben vannak.
"A zsidó és nem zsidó között kötött házasság a zsidó törvény szerint nem bír összekötő erővel, és a vallás szempontjából nem tekinthető érvényesnek, akkor sem, ha száz rabbi áldotta meg."
A zsidóság egyik legnagyobb prófétája Jirmijahu is intőn emeli fel szavát az ellen, hogy a zsidó nép külső népekkel házasságot ne kössön és ezáltal fokozatosan ne asszimilálódjon, hanem ehelyett az "együtt, de külön-külön" receptjét írja elő, mint az egyetlen lehetséges módot arra, hogy a zsidó nép és zsidó lét fennmaradjon. Ezt a zsidóság a vallási törvényei nyomán szigorúan évezredekig be is tartotta, ezért is tudott annyi archaikus, egykori nagy múltú népet a jelen időkig túlélni és annyi megpróbáltatáson felülemelkedni.
Ezért is teljesen hiteltelen, ha egy zsidó származású értelmiségi a multikulturalitás és a másság határtalan toleranciája mellett tör lándzsát és ezt másoknak, mint követendő világnézetet ajánlgatja.
Mert, ahogy a mondás is tartja: "Quod sibi non vis, alteri ne feceris". "Amit magadnak nem kívánsz, olyant másnak sose tégy......vagy ne akarj!"

Igen hiteltelen a nemzetállami forma, valamint a magyarságot érintő sorskérdések bírálata, olyan zsidó leszármazottaktól, akiknek a felmenői a XIX. század óta élnek ebben az országban különféle magyarosított vezetékneveken.
Ezeknek inkább a lojalitásukkal kellene kitűnniük és nem az állandó destruktív magatartásukkal.

Veridicus2012 2012.06.05. 11:54:28

Bodó Balázs semmiféle érzelmi közösséget nem érez a magyarsággal.
Ez persze szíve joga.
De a legnagyobb magyar tragédia évfordulóján beleköpni a képünkbe - nos, ez ordas nagy tahóság. Hogy pusztán érzéketlenségből teszi, vagy tudatosan provokál, az már szinte édesmindegy.
Azt azért jelezném, hogy Trianon nem múlt idő, mert itt és most hajszol a szlovák állam egy 100 éves magyar nénit, itt és most hajszolják a román hatóságok egy magyar író hamvait, itt és most fojtogatja az ukrán állam a kárpátaljai magyarságot, itt és most zárnak börtönbe a háborús bűnösöknél is hosszabb időre magyar fiatalokat a szerb hatóságok koncepciós eljárásban, mert megvédték magukat egy őket provokáló szerb kábítószer-kereskedővel szemben. Június 4-én emlékezni és az összetartozás tényéből erőt merítve tervezni és cselekedni nem múltba merengés, hanem jövőépítés.
Az angol gyarmatbirodalomnak pedig ehhez semmi köze. Megszállt és kizsákmányolt távoli területek elengedése még véletlenül sem hasonlítható magyar szállásterületek befogadott népek általi elszakításával.
Bodó Balázst persze mindez nem érdekli. Neki egyik is, mási is csak holmi status quo. Mert ő hűvös felülnézetből szemlélia világot, nem belülről. Ő nem azon töri a fejét, miképp lehet metartani a magyarságot a XXI. században. Nem. Őneki mindegy, hogy magyar, szlovák, román, akármi. Ehhez is joga van, de ahhoz nincs joga, hogy felrója a magyaroknak, hogy saját sorsuk áll a középpontban. Épp olyan ez, mintha felróná egy szülőnek, hogy a nap végén a saját gyerekét viszi haza a játszótérről. Végülis bodói logikával mindegy, melyik gyereket ki viszi el.
És van itt még valami. Ez: "...történelmi sérelmekre és traumákra nem lehet, és nem is érdemes modern, a 21. században érvényes egyéni és nemzeti identitást építeni."
Visszaolvastam, de nem találtam hasonló gondolatot a holokauszt-emléknapon. Pedig a bodói logika alapján le lehetne oltani az arra emlékezőket, mondván, minek rinyálnak, hiszen a történelem népirtások sorozata.
De Bodó ezt valamiért elfelejtette.
Mármost vagy feledékeny, vagy az ilyesfajta intelmei csakis és kizárólag a magyarságra vonatkoznak.
Ha így van, az bizony pimasz kettős mérce.
Akkor pedig ne nagyon csodálkozzon, ha a pimaszkodás miatt valaki egyszer felkérdezi.

Veridicus2012 2012.06.05. 11:56:48

Bodó mindezek miatt igazi flaszter-szararc.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2012.06.05. 12:06:15

@Veridicus2012:
"Bodó Balázs semmiféle érzelmi közösséget nem érez a magyarsággal.
Ez persze szíve joga."
VAJON MIÉRT?
Az elmúlt évszázadokban, a XVIII-XIX. században, a különböző kultúrákból és etnikumokból Magyarországra került emberek leszármazottai,(tisztelet a kivételnek) hogyan is érezhetnék sajátjuknak a magyarság és Magyarország régmúltjának, vagy akár XX. századi múltjának történelmét, nemzeti sérelmeit? Hogyan érezhetnék őseiknek a magyarság őseit, amikor ezekhez az egykoron Magyarországra bevándorolt felmenőiket, sem történelmi szálak, sem pedig genealógiai alapok nem kötötték és nem kötik.
Ezeket a személyeket és csoportokat érdekeik, - a hivatkozott ragaszkodás és vonzalom ellenére-, általában az országhoz, mint fizikai és egzisztenciális térhez fűzik, de mindez a magyar nép a Gens Ungarorum iránti lojalitás és lelki azonosulás nélkül történik. Sőt napjainkra már határozottan ellenséges megnyilvánulások is tetten érhetők!
Nos ezek a jelenségek figyelhetőek meg a BODÓ nevet viselő - nem Bodó- Balázsnál is!

petergriffin 2012.06.05. 12:06:19

aki ezt írta egy ritka-mély primitív ember :/

WhyCantITouchIt? 2012.06.05. 12:32:35

Az ok hogy Bodó Balázs egy korsó sör mellett, haveri társaságban gúnyolódik a Trianonon, szíve joga, senkit nem érdekel.
De az, hogy egy több ezres támogatottsággal rendelkező, ki tudja miért mérvadónak számító szervezet nevében egy ilyen kijelentést tegyen, akkor már egy kicsit más a helyzet.
Az hogy még ezek után se képes egy cseppnyi önkontrollra se, az azt mutatja, hogy bizony Bodó Balázs egy torz lelkivilággal rendelkező, egomán vadbarom.

kukatr 2012.06.05. 13:38:25

Szerintem meg az a nem magyar, aki augusztus 29-én nem gyújtja fel a török nagykövetséget...
Trianonnal három baj van:
1. Kisajátította magának a szélsőjobb.
2. Az emberek nem csak Trianon miatt sírnak és rinyálnak, hanem minden miatt.
3. Aki árnyaltabb állásponton van, vagy már elege van az első két pontból, azt hazaárulónak kiáltják. Ha te nem kiáltod ennek az ilyen embert, akkor te is a nemzet ellensége vagy.
Ha ez a három dolog kell az 'igazmagyarsághoz', akkor inkább maradok 'hazaáruló'.

Hedon 2012.06.05. 13:54:21

@BodóBalázs: Apró bökkenő, hogy nem a saját nevedben posztoltál, hanem a Milla nevében, az "Egymillióan a magyar sajtószabadságért" _közösség_ neve alatt.

Ha nincs olyan, hogy "ti millások", akkor hogy is van ez?

Felépíteni valami értékeset kurva nehéz. Lerombolni meg ilyen könnyű. Volt.

Hedon 2012.06.05. 13:56:42

@kukatr: A 2-3. ponttal egyetértek és a végével is.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.05. 14:00:51

Kedves Bodó úr, gondolkodjon el arról, hogy ez a Milla nevű szerveződés miért Petőfi Sándort választotta a reklámképének. Gondolkodjon el azután arról is, hogy ha Petőfi olvasta volna a tegnapi eszmefuttatását, vagy a mai magyarázkodását, akkor arra miként reagálna.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.05. 14:11:59

@kukatr: Erre a következő lenne a válaszom. A szélsőjobb csak és kizárólag azért sajátíthatta ki Trianont nagyon sokáig (véleményem szerint a többségi társadalom Trianon-diskurzusa a korrekt álláspont felé közelít, és ez a helyzet az ismeretterjesztő anyaggal is), mert a mainstream politika képtelen volt róla korrekt módon beszélni. Sok helyen ez még most sem megy, elég megnézni a baloldali sajtóorgánumokat, ahol a magyar nemzet legnagyobb tragédiájának évfordulóján (mert arról van szó) Horthy és Orbán szidalmazása a fő mondanivaló.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2012.06.05. 14:13:04

@Tivadar főkancellár:

Az az óriási különbség, hogy Petőfi Sándor magyar szívű, a magyarság dolgával teljesen azonosuló, ahhoz lojális és önfeláldozó nemzetiségi volt,
míg
"Bodó" nevű Balázs magyar vezeték nevet viselő lelkében, modorában, stílusában parvenü maradt liberális zsidó.

Dr. Fazekas Tamás 2012.06.05. 14:28:15

@de Karatna: és NEKED mi a neved, antiszemita? Van bátorságod leírni? És most nem általában értem az antiszemitizmust és abba sem megyek bele, hogy amit itt némely kommentelő előad, az egy állatkertben is cinkes viselkedés, t.i. hogy egyesek virtuális értelemben idepiszkítanak, mások csámcsognak rajta és előböfögik újra.

Hanem Rád, aki a vázoltnál is rusnyább módon itt mindenféle zsidó-fajelemzést nyomatsz. Komolyan gusztustalan, csak azért írom, szívből undorodom ettől.

Ja, és elemezd ki a nevem, ha akarod. Hogy segítsek hozzátenném, magadfajtát székelyhidi nagyapám fokossal tanította volna jó modorra, csak hogy tudd.

Fazekas Tamás

Hedon 2012.06.05. 14:38:52

@de Karatna: De bizony, hogy neked címzem. Az itt hirdetett nézeteid csak viszályt és széthúzást szülnek Magyarországon. Hogy stílusosan fogalmazzak: itt bizony te vagy a nemzetrontó troll.

Próbálj meg építeni valamit.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2012.06.05. 14:54:33

@Dr. Fazekas Tamás:
Bizonyára székelyhidi nagyapádban nem volt ekkora filoszemita elvtelen megfelelési kényszer, mint az unokában. Ez valószínű a következő generáció valamelyik oldalról származó "terméke".
A "székelyhidi" nagyapák hajdanán a fokost a magyar-árulók és magyar gyalázók ellen használták.
Pontosan olyanok ellen, mint a magyarosított nevű "Bodó" Balázs félék.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2012.06.05. 15:04:37

@Hedon:
Érzékelem,hogy fájdalmasan éled meg az igazság, a tények olvasását.
Tagja vagy talán valami "Bodó Balázs baráti körnek"?
Miért talán az 1880-tól ide betelepedett galiciánereket milyen történelmi szál fűzi a magyarság sorskérdéséhez? Az 1919-es patkány lázadás kivételével, amelyeknek főszereplői voltak.
Továbbra is fenntartom az alábbiakat!
No meg ezt is itt:
i.imgur.com/eRPfU.jpg
Mentsd le magadnak és olykor nézegessed és akkor megérted egy kép alapján is a lényeget!
Tehát megismétlem:
"Az elmúlt évszázadokban, a XVIII-XIX. században, a különböző kultúrákból és etnikumokból Magyarországra került emberek leszármazottai,(tisztelet a kivételnek) hogyan is érezhetnék sajátjuknak a magyarság és Magyarország régmúltjának, vagy akár XX. századi múltjának történelmét, nemzeti sérelmeit? Hogyan érezhetnék őseiknek a magyarság őseit, amikor ezekhez az egykoron Magyarországra bevándorolt felmenőiket, sem történelmi szálak, sem pedig genealógiai alapok nem kötötték és nem kötik."

