Támogasd a Millát!

Támogasd a Millát!

A Millát továbbra is csak veletek együtt tarthatjuk mozgásban, csak így működik. Csak rátok számíthatunk! Kérjük, ha van rá lehetőségetek utaljátok át egy-két órányi munkabéreteket támogatásként, persze ha nagyobb összeg jön, azt különösen köszönjük!

Köszönettel:

a Milla szervezői

Millamédia Nonprofit Kft. (CIB Bank)
HUF: 10700244-67439111-51100005
HUF IBAN: HU85 1070 0244 6743 9111 5110 0005
EUR: 10700244-67439111-50000005
EUR IBAN: HU43 1070 0244 6743 9111 5000 0005
USD: 10700244-67439111-50100002
USD IBAN: HU22 1070 0244 6743 9111 5010 0002

Egymillióan a magyar sajtószabadságért a Facebook-on

Se velük, se nélkülük – a szoci-dilemma

2012.10.17. 10:22 Együtt 2014

Talán nem elég egyértelmű, mi a Milla szocialistákkal kapcsolatos dilemmája.

Kissé indulatosra sikeredett Juhász Péter vitája Vadai Ágnessel és Szanyi Tiborral a minap. Bár ki nem lett volna indulatos, ha Vadai leóvodásozza, Szanyi meg bedobja az elmúlt nyolc év szentistváni, ill. mátyáskirályi interpretációját.

Egyikük sem beszélt tényekről, Juhász viszont a dilemmát megnevezte, amely szerint két állítás van egymás mellett. Egyrészt a szocialisták nélkül nem lehet leváltani Orbánt; másrészt a szocialistákkal nem lehet leváltani Orbánt.

Az állítás tartalma a következő:

A szocialisták jelenleg a legerősebb ellenzéki párt, stabil, egymillió körüli szavazótáborral. Ehhez adódik a szocialistákból kivált DK kb. 150-200 ezer fős szimpatizánsainak a köre. A választási matematika mai állása szerint nélkülük valóban nem tűnik reálisnak Orbán leváltása.

Ugyanakkor a milla számtalan kritikát fogalmaz meg a 2002-2010 közötti kormányzással szemben, és az az álláspontja, hogy már középtávon sem lenne valódi eredmény egy szocialista-DK dominanciával felálló új kormány. Ezért nem támogatna a Milla egy olyan együttműködést, amely a balliberális elit kormányzati restaurálásával járna. Fontos különbség, látszólag Bauer Tamás sem érti: a színpad át nem engedése nem egyenlő az együttműködés kizárásával. Juhász Péter határozottan azt állította, hogy az együttműködésre a Milla nyitott - feltételekkel és garanciákkal.

Ezt az állítást próbálom kibontani.

Szanyi szerint az ezeréves Magyarország történetében nem volt olyan egybefüggő sikeres nyolc év, mint az elmúlt nyolc. Ha ez az állítás igaz, akkor nyugodtan át lehet adni a szocialista elit kezébe a kormányrudat. De nézzünk néhányat a Juhász által hivatkozott adatok közül ugyanerről a nyolc évről.

graf1.jpg

graf2.jpg

 graf3.jpg

Mindezt igazolja a Milla és a Védegylet által indított Magyar Polip projekt keretében készült elemzés is, amely szerint 2000-2010 között a magyar gazdaság teljesítőképessége fokozatosan csökkent. A kelet-európai országokkal összehasonlítva is lemaradtunk. És ez a folyamat a gazdasági világválság előtt kezdődött.

graf4.jpg

graf5.jpg

Mindemellett a jogállami és demokratikus elkötelezettség is sokszor megkérdőjelezhető volt a vizsgált időszakban. Kis János legutóbbi ÉS-ben megjelent tanulmánya (Az 1989-es Alkotmánytól a 2011-es Alaptörvényig), de akár Bauer Tamás, jelenleg DK-alelnök publicisztikája is kellő adatot szolgáltat erre. A lényeget, azt hiszem, egyszerűen meg lehet fogalmazni: az alkotmányos és demokratikus normák tisztelete sokszor lett másodlagos akkor, ha azok hatalmi érdekkel kerültek szembe (Medgyessy nem mondott le, Gyurcsány nem mondott le, a 2006-os zavargások miatt senki nem mondott le, a jegybanki függetlenséget Gyurcsány is támadta stb). Erre reakcióként a demokráciát és az alkotmányt zsigerből utáló Orbán úgy döntött: a látszatra sem ad, és eltörli a jogállamot. Ami 2002-2010 között feltűnő normasértés volt - mert a kormányzat lényege mégsem a demokrácia és az alkotmányosság szétveréséről szólt, sőt, azt erősítő intézkedések is voltak szép számmal (új ombudsman, Egyenlő Bánásmód Hatóság, Független Rendészeti Panasztestület, a jogalkotásba nem ritkán érdemben bevont civilek stb.) - az 2010 után a norma lett. A dátum egyértelmű cezúra, ezt vitatni tökéletesen értelmetlen.

A dilemma második pontja tehát így szól: hogyan garantálható az, hogy a Fideszt leváltó kormány ne kövesse el azokat a hibákat, amelyekre reakcióként a következő választásokon már nem a Fidesz, hanem a Jobbik kerül hatalomra. Ugyanis nem világos, hogy ha a fenti kritikákat elfogadjuk, akkor miért bízunk abban, hogy ugyanaz az elit nem ugyanúgy fog kormányozni. És érdemes észben tartani: ha nagy küzdelem árán sikerül visszafordítani az országot a demokrácia lejtőjéről, de az így hatalomra lépett kormány nem képes átláthatóan, hatékonyan és a jogállami normákat tiszteletben tartva kezelni az iszonyatos mértékű társadalmi és gazdasági problémákat, akkor évtizedekre el lehet felejteni Magyarországon a demokráciát, mert a túlnyomó többség azt fogja gondolni: hiába próbáltuk meg még egyszer, nem megy ez nekünk.

Sajnos a kép ennél is bonyolultabb, ugyanis a cél nem csak a Fidesz leváltása, hanem az alkotmányosság, a jogállam helyreállítása. Ehhez pedig kétharmad kell. Ha nem lesz, a Fidesz azonnal robbantani fogja a közjogi rendszerbe elhelyezett bombáit. Emlékszünk, egy népszavazással mennyit sikerült bénítaniuk a kormányon. Gondoljuk végig, mit tudnának kezdeni a képviselők negyede által kezdeményezhető előzetes normakontrollal, amelyről a politikai kinevezett alkotmánybírák döntenek, mit tenne Áder János (nem írna alá semmit), mit tenne a Költségvetési Tanács (nem hagyná jóvá a költségvetést, ami az Országgyűlés feloszlatásához is vezethet), mit tenne a Polt Péter által vezetett ügyészség (nem nyomozna akkor, amikor kellene, és fordítva), és így tovább. Nem elég megverni a Fideszt, megsemmisítő vereséget kell rá mérni. Erre azonban a balliberális tábor egyedül nem képes (és nem is lenne helyes, mert akkor a Fidesz egypárti alkotmányát felválthatná egy újabb, immár a jobboldal konszenzusát nem bíró alkotmány). Ezért olyan együttműködésnek kell létrejönnie az ellenzéki erők között, amelyre azok is szavaznak, akik ha be is látják, hogy teljes elitváltás nem lesz, arra azért reményt és ígéretet kapnak, hogy az előbbi évtized kormányzati hibáit nem követik el, és 2018-ban nem azon kell majd gondolkodni megint, hogy hova költözzünk Magyarországról.

Ha a fenti állítások elfogadhatók, akkor érthető talán, hogy miért mondja azt a Milla, hogy feltételekkel és garanciákkal lehet csak együttműködni a szocialistákkal. Nem azért, mert finnyás, nem azért, mert olyan hülye, hogy nem látja, a szocialisták nélkül nincs kormányváltás. Nem is azért, mert moralista. Pláne nem azért, mert nem akarja leváltani a Fideszt.

Azért, mert azt szeretné, ha az új kormányról a szocialista szavazókon kívül más is el tudná hinni, hogy az képes hatékonyan kormányozni, hogy a hatalmat nem bosszúállásra használja majd fel, hogy képes integrálni konzervatív politikai szereplőket is (Ángyán, Sólyom, Mellár stb.), ami biztosítja, hogy a Fideszben csalódott konzervatívok is – jobb híján, de a realitásokat mérlegelve nyugodt lélekkel – támogathatják. Az új alkotmányt az alkotmányhű jobb- és baloldalnak együtt kell megalkotnia, és lehetőleg együtt is kell kormányozniuk.