Dr. Fazekas Tamás 2012.06.05. 15:04:43

Szerinted filoszemita vagyok, engem viszont ez nem érdekel és még egy nagy különbség kettőnk között, hogy te nem ismered őt, én pedig igen. Ergó: olyat, írsz, amiről fogalmad sincs, de az ilyen arctalan antiszemita görényekre ez pont jellemző.

Szégyent hozol a magyarokra ezzel a mocsokkal és ezt a 30-as években is így gondolta mindenki, aki nem örült meg, mint az elvbarátaid.

Felhoznék két másik példát is, az első szépen kibontható és a vége a nürnbergi per (egy mellékszálat megpendítve: ha ezt a szemetet francia újságíróként leírod, akkor De Gaulle fellógat utólag).

A másik egy ponyvairodalmibb: nézd meg mi járt a Becstelen Brigantikban a magadfajtáknak. Csak az utolsó jelenetre emlékezz. Sokan tapsolnak ennek, és hiába elvtelen ez szerinted.

Egy dolgot tanulj a posztból: kérj bocsánatot.

Befejeztem veled a kommunikációt - fogadd virtuális köpésem.

Egyelőre csak azt.

P.S.: a "generációimról" meg takarodj, Mengele. Nem tudsz te semmit.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2012.06.05. 15:31:40

@Dr. Fazekas Tamás:

"te nem ismered őt, én pedig igen. "
(idézet Dr. Fazekas Tamástól)

Na ugye, megmondtam !
: Tagja vagy talán valami "Bodó Balázs baráti körnek"?
a válasz igen.

Még nyitva maradt az a kérdés, hogy miért visel valaki felvett, magyarosított vezetéknevet, ha a magyarságtartalma a nulla inflexiós pontján van?
Nos ezt kérdezzed meg kedves ismerősödtől.
No még valamit.
Nem én kezdtem köpködni, hanem ő köpött bele, de - nem csupán az én-, hanem az egész magyarság érzékenységébe.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2012.06.05. 15:47:31

@Dr. Fazekas Tamás:
A TASZ-ból!
Jaaaaaaaaaaa!
Csak nem a "vélemény-nyilvánítási ügyek" tudora?
A TASZ ban nem is lehetne más véleménye, mert akkor nem dolgozhatna ott.
A másik:
Baruch Spinoza a híres zsidó bölcs 1675 tájékán azt mondotta. " Szabad ország az, ahol azt gondolok, amit akarok és azt mondom amit gondoltam".

Én nem vagyok semmiféle judeoliberális megélhetési jogvédő kör tagja, ezért, ahogy azt Spinoza mondotta "azt mondom, amit gondoltam". No meg szabad országban élünk, amelyet hála az Istennek, végre nem Samueli Tibor és Corvin-Klein Ottók dédunokái vezetnek.

Dr. Fazekas Tamás 2012.06.05. 16:24:08

@de Karatna: ugass csak, te névtelen gyáva senki, ha szerinted ez a "vélemény-nyilvánítás", meg a "szabadság". Azt hiszed, hogy ez a két fogalom a felelőtlen, tét nélküli gerinctelenkedés megfelelője? És ebben az esetben kötelező lenne tapsikolnom neked és nem írhatnám le a véleményem, miközben nem korlázlak, ha már szegény anyád nem nevelt meg?

Akkor sem lesz több fingod minderről, ha ide schmitteled az egész wikipédiát és nagy betűvel rángatod elő Isten nevét.

Emlékeztetlek rá, hogy Szálasy-t is addig illette meg a vélemény-nyilvánítás szabadsága, amíg fel nem kötötték.

Szögezzük le, hogy 1. nem ismersz, 2. nem mondhatod meg, hogy hova és miért tartozom, 3. nem tudod kit és honnan ismerek, kedvelek, 4. milyen politikai nézeteim vannak stb.- többek között azért, mert még egyszer, nem tudsz te semmit és ez tökéletesen nyilvánvaló abból a pszichotikus delirálásból is, amit itt elővezettél. Ergó nem te fogsz itt engem oktatni, pláne, hogy egy bejegyzést sem tudsz értelmezni, vagyis jó eséllyel még hülye is vagy, nem csak gusztustalan.

Úgyhogy a saját érdekedben is szólok, hogy állítsd le magad, te antiszemita elmebeteg állat, eleget szennyezted már a környezetet.

Ha hiszed, ha nem, segítő szándékkal felhívnám a figyelmed arra, hogy NINCS mentség arra a szennyre, amit ide összehordtál. Csak bocsánat, esetleg, de azt nem úgy nyerheted el, ha engem kóstolgatsz.

De legyen, ha ennyire szűkölsz, kapsz egy utolsó esélyt, hogy emberi vonást mutass fel és elnézést kérj a hányingerkeltő zsidózásért - és ezt sem mondom még egyszer.

kukatr 2012.06.05. 17:29:45

@Tivadar főkancellár: Mire itt korrekt párbeszéd lesz, addigra már elhalványul ez is. Mondjuk az a szomorú, hogy Trianonra ilyen mértékű összefogott felháborodás van, míg a jelen traumáira már nincs. Pedig ezt mindannyiunk átéli/élte. De ez már jóval tovább vezet.

de Karatna kábítószeréből én is kérek.:D

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.05. 18:00:21

@kukatr: Szerintem a kettő körülbelül ugyanakkor lesz meg. De a párbeszéd és a korrekt hozzáállás két külön dolog. Valami, amit most népszerű szóval úgy mondanak, hogy "nemzeti minimum."

Trianon pedig mindig is nemzeti minimum volt, ahogy a Horthy-korszakban a revízió is ide tartozott - a kommunistákat kivéve, természetesen. Trianonnak most is nemzeti minimumnak kellene lennie, mert meghatározta a 20. századi történelmünket, és azon rossz döntések nagy része, melyeket meghoztunk, a trianoni kényszerből eredt.

kukatr 2012.06.05. 18:29:18

@Tivadar főkancellár: Mit jelent a nemzeti minimum?
A most felnövő generációk, a szélsőjobbos érzelműeket leszámítva, már alig fognak foglalkozni Trianonnal. Nekik inkább az lesz a bajuk, hogy anyut a válság miatt kirúgták, apu meg nem tudja egy fizetésből kigazdálkodni a hiteltörlesztőt. Vagy esetleg még azon problémáznak, hogy miért nem volt valódi rendszerváltás '89-ben.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.05. 18:33:38

A cikkhez pedig annyit szólnék még hozzá, hogy nagyon komoly korlátoltságra vall, ha valaki kétségbe vonja, vagy helyteleníti a múlt identitásképző jellegét. Különösen úgy, hogy diplomás emberről, egyetemi oktatóról van szó - még ha nem is történészről.

A múlt ugyanis meghatározza mind az egyén, mind a közösség életét. Elindulhatnánk onnan, hogy az egyén mennyi fiktív, vagyis nem vérségen alapuló kapcsolatot épít fel életében, és hogy ezek a fikciók hogyan lesznek valósággá - akár generációval később is. Ugyanígy mondhatnánk, hogy a vallási, vagy kisközösségi összetartozás is egy fikció - de a templomok, közösségi házak állnak, még akkor is, ha a belvárosi "értelmiség" kozmopolita álláspontra került egy milliós nagyvárosban. Ez is érthető, hogy így történt, de nem kéne elfelejteni, hogy működik a világ jelentős része.
A kisközösségek felett pedig ott áll a nemzet, amit persze nem kötelező elfogadni. Sokan nem is teszik, ehelyett egy olyan álságos toleranciát akarnak ráerőszakolni az emberekre, ami ellen a józan ész tiltakozik. Mert toleránsnak lenni, elfogadónak lenni értelmes és hasznos dolog, de a legapróbb részrehajlásban is negatív diszkriminációt látni kifejezetten káros.
Na de, messzire kanyarodtam el: a nemzet identitását a múlt formálja. A közös múlt, aminek Trianon is a része.

A bocsánatkérés meg teljesen felesleges, mert a tegnapi támadás olyan mértékben igazságtalan és otromba volt, hogy nincs értelme magyarázkodni. Ilyet "véletlenül" nem lehet írni, ha pedig a szerző így gondolkodik, akkor egyenes gerinccel vállalja fel. De akkor ne is lepődjön meg, ha rohadt paradicsomot kap cserében.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.05. 18:44:17

@kukatr: Két dolgot összekeversz, nevezetesen azt, hogy ki miként látja a jelent és miként látja a múltat. Nincs értelme annak, amit mondasz, mert mindig is voltak és lesznek olyan társadalmi rétegek, amelyek lecsúsznak, amelyeket egy válság kedvezőtlenül érint, ehhez hasonlóan pedig mindig lesznek nincstelenek. Ettől függetlenül az mindig is fontos kérdés lesz, hogy honnan jöttünk - feltéve persze, hogy a fogyasztói társadalom következő generációi nagyobb agyműködést fejtenek majd ki egy papucsállatkánál. Mert ebben sem vagyok olyan biztos... Szóval, mivel sokfélék vagyunk, a jelent sokféleképpen éljük meg, de a múltat illetően kell, hogy legyen "nemzeti minimum." Egyébként bizonyos aktuálpolitikai kérdésekben is volt/van/lesz, amit aztán a hatalom vagy megszívlel, vagy nem.

Egyszóval: a jelen problémái nem érintik a Trianon kérdését, a múltról nem a jelen helyett kell gondolkodni, és a múlt helyett sem lehet a jelenről. Igaztalan az a vád, hogy a múlttal foglalkozunk a jelen helyett, mert a múlttal nem csak úgy foglalkozunk: a múltból inspirációt lehet és kell meríteni, de egy olyan országban, ahol a nemzet legnagyobb tragédiája előbb az államhatalom nyomása miatt, majd egyfajta torz polkorrektség ("ne-sértsük-meg-a-szomszédainkat-a-trianon-témával) miatt tabu maradt, erre nem kerülhet sor. Trianon tabu volt, és a szélsőjobb köszönte szépen, és elkezdte ledöntögetni a tabukat - most a Horthy-korszaknál tart, amiről ugyancsak nem lehetett beszélni anélkül, hogy az emberről ne születtek volna hátsó gondolatok. Bizony, még a történészek esetében is így volt ez! Bodó úr pedig elszomorít, mert ezt a hibás példát követi, és olyan lózungokat hangoztat a múlt helyett, amiből semmit nem lehet meríteni, mert senkihez nem tartozik.