Hogy lehet-e ilyen együttműködés, az kb. egy év múlva már látszani fog. Hogy kéne, az biztos, mert ez az egyetlen kiút.

Disclaimer: a szerző a Milla aktív szervezője, de véleménye semmilyen tekintetben nem tekinthető a Milla álláspontjának.

139 komment

Címkék: gazdaság milla ATV Szanyi Tibor uj szerzodes Juhász Péter Vadai Ágnes szoci-dilemma

A bejegyzés trackback címe:

https://nemtetszikarendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr514853738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2012.10.17. 13:53:49

Nagyon egyszerű. Csökkenteni kell az állam méretét, a rajta átfolyó pénzt. Ha nem folyik át rajta annyi pénz, akkor a politikus nem lesz úr, akinek a döntésétől pénz függ.

Ezen felül csak a civil kontroll marad, de a Milla a legjobb példa rá, hogy ez lehet, ez erősödhet.

Az élet legtöbb helyzete dilemma két vagy több ellentétes szempont egyidejű jelenléte miatt. Egyetlen jó döntési szempont van: priorizálni, és a legfontosabb szempont szerint dönteni. Most a két szempont: 1) Orbán menjen, 2) ne jöjjön vissza a szoci mutyi. Tessék színt vallani, melyik a fontosabb, mert mindkettő 100%-ban nem érhető el. Az én válaszom világos: még a szoci mutyik árán is mennie kell Orbánnak, az ország érdekében.

Bob Vance, Vance Refrigeration 2012.10.17. 13:56:38

Bár nem igazán bírom se a Millát, se a szocikat, ezzel a poszttal szerintem nagyjából egyet lehet érteni. Abból kell főzni ami van.

A legfontosabb 2014-ben valóban az, hogy a Fideszt leváltsuk és a jogállamiságot visszaállítsuk! Én azokra fogok szavazni, akik ezt vállalják és erre bíztatok mindenki mást is.

Nem fűzök hiú reményeket ahhoz, hogy a kormányváltás után bárki is kerül majd hatalomra az egycsapásra megoldja majd minden bajunkat, de ha legalább az irányt sikerülne megváltoztatni és újra jó irányba kezdünk haladni - még ha csak kis léptekkel is - kezdetnek már az is elég lesz.

Az biztos, hogy amerre most megyünk az zsákutca, ezt a Fideszeseknek is (nem csak a híveknek, a párttagoknak is) előbb-utóbb be kell látniuk. Ha másképp nem megy, akkor egy elsöprő választási győzelem által kell ráébreszteni őket, hogy Magyarország nem az Orbán Viktor által megálmodott utat akarja járni.

notib 2012.10.17. 13:56:44

Fiktivusz: Te nagyon fiktív vagy, a valóság nem egészen úgy fest, mint ahogy leírod..

zöldségeket írsz a köztársasági elnök lehetőségeiről is, az elé terjesztett törvényt egyszer ! küldheti vissza megfontolásra, utána alá kell írnia akkor is, ha változatlan formában nyújtják azt be....

Én még emlékszem a hírhedten kommunistaellenes SZDSZ-re, a szavazatainak a 90 %-át ezért kapta, hatalomvágyból simán lefeküdt az MSZP-nek...

Ja, hogy a vezetői igen kis kivétellel (Kiss János) a komcsik gyerekei voltak (Pethő, Bauer, stb.) ????

Miért, a FIDESZ vezetői honnan jöttek (Orbán, Kövér, stb.) ???

Abban igazad van, hogy akkor nem lesz kormányváltás, csak kormánykiegészítés, a FIDESZ az MSZP-vel koalícióban továbbra is mindent megtehet, és mindenki megtarthatja a megszerzett koncot...

nincs második forduló a választáson, az első kör alapján köttetnek a pártok megállapodásai, ha a két nagy párt 30 - 30 % körül szerepel, akkor egy koalícióval, mivel akkor már le lesznek sza....va a választók, bármit megtehetnek...

Emlékezz Máraira, a kommunisták azért különösen ártalmasak, kártékonyak, mert már nem az eszmét, hanem a megszerzett koncot védik...

tede 2012.10.17. 14:04:42

Még a végén a Gyurcsány újraépíti a baloldalt. Az emberek hamar felejtenek és Gyurcsány már nem alkalmas miniszterelnök-jelöltnek soha többet, de a dinamizmusa és a szervezőképessége és a -bizonyos rétegkben meglevő- népszerüsége egy jó alap lehet. Kár, hogy a Bajnai ezt nem ismeri fel. Ő már nem tud elválni a Gyurcsánytól, mert Gyurcsány találmánya volt, de nem is kéne neki, szerintem. Építhetne a Gyurcsány szervezőképességére, persze kérdés a dominancia, abba nem látok bele.

Krutzifix 2012.10.17. 14:05:21

@notib: Nocsak! A kommunisták is eredményt fognak elérni a választásokon? Most először a rendszerváltás óta? Hiába, ennyire rosszul kormányoz a fidesz!
Jó lenne már leakadni erről az idióta kommunistázásról! Ennél sokkal nagyobb a tét, gyakorlatilag hamleti... Márainál még helytálló volt, de manapság joggal legfeljebb az olaszoknál, vagy a franciáknál adható el.
Egyébként teljesen igaz, hogy ha úgy alakul, akkor pl. az ország viszonylagos stabilitásának örve alatt akár a két "nagy" össze is állhat. Hogy abból is kiderülhetne jó? Ki tudja? Mint ahogy az sem biztos, hogy a majd' mindenkivel tengelyt akasztó Milla részvételével létrejövő Orbán-váltó szövetség jó irányba fordítaná az ország szekerét.
Egy biztos: Orbánéktól el kell venni az egyedüli kormányzást!

dolgozni kék 2012.10.17. 14:06:43

most az utcán pattog a labda, nem a parlamentben (ott most más pattog)

Cincinnatus 2012.10.17. 14:08:38

A "szocikkal, vagy szocik nélkül?"-dilemmára csak az ad megoldást, ha 2013 közepéig létrejön egy olyan új politikai erő, amely addigra birtolokja a teljes választói bázis legalább 15%-t, így ő válik a legnagyobb ellenzéki demokrata erővé.

Ekkor immár (elnézést, de) "az erő pozíciójából" kényszerítheti rá az MSZP-t arra, hogy ezen új erő saját programja mentén kössenek szövetséget és kormányozzanak majd. Mert az MSZP másik lehetősége az lesz ebben a helyzetben, hogy "kimarad a hatalomból" - ami gyakorlatilag a marginalizálódásához vezetne. (A szavazóbázis zöme pedig átkerül az új párthoz...)

...Ja, igen: ez az út alapvetően más gondolkodásmódot, "tempót" és szervezeti fegyelmet igényel, mint ami eddig akár a Millát, akár bármely más ellenzéki-alternatív mozgalmat jellemezte. De a Fidesz leváltásának és egy jól működő, piacgazdaság-alapú (igen!!!), européer Magyarország létrehozásának egyszerűen nincs más reális forgatókönyve!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.10.17. 14:10:56

Nagyon üdvösnek tartanám, ha a fidesz nyerne 14-ben. Hogy soha többé ne felejtsük őket el.

Minél magasabbra teszem a vázát, annál jobban törik, mikor leverem.

Cincinnatus 2012.10.17. 14:12:01

@is:
Te: "az állam méretét és a rajta átfolyó pénzt" csak a már megszerezett hatalom birtokában tudod csökkenteni - de itt az a kérdés, hogy a hatalmat hogyan tudod megszerezni?:-)

KaPé 2012.10.17. 14:13:04

Egy dolgot tudok biztosan: ha összeálltok a szocikkal, akkor buktátok az én szavazatomat. Akkor inkább maradjon a fidesz.