Szóval arra a kérdésre, hogy mi a nemzeti minimum, a válaszom az, amit a mostani történettudomány megállapít a múltunkról. Felháborítónak tartom, hogy kiváló szakemberek és folyóiratok (pl. a Rubicon) foglalkoznak a 20. századdal, de egy publicista még mindig leírhatja felpofozás nélkül, hogy Horthy diktátor volt és fasiszta rendszert működtetett, vagy hogy Magyarország volt a felelős az első és a második világháború kirobbanásáért. A nemzeti minimum az kell legyen, hogy ami a tankönyvekben benne van, arról politikai érdekek miatt ne hazudozzanak már a sajtóorgánumokban. Sajnos, azt kell mondjam, a baloldali orgánumok ebben a kérdésben a Jobbik, tehát a második szélsőséggel azonos szinten mozognak.

de Karatna · http://www.youtube.com/user/DeKaratna?feature=mhw4 2012.06.05. 19:08:49

@Tivadar főkancellár:

Ön a moszkovita bolsevikokból és judeobolsevikokból,judeo-liberálisokká és "szocialistákká" átvedlett ivadékokat soha nem fogja meggyőzni az igazságról.
Ezeknek a tényezőknek az egész genealógiája a nemzet rombolásból és a történelmi hazugságokból táplálkozik.
De nem csak ez a baj!
Hanem az a sajnálatos történelmi helyzet, hogy ezeket a tényezőket az egykoron Magyarországot megszálló vöröshadsereg csajkáival merték ki a magyar társadalom trágyacsatornájából és emelték érdemtelenül a hatalomba, a közéletiségbe. Amelybe azóta több generáció óta befészkelték magukat.
Most ivadékaik ott akarják folytatni, ahol felmenőik abbahagyták.
Nos itt van a feszültség!
Mert ezt már nem hagyják nekik!
Egyre tömegesebben nem.

hoffmannrozsa 2012.06.05. 21:32:52

kissé lemaradva az érdemi vitáról, már a trollok és utálkozók után, de az okos, higgadt eszmefuttatásokat is elolvasva, nekem liberálisként is az a véleményem, hogy Bodó Balázs hibázott tegnap, felesleges volt ezzel a provokatív hasonlattal előállnia ezen az emléknapon
meg tudom érteni a motivációját, nem tudom, hány embert idegesít még rajtam kívül, de idegesít, az biztos, amit ma magyarországon a politikai hatalom a nemzeti identitással művel, és úgy gondolom, régen nem azokról a szerencsétlen emberekről van már szó, akiknek kettészakították a családját, vagy el kellett menekülniük a szülőföldjükről
a fidesz a jobbik szavazóira hajtva (nem sikerült eddig semmilyen témában lenyúlniuk őket) "karolta" fel a trianon-témát, ahogyan a nyilas író újratemetésének ügyét is
veszélyesnek, felelőtlennek, perspektívátlannak látom mindezt
ahogyan azt is, amikor az EU-ról nyilatkoznak: úgy csinálnak, mintha nem lenne elemi érdekünk, hogy a kontinens FEJLETT, CIVILIZÁLT részéhez tartozzunk, oda, ahol 1789-ben megszületett a demokrácia alapjait jelentő nyilatkozat
ezzel együtt Bodó Balázsnak valóban bocsánatot kell kérnie egyrészt a személyesen érintett emberektől, másrészt a Millától
de van még itt egy dolog: nekem nagyon tetszik, hogy - bár ebben az országban egyre kevésbé merik az emberek névvel vállalni a véleményüket, ő névvel, fébnyképpel vállalta, sőt válaszolt a kritikákra is , szerintem fontos ezt is látni

Balt 2012.06.05. 22:25:03

Mindegy is, a célközönség valszeg vette az adást. Felesleges aggódni, nem vesztettetek semmit.

De azért érdemes lenne kicsit számolgatni: 1/3-nyi területen - még ha itt általánosságban jobbak is a mezőgazdasági feltételek - alig több, mint 1/3-nyi vadkender terem a 3/3-hoz képest... (Tudom, sejtem, az import az igazi.)

innata 2012.06.05. 22:56:31

@Mr. Moody: Inkább benézhetnél egyre te is ;)

Balt 2012.06.05. 22:59:04

@triple_sec: Jó komment, nagyjából egyetértek. Pár megjegyzés:

"nem jöhetett volna létre délszláv állam"

Egy jeles képviselőjük, a szerb Vuk Draskovic mondta (még a legújabb délszláv háborúk előtt): "Történelmi szerencse lett volna, ha Jugoszlávia sosem jön létre". Pedig a szerbeken kívül méginkább így érezheti bármelyik kisebbségi ex-jugoszláv nemzet.

"(Vajon véletlen, hogy a második bécsi döntés után Magyarország úgy nézett ki, ahogy e szerint a méltányossági elv szerint Trianon után kellett volna kinéznie? Személyes gyanúm szerint Hitler ördögi zsenialitással tudta, hogy az igazságosztó szerepében tetszelegve magához édesgetheti az addig szkeptikus Horthy-féle elitet. De ez egy másik történet...)"

Azt hiszem, igen, a(z akkor nemzetközileg elismert!) első és (nem annyira elismert) második bécsi döntés nagyjából a etnikai elv szerint húzódott, megjegyezve, hogy itt se kérdeztek meg senkit, mely államhoz is szeretne tartozni. Nem lehetetlen, hogy még ennél is nagyobb visszacsatolást eredményezett volna egy akkori népszavazás, de egy 1920-ban tartott szinte biztosan. (Lásd Sopron esetét, ahol ugyan elég "érdekes" népszavazás volt, de nemzetközi megfigyelőkkel, osztrákok által elfogadva/lenyelve, holott Sopron akkoriban német többségű.) Attól tartok, hogy Hitlert valóban nem az "igazságosztás" motiválta, ellenben a két szövetségesét kijátszotta egymás ellen. (részletesen pl.: www.rubicon.hu/megrendelheto/termek_megrendeles/trianon_es_a_revizio)

Ami az OMM és az EU (történelmietlen) összevetését illeti, nem vagyok biztos benne, hogy az EU kerül ki győztesen... Én amúgy kedvelem ezt az összehasonlítást, mert Mo. számára (és egyébként az utódállamok számára is) a Monarchia évtizedei soha nem látott fellendülést hoztak. Attól tartok, az EU semmilyen szempontból nem lesz olyan hatékony és perspektivikus alakulat, mint a Monarchia. Ne adja az ég, hogy a története is olyan rövid legyen!...

Balt 2012.06.05. 23:09:12

@Szabó Máté: "a Kárpát-medence GEOPOLITIKAI egységének megbomlása katasztrófához vezet. Nekem az egység felbomlását jelenti Trianon"

Jó észrevétel. A következtetések is, bár a mai EU-t látva sztem szegény Habsburg Ottó forog a sírjában. A felelősségteljes viselkedés jogos elvárás, a Milla kiírása semmiképp nem volt az. (Nem mintha meglepne.)

Balt 2012.06.05. 23:14:25

@pjones: Ha már a britek szóba kerültek (az inkriminált fb-bejegyzésben): bennük nagyon is megvan még mindig a birodalmi tudat, hogy ne menjünk messzire, az épp szintén e napokban ünnepelt II. Erzsébet trónra lépésének 60. évfordulóját. Őszintén mondom, felemelő lehetett megélni "brit alattvalóként". (Az idézőjel a liberálisok legnagyobb gyönyörűségére...) :))

Balt 2012.06.05. 23:25:39

@triple_sec: "de pl. Erdély vagy Romániához tartozik, vagy Magyarországhoz; tertium non datur."

Már miért is ne?! Önálló Erdély létezett majd 400 éven át, a XVI. század elejétől (praktikusan Mohácstól, de tkp. Mátyás halálától) egészen a kiegyezésig.

Balt 2012.06.05. 23:34:12

@triple_sec: "és az alapvetés (ti. hogy Nagy-Magyarországnak meg kell szűnnie) nem volt ördögtől való. Innen a látszólagos önellentmondás: Trianon egyrészt szükségszerű volt..."

Egyáltalán nem volt szükségszerű; lám, most kínkeservvel próbálnak valami "nemzetek Európáját" összelapátolni, pedig kvázi ugyanez a gondolat - mondjuk akkor se feltétlenül önkéntes alapon... - létezett 100 évvel korábban. Sem az egységes olasz, sem a német államalakulat nem volt akkor öregebb néhány évtizedesnél, szerencséjükre egy nyelvet beszéltek. (Bár ez a kérdés a Monarchiában sem jelentett problémát Trienttől Nagyszebenig és Krakkótól Fiuméig. (Jut eszembe: mégiscsak érdekes, hogy Hitler a II. bécsi döntésben "hátrahagyta" a szászokat Dél-Erdélyben.)

Balt 2012.06.05. 23:38:31

@Conv.: Teljesen egyetértek veled... :)

Balt 2012.06.05. 23:42:38

@Amok: Ez tízpontos. +1 :)

Balt 2012.06.05. 23:58:33

@Chigavera: "Nem hiszem, hogy bárki jogosan gondohatná, hogy Horvátország, a Regát, Havasföld, Szlovákia északi része, Bohémia, Bosznia (ami miatt éppenséggel a Trianonhoz vezető háború kirobbant) stb. Magyarország szerves része lenne nemzetállami szempontból."

Horvátország perszonálunióban kölcsönösen elismerve a "Szent Korona országa" volt (csak azért írom így, mert így hívják):
hr.wikipedia.org/wiki/Kruna_sv._Stjepana
hr.wikipedia.org/wiki/Zemlje_Krune_sv._Stjepana

A Regát, Havasalföld, Bosznia, Bohémia természetesen nem, Szlovákia északi igen. (Sőt, még két kis terület a mai Lengyelországból is, de ez most mindegy:
polinst.hu/node/5586
www.hitelfolyoirat.hu/dl/pdf/20090702-60040.pdf

Balt 2012.06.06. 00:03:08

@Chigavera: Ja, egyébként alapvetően egyetértek: természetesen Mo. nem volt nemzetállam (elvégre még Trianon előtt 50 évvel is a német volt a hivatalos), ahogy most egy utódállam sem az. (Talán leginkább persze Magyarország az...)

Balt 2012.06.06. 00:08:26

@komment_komment: "Egy újabb negatív dolog, olyan mint a himnusz, fedetlen fővel sajnáljuk magunkat. Csak nehogy a következő "ünnep" mohács vagy muhi-megemlékezés lesz."

Most mi a probléma azzal, hogy "nemzeti összetartozás napja"? Nehogy már ewzt is elvitassa tőlünk valaki! (Megjegyzem: nem teszi, csak belmagyar...)

Balt 2012.06.06. 00:12:18

@Demszky: Na, azért Fekete Pákóba valszeg több "magyarság" szorult! :) (Viccen kívül.)

Balt 2012.06.06. 00:24:04

@Veridicus2012: "... olyan ez, mintha felróná egy szülőnek, hogy a nap végén a saját gyerekét viszi haza a játszótérről."

:)) Ez nagyon tetszik! (Nem hiszem, hogy érinti, de talán nem is baj...)

Balt 2012.06.06. 00:35:28

@kukatr: 1. Nemzeti összetartozás napja, ez az emléknap neve, talán nem véletlenül... (Még a kisantant országoknak sem lehet egy szavuk sem.)

2. Bármiféle rinyára többé-kevésbé tekintettel tud lenni a társadalom, ha az úgy van artikulálva.

3. A hazaárulónak nem elégséges feltétele, hogy a fenti(?) két pontból elege legyen, de engedelmeddel, aki (megengedem: egy aljas és xenofób húrokat pengető) kampányra 2004-ben "nem"-et ikszelt, azzal én legfeljebb annyi kényszerközösséget vagyok hajlandó vállalni, hogy föld- és néprajzi okokból véletlenül mindketten beszélünk magyarul.

+1 Mohács ide vagy oda, a törökök haverok (legalábbis ők így tudják), de hogy példát vehetünk róluk többek közt a világháborút lezáró béke "kezelésében", az egészen biztos...

Balt 2012.06.06. 00:38:09

@Tivadar főkancellár: Ott a pont, nagyon igaz. "Kisajátítani" (elbirtokolni) csak azt lehet, amiről a másik fél önként vagy gondatlanságból lemond. (Nem vagyok jogász, de az elbirtoklás vmi ilyesmit feltételez.)

Balt 2012.06.06. 00:47:32

@kukatr: A most felnövő generációk valószínűleg nálunk (akik az átkosban tanultunk történelmet) érzékenyebbek a problémára, már csak a kompenzáció okán is...

Balt 2012.06.06. 00:55:42

@Tivadar főkancellár: Komolyan mondom, ezt be kéne keretezni. :) Mindenesetre elmentem.

k_marci 2012.06.06. 08:32:21

Nagyon jó komment, teljesen egyetértek vele!
Maga a Milla nem túl szimpatikus (kiábrándultam belőlük a balfék húzásaik miatt), de Trianon-témában osztom a bejegyzés írójának véleményét.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.06. 08:51:02

@Conv.:

Nekem nem fák Trianon, alapvetően igazságosnak, sőt elkerülhetetlennek tartom.