érdektelen 2012.10.17. 14:14:43

"Sajnos a kép ennél is bonyolultabb, ugyanis a cél nem csak a Fidesz leváltása, hanem az alkotmányosság, a jogállam helyreállítása. Ehhez pedig kétharmad kell. "

Meg a kincsesláda a szivárvány tövében...

ifrance 2012.10.17. 14:17:09

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: ott a pont. a szociknak is kijárt a 8 év, és ennyi elég is lett a megsemmisítő vereségükhöz. most ezeknek a 8 éve ketyeg. nagyon sajnálatos, hogy 16 év rámegy az életünkből, de egyrészt láthatólag az ország nagy része ebből tanul csak, másrészt még mindig jobb, mintha az egész életünk rámenne. :)

genyamagyar 2012.10.17. 14:17:14

@KaPé: Én viszont csak akkor szavazok rájuk (Milla) ha összeállnak a szocikkal.

dolgozni kék 2012.10.17. 14:18:19

a kommunizmus nem hülyeség.

genyamagyar 2012.10.17. 14:20:31

@dolgozni kék: "a kommunizmus nem hülyeség."

Ez igaz, de az az, hogy nálunk voltak/vannak kommunisták.
Sosem voltak.

fidesz = házmesterek pártja 2012.10.17. 14:23:31

Egy dolog biztos: a mostani kormány fidesz-kdnp-s tagjainak sitten a helyük és egy következő parlamentbe nem lenne szabad beengedni őket, ha jogállamot akarunk. Sajnos ez esélytelen.

pánpéter 2012.10.17. 14:24:10

A milla szép, a milla jó, de olyan, hogy Milla, vidéken nem létezik, az emberek még csak nem is ismerik. A választások nem egy szűk belvárosi balliberális hippi érdekei szerint történik, teszem hozzá hál a jó Istennek!
A szdsz kihullott a parlamentből, és most milla néven próbál reinkarnálódni, ami, lássuk be, nem fog olyan könnyen menni!
Egy kampányhoz kampánystáb kell, 106 egyéni, vállalható, kampányképes, hiteles, vállalható ember az egyéni körzetekbe. Egy kampányban talpasok kellenek, ott bizony plakátot kell ragasztani, stb stb. Ez országosan több ezer embert jelent. Egy választásokat végrehajtani komoly munka és tapasztalat kérdése. A milla ezekkel nem bír. 2012. év vége van, 1 év m,úlva ilyenkor a kampány már dübörögni fog ezerrel! Ők meg éppen azon vitatkoznak a "demokratikus" bal oldalon, hogy akkor pityinger laci után ki is lépjen fel szónokolni a szinpadra?? Vadai, Juhász, Szanyi oly mértékben járatták le magukat abban a bizonyos interjúban a saját adójukon, hogy öröm volt nézni. Ütötték vágták egymást, az, meg hogy a magyar történelem legsikeresebb 8 éve van mögöttünk, több mint arcátlanság.
Szervezetlen, ad hoc, kártékony, ezek a szavak jutnak eszembe a milláról. Erre a csapatra a magyar választópolgárok nem fogják az ország vezetését bízni.

érdektelen 2012.10.17. 14:26:18

Amit úgy tűnt kezdetben, hogy értitek, azt mára elfelejtettétek.

Az MSZP mint brand elhasználódott, mert nem a kilencvenes években vagyunk, amikor frissen hatott a nyugatias, progresszív kapitalista-barát arculat amit képviseltek (egyébként bámulatos átalakulás volt). És nem 2002 van, amikor még élt ennek az időszaknak az emléke, vagy 2006 eleje Gyurcsánnyal, a látszólag megállíthatatlan Orbánverővel. Mi van most? Mi az MSZP? Egy semmi.

Ti is így indultatok, mint Milla izgalmas és érdekes színfolt voltatok, és az intelligens mosóporok korszakában egy új brand, amiből még bármi lehet, de ami kezdetben elég volt, már nem az. Sőt, a szánalmas alternatív köztársaságielnök-választás vagy a trianonos facebook ámokfutás után nem tudjátok tetézni az akkor friss hangulatú tavaszi nagygyűlések hangulatát.

És most? Bajnai? Komolyan?

ob.szerver 2012.10.17. 14:33:20

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"Nagyon üdvösnek tartanám, ha a fidesz nyerne 14-ben. Hogy soha többé ne felejtsük őket el."

Amikor 2002-ben buktak, el tudtad volna képzelni, hogy ezeket még egyszer megválasztják, ráadásul 2/3-dal?

Na ugye.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.17. 14:33:25

A milla koncepciója alapvetően jó.

Feltételek:
-------------
melyek garantálják pl a jogállamiságot és az átláthatóságot, kerülné teszem azt a gazdasági demagógiát.
(Ez nagyon helyes hozzáállás. Minden szervezetnek, pártnak alapból meg kellene fogalmazni miket lát szükségesnek fenti témák mindegyikében.
Csak épp sehol nincs ilyen ezidáig leírva sehol méh a millánál se)

Garanciák:
-----------
Az együttműködő partnertől garanciákat akarnak a fent említett feltételek betartásáról.
(Ez szintén nagyon helyes elgondolás, csak szerintem nem kivitelezhető. politikusaink bármire igent mondanak, amire másnap nemet.)

Együttműködés
--------------
Helyes és nagyon igaz meglátás, hogy valódi változást csak jobb és baloldali szavazók egyszerre érhetnek el. valami ellenében már 22 év óta szavazunk és soha nem jött be.
Szóval be kell vonni a jobboldalt de nem úgy hogy csontot dobunk nekik Sólyom, vagy Ángyán személyében.

hanem úgy hogy akár alternatív kormányzási lehetőséget is.
Magyarul a milla egyetlen korrekt ajánlata az lehet hogy megfogalmazza a feltételeit (melyek átláthatóságot, jogállamiságot, .. garantálnak), kért garanciáit (..), és akik ezeket megadják azokkal együttműködnek legyen az jobb, bal, lila, vagy zöld párt.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.17. 14:35:15

@ob.szerver: Én is azt hittem 2012-ben hogy az MSZP-re soha senki nem szavaz. Aztán tessék.

pánpéter 2012.10.17. 14:35:36

@érdektelen:
" a szánalmas alternatív köztársaságielnök-választás vagy a trianonos facebook ámokfutás után" - ezn a két dolog mutatta meg igazán a milla arcát. pityinger nevetséges, a trianon bejegyzéssel pedig cirka 6-8 millió magyart sértett vérig a milla egy röpke perc alatt. és ők akarnak a nagy integrátor szerepében tetszelegni?

seprusboszi 2012.10.17. 14:40:09

"arra azért reményt és ígéretet kapnak, hogy az előbbi évtized kormányzati hibáit nem követik el, és 2018-ban nem azon kell majd gondolkodni megint, hogy hova költözzünk Magyarországról"
és ez akkor lenne, ha a Milla a vezető kormányzati erő. Mert ott mindenki más, nem a hatalom vezérli, csak az ország és az emberek jóléte érdekli...ugyan már, hány éves vagy királyfi.
Eddig mindig mindenkitől ezt hallottuk, hogy majd most más lesz. Aztán csak lassan rájövünk, hogy az emberek (ahogy a politikusok) ilyenek is olyanok is, itt is van korrupt ott is van.
A legrosszabbak a mostaniak mert ti rájuk szavaztatok, mert ugyanezeket elhittétek. Most sem fog senki tanulni ebből, a Millának is elhiszik, hogy ők majd nem. Ha le akarjátok váltani a fideszt, fogjatok össze mindenkivel aztán a választás megnyerése után új választást kiírni. Ja hogy akkor már, amikor a hatalomban lesztek, majd nem fűlik a fogatok hozzá?
Hát erről beszélek.

Geo_ 2012.10.17. 14:41:27

DK-s ként nem akarok részleteken, hangsúlyokon vitatkozni, s azon sem polemizálni, hogy a 2006-os zavargások dolgát majd az LMP-nek (Millának is?) át kell gondolnia - az írás alapvetően érthető, megérthető - s el is fogadható.
Lehet, sok-sok Kávéházi Konrád keresi a ma-született-bárány, de karizmatikus, de bizonyított vezetőt és az ő pazyolat-tisztaságú pártját - de a jelen választék áll rendelkezésre.
Ezért azt javaslom, hogy se a Milla, se az LMP, se a DK ne azt keresse, hogy miért nem lehet együttműködni az MSZP-vel, hanem azt, hogy milyen biztosítékok támaszthatók ahhoz, az MSZP megfeleljen az "olajfa követelményeknek".
Jelentőségét tekintve ez leginkább a 89-es kerekasztal tárgyalásokhoz mérhető: az alapvető keretekben és játékszabályokban kell most megállapodni. Csak néhány példa:

Az olajfa részvevői (így az MSZP is!!) elfogadják, hogy .... mit is?

1. A hatalommegosztás intézményei élére valóban független személyeket kell állítani - ÁB, Költségvetési Tanács, Közt. Elnök, Média-hatóság, stb.
2. Hozzájárulnak a Polip projekt keretében a tényfeltáráshoz, egy "zöld könyv" elkészítéséhez. (Vagyis: büntetőjogi mentesség az őszinteség fejében.)
3. Egypárti alkotmánymódosítás, 2/3-os törvénykezés tilalma.
4. Olajfán belül 1 szervezet max. 49 %-os súlyú lehet.

????

Geo_ 2012.10.17. 14:43:40

@Trompf: Magyarul a milla egyetlen korrekt ajánlata az lehet hogy megfogalmazza a feltételeit (melyek átláthatóságot, jogállamiságot, .. garantálnak), kért garanciáit (..), és akik ezeket megadják azokkal együttműködnek legyen az jobb, bal, lila, vagy zöld párt.

Igazság szerint erről van szó, s mintha ezt deklarálta volna a Milla.

felcsutisuttyo 2012.10.17. 14:48:37

@Geo_: EGYETÉRTEK..KÜLD EL A MILLÁNAK ÉS A PÁRTOKNAK!!!!!!!!!!

VT Man 2012.10.17. 14:49:15

Milla? LMP?

A nettó 200 ezres fizetésű embereket kikiáltják gazdag burzsujnak, és rávágják a 45% SZJA-t.

Kösz, barmok, nem kérünk belőletek!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.17. 14:51:04

@Geo_:
Ez jó alap.. A feltételeket kellene megfogalmazni.

A koncepciód rossz. Ugyanis ha 2009-ben alakul a Milla akkor feltehetően az MSZP ellenében fogna össze a FIdesszel teszem azt.

Magyarul nem valami ellen kell összefogni, hanem mindenkivel aki elfogadja a leírt (ezt ezidáig senki nem írta le) feltételrendszert.

Fidesszel, MSZP-vel is. Már amennyiben társadalmi változást is szeretnél Fidesz és MSZP szavazókkal karöltve.

Kihagytál szerintem (legalább) egy nagyon lényeges pontot, mely kihagyásával semmi nem változik.

Nyilvánosság
-------------
Minden kifizetés, számla, fizetés, teljesítés, szereződés kikérhető, melyet az állam köt külsős céggel.
Ez ma is van, de ugyanúgy beint a Fidesz a kérelmezőnek, mint régen az MSZP.
b, Minden pályázat szerződése is nyílvános. Csak olyanok pályázhatnak akik vállalják, hogy a projektel kapcsolatos kiadásaikat valamilyen formában közlik (maguktól neten pl).

Amíg nincs nyílvánosság addig a korrupció virágzik tök mindegy ki van hatalmon.

Blogger Géza 2012.10.17. 14:52:40

Ez eddig a legösszeszedettebb millás írás, a grafikonok marha jók, le a kalappal. Ha mindenkinek ennyi esze lenne ott... Persze a demokráciáért való hisztérikus aggódás nyilván eltúlzott és propagandisztikus, én pl nem emlékszem, hogy engem mint "civilt", 2002 és 2010 között bármibe is be akartak volna vonni, én inkább csak arra emlékszem, hogy szlovák terroristákkal és hasonlókkal fenyegettek. Ellenben pl 2010 óta van nemzeti konzultáció. (Persze nem mindenről, de mégis.) Szerintem civilek bevonásában simán veri ez a ciklus az előzőeket. (Mindet.)

Az is ellentmondás, hogy miközben a "civilekért" rajong a posztoló, az már mintha negatív lenne, hogy a civilek elmennek esetenként népszavazni, és leszavazzák a kormányt. Szóval a civilek csak akkor jók, ha azt képviselik, mit én akrok? Hmmm... A rendszerbe beépíttet fék jó, ha Györgyi Kálmánnak hívják, de ha már Polt Péternek, akkor nem? Kettős mérce.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.17. 14:55:25

@Geo_:
Deklarálta pl ebben a posztban is kétségtelen.

Mégse tudok a feltétel rendszerről semmit, és nagyon kérdőjeles, hogy a jobboldaliakat be akarják-e vonni az összefogásba, ha lesz majd valaha feltétel.

Ugyanis ez a jobboldal nélkül nem megy (összefogás).
Ami meg jelenleg Fidesz nélkül nem megy.

Más lenne a helyzet, ha lenne feltétel rendszer amit a Fidesz kerek-perec visszautasít, ami egyébként tetszene a jobboldaliaknak is.

De egyrészt nincs ilyen feltételrendszer, másrészt meg sanszosan a Fideszt kihagyják ebből.

bgp 2012.10.17. 14:56:57

Szerintem kell még 4 év a fideszből. Alkotmányos módszerekkel nem lehet leváltani és ennyi idő kell ahhoz hogy az emberek tényleg bedühödjenek.

Marcangoló Korelnök 2012.10.17. 15:00:33

Szabadna megérdeklődnöm: most akkor fasizmus az utcai politizálás úgy, ahogy van, vagy sem? Olyan verzió is volt, hogy ez csak parlamenti pártok részéről fasizmus. Akkor azt javasolom, millázzon csak Thürmer és Szabadai (na ki? - az SzDSz - wuhaha - elnöke), a szocialisták és az LMP ne.

ob.szerver 2012.10.17. 15:01:05

"Szanyi szerint az ezeréves Magyarország történetében nem volt olyan egybefüggő sikeres nyolc év, mint az elmúlt nyolc."

Szanyi állításáról lehet vitatkozni. De ha nem megyünk vissza ezer évre, hanem csak tízre, akkor leegyszerűsítve úgy lehetne összefoglalni a lényeget, hogy a szocialisták loptak, de sok minden felépült. A fidesz annál nagyságrendekkel többet lop és eközben semmi nem épül. És erről még vitatkozni sem lehet.

ob.szerver 2012.10.17. 15:01:57

"Szanyi szerint az ezeréves Magyarország történetében nem volt olyan egybefüggő sikeres nyolc év, mint az elmúlt nyolc."

Szanyi állításáról lehet vitatkozni. De ha nem megyünk vissza ezer évre, hanem csak tízre, akkor leegyszerűsítve úgy lehetne összefoglalni a lényeget, hogy a szocialisták loptak, de sok minden felépült. A fidesz annál nagyságrendekkel többet lop és eközben semmi nem épül. És erről még vitatkozni sem lehet.

KG2000 2012.10.17. 15:02:11

Butaság a poszt, és akkor jóindulatú vagyok. A dunaföldvári és soproni időközi választások, illetve az előtte levő időközi választások az alábbi kimenetelt teszik valószínűvé:
1) Az új formációknak NINCS esélyük nagyobb tömegtámogatás elérésére. Az LMP és a Jobbik már elérte maximum támogatottságát, innen csak lefelé fognak menni, mint az összes többi párt, beleértve az MDFet és az SZDSZt.
2) Ha az MSZP veszít, akkor még matematikailag, ha hozzávesszük az LMPt és a többi balost, sem tudott volna nyerni
3) Ha az MSZP nyer, nincs szüksége a többi balos támogatására.

Mi következik ebből: az MSZP diktál azoknak, akik le akarják váltani a Fideszt. Ha az MSZP nyer, visszajön a gigakorrupció az MSZP holdudvarnak, és a Milla és tsai semmit sem fognak tudni tenni ellene, és nem is fognak akarni ellene tenni.

Atrox 2012.10.17. 15:05:17

Az ugye megvan, hogy Orbán miért kapott 2/3-ot? Nem azért, mert őt akarta ennyi ember. Hanem pont a miatt, amit a cikk és pár kommentelő tanácsol: aki most ott van (Gyurcsány-Bajnai/MSZP-SZDSZ), annak mennie kell!
És most megint ez van: aki ott van (Orbán-Matolcsy/FIDESZ-KDNP), annak mennie kell, jöjjön valaki, mindegy ki, csak jöjjön más! Ilyen kibaszott szűklátókörűek vagyunk 20 éve és nincs köztünk egy objektív mércével mérve "normális politikai vezető". Mindíg csak az előző szart próbáljuk elzavarni bármi áron, és jöhet helyette bárki, akit aztán 4 év múlva ugyanígy fogunk elzavarni. Nem azért választunk meg valakit, mert kibaszott alkalmas a tisztségre, hanem azért, hogy az eddigi eltünjön. Ebből az egészből szar sem lesz egészen addig, míg nem arról folyik majd a kampány, hogy kiknek kell komprumisszumot kötniük, közösen összefogniuk, hogy a régi eltünjön, és aztán ugyanúgy szart se csináljon a nyertes, hiába van törvényes hatalom a kezében. Hiányzik innen nagyon valaki, akire saját maga miatt szavaznak és nem azért, hogy az eddigi vezető/párt 4 év pihenőre menjen, mivel ellenzékben is teljesen alkalmatlanok bármilyen feladatra. Én nem látom az új lehetőséget...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.17. 15:06:21

@ob.szerver: Ez nagyon pártos leegyszerűsítése a tényeknek.