Max val Birca · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.06.06. 08:56:24

Egyébként a Milla akciója primitívség. Csak azt bizonyították, hogy képtelenek voltak kinyitni egy enciklopédiát és megnézni, hogy 1922-ben mely országok álltak brit fennhatóság alatt és melyek nem. Ausztrália, Kandada, USA pl. NEM álltak brit fennhatóság alatt akkoriban.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.06.06. 09:06:04

@Balt: Kedves Balt, köszönöm a választ.
Azért nem tartom valószínűnek, hogy a tótokat meg tudnád győzni, hogy ők akkor most végül is magyarok :) Etnikai szempontból a Felvidék egyértelműen magyar többségű volt, míg az északi részeken már nem. Szlovák nacionalizmus épp úgy létezett, mint magyar, levert forradalom is volt, amiről persze idehaza nem esik szó.

A horvát helyzet ennél azért jóval bonyolultabb, mint hogy perszonálunio. Különösen, mivel ez nem egy önkéntes csatlakozás volt, hanem az annektálás idején egyszerűen kiirtották a horvát nemesség azon részét, amelynek nem tetszett a magyar fennhatóság. Utána kétségkívül meghatározóbb volt a magyar-barátság és érdekszövetség, viszont a horvátok épp úgy nem gondolták, hogy magyarok lennének, mint ahogy mondjuk mi sem, hogy németek volnánk. Éppen ezért csacsiság a revizionisták részérő Horvátországot a magunkénak gondolni.
A KUK valójában sok-sok ilyen-olyan változó önállósággal, autonómiával, közigazgatási szerkezettel összefércelt patchwork volt, ráadásul elsősorban nem is magyar, hanem német hatalmi súlyponttal.

Mindez természetesen nem változtat azon a tényen, hogy Trianon során elcsatoltak zömében magyarok lakta területeket IS, ami valóban fájó, tragikus és igazságtalan. (Hogy az előtte fenálló helyzetet ki menniyre érezte igzaságtalannak, arra meglehetősen jó példa mondjuk 1848.)
Az összemosás ott kezdődik, hogy ezt úgy tekintik, mintha a teljes elcsatolt kétharmadra igaz lenne (nyilván mert ez egyszerűbb és látványosabb) holott ez messze nem így van.

A gondot én a végiggondolás, őszinte számvetés helyetti mindkétoldali patetikus és/vagy cinikus féligazságokba való menekülésben látom, amely nem vezet sehova, inkább súlyosbít, és a legkevésbé sem segít egy élhető jelen kialakításában.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.06.06. 09:25:06

@Balt: Na igen, azért persze nem árt figyelembe venni, hogy önálló Erdély, mint közigazgatási egység azért olyan nagyon önálló persze sosem volt. Inkább afféle ütközőzónaként működött, ahol a fejedelmek több-kevesebb sikerrel tudtak lavírozni kelet és nyugat között a legváltozatosabb függési viszonyokkal és jogosultságokkal. Nekem leginkább Belgium, Burgundia, Katalónia és hasonlók jutnak róla eszembe, mint afféle hol különálló, hol beolvadó semi-independent régiók.

Balt 2012.06.06. 09:37:02

@Chigavera: Persze, a szlovákság - a magyar után, vagy egyidőben - is nemzeti létére ébredt a reformkorban, csak ugye nem volt anyaországa, nem volt mihez csatlakoznia, így legfeljebb a területi autonómia lebeghetett a szemük előtt.

"Éppen ezért csacsiság a revizionisták részérő Horvátországot a magunkénak gondolni."

??? Horvátország a kb. 1848-1868 és az 1919-39 körüli 2x20 évet, na meg a kommunizmust, mindig szövetségesünk volt. Így van ez megint 1990 óta. Az egyes-egyedüli határ hosszan a horvát-magyar (na jó, végtére is zömében természetes és 1000 éves... (leszámítva a baranyai háromszöget), amit nem vitat(ott) senki.

Utólag alighanem bajos lenne eldönteni, hogy a Zrínyiek horvátok vagy magyarok voltak-e, így azt hiszem, békében meg tudunk osztozni az emlékükön, kevesebb nem lesz tőle egyikünk se, sőt, sokkalta több!

"A KUK valójában sok-sok ilyen-olyan változó önállósággal, autonómiával, közigazgatási szerkezettel összefércelt patchwork volt, ráadásul elsősorban nem is magyar, hanem német hatalmi súlyponttal."

Erről épp az éjjel olvastam egy Fejtő interjú vonatkozó részleteit. Nem rajongtam érte, de ez nagyon tanulságos, megsüvegelem:
beszelo.c3.hu/00/0910/03fejto.htm

Régi rögeszmém általa igazolódni látszik:
"Ez valamiféle elôképe volt annak, ami felé most haladunk az Európai Közösség megteremtésével.[!!!] A rosszindulatú propaganda, amely az elsô világháború óta uralta Nyugat-Európát, összemosta az Osztrák–Magyar Monarchiát a cári birodalommal. Úgy beszéltek az Osztrák–Magyar Monarchiáról, mint a népek börtönérôl. Pedig nem a népek börtöne volt, hanem a népek családja. Egy család, amelyben egyesek felnôttebbek voltak, mint mások, egyeseknek több joga volt, mint másoknak – kétségtelen. Az osztrákoknak és a magyaroknak több joguk volt, mint a horvátoknak és a szerbeknek, de a horvátok, a szerbek, a románok és a szlovákok olyan autonómiát élveztek, amelyrôl manapság csak álmodni lehet. Volt saját irodalmuk, kultúrájuk, iskoláik, egyetemeik. A saját családomban még az eredetileg létezô magyar nyelv is megszûnt, és olasz vagy horvát unokatestvéreimmel a német volt a közös, nemzetközi nyelvünk. Beszéltem egy kicsit csehül és horvátul is, de mindannyiunk második nyelve a német volt. Így hát a német majdhogynem anyanyelvem."

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.06.06. 09:38:50

@Balt: "Egyáltalán nem volt szükségszerű; lám, most kínkeservvel próbálnak valami "nemzetek Európáját" összelapátolni, pedig kvázi ugyanez a gondolat - mondjuk akkor se feltétlenül önkéntes alapon... - létezett 100 évvel korábban."

Hm, azért ez kicsit más. A Habsburg felfogás egyértelmű osztrák szupremációról szólt, a csatolt részek nem rendelkeztek önálló külüggyel, hadüggyel, nem volt önkéntes alapú, és persze a képviseleti rendszert sem lehet összehasonlítani. Szóval ez azért túl tág, mert így Xerxesz, Nagy Sándor, Augustus,, Nagy Frigyes vagy épp Sztálin megoldásai is hasonlóak.
A régióval kapcsolatban egyébként éppen Kossuthnak volt érdekes Duna-menti Köztársaság elképzelése. Ugyanakkor a kort jól jellemezte, hogy a nemzetiségek kapcsán senkinek nem volt igazán jövőálló elképzelése, a Bonaparték, Viktóriák, Szent Szövetség korában a birodalmi logika még egy jó darabig mindent vitt (minket is).

Balt 2012.06.06. 09:44:43

@Chigavera: Fentebb a válasz Fejtőtől. Ő ugye személyesen megélte (zsidóként), én meg csak utólag (nem gyakorló rom. kat.-ként, de ez most mindegy), csekélyke(?) nyomaiban, de bizony, az egész térségre máig látványosan meghatározó az pár évtized... Ebből élünk ma is... :(( Szívszorító...

kukatr 2012.06.06. 10:01:33

@Balt: A kompenzáció okán érzékenyebbek? Szétnéztél már a fiatalok között? A szélsőségeseket leszámítva, szinte senkit sem érdekel már a történelem. Főleg, ha még a politika is rászáll, akkor még kerülik is a témát. Elegük/elegünk van abból, hogy még a múlton is acsarkodnak az emberek. Alig van már 92 éves ember. Sőt a mostani fiataloknak már nagyszülei se nagyon éltek akkor. A nemzeti öntudattal meg jóllakni nem lehet. Egyszerű és praktikus céljaink vannak, majd esetleg egy biztos megélhetés mögül részt veszünk ebben a sokszor párbeszédnek se nevezhető valamiben.

"A hazaárulónak nem elégséges feltétele, hogy a fenti(?) két pontból elege legyen, de engedelmeddel, aki (megengedem: egy aljas és xenofób húrokat pengető) kampányra 2004-ben "nem"-et ikszelt, azzal én legfeljebb annyi kényszerközösséget vagyok hajlandó vállalni, hogy föld- és néprajzi okokból véletlenül mindketten beszélünk magyarul."
A kirekesztő magyarságtudatot meg köszönjük nem kérjük.

@Tivadar főkancellár: A fenti gondolatmenet többé-kevésbé neked is válasz. Nem ördögtől való a múlt korrekt kitárgyalása, de valószínűtlen, hogy ebben a fiatalok zömmel és örömmel részt vennének.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.06.06. 10:03:40

@Balt: Egyetértek. Ugyanekkor emiattt más az egyes korok logikája. A horvát együttműködés (az ominózus tisztogatás után) egyértelmű és kölcsönösen előnyös volt egy adott időszakban (a helyi arisztokrácia pl. Jelasicsot is megvetette a tettéért). A Szigeti veszedelem a horvátok számára épp oly fontos, mint nekünk. Ugyanakkor az önállóság egyértelmű tudata mindig is megvolt a horvátoknál (épp úgy mint mondjuk a szintén problémás sorsú cseheknél, vagy a talán még problémásabb lengyeleknél).
A nemzetállamok időszakában azután változtak a motivációk. A világháború után a horvátok dönthettek, hogy kihez akarnak csatlakozni, és bár hajlottak a régi magyar kapcsolatra, mégis inkább az akkor lendületben lévő pánszláv irányba mozdultak és mentek bele a később szerencsétlennek bizonyuló Jugoszlávia projektbe.

Igen, a szlovákoknak ez volt az esélyük, és be kell látni, hogy a mienknél sokkal ügyesebb és taktikusabb politikával el is érték, és igen, sajnos részben a mi kárunkra is, de tény, hogy nem alaptalanul. A tótok esetleges lenézése közös gyökerű azzal, ahogyan minket néztek bugrisoknak az osztrákok. Én óvnék ettől mindenkit.

Nekem egyébként éppen ez a problémám az egész KUK-s berendezkedéssel, hogy igazi feudális, szent szövetségi kasztrendszerre alapult. Ami addig tud sikeres lenni, amíg van hódítás, terjeszkedés és prosperitás, de a konfliktuskezelő képessége a rendszernek ugyanez okból nem volt éppen világbajnok. A z avítt és a változásokra egyre kevésbé reagálni képes felépítés miatt egy beszűkülő, elaggott császár a legrosszabb volt, ami ezzel a konstrukcióval történhetett.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.06.06. 10:24:07

@Balt: Igen, a "boldog békeidők" nagy lökést adtak, egyetértek. A gond az volt, hogy közben gyűlt a kosz a szőnyeg alatt, amihez viszont már nem volt jó a régi seprű. És az sem mindegy, hogy melyik kasztpolcról bámészkodott valaki a világra. A 20. sz. elejére pl. megváltozott az a pozitív trend, amikor Magyarország bevándorlási célpont volt. Az elvándorlás döbbenetes méreteket öltött. Az első világháború kezdetéig közel másfél-kétmillió ember vándorolt ki, Felvidéken, Erdélyben egész járások néptelenedtek el. Ilyen mértékű exodus szinte páratlan a magyar történelemben!
Szóval azért óvatosankell bánni a Sissi-s romantikával :)

Balt 2012.06.06. 10:42:06

@kukatr: Kösz, a gyerek épp most érettségizett történelemből. Alighanem jelesre, de majd jön még a szóbeli. Valószínűleg több fiatalt érdekel a téma, mint remélnétek...

"A kirekesztő magyarságtudatot meg köszönjük nem kérjük."

Ez ÖNkirekesztő. Lásd jelen fórumot példának okádék. De hozhatom Kovács L. teátrális kokárdatűzését 2002-ből, a pártelnöki vitából, amikor is Pokorni csak ennyit felelt halkan: na látja, Elnök Úr, ha úgy érzi, ki kell tűzni a kokárdát. Ez ilyen egyszerű." (Nem tudom mit gondolhattak az MSZP spin doctorok, nevezetesen esetleg maga Gyurcsány: majd Pokorni Kovács mellére térdelve tépi le a kokárdáját...?) De it fentebb megfogalmazta valaki: "Kisajátítani" (elbirtokolni) csak azt lehet, amiről a másik fél önként vagy gondatlanságból lemond. (Nem vagyok jogász, de az elbirtoklás vmi ilyesmit feltételez.)

Balt 2012.06.06. 10:51:35

@Chigavera: Az biztos, hogy FF nem az ideális trónörökös volt sem a Monarchia, sem a mi számunkra... (Pedig voltak nagyszabású föderalisztikus elképzelései.)

A Monarchia térnyerését megelőzően viszont a törökök voltak visszaszorulóban, a kérdés tehát úgy merült fel: vagy az osztrákok, vagy az oroszok (már akkor is...); sajnos ez lett a vesztünk. Többszörösen is...

Balt 2012.06.06. 10:53:56

@Chigavera: Ez meg Amerika felfutása miatt következett be. Nekem is mentek ki őseim, meggazdagodtak, aztán elszegényedtek és hazajöttek... (Rosszabb esetben meghalni, mert mégiscsak "szülőföld". GI Joe nem fog feltétlenül magyar ősöket koszorúzni, csak érdekből...)

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.06.06. 11:24:38

@Balt: Igen, de ez nem ok, hanem okozat volt, a prosperitás miatt lett az usa kivándorlási célpont. A motiváció azonban alapvetően a kilátástalanság volt, mivel a döntő többség nincsetelen zsellér, mezőgazdasági munkás volt. Ráadásul a kivándorlók többsége (több mint 60%) a leginkább munkakápes 20-40 közötti korosztályból került ki, ehhez jött még 25% húsz év alatti.
(Hasonló mértékű kivándorlásra a burgonyavésztől és éhínségtől sújtott Írországban volt példa.)

Valóban voltak, akik visszatértek, ez azonban mindössze az elvándoroltak 15-20%-át tette ki, a népességfogyatkozás tehát jelentős mértékű volt. Ezt egyébként a kortársak is tragédiaként élték meg, hiszen egyértelmű volt, hogy Magyarország sokak számára nem bírt megtartó erővel, míg mondjuk adott időszakban Franciaországból vagy Németországból arányában jóval kevesebben vándoroltak ki.

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.06.06. 11:44:22

@Balt: "vagy az osztrákok, vagy az oroszok" - hát igen, vagy rosszabb. esetben épp mindkettő.Miklós például a szent szövetségi kötelességtudatból és persze feudális félelemből küldött az osztrákok megsegítésére az általuk kért 50-200.000 helyett egymilliós hadsereget a forradalom leverésére 1849-ben :(
Pedig az a forradalom jókor, jó időben a reformkor hullámán egy igazi polgári esély lett volna, és lett egyébként még a vereséggel együtt is félgyőzelem, mivel egy csomó eredményét már nem merték visszavonni.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.06. 11:53:18

@kukatr: Ebben nem osztom a véleményed. A történelem a fiatalokat is érdekli, sokan pedig éppen azért fordulnak a szélsőjobbhoz, mert nem kapnak elfogadható választ a kérdéseikre. Az, hogy sokan nem találják a helyüket a társadalomban azzal is összefügg, hogy nem találjuk a helyünket a történelemben (persze, sok mással is, de ez is árulkodó! nincs konszenzus - a sokat emlegetett "nemzeti minimum").
Fentebb mondtam, hogy a jelenről való gondolkodás nem váltja ki a múlt kutatását. A múlt mindenkit érdekel, azt is, aki mondjuk a szíriuszi magyar rokonságról szeretne olvasni. Az is a múltra kíváncsi, csak ez a vágya nem tudja őt megtartani a valóság korlátain belül (tehát dicsőséges történelemre vágyik; azt megint tanulságos megvizsgálni, hogy ez a vágy mennyire van féken tartva a magyar, és mennyire a román, vagy szlovák történettudósok körében).

A kirekesztő magyarságtudat kifejezést pedig értelmetlennek tartom, mert ha van egy saját tudatod, azzal akaratlanul is kirekesztesz másokat, legalábbis ebből a szemszögből is nézhetjük. Azt, hogy van egy családom, abból a szemszögből is nézhetjük, hogy voltaképpen a társadalom többi tagját kirekesztem - csak ez egy hamis érv. Kirekesztő magyarságtudat nem létezik, amire te gondolsz, annak semmi köze a magyarságtudathoz. Vannak szélsőségesek, fanatikusok, akik úgy élik meg a magyarságukat, hogy egyedül ők az igazak (vö. vallási fanatizmus), de ez nem húzható rá a társadalomra.

Az, ami nálunk folyik, elég egészségtelen dolog ebben a kérdésben. Van egy jobboldali paradigma arra nézve, hogy mit jelent magyarnak lenni (vö. Antall: '15 millió magyar miniszterelnöke kívánok lenni') és volt egy Kádár-kori paradigma, hogy az a magyar, aki itt dolgozik, adózik, etc. Nagyon sokan vannak, akik ma is az utóbbiban hisznek, de nem merik felvállalni! Ha megnézed mondjuk az MSZP kommunikációját ebben a kérdésben, gyakorlatilag csak azt láthatod, hogy kétségbe vonják a jobboldali nemzetfogalom és nemzetstratégia helyességét (lásd 2004), de önálló választ nem adnak. Nem vállalják fel azt a törpe kisebbséget, amelyik a köreikben a felvidéki magyart szlováknak, az erdélyit meg románnak tartják, de nem is küzdenek ellene. Ezért van bajban Bauer Tamás, ha június 4-én cikket kell közölnie, mert nagyon is benne van a Kádár-kori reflex, hogy Trianon emlegetése merő fasizmus, másfelől viszont érzi, hogy erre a kérdésre más választ kéne adnia. De nem tud, mert sokkal fontosabbnak tartja, hogy más választ adjon a jobboldalnál.

És akkor jönnek a Bodó Balázsok, akik rendes történelmi műveltséggel nem rendelkeznek, fogalmuk sincs e téma jelentőségéről, és úgy akarják megmondani a tutit, hogy közben provokálják a népet. Az utóbbival magában még nem lenne baj, hiszen gyakran a provokáció hasznos eszköz a tanulásban, a megismerésben. De ez az akció mérhetetlen butaság volt, mert súlyos valótlanságokat állított, ráadásul egy olyan álláspontot képviselt, ami a valóságban még a létezés jogát sem nyerte el. A történelem és Trianon igenis számít. Aki azt akarja, hogy változtassunk rajta, áldozzon érte: menjen dolgozni, neveljen gyermeket, adózzon, építse a közösséget, és tudjon áldozni a többi emberért.
Hosszúra nyúlt, amit írtam, elnézést.

Balt 2012.06.06. 12:01:20

@Chigavera: Látom, elég jól ismered ezeket az adatokat. Van arról kimutatás, hogy a kivándoroltak kb. milyen megoszlásúak voltak? (Talán nem is annyira a korabeli nemzetiség, inkább az anyanyelv, esetleg a vallási arányok lehetnek pontosabbak.)

Az igaz, hogy míg itthon lassacskán polgárosodott az agrárország, a belpiaca (is) a világhatalmak sorába emelte. Nem tudom, mi motiválhatott egy nyelveket nyilván nem beszélő, falujából korábban ki se mozduló, legfeljebb a földhöz értő nincstelen parasztembert, hogy a nem túl olcsó hajójegyre összekuporgasson és a leginkább szájhagyomány alapján terjedő "lehetőségek hazájába" utazzon a kolbászkerítés reményében. Szó se róla, akkor még benépesítés alatt volt a nyugati part, munkáskézre szükség volt, de nem feltétlenül Sobri Jóskára, aki 1 álló nap alatt x db (térdszalag) rendet kaszált, de már az asztagon szédült, hanem mondjuk kvalifikált vasbetonszerelőkre 200 m magasan...

Balt 2012.06.06. 12:02:33

@Chigavera: Végül is elvezetett a kiegyezéshez.

Balt 2012.06.06. 12:13:33

@Balt: Ill. Galamb Józsefekre, Nikola Teslákra, George Czukorokra meg Lugosi Bélákra. :)

Balt 2012.06.06. 12:15:49

@Balt: Ooops, most nézem, Cukor (sic!) már NY-ban született, az apját meg nem tudom, hogy hívják. :)

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.06.06. 12:39:18

@Balt: Igen, van róla szakirodalom (az usa bevándorlási hivatala és a hazai kormányzat is gyűjtötte ezzel kapcsolatban az adatokat, ja, és a kutatás motorjai többek között érthető módon a szórványban élők), megpróbálok neked a neten fellelhető forrásokat is előbányászni.

A többség egyébként szláv, rutén volt, a magyar etnikumúak arányát a kétmillióból nagyjából félmillióra teszik úgy negyven éves távlatban (az 1870-es évektől 1915-ig).

A miértek kapcsán nagyon sokat lehetne találgatni, az egyik legfontosabb valószínűleg a kitörési vágy volt, mivel a falusi félfeudális viszonyok egy bérmunkás zsellérnek erre nem adtak túl sok lehetőséget.
Ezzel kapcsolatban nekem legmeggyőzőbb érdekes módon egy szépirodalmi élmény, az erdélyi Szilágyi Istvánnak a Kő hull apadó kútba című zseniális regénye volt. Ha esetleg még nem olvastad, mindenképpen ajánlom, tényleg kiváló!

Balt 2012.06.06. 13:16:31

@Chigavera: Nem olvastam, kösz az ajánlást. Hasonló(?) környezetben játszódó mű a Jadviga párnája, az a kedvenc olvasmányélményem, azzal együtt, hogy Závadát nem szívelem. (Nőből vagy? Akkor csak óvatosan mondom: persze, hogy a szerelmi szálat tudom nagyon átélni, de nagyon érzékletes és szomorú, ahogy a századelőtől a háború utánig lepusztul a környezet, a család, Tótkomlós. Meg nyilván az ország. Emellett pazar a szerkesztése, az összekevert (hatású) lapok, a félnótás "örökös", "macisajt" Misu kommentjei egy másik idősíkban. Összesen 3 sík van, eredeti napló a férfié, aztán Jadviga - már meghaltak, mire Misu kezelésbe veszi a történetet. Ehh, de nagyon belemerültem, pedig biztos olvastad. Pláne, ha nőből vagy. :)) Ja, Tótkomlósról mintha nem vándorolt volna ki senki, csak "kihaltak".

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.06.06. 13:27:49

@Balt: Nem, nem nőből vagyok, azért néha olvasnak a férfiak is :)
A Jadvigából a film volt meg, a könyv még várja a sorát, de rajta van a listámon! Közben ugrott be, hogy még ugye ott volt Ábel is Amerikában :)

Balt 2012.06.06. 13:35:50

@Chigavera: Na, akkor nem udvarolok... :))
Nem jó, hogy a filmmel kezdted, mert sok ismerősöm utána letette a könyvet. (Nők is...) :) Én előbb olvastam, aztán láttam, mondhatom, vétek a könyvet félbe hagyni. Még akkor is, ha Misu leépülésével egyre zavarosabb a cselekmény - ha van -, de még a kötészet is passzol ehhez az "összekeveréshez" a cakkos szélű lapokkal. De kb. 10 éve olvastam.