Pl ebben a posztban található grafikonok is teljesen másról árulkodnak, mind jogállamiság korrupució, átláthatóság, vagy és pláne gazdasági tekintetben.

szita szita péntek 2012.10.17. 15:06:42

Szerintem milla nemvan. Vannak emberek, akik a politikai elkeseredettségük, kiábrándultságuk miatt hajlandóak egy zászló alá állni - ha arra a zászlóra az van írva, hogy Milla, akkor az alá, ha meg az lenne oda írva, hogy Sztrovacsek, akkor az alá. A Milla, mint szervezet szerintem nem létezik, a "vezetőségének" hangja max. annyit számít, mint egy véleményvezér hangja.

A millának nincs tagsága, az alatta felsorakozó tömegek nem a milla eszméjét, hanem a sajátjukat követik. Ennek megfelelően a Milla döntései ideáll-odaáll kérdésben nem sokat számítanak - minden egyén maga fogja meghozni a döntéseit. Az a baj az ilyen nem formalizált szervezetekkel, hogy még csak egy tisztességes csordaszellem felmutatására is képtelenek.

Bármilyen fájdalmas is felismerni, a politika terepe a pártoké. Az ilyen outsider formációk (pláne, ha azok összetartó ereje az általános elutasítás) szerintem kérész életűek és megítélésem szerint jelentőségük erősen túllihegett. A Milla akkor tett le valamit az asztalra (igazából akkor volt esélye valamit az asztalra tenni), amikor pár alkalommal tömegeket vitt az utcára. Ennyi.

A fentieket azzal együtt írtam, hogy a végletekig egyetértek a célokkal, amelyeket kitűztek maguk elé. A helyzetértékeléssel nem értek egyet és úgy látom szereptévesztésben van ez a mozgalom(?).

szita szita péntek 2012.10.17. 15:09:18

Nem látom a kommentem... Most akkor beküldjem ismét, vagy csak a blogmotor szórakozik velem?

Marcangoló Korelnök 2012.10.17. 15:09:57

@Atrox: súlyos mellétrafálás. Gyurcsánynak és kreatúrájának igencsak konkrét, gyalázatos országrontásokért kellett mindörökre takarodniuk.

KG2000 2012.10.17. 15:12:53

@Atrox: Ha egy kicsit tovább gondolkozunk, a politikai elit nem más, mint a társadalom tükre: 22 éve (előtte is) majdnem mindenki ott vágja át a másikat, ahol lehet. Utcán, munkahelyen, villamoson, piacon. A legalsó szinten alacsony az együttműködés, legalábbis a sikeres nyugati országokéhoz képest.

Geo_ 2012.10.17. 15:13:09

@Trompf: alapban igazad van - de 2014-ig semmi esély arra, hogy manfisztálódjon egy "reform-Fidesz". Természetesen jó lenne, ha nem a bal-jobb mentén oldódnának meg a dolgok - de ha egy jobboldali szóba áll másokkal, egyből áruló és ballib lesz.

Igazad van, a nyilvánosságot kihagynam! (Mentségem: alapvetésnek tartom, s a Zindexen már 2004 körül közösen "kidolgoztunk" egy megoldást. Igaz, Fuly volt az éceszgéber, de egy olyan SAP megoldást "javasoltunk", melyből minden állami pénzt felhasználó - így a pártok is - szerződései, szállítói, azok előélete, tulajdonosi struktúrája, stb. lekérdezhető lenne.)

Geo_ 2012.10.17. 15:15:43

@Trompf: kimaradt: valahol olvastam, ahol Juhász kifejezetten a jobboldal bevonásáról beszélt.

dolgozni kék 2012.10.17. 15:16:06

A Millának erősíteni kell "a Nép hangja" imidzset. Ha kellő mértékű lesz az ismertsége és elismerése, akkor nyugodtan diktálhat az MSZP-nek.

A Milla mondja meg, hogy milyen MSZP-vel akar együttműködni.

Marcangoló Korelnök 2012.10.17. 15:18:56

@Geo_: esetleg csak hallottad a férjed magát megnevezni nem akaró unokahúgának thaimasszőrjétől.

Marcangoló Korelnök 2012.10.17. 15:20:21

@Geo_: jobb lenne, ha ti nem kérdeznétek le semmit.

Atrox 2012.10.17. 15:21:19

@Marcangoló Korelnök: mi benne a mellértrafálás? Ha ez a folyamat megy tovább, akkor Orbán ugyanígy lesz elhatva. De aki a helyére kerül majd, azt nem az érdemei emelik majd oda, hanem az, hogy mi majd jól megbüntetjük Orbánt. És újra elindul majd a 4, esetleg 8 éves mókuskerék, aminek a végén ugyanerről fogunk beszélgetni más személy, illetve pártnevek behelyettesítésével.

csorsza 2012.10.17. 15:21:30

Nincs olyan garancia és feltétel, amelyek mellett az mszp/dk visszakerülése a hatlomba elfogadható és kívánatos lenne.
Semmilyen szempontból sincs.
A többi fikció, tisztelt Fiktíviusz.

szita szita péntek 2012.10.17. 15:22:31

@dolgozni kék: Erről írtam az előbb. A Milla nem tud a saját "hívei" nevében nyilatkozni. Nincs formalizált szervezete, tagsága - ha úgy tetszik az adott szava semmit sem ér. Az egyes emberek fognak dönteni és magasról tesznek arra, hogy a Milla épp lát-e fantáziát az MSZP-vel való együttműködésben. Az a Milla hívő, aki ezt elképzelhetetlennek tartja úgysem szavaz az MSZP-re, aki meg igen, az akkor is, ha épp a Milla "hangja" épp mást kommunikál.

ob.szerver 2012.10.17. 15:24:14

@Trompf:

"Ez nagyon pártos leegyszerűsítése a tényeknek."

Akkor árnyald lécci.

1. Mi épül most (termelőberuházások, infrastruktúra)?
2. Melyik min.elnök (az eddigi hétből) használta fel a hatalmát személyes meggazdagodására? Ki alatt épült ki az intézményesített, állami szintű korrupció? Melyik min.elnök pajtása kapja a legtöbb állami megrendelést? Melyik min.elnök falubéli cimborája nyeri el a legtöbb állami földet? Melyik min.elnök irányít el közpénzeket sokmilliárdos tételben saját hobbijának finanszírozására?

Marcangoló Korelnök 2012.10.17. 15:24:50

@Atrox: ismertettél egy mechanizmust, de nem ragadtad meg annak lényegét, miért mosta fel a Fidesz 2010-ben a szocialistákkal a padlót.

Geo_ 2012.10.17. 15:24:51

@Marcangoló Korelnök: gondolom, nálad ez a kérdés fel sem merülhetne :-)) De ha gondolod: nálatok.

Atrox 2012.10.17. 15:31:51

@Marcangoló Korelnök: nem a szocialistákról akarok beszélni. Mindenki tisztában van a tevékenységükkel, szerepükkel. A társadalmunkról beszéltem. Az pedig ebből a szempontból szinte lényegtelen, hogy milyen párt és kormányszintű cselekedetek/döntések vezettek oda, hogy most lassan a FIDESZ kerüljön ugyanabba a pozícióba/szerepbe, mint amiben anno az MSZP volt.

Marcangoló Korelnök 2012.10.17. 15:35:25

@Atrox: ez már világos beszéd. A Fidesz hibát hibára halmoz, de Gyurcsány tenyérbemászó aljasságát egyelőre valóban nem érték el.

Geo_ 2012.10.17. 15:38:34

@Marcangoló Korelnök: nem tudom, hogy ti kik is vagytok - de nem hatotokról van szó. Hiszen tán nem is értettétek, hogy miről volt szó.

felcsutisuttyo 2012.10.17. 15:39:00

@Marcangoló Korelnök: na látom te is szaros szájú Orbán seggnyaló vagy.
Gyurcsány akármit csinált volna, 100 év alatt se tudott volna olyan kárt és disznóságot, hazug diktatúrát, egyeduralmat csinálni, mint a Nemzeti Gonosz Törpe!!!!
Tenyérbemászó ez a felcsuti suttyó:)

irógép 2012.10.17. 15:39:13

Hát a szocik eleget bizonygatták már alkalmatlanságukat, a milla nem más, mint a Pesti Orbánfóbiások szakszervezete, nagyon kicsi létszámmal.
Se komoly erő, se komoly alternatíva nincsen a baloldalon. De jobb oldalon sincsen még próbálkozás sem!
Az olyan komoly és normális arcok mint Schiffer vagy épp Szili, akik még értelmeset is tudnának csinálni a baloldalon, azokat meg vígan elnyomják az ottani keselyűk.
Amúgy meg , ha valakik váltják is a kormányt, azoktól még nem fog pénz teremni, marad a megszorítás. Egy ballib kormány lehet visszahoz majd pár kulcsot az adórendszerbe, de az pont arra elég lesz, hogy kipótolják majd a bankadót meg ezeket, amiket majd ők nyilván megszüntetnek! A nép meg szív tovább majd!

Marcangoló Korelnök 2012.10.17. 15:39:37

@Geo_: biztos nem értettük, amilyen hallatlanul szofisztikált, magasrendű Übermensch vagy.

Marcangoló Korelnök 2012.10.17. 15:41:27

@genyamagyar: magyarul aztán megtanultál...

És büdösfasisztákok se voltak? Vagy náciak? Vagy rákosisták? Vagy kádáristák?

Geo_ 2012.10.17. 15:41:50

@Marcangoló Korelnök: Übermensch semmiképp - de akartatok valamit mondani? Van egyéb vagy más javaslatotok?

Laci A Lakli 2012.10.17. 15:42:29

Még nem is párt a MILLA, de már követelődzik. 100e like az egyrészt nincs egy Milla...
Itt sem lesz túl nagy egyetértés. Tény ami tény a baloldal romokban. Az MSZP-t még sokan elutasítják a DK még többen a volt SZDSZről már nem is merek beszélni. Nincs baloldal kivégezték magukat, a jelenleg a kulcspozícióban lévő emberek meg ragaszkodnak még a "kis királyságukhoz". Nincs megújulás így nincs erő a túloldalon...
Apropó MILLA most készül egy új törvénytervezet, ami a szolgáltatóknál tiltana le honlapokat, a HVG szerint! Hol vagytok? Ez ellen most miért nem tiltakoztok? Ja hogy ez a szélsőségek ellen a kuruc.info ellen irányul. Ez nem káros a társadalomra lehet korlátozni a sajtó és szólásszabadságot... Pfúj, TILTAKOZZATOK ez a törvény ellen és akkor lehet, hogy elhiszem, hogy nem vagytok SZDSZ reinkarnáció. Elméletileg ti a sajtószabadságért vagytok, alakultatok meg. A sajtónak meg a része a kuruc.info ha tetszik ha nem...

barli 2012.10.17. 15:43:41

Magyarországon nem baloldali fordulat kell, hanem simán fordulat kell. Ezt a "baloldali összefogás" nevü baromságot kéne elfelejteni, vagy a "demokrácia megmentését".
Valami olyan kell itt, mint amit az LMP neve mond, de ezt sem kéne baloldali vagy zöld köntösbe öltöztetni. Szimplán egy "Normális Magyarországért Mozgalom" Nácik, Orbán féle Fidesz, Szocik és DK nélkül, de nem ellenük. Ha egy ilyen tömörülés meg nem kapna 50%+1-et, akkor igazán maradhat a zorbán, nincs értelme váltani.

Marcangoló Korelnök 2012.10.17. 15:43:45

@felcsutisuttyo: a társadalom máshogy döntött. Simán feltörölték veletek a padlót, mint 90-ben. Ti, prolik, az ilyesmire érzékenyebbek vagytok nálunk, entellektüeleknél, akik számára sokat nem jelent, HÁNYAN képviselnek egy véleményt.

Marcangoló Korelnök 2012.10.17. 15:45:35

@Geo_: azt javasoljuk, hogy egy demokráciában ne épülhessen ki olyan rendszer, amelyben ti bármit lekérdezhettek. Szólj, ha érted. Különben meg ne.

Marcangoló Korelnök 2012.10.17. 15:47:53

@Laci A Lakli: bizonyos honlapokat: kurucinfó, Népszavák stb. valóban ezen a szinten kellene büntetni.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.17. 15:52:34

@ob.szerver:
Nézd.. Nekem nem célom gyűlöletkeltésben jelesre vizsgázott egyénekkel vitatkoznom, hisz magam is az összefogást pártolom mint a milla, azokkal akikkel lehet.

Ahogy én látom gazdaságilag az MSZP-től nincs bénább, demokrácia deficit terén meg a Fidesztől.
Ráadásul az MSZP se sokkal jobb demokrácia deficit terén a Fidesztől és a Fidesz se sokkal jobb gazdaságilag az MSZP-től.

Ezen állításomat grafikonok tucatjai igazolják, és holmi személyeskedés se változtatja meg véleményem.

Ennek oka épp az, hogy azt csinálnak amit akarnak, nincs semmiféle minimális feltételrendszer se (átláthatóság, korrektség, következetesség) aminek bármelyik megfelelne, és igény is leginkább csak arra van, mind MSZP, mind Fidesz részről hogy ne is legyen ilyen.

tarackos 2012.10.17. 15:53:57

Sztem nem jól fogalmazzátok meg a dilemmát. A dilemma uis. nem a szocikkal vs nem szocikkal hanem a régi elit helyett vmi új vs demokrácia.

Ti ezt átugrottátok és a második, a demokrácia mellett tettétek le a voksot vagyis a jelenlegi kormányt le kell váltani. Innentől meg nem létezik az amit ti dilemmának tartotok mert akkor nem kérdés, hogy együtt kell-e működni a szocikkal ha nélkülük nem megy.

Ezek után egy másik dillemáról beszélhetünk: alkotmányozó OGY (eltakarítani a 2/3-os sarkalatos trágyadombot) vagy kormányzás. Ha az első akkor abban a szociknak is részt kell vállalniuk és mivel tény, hogy nem bontották le a jogállamot ahogy érdemben sosem változtattak az alkotmányon ezért tk. nem kell további garancia mivel az elmúlt 20 évük a garancia rá.

Ha viszont nem alkotmányozó OGY-ről beszélünk akkor jön a kérdés, hogy ha a szocikkal akkor milyen garanciák legyenek.

Ez sztem nem túl bonyolult, nincs jobb garancia a nyilvánosságnál! Előre megegyezni a programban és a kormányzás annak végrehajtásáról szóljon ne pedig ciklus közben kelljen megegyezni!

Pop40 2012.10.17. 15:56:03

Kedves Milla!

Szép ez az egyenlő távolság mindenkitől, egy normális országban ezzel egyet is lehetne érteni. De azért jelen pillanatban az Orbán-rezsimet választani egy szoci kurzussal szemben, hááát....
Azt azért remélhetőleg megértitek, hogy jelen helyzetben nincs olyan, hogy "egyenlő távolság". Mivel egyedül, szoci támogatás nélkül nem fogtok győzni, amennyiben nem lesz összefogás, marad Orbán. És ezt bizony TI SZAVAZZÁTOK MEG.

Másfelől pedig lehet és kell is a szocikat időről időre helyretenni, csak azért nem árt a realitások talaján maradni.
Jelen pillanatban az ellenzék (bőven) vezető ereje a szocik. Van még egy pólus, Bajnai, akinek van jelentős támogatottsága, és ezzel nagyjából ki is fújt. Kormányváltáshoz az kell, hogy ez a két pólus valahogy találkozzon, máshogy Orbán nevetve nyer, míg a 2 másik erő egymással veszekszik (ha addig csődbe nem megy az ország.) Mivel nektek önmagában jelentős számú szavazótok nincs, kénytelen-kelletlen marad a szövetség, ha kormányváltást akartok. (Ha nem, az persze más történet.)