Balt 2012.06.06. 13:40:08

Viccen kívül: ez a Trianon (meg a Milla...) még nemzeti konszenzust teremt itt. Már legalábbis azokkal, akik értik a dolog mibenlétét. És úgy tűnik, ez azért markáns többség...

BodóBalázs 2012.06.06. 13:41:01

Az Amerikai kivándorlás hazai okairól, szerkezetéről kiváló összegzést írtak az amerikai hivatalnokok. elérhető pl itt:
archive.org/stream/reportsofimmigra04unitrich#page/n9/mode/2up/search/Hungary

a 361. oldalon el is mondja: "The fundamental cause of the large emigration from Austria-
Hungary is economic. In practically every instance the Commission's query as to the cause of emigration was met by the answer "to earn greater wagesin America,".

De nem ez az érdekes kérdés, hanem az, amit a kivándoroltak személyiségében bekövetkezett változásról ír (388. oldal):

"EFFECT ON CHARACTER.
A most apparent effect of emigration and repatriation are the changes it has wrought in the character of the emigrant. He leaves his village, a simple peasant in his peasant dress, usually not only unable to read and write, but even not desiring to. Ingrained in him are the traditions of his obligations to the church and to his superiors. Unresisting he has toiled from early morning until late at night for a wage insufficient even for his meager wants. Without money and totally unprepared for the complicated industrial life he comes to the New World. His new environment soon brings about changes in this respect, and when he goes back to his old home he is a different man. He is more aggressive and self-assertive. His unaccustomed money gives him confidence and he is no longer willing to pay deference to his former superiors. Frequently, too, the church has lost the influence it had had with him. Moreover, if he has not learned to
read and write himself, he has at least seen the value of that ability and is more anxious than before to send his children to school."

Balt 2012.06.06. 13:47:55

@BodóBalázs: Kösz. Ez nagyjából azt hozza, amit sejtettem/-tünk.

Conv. 2012.06.07. 12:44:00

@Max val Birca: nem is fogtam rád, hogy magyar vagy az állampolgárságon kívül is.

kukatr 2012.06.07. 14:49:23

@Balt: Én meg matek emeltből érettségiztem ötösre, és érdekes módon rengetegen panaszkodnak, hogy nem értenek hozzá, sőt nem is érdekli őket ez a tárgy. Ugye érzed, hogy ez az érvelés nem a legjobb?

@Tivadar főkancellár: Tulajdonképpen mit kellene akkor most Trianonnal tenni? Erre nagyon kíváncsi vagyok. Mert beszélni és beszélgetni bármiről lehet a végtelenségig. Mi a cél? Hogyan kellene beleépíteni ezt a 'nemzeti minimumba'?

Még egy utolsó gondolat a történelem iránti érdeklődéshez. Lehet nem ment át, de én arra gondoltam, hogy a történelem azon vitatott pontjaiban (melyet a fiatalok vagy már a szüleik se éltek át), melyről színvonaltalan, szélsőséges és politikai felhanggal teli 'párbeszéd' folyik, a generációnk (és az utánunk levők) kerüli(k) az állásfoglalást.

Balt 2012.06.07. 15:29:34

@kukatr: OK, akkor levonhatjuk a következtetést, a matekzsenik szarnak a történelemre. :) (Egy a lényeg: erős kisebbségben vagytok, aminek örülhetsz, vagy sajnálkozhatsz, vérmérséklet szerint...)

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.07. 17:47:34

@kukatr: Hogy mit kéne tenni? Azt, amit a kommunizmussal, a holokauszttal és számos más történelmi eseménnyel: emlékezni rá, tanulni belőle. Ne mondd, hogy Trianon nem él velünk, hiszen mind a mai napig létezik szlovákiai, romániai, szerbiai magyar kisebbség, melyet a szomszédos államok máig megoldandó problémaként kezelnek. (értsd: asszimilálni próbálnak)

Ami pedig az állásfoglalás hiányát említi: ez a jelenség nem azért alakult ki, mert a szélsőségesek megjelentek a maguk álláspontjával, hanem azért, mert minden állásfoglalást szélsőségesnek állítottak be. Ha valaki Trianon igazságtalansága miatt szót emelt, értelmiségünk egy részétől rögtön megkapta a vádat, hogy revíziós propagandát folytat, veszélyezteti a környező államokkal való békénket épp ezért szélsőséges (gyakran fasiszta) álláspontot képvisel. Ha valaki meg merte említeni, hogy például az első bécsi döntés igazságos határmódosítást eredményezett, akkor az illetőt ugyancsak szélsőjobboldalinak könyvelték el. Ha én például azt mondanám, hogy a trianoni határokat jó nemzetstratégiával és sok gyermekszüléssel lehet megváltoztatni, hogy Nagyváradot, Kolozsvárt, vagy Kassát így évtizedek alatt újra magyarrá lehetne tenni, én is szélsőségesnek minősülnék, pedig sem háborút, sem erőszakot nem hirdetek.

Mondtam: a Kádár-kori reflex beidegződése nyomán máig boszorkányváddal illetik azt, aki Trianont bírálja. Ennek semmi köze az álláspont szélsőségéhez - attól számít valaki szélsőségesnek, ha foglalkozik ezzel, és hangoztatja a nyilvánvaló igazságtalanságot.

teaparty 2012.06.08. 13:37:23

Ezt írja most a Bodó:

"Ez a Trianon-poszt kapcsán támadt felhördülés elgondolkodtatott. Elgondolkodtatott például azon, hogy ha tényleg, ennyien azt gondolják, hogy nem vagyok (igazi) magyar, mert nem fáj Trianon, és én sem azt tartom magamban legfontosabbnak tulajdonságnak, hogy magyar vagyok, hanem azt, hogy kíváncsi, nyitott, racionális, szabad és független, akkor mi az, ami mégis ideköt. Ha ideköt bármi egyáltalán."

www.warsystems.hu/

Még mindig nem érti, mi a baj...
Doktori iskola, mi?

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.08. 14:30:21

@BodóBalázs: Végigolvastam és szíve-joga így gondolkodni, ezt az értékrendet választani. Senki sem fogja követelni, hogy gondolkodjon máshogy, és fájjon Trianon. De amennyiben ez így van, akkor vagy szedje össze magát, és hozzon értelmes érveket a saját nézőpontjára (a brit birodalom példája NEM tartozik ezek közé), vagy ha ez nem megy, akkor ne hadonásszon az érzéseivel.

Erre ugyanis ilyen választ kap, és nem csak azoktól, akiknek Trianon fáj: ha például a holokauszt-emléknapon hasonló "érveket" hozna azért, hogy miért nem kell több millió zsidó kiirtásán "rinyálni", akkor gondolom ott sem bánnának kesztyűs kézzel magával. Mielőtt a párhuzam merészségét hozná, elmondom önnek, hogy a magyar népesség szempontjából Trianon éppen ekkora traumát jelentett, mint egy több milliós népirtás - még akkor is, ha azt nem tömeggyilkosok hajtották végre, vagy annál jóval kisebb arányban.

Ezeken az aspektusokon is illene elgondolkodni.

BodóBalázs 2012.06.08. 15:46:18

@Tivadar főkancellár: Ez a zsidó szál újra és újra előkerül, különböző formákban. Hol a gondolataimmal szemben szemben támadt indulat ölt testet a "lezsidózásomban", hol az kerül elő, hogy bezzeg a holokauszt-traumáról nem írnék ilyet. Akkor most szépen sorban. Az elsőre talán nem érdemes több szót vesztegetni annál, hogy ez a fajta reakció egy kicsivel durvább megfogalmazása annak, hogy nem vagyok magyar (magyar ugyanis ilyet nem mond). OK értem. (mondjuk meglep, hogy miért nem sváboznak, vagy lengyeleznek, vagy cigányoznak, vagy parasztoznak, az indokoltabb lenne...) A másik a holokauszt-trauma. Ezügyben nekem nincsenek közvetlen tapasztalataim, mert a családban nem fordul elő holokauszt-traumával birkózó családtag, így nem tudom milyen egy olyan világban élni, felnőni, ahol a nagyszülőktől lefelé mindenki vállán ott van ez a teher. Amit ebből kívülállóként látok, hogy nem egy túlélő-traumával küzdő ismerősömről gondolom, hogy a szó szoros értelmében megnyomorította ez az örökség, és nem csak őt, de a szűkebb-tágabb környezetét is. Ez utóbbit hogyan? Például úgy, hogy véleményformálóként a rasszizmus, antiszemitizmus 90-es évek eleji magyarországi megjelenésekor olyan módon, olyan nyelven kezelték ezt a jelenséget, amivel - mint mára kiderült - az antiszemitizmus megerősödését ugyan nem sikerült megakadályozni, de a differenciálatlan vélemények és címkézés megnehezítette, ha el nem lehetetlenítette teljesen az erről szóló értelmes beszédet. Ennek mechanizmusáról itt írok részletesen: tranzit.blog.hu/2008/07/17/horogkereszt
És egy személyes sztori. Amikor elkészült a holokauszt emlékközpont, és egy barátom lett a kommunikációs vezetője, felvetettem neki egy ötletet azzal kapcsolatban, hogy hogyan képzelem én annak a múzeumnak/központnak a beemelését a jelenbe. AZt javasoltam neki, hogy csináljanak egy óriásplakát kampányt, ahol fiatalok (köztük én is) arca látható, egy szimpla mondattal: Holokauszt (emlékközpont). Közöm? Az ötletet végül nem használták, pedig komolyan gondolom, hogy a kérdés érvényes: a holokauszt emléknap, akárcsak a nemzeti összetartozás napja nem magától értetődő és nem evidens, hogy mit (kell) jelent(sen). Akkor lesz közöm hozzá, ha relevánssá lehet tenni azt az itt és most-ban. Fiataloknak, nem zsidóknak, magyarországi magyaroknak, és így tovább. A jelenlegi Trianon diskurzusból is ugyanezt hiányolom. Eddig senki nem magyarázta el nekem, hogy miben segít Trianon megválaszolni azokat a kérdéseket, amiket a fenti cikkben feltettem. Ön talán tud segíteni.

Azasöndör 2012.06.08. 16:51:10

Keresetlen szavak, mi? csak úgy odaihletődtek.

a nagyszerü videóról annyit, hogy az első néhány másodpercben felbukkan egy "slovakia" felirat. bizony!

Azasöndör 2012.06.08. 16:56:31

"Az itt és most kérdése ugyanis az, hogy hogyan lehet mindeggyé tenni, hogy valaki Romániában, Szlovákiában vagy Magyarországon él románként, németként, székelyként, cigányként vagy szlovákként.

Hogy mit jelent az autonómia egy nemzetállamok utáni világban."

Mégis mit jelentene az autonómia, ha úgyis mindegy? netán mégse mindegy? jó lenne, ha mindegy lenne? mindegy lenne, hogy jó lenne e?

minden sértettség nélkül (javaslom inkább a "felháborodás" szót), ezt az újabb áltörténelmi blablával terhelt mentegetőzést a jószándék jelének veszem, köszönettel!

hagyd abba az újságírást!

Azasöndör 2012.06.08. 17:24:01

bocsánat: már láttam régebben ezt a videót, a föntebb emlegetett első néhány másodpercet a cikkben közöltből hiányzik. jók a színek, meg a muzsika, ahogy a lengyelekkel közös hamuszürke zászlajú, tünékeny de baljós magyar királyság egyszercsak drámaian egyesül ausztriával és minden ligandumával - összeforr, ami összetartozik - mint mondjuk később csehszlovákiában a kis szlovákia felirat (és a hosszabb változatban szerint ugye másfélezer év lappangás után) jelenik meg. ezután egy diadalmas fináléban esik szét közép-európa és marad megpörkölődve annak is a közepén kicsi újra hamuszürke magyarország.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.09. 00:55:59

@BodóBalázs: A zsidó szál nálam semmiféle hátsó szándékot nem jelent, pusztán arra utalok, hogy ez egy olyan történelmi tragédia, amiben nem nagyon tűrnek meg "ellenvéleményt." Ha jól tudom, a holokauszt tagadását és kisebbítését törvény bünteti. Ez egy agyrém, hagyjuk. A fontos az, hogy mint történelmi tragédiában, a trianoni békediktátummal kapcsolatban is kell legyen egy ilyen pont, amit az emberek nagyobbik és értelmesebbik fele a törvény szigora nélkül is elismer és egyként interpretál. Ezért hoztam példának a holokausztot, és nem azért, mert vádaskodnék; mert az, amit június 4-én írt, a zsidóságot ért katasztrófára átfogalmazva simán elférne a kuruc.infón. Remélem, ezzel érzi, hogy a bejegyzésének a szabad véleménynyilvánításon belül (amit én támogatok) hol a helye. Akkor ne siránkozzon azon, hogy azok, akiknek ez a történelmi tragédia fáj, így válaszolnak. Ha a holokauszt emléknapján arról írna, hogy mit kell rinyálni, az örményeket és az ukránokat is érte hasonló demográfiai katasztrófa (halkan jegyzem meg: minket, magyarokat is), önt szélsőségesnek tartanák, és örülhetne, ha per nélkül megúszná. Azért, mert amit írna, az sértő volna. Ahogy a Trianonnal kapcsolatos bejegyzése is sértő volt.

Hagyja a vádaskodást, hogy én nem tartom magyarnak. Ez nem az én tisztem, hogy megállapítsam, az ön privát véleménye, hogy annak tartja -e magát, és hogy ez önnek mit jelent. De figyelmeztetésül mondom, hogy a többség számára a nemzeti öntudat a közös pontok miatt fontos, nem azért, hogy alternatív módon értelmezzék a magyarságukat. Ön megteheti, de akkor ne csodálkozzon, ha kisebbségbe kerül, ha pedig provokatívan nyilvánul meg, mint június 4-én, akkor azon se csodálkozzon, ha durván kezelik önt. Ennyit akartam mondani, én nem haragszom, konzervatív létemre elég liberális vagyok, hogy elfogadjam, ha ön másként gondolkodik. Az igazi baj éppen az, hogy a június 4-i írása már nem ebben a szellemben íródott.

Azért, hogy a végére pozitívumot is írjak: örömmel látom, hogy felismerte, hogy az antiszemitizmus problémáját a rendszerváltás után elég súlyosan félrekezelték (sőt, súlyosbították).

teaparty 2012.06.09. 08:51:23

@BodóBalázs:

Elolvastam. Így még rosszabb.

Rosszabb, mert a szóvivői pályafutásodat beharangozó, álságosan és gyomorforgatóan "remélem nem nem lesz bajom a véleményem vállalásából" felütéssel záró (sic!) írásodat teljes hosszában címlapra tudtad helyezni (angolul, hogy a "Világ" is megértsen), ezt pedig eldugtad.
Rosszabb, mert ez azt sugallja, hogy vagy manipulálsz (mint amikor gyerekkel a hátadon csináltál kampányvideót), vagy médiakutató/újságíróként nem tudod kezelni a publikációs eszközt, amit blognak hívnak.
Rosszabb, mert ilyeneket is le írsz:

"Hát ez lenne a nemzet, a nemzetem. Kelleti magát, lámpavilágos éjszaka, a vár, a Parlament (Steindl, ha távoli is, de rokon), a hidak, a folyó, tudom, persze, hogy Дунав, Dunav, Donau, Dunărea, Dunaj, Дунай, de nekem mégis Duna ez a promiszkuus riherongy, az enyém, az én földemet öntözi, az én hazámat táplálja, önti el, enyém, mert enyém a partja, és onnan én vizelhetek bele. És amikor elhitette velem, hogy ami körbevesz nem csak enyém, de én magam vagyok, akkor néha benyújtja a számlát: pénzt szed, életet, körmöt koptat, ideget, és ki lázadozni mer, azt orrba veri: „itt élned, halnod kell”, emlékszel, tudod. Így hát él, hal, kerülgeti a kátyúkat, ír kelet-európai kisállamok nyomorúságáról, vakar szoborról szart, és elnézi, hogy folyik ki a két kezéből az élete. Hát ez az, amiből most elég. Nem az enyém, és nem vagyok övé, nem birtokoljuk egymást."
"azt hiszem, ebben a pillanatban válik véglegessé és visszavonhatatlanná, hogy ez az egész engem mélységesen nem érdekel. A magyarság, a nemzet, a vallás, a hagyomány számomra mérhetetlenül klausztrofób gondolat, ortodox zsidó, tarsolylemezes magyar, string-bikinis meleg és Blut und Ehre tetkós kopasz egyaránt rabja saját lehetetlen, letehetetlen, levehetetlen identitásának, a sok magára aggatott dísz, sujtás, ruha mind arról szól, hogy ”én!” “enyém!” “nekem!” “engem!”, és ez a vircsaft engem nem érdekel."
"Ami engem illet, én szabadon akarok jönni, menni, utazni anélkül, hogy félnem kéne, hol vagyok, ki vagyok, és kik azok, akik körbe vesznek."
"Generációk óta jövünk, megyünk, tol, lökdös, gyilkol, kerget a történelem. A családomból minden generáció eddig erre a helyre kicsit, vagy jobban, de rábaszott. Most levetem hát soha nem volt kacagányom, kócsagtollas kalapom, felkapok a csillagösvényre és elmegyek."

Riherongyokkal élsz, rájuk vizelsz, szart kaparsz, orrba vernek és rábaszol. És félsz...

Közgazdász vagy, aki műszaki egyetemen tanít.
Tanár, aki nem mondott még el mondatot ööö-zés nélkül.
Jogtudós, aki soha nem foglalkozott joggal.
Graffiti-kedvelő vagy, pedig szar a mellől azt is lekaparhatnád!
Szexológus, mert dugtál már egyszer.
Flaneur, hahh. Őgyelgő, léhűtő (csak te a zagyot kavarod). Örök dilettáns.

Még most sem érted, még most is inkumbensnek (ezt a szót tőled hallottam először "magyarul") képzeled magad, még most is "jobb" vagy. Nem tetszik a rend-szer. Még most is odaszarsz, ahonnan eszel.

Identitásodat magyarázod, véded (maga a tett még természetes is, erről szól az élet), de közben mások identitásán taposol, táncolsz.

Nem vagy magyar? Milyen nyelven beszélsz? Hány más nyelven tudod magad olyan szinten, minőségben kifejezni, mint ezen? (Ez a kérdés esetedben retorikai, ugyanis a magyart is rosszul bírod, nem véletlenül halk szavú barátom, ergo a többi nyelven is gyenge a termelésed) Nem hallottál még arról, hogy a nyelved programoz is? Az a folyamat, ahogy a világot értelmezed, a nyelveden (az őseid által összegyűjtött és leprogramozott értelmezőn) keresztül történik. (Szemantika, médiatudós?) Nem véletlenül annyi ember valaki, ahány nyelven beszél. Azt a skrizoféniát pedig az identitás, a legerősebb, az anyanyelv oldja meg. Nyelv nélkül nem vagy ember, ember! Kérdezz meg egy antropológust!

Teljességgel antiszociális vagy.

A legnagyobb, általánosan/átlagban megélhető közösségi élményed a magyarságod lehetne (Persze, emberek, humánok is vagyunk, de azt az élmény legtöbbször csak súlyos katasztrófahelyzetekben éljük meg). Az utcán bandukolva közösséged tagjai jönnek szembe veled. Illetve veled szembe nem. A nagyváros torz idegenségében, a 150 fős közösségből történt kiszakíttatásunk után hogyan lehet másként feloldani ezt a természetellenességet? Neked idegenek, értsd ellenségek sétálnak szembe az utcán... Ezért is viselkedsz így.

Az idegenekkel szemben nincs tolerancia. A magyarok neked idegenek. Egy az egyben ugyan "lejátszod" velük, az egyikkel gyereket is csináltál, de tömeg, az ellenség, a nép, az idegenek nem váltanak ki benned empátiát. Nem tartozol. Senkinek. Sehová.

Hazudsz.

Nem akarom leírni a fentebb annyiszor kivesézett gyarmat-trianon csúsztatást. Nem akarom leírni, mert tényleg nem tudom, nem tudom eldönteni, hogy gyári hiba miatt érvelsz hamisan, vagy céllal.
Mindegy is.

Az nem mindegy, hogy a saját hülyeségedet mások hülyeségeként akarod beállítani.

Tényleg azt hiszed, azt akarod elhitetni, propagálni, hogy ezek a "kurvamagyarok" azért sírnak Trianon miatt, mert "megint" uraskodni, uralkodni akarnak az identitásukban és létükben elnyomott kisebbségek felett? Szerinted nekünk a sóbányák és a búzaföldek a veszteség?

Lassan írom, hogy megértsd, amíg a bőröndödet pakold:
Nekünk az a bajunk, hogy hazug Wilsoni pontok értelmében becsaptak.
Nekünk az a bajunk, hogy 20-ik/21-ik századi normákat megsértve embereket aláznak meg identitásuk, magyarságuk miatt 92 éve folyamatosan. Embereket, akikkel mi közösséget vállalunk. Családtagokat, távoli rokonokat. Olyanokat, mint neked Steindl.
Nekünk az a bajunk, hogy kettős mérce miatt ezt el sem mondhatjuk, mert rögtön "gyarmatosítók" leszünk a saját országunkban.
Nekünk az a bajunk, hogy emlékezni is csak az általatok legyártott emlékképekkel szabad, és különben is minek emlékezünk.
Nekünk az a bajunk, hogy még most sem építhetjük a magunk jövőjét és a múltunkat is elveszik tőlünk.
Nekünk az a bajunk, hogy mindegy, van-e rajtunk sapka, vagy épphogy nincs.

Tudod, Bodó, ha most elmész, jó eséllyel mész az igazi gyarmattartók közé. Akik királynőket ünnepelnek. Akik Hazafias Törvényeket hoznak. Akik nem ismernek el nemzeti kisebbségeket/nyelveket az országukban. És nem a múlt bűneiről beszélek, nem az apák bűneiért nem felelős fiúkról. Nem. A mostról, a jelenről.

Fogadj el tőlem egy jó tanácsot. A vasárnapi ebéd alatt ne szarj ott is az asztalra. Azt nem szeretik ott sem. Főleg egy flaneurtől, jöttmenttől.

Eredj, zárd be magad a választott kalickádba. Ami itt büdös, az ott jószagú. Legyél ott közgazdász, tanár, jogtudós, graffiti-kedvelő, szexológus és flaneur. Tanítsd az ottaniakat nem középiskolás fokon.

Ui.: És tanulmányozd még egy kicsit az identitásválasztás problematikáját. A min. 3 szereplős modellt. Sajnos (?) az nem úgy megy, hogy a Bodó megmondja, ő kicsoda, 'oszt kész. Van beleszólása a befogadó közösségnek és a kibocsátó közösségnek, a 3 szereplő közötti viszonyoknak is.

Balt 2012.06.09. 10:03:07

@Tivadar főkancellár: Az önkirekesztés eklatáns példája. Már-már jobb, mint Kovács L. teatrális kokárdatűzése 2002-ben...

BodóBalázs 2012.06.09. 17:31:07

@teaparty: majd válaszolok talán, ha a neveddel is vállalod a véleményed. :)

teaparty 2012.06.10. 12:22:17

@BodóBalázs:

Azt hiszem, Bodó, hogy már mindent elmondtál. Még provokátornak is gyenge vagy.