Azt azért nem ártana látnotok, hogy

1, aki ott lesz a tüntetésen 23-án, azoknak a 90%-a tetszik, nem tetszik, bizony Bajnai miatt megy. Innentől kezdve ha a Milla osztja ki a szocikat, az kissé olyan, mintha a bolha döntené el, mi legyen a kutya aznapi programja. (Ugye nincs kétség afelől, hogy amennyiben Bajnai tőletek független helyszínen beszél, most a Milla kb annyit szerepelne, mint mondjuk a Szolidaritás?)
2, Lehet és kell is kemény feltételeket kialkudni a szociktól, de azzal legyetek tisztában, hogy mindenki, aki később kormányváltást akar, oda ikszel, ahol a voksa leginkább hasznosul. Az ilyen LMP-Milla-4K-Szolidaritás szervezetek amennyiben egyedül indulnak, és nem olyan erőkkel szövetségben, akiknek reális esélyük van a kormányváltásra, ne nagyon számítsanak balos voksokra. (Jobbosokra meg úgy érzem, alapjáraton se nagyon számítsatok.)

Szóval szép ez a külön karakter, meg önállóság, de 5-6 egymással marakodó gittegylet (egyenként 1-2% választói támogatással) valamiféle megegyezés nélkül túl sok babért ne várjon 2014-ben.

Laci A Lakli 2012.10.17. 15:57:09

@Marcangoló Korelnök:
Szerintem része a szólásszabadságnak, hogy a kuruc.info-t is elolvassa az ember, meg a népszavát is. Legfeljebb nem értünk vele egyet... De tény ami tény kuruc.info elég sok olyan hírről tudósít ami nincs benne a fősodratú médiában. (Persze a tálalási környezet némi aggodalomra adhat okot). Szóval itt nem kéne megalkudni, mert a kép ennél árnyaltabb, nem fekete-fehér.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.17. 15:59:02

@tarackos: A program nem garancia. Az MSZP-nél legalábbis biztosan nem (A Fidesznél sem).

Például garancia az kb az, hogy max 45%-nyi képviselői helyett kapnak, a többit Millások, és más szövetségesek töltik fel az MSZP színeiben.

Ha megint hazudnak, mutyiznak, lopnak, csalnak, mint régen, akkor a külsős tagok beintenek és új választás..

magyar ember teli szájjal 2012.10.17. 16:00:26

Az is baj hogy a Millások is idióták. Szóval egyiktek se kéne már ide, se Milla, se MSZP, se Dk, se 4K, se Jobbik, se Fidesz.

dolgozni kék 2012.10.17. 16:00:35

@szita szita péntek: szerintem a Milla könnyen megtalálja a határozott hangot, célt, közös nevezőket, programot amikkel besöpri a támogatottságot.
Szerintem, amire a Millának szüksége van a sikerhez, az pénz,pénz,pénz.

balkon-úr 2012.10.17. 16:02:14

@KG2000: Miért szerinted elment? (mármint a korrupció) Innét nem úgy néz ki.

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.17. 16:10:58

Juhász Péter egy kétbites, primitív bunkó, akinek nincs se tárgyalási kultúrája, se vitakultúrája.

Úgy viselkedik a politikai életben, mint egy ötéves, aki beszabadult egy játékboltba.

spinat 2012.10.17. 16:15:13

segítsetek, volt már valaki ezen kívül, aki azt mondta, hogy ki akarja dobni a Schmitt-alkotmányt és egy újat akar?

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.17. 16:16:01

"Egyrészt a szocialisták nélkül nem lehet leváltani Orbánt; másrészt a szocialistákkal nem lehet leváltani Orbánt."

*

A Millának hány hús-vér, élő ember támogatója van, ha a vélt támogatóik halmazából kivonjuk azokat, akik a választáson biztosan valamelyik pártra szavaznak, és nem egy olyan szervezetre, amelyik képtelen meghatározni a céljait, a célcsoportját és a stratégiáját?

A fent idézett mondatot pontosítanám: a szocialisták nélkül nem lehet leváltani Orbánt, a primkó Juhász vezette Milla nevű dilettáns bagázsra viszont semmi szükség nincs Orbán leváltásához.

Muad\\\'Dib 2012.10.17. 16:18:37

@No_Fidesz_No_Problem:
Na nem mintha pl. Szanyi jobb lenne, de alapvetően igaz a dolog.

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.17. 16:24:45

@Trompf:

Tulajdonképpen olyanok, mint egy befektetési tanácsadó, vagy egy ingatlanügynök.

Nem az övék a ház, nem az övék a pénz, de lyukat beszélnek a hasadba arról, hogy miért lesz neked jó, ha rájuk hallgatsz, házalnak a vagyonoddal, ha belecsapsz a markukba és a végén elkérik a jutalékot.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.17. 16:28:54

@No_Fidesz_No_Problem:
Engem igazából épp az győz meg a millában, hogy az MSZP fanoknak láthatóan nagyon nem tetszik hogy feltételeket akarnak szabni a pártjuknak, és urambocsá garanciákat várnak el.

Mindezt teszik egy olyan párt kapcsán (MSZP), mely azon verseng a másikkal (Fidesz), hogy ki a vállalhatóbb, miközben mindkettő lop, csal, hazudik.

tarackos 2012.10.17. 16:32:00

@Trompf: Nem. Nem a szocik a lényeg hanem a stratégia végrehajtása. Lopni mindig fognak de ha közben előre megyünk az a kisebbik gond.

Ha nincs program akkor viszont az egész ciklus egymás szapulásával, a dolgok kitalálásával és minden felpuhításával fog elmenni. (mint most, meg Feri alatt)

Ha az mszp nem támogatja a programot akkor hazudott és nem erre kapott felhatalmazást ergo szintén fel lehet állni.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.10.17. 16:37:36

@tarackos:

"Ha az mszp nem támogatja a programot akkor hazudott és nem erre kapott felhatalmazást ergo szintén fel lehet állni."

Megjegyzem ez 2006-ban már megtörtént. Nagyjából ennek köszönhető a Fidesz 2/3-ad, hogy semmibevették akkor a választási szerződést, ám gond nélkül kormányoztak tovább a szocik, mintha misem történt volna.
Az eredmény egy Fidesz 2/3-ad lett.

Szóval ütősebb garancia kell egy programtól amit akkor szar le az MSZP vagy Fidesz amikor csak akar.

Patreides · patreides.blog.hu 2012.10.17. 16:42:35

"Medgyessy nem mondott le..."

Miért is kellett volna lemondania?
Még jóval a 2002-es választások előtt újságinterjúban lenyilatkozta, hogy amikor a nyolcvanas években pénzügyminiszterként (később talán miniszterelnök-helyettesként) a nyugati pénzügyi szervezetekkel tárgyalt, megkereste őt az állambiztonság, és ő beleegyezett, hogy a tárgyalásokról jelentéseket ír nekik, ez akkoriban teljesen természetes és kötelező volt ilyen pozícióban.
Ezután 2002-ben az ország megválasztotta őt miniszterelnöknek.
Miért is kellett volna lemondania attól, hogy a Fidesz azonnal előkapta a D-209 kártyát?
Mintha ez nem lett volna nyílt titok már 2002 előtt...
Ha valamit a szemére lehet vetni Medgyessynek, az az, hogy szerepet vállalt a politikában 1989 előtt, nem pedig az, hogy D-209-esként adminisztrációs céllal aktába írták a nevét.
Viszont aki érdemben tenni akart valamit a kádár-rendszerben, az nyilván csak az adott struktúrában tehette, tehát eszerint a logika mentén a végén az egyetlen igaz ember az marad, aki 1949-ben elhagyta Magyarországot.

tarackos 2012.10.17. 16:43:21

Sztem nincs attól ütősebb garancia mint egy társadalom által támogatott program. A milla azonnal kiviheti az embereket ha letérnek az útról.

Program nélkül nem lesznek jobber szavazók. Ők nem fognak a ballib két szép szemére szavazni bármennyire is unják már Orbánt.

100% garancia semmire sincs. És mi van ha a libásnak vagy a millának megy el az esze? (mondjuk ezért nem kell 2/3-t adni...)

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.17. 16:43:25

@Trompf:

Én nem látom, hogy értelmes céljaik lennének.

Azt látom, hogy próbálják elhalászni a pártoktól a szavazóikat, meg azt is látom, hogy JP parlamenti képviselő meg pártelnök akar lenni.

De nincs pártja, nincs programja, nincs célcsoportja. Láthatóan retteg attól, hogy pártot alapítson és megméresse magát.

Ezért játssza inkább egy vigécnek a szerepét, aki pörög, szervez, nyüzsög, megmond, odamond, - de semmit nem saját kútfőből, saját kockázatra tesz oda, minden a másé, minden hozott anyag, amivel ő csak kupeckedni próbál.