BodóBalázs 2012.06.10. 14:13:23

@Tivadar főkancellár: nem hiszem, hogy nagyon másképpen gondolkodnánk a legfontosabb kérdésekről. Jó lenne, ha, amit írja, lenne Trianon ügyben valamiféle konszenzus, de sajnos úgy tűnik nincsen (és talán nem csak miattam :) ). A miért nincs kérdésre adható válaszok talán összefüggésben vannak azzal, amit a holokauszt emléknapról (és annak jelenlegi Trianon emléknappal való különbözőségéről) gondolok. Igaza lenne abban, amit ír (a zsidóságot ért katasztrófára átfogalmazva simán elférne a kuruc.infón), ha a holokauszt emléknap arról szólna, hogy szegény zsidókkal milyen szörnyűség történt. Számomra azonban a holokauszt emléknap nem erről szól, hanem arról, hogy mi (konkrétan a nagyszüleim és a generációjuk) mit tett_ünk_ a honfitársainkkal. Itt megintcsak egy személyes történet: Elvittem az akkor nyolcvan éves nagyanyámat a Páva utcai emlékközpontba miután az megnyílt. Ő fiatal sváb asszonyként Sásdon élt a háború éveiben. Amikor kijöttünk a kiállításról, összeroskadva últ le a kertben, és sokáig csak azt hajtogatta, félhangosan, magának, hogy "Fogalmunk sincs, hogy hova hajtották őket. Láttuk, hogy viszik őket, ott mentek az utcán, mi néztük, de nem tudtuk, hova viszik őket." nekem a holokauszt emléknap erről, a sváb nagyanyám nem cselekvéséről szól, és arra emlékeztet, hogy adandó alkalommal én ne legyek tétlen.
A Trianon emléknappal kapcsolatban a rossz érzésem abból fakad (és ennek a következménye a 'rinyálás' szó használata is), hogy a "_mi_ mit tettünk, mit nem tettünk" helyett a "milyen méltánytalanság áldozatai vagyunk"-ról szól. Egyéni sorsok lehetnek áldozatai Trianonnak (és emiatt bocsánatot is kértem a második cikkben), de mint ország, mint nemzet nem építhetjük magunk köré az ártatlan, megerőszakolt áldozat drámáját, mert ez egészen egyszerűen hazugság. (ráadásul nem is jó semmire) Ezért kérdezem azt újra és újra, hogy mit tudunk Trianonból tanulni ahhoz, hogy most mint ország és mint nemzet segíteni tudjunk azoknak, akik határon túli kisebbségiként méltánytalanságok és igazságtalanságok sorát kell elszenvedjék. A mai etnikai feszültségek áldozatai szerintem nem Trianon áldozatai, hanem részben a saját kormányaik, részben a magyar kormány impotenciájának áldozatai, és ha segíteni akarunk rajtuk, akkor Trianonból azt például meg lehetne tanulni, hogy ez: kuruc.info/r/2/96905/ biztosan nem vezet sehová.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.10. 21:36:24

@BodóBalázs:
"ha a holokauszt emléknap arról szólna, hogy szegény zsidókkal milyen szörnyűség történt"

Erről szól, teljesen jogosan. Azzal, hogy mi "mit tettünk", már óvatosabban bánnék, hiszen a tétlenség nem egyenlő a cinkossággal (főleg úgy, hogy mint a beszámolójából is kiderült, a lakosság nem tudta, hogy mi lesz a zsidók sorsa). Magyarország volt az utolsó Európában, mely kiadta a zsidó lakosságát, ráadásul ehhez is egy katonai megszállás kellett Németország részéről. Magyarország volt továbbá az egyetlen, ahol megakadályozták a zsidóság egy részének elszállítását - ilyenre sehol máshol nem került sor, sőt... A cselekvéssel kapcsolatban csak annyit mondanék, hogy adott helyzetben ön is csendben maradt volna, ahogy azok, akik akkor élnek. Ugyan mégis ki áldozná fel magát a semmiért? Azzal, ha a sváb nagyanyja közbeavatkozott volna, mit ért volna el azon kívül, hogy kioltják az életét? A svábokért később közbelépett bárki is? Ha igen, mit ért volna vele? Sajnos ez egy ilyen történet. Ön mit tett volna a helyében? Elkezdi taszigálni a gépfegyveres katonákat?

"mint nemzet nem építhetjük magunk köré az ártatlan, megerőszakolt áldozat drámáját"

Ezt többnyire azok használták érvként, akik azt akarták bebizonyítani, hogy igenis felelősek voltunk a világháború kirobbantásáért. Magyarország ugyanolyan mértékben volt felelős, mint bármelyik másik állam, de ha azt vesszük, hogy nem volt önálló külpolitikája és Tisza István sokáig ellenezte is a hadba lépést, akkor annyiban sem. Magyarország vesztesként került ki ebből a konfliktusból, de a korrekt békére így is joga lett volna, ezt azonban nem kapta meg. Sőt, a párizsi békekonferencia hazánkkal bánt a legigazságtalanabb módon - gondoljon bele, még Ausztria is szerzett területeket a mi kárunkra, Németország veszteségei pedig nem említhetőek egy napon a mienkkel. Ez pedig nem csak egyéni sorsokra hatott, hanem egész nemzeti létünkre, hiszen a magyarságot 93 000 négyzetkilométerre szorították vissza. Igen, ennyire, mert nyilvánvaló volt, hogy a 3,5 milliós magyarságot, amelyik a határon kívül rekedt, az utódállamok be kívánják olvasztani, vagy el akarják üldözni. Ez azért több "egyéni" tragédiánál, és úgy gondolom, hogy ha valaki ezt "rinyálásnak" tekinti, akkor nem méri fel a helyzetet. Ilyet nevelő célzattal sem lehet mondani, mert rossz üzenetet hordoz!

A jövőről pedig ismét csak Trianonból kiindulva beszélhetünk, hiszen ez a béke egy stratégiai szempontból nehezen védhető, kedvezőtlen gazdasági pozícióval rendelkező államot teremtett. Nyersanyagforrásainkat, a lehető legtöbb vasúti központunkat elcsatolták, elvették, iparunk felemássá lett, egyedül a mezőgazdaság maradt jelentős, de az utódállamokkal fennálló ellenséges viszony miatt kereskedelmi kapcsolataink is szegényesek. Ez Trianon hibája, és ettől máig szenvedünk. Magyarországnak tehát (ha fel akar emelkedni), csakis az lehet a célja, hogy kitörjön a trianoni béke béklyóiból, mert azok politikai, gazdasági, demográfiai szempontból is reménytelen helyzetben tartják. Ez megint Trianon hibája, de ha erről nem lehet beszélni (hiszen a revízióra való törekvés nem PC), akkor felesleges jövőről gondolkodnunk, hiszen irreális helyzetértékelésből nem születnek jó megoldások.

Tehát, kedves Bodó Balázs, két lehetőségünk van: az egyik, hogy beletörődünk a 93 000 négyzetkilométeres Magyaroszágba, végleg lemondunk a határon túli magyarságról, de akkor az igényeinket is egy bekerített, kisemmizett (a rendszerváltás után másodszor), kisállami létbe kényszerített államhoz kell mérnünk. Akkor ne akarjunk nyugati fizetést, nyugati életszínvonalat, mert csonka iparral, elszigeteltségben ezt nem lehet létrehozni. Belőlünk nem lehet Svájc, mert túl sok állam van, amelyiknek ellenérdekei vannak velünk szemben. Pozíciójánál fogva a magyar állam természetes centruma lehet a Kárpát-medencének, de ha erre nem törekszik (Románia, Szlovákia, Szerbia pedig önszántából sohasem adná át a vezető szerepet), akkor arra a létre van kárhoztatva, ami ma jellemzi őt. Rendben, lépjünk túl a múlton, de akkor egy rossz úton haladunk tovább, rossz megoldások felé.

A másik lehetőség, ha arra törekszünk, hogy változtassunk Trianonon, és legalább magunk közt felvállaljuk, hogy igen, a minket körülvevő államokkal szemben ellenérdekeink vannak. Így egy álomvilágban élünk.

Tivadar főkancellár (törölt) 2012.06.10. 21:41:52

@BodóBalázs: Ami meg a kuruc.infós cikket illeti. Ezt a tettet maximálisan elutasítom, és úgy gondolom, a szlovákoknak igenis joguk van a saját nyelvű utcanévtáblához, és az önkormányzattól ez egy nemes gesztus volt. Sőt, merem állítani a magyarság nagy többsége így gondolja, és elutasítja az ilyen felesleges és buta akciókat.

Az igazi nagy baj az, hogy amíg nálunk ez a fajta akció a radikálisokhoz és szélsőségesekhez tartozik, addig Szlovákiában simán befér a mainstream politika kereteibe magyarellenességgel kampányolni. Ott menő ezzel kampányolni, és erről azok a magyar politikusok, akik kerülnék a konfrontációt a szlovákokkal, nem hajlandóak tudomásul venni. Pedig rá kéne kényszeríteni őket a tárgyalásra, vagy ha nem, aszerint kéne bánni velük.

Vincenzo90 2012.07.18. 22:10:23

nem mondom, hogy nem vagy magyar, de nem tudod, milyen magyarnak lenni. a kurva anyád!

krampus 2012.11.27. 17:34:45

Ha mar Petofinel tartunk, az ilyenekre mint a cikk iroja mondotta Petofi hogy "sehonnai". Olyan erzesem volt mint ha ezt a cikket TotaW vagy ImreKertesz irta volna - es mivel ok az oszovetsgi vallas fanatista kepviseloi, nem csodalkozom hogy nem tudjak aterezni a nemzethez tartozas erzeset, barmely nep kozott eljenek is. Ennek oka az uberalles felsobbrendusegi ezmerendszeruk (a naci nemetorszagetol semmiben sem ter el, igy nem csoda hogy a mai Izraellnek nevezett terrorallamhoz kepes a nemet Birodalom kismiska volt). Mivel a mu elejen es a vegen se olvashato hogy ki a szerzo, igy ez most lenyegtelen is...inkabb a Millarol par szot, amelyet a szerzo ennyire reklamoz. A multkor neztem a TV-ben a Milla promociojat, ahol is kozepen az a Bajnai Gordon ult, aki tonkrevagta a HajduBet-et es ongyilkossagba kergetett 9 gazdat (mashol az ilyen sehonnai bitang ember bortonben csucsul), a jobbjan Juhasz Peter ult, aki anno a drogliberalizacioert kuzdott a Kendermagosok elen! Elore, pszichologusok altal jol megtervezett eloadas volt: Juhasz vagy teleszivta az agyat vagy betanulta mikent lehet megszolitani a proli tomegeket, hiszen elegge koncentralni kellett, hogy megertsem mirol is beszel. Regen hallottam ilyen primitiv (es itt nem tragar ertelemben) beszedet, segedmunkas tutira megertette. Jott az etetes, hogy a Milla (vagyis a Millasok klubja elen a csoro es libas aldozati Bajnaival) penzugyi gondokkal kuszkodik, ami kis penze is van az a csoro emberek (prolik) 100-200forintos adomanyabol van, s ezaltal ok is a Milla klub(=a gazdasagi "elit") tagjainak erezhetik magukat! A program pedig hogy Orbant le kell valtani, de hogy mire, arrol nagy volt a kuss. Az "egymillioan a magyar sajtoszabadsagert a facebookon" pedig tipikus cionlibsi baromsag, csak mert megjelent par medium amely nem az o szajizuk szerint nyomja a hulyeseget, ezek mar megkongattak a veszharangot. Lassan az emberek atlatnak a szokasos megmondoemberek (mediasok) agymosasan!
süti beállítások módosítása