Ráadásul úgy viselkedik, mint egy ősember.

Patreides · patreides.blog.hu 2012.10.17. 16:49:21

@Trompf: "Megjegyzem ez 2006-ban már megtörtént. Nagyjából ennek köszönhető a Fidesz 2/3-ad, hogy semmibevették akkor a választási szerződést, ám gond nélkül kormányoztak tovább a szocik, mintha misem történt volna.
Az eredmény egy Fidesz 2/3-ad lett."

Nem, A Fidesz 2/3-ad (a parlamentben) annak köszönhető, hogy a szoci kormány 2006-ban végül elkezdett a gazdasági realitásokkal szembenézve, azokat tudomásul véve kormányozni (mellesleg szarul), az emberek meg valójában a kádár-rendszerre vágynak, és nem akarják tudomásul venni a rideg valóságot.
És a Fidesz pont ezt ígérte meg nekik. A kádár-rendszert, csak éppen sűrű komenistázással fűszerezve.
Hazudott persze, de a lényeg nem ez, hanem az, hogy tudja, ezt semmiképpen nem ismerheti be, mert az emberek egyetlen egyet nem bocsájtanak meg: ha szembesítik őket a valósággal, nem pedig azt, ha hazudnak nekik. Az emberek szeretik, ha hazudnak nekik, csak az a hazugság szép legyen.

tarackos 2012.10.17. 16:53:20

@Patreides: Amúgy a fidesz 2/3 a ballib totális bénasága miatt van. Lázár jelentette be, hogy az elszámoltatás során vizsgált 1442 ügyből összesen hatban indult eljárás. Sztem ennyi bármelyik országban akad. Vagyis a szétloptuk duma nettó hazugság volt csak a totál debil szocik is bedőltek neki és megadták magukat.

Egyébként megérdemlik mert nem merik kilökni maguk közül azt a néhány semmirekellőt...

igenember 2012.10.17. 16:57:52

Nem a szocikkal van a gond. Hanem a fideszes vadbarmokkal, akik nem veszik észre, hogy Orbán és Matolcsy megsemmisíti ezt az országot.

szita zita 2012.10.17. 16:59:45

Az egész egy komoly dilemma. De valahol igaza vab a Millának. Ezekkel az arcokkal....Bajnai, Gyurcsány, Mesterházi...csak Ők vannak ma a baloldalon, vagy középen? Szinte hihetetlen. Közöttük kiegyezés nem lesz az tuti. Van még idő találni egy nem elhasználódott arcot, politikust. Aki mögé lehet állni tiszta lelkiismerettel.Még van idő felépíteni. Ja és a Millával az a baj, hogy....az nem párt, egy gyűjtő civil ernyő szervezet. Szimpatizánsai arra szavaznak aki felemeli a zászlót. De könyörgök, csak ne a mesterhármas vigye a csapatzászlót, még elejtik!

K3rnel 2012.10.17. 17:00:13

A libás kipróbálta már a "szakértő" kormányt, most ki akarja majd a "szakértelem" nélkülit :D

dr kíváncsivagyok 2012.10.17. 17:03:07

Ugyanakkor a milla számtalan kritikát fogalmaz meg a 2002-2010 közötti kormányzással szemben,

...ha jól láttam a grafikonon, a gazdasági növekedés ( csökkenés ) 2000 - ben kezdődött !

Ki is volt akkor kormányon ?
Más : Ha a Milla ilyen "tökös" ,...akkor miért nyal - üti - nyal-üti a szocikat ?? Döntse már el hogy partnernek tekinti ,..vagy nem Őket ?!
A szocik egyedül nem verik meg Orvbánt....de EZT SENKI SEM TUDJA EGYEDÜL MEGTENNI ...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.17. 17:03:56

A Milla alapvetően hülye, reality check erroros, viselkedészavaros.

1) Bármelyik kormány tevékenségéről ki lehet magozni olyan statisztikákat, amelyek jó fényben mutatják be, és olyat, amelyek rossz fényben. EGy miniszterelnöki vitában ezt szépen be is szokták vetni, és szépen lehet látni, hogy mindkét fél fel tud készülni, és fél órán át mondani azt a statisztikát, amelyik neki megfelel.

2) A néző, olvasó, szavazó meg megítél és dönt. Általában egyik részük ide, másik részük oda.

3) Tehát a Millának, szereptévesztés politikai feletti abszolút igazságként fellépnie.

4) Ha a Milla egy MSZP ellenzéki párt volna, mondjuk 10 százalék támogatással, és volna arra forgatókönyve, hogy a Jobbikkal, FIdesszel hogy kerül kormányra, akkor érdemes ekéznie az MSZP-t. Ha nem 0gy akar hatalomra jutni, vagy, ha még csak nem is párt, akkor ez így egy viselkedészavaros hülye.

5) Az, hogy az MSZP-vel nem lehet Fideszt váltani, a szavazók 1x százaléka a felmérések szerint cáfolja. Azt, hogy az MSZP nélkül le leet váltani a Fideszt, a mögött a szavazók 2-7 százaléka áll (LMP).

BEVÉGEZTETETT. MILLA. Ha tovább csináljátok, akkor olyan szánalmas gyorsan fogtok lefolyni a lefolyóban, hogy ihaj. Az a százezer Facebookos ember pillanatok alatt el tud illanni.

fidesz = házmesterek pártja 2012.10.17. 17:04:40

@tarackos: én nem egészen így látom. Amit a nyolc év alatt maszopék műveltek (leszámítva Bajnai pár hónapját), az gazdasági szempontból épp olyan gané dolog volt, mint amit ez a mostani csürhe csinál. És ha megszorításokról volt szó (lásd "nem lesz gázáremelés", majd a választások után két héttel valami huszonix százalékos emelés jött és sok hasonló húzásuk) épp olyan cinikusan, pofátlanul csinálták, mint a fidesz komcsijai.
Az egyetlen dolog, amiben kevésbé volt rossz a maszopos maffia, hogy a demokráciát nem kezdték lebontani.
És meg kell mondjam, az utolsó két választásra elmentem, a maszopos jelöltekre szavaztam, de küzdve a tömény hányingerrel. Pusztán azért tettem, mert tudtam, hogy a fidesz még náluk is aljasabb, undorítóbb, szemetebb lesz.
Sokan épp ezért el sem mentek. Csak arra nem számítottak, hogy már a magántulajdon sem lesz szent, ha a fidesz hatalomra kerül (lásd manyup pénzek). Nem beszélve az oktatás és egészségügy szétbaszásáról...

dr kíváncsivagyok 2012.10.17. 17:05:12

@igenember: "Nem a szocikkal van a gond. Hanem a fideszes vadbarmokkal, akik nem veszik észre, hogy Orbán és Matolcsy megsemmisíti ezt az országot. "

Így igaz ! Szükség van egy bal-lib és jobbközép nagykoalícióra

dr kíváncsivagyok 2012.10.17. 17:06:18

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
"az gazdasági szempontból épp olyan gané dolog volt, mint amit ez a mostani csürhe csinál."

Azt Te is tudod , hogy ez konkrétan NEM IGAZ ...úgy-e ???

komszikomsza 2012.10.17. 17:06:29

Fiktíviusz mint a milla prominens tagja hülyeségeket beszél. Olyan mint a kolozsvári bíró lánya.
Vagy le akarja váltani a jelenlegi rendszert mert az nem jó vagy mégsem mert inkább kivár hátha később megy majd egyedül is. Ez ilyen pofon egyszerű.
Amennyiben az első verzió mellet lenne akkor ne csepülje a szocikat fidesz taktikával, inkább nézze meg mi a programjuk és ARRÓl vitázzon. Ha meg a második akkor mondja meg egyenesen már ha van benne gerinc.

Ilyen adatsort meg bárkiről elő lehet állítani csak azt nem értem a fidesz éra miért hiányzik.
Mert ugye a mihez képest már meg lenne.

Azt sem kellene elfelejteni h a szociknak nem volt 2/3-a viszont volt nekik SZDSZ-ük és fideszük. Az un elmúlt nyolc év talán közös termés !

Ki a p.csa szavazott a tandíj meg a vizitdíj ellen ? Ki szavazta meg a 100 napos programot ? Most pedig van nekünk hallgatói költségtérítésünk meg csökkenett gyógyszerkasszánk + kivándorló orvosaink.

Void Bunkoid 2012.10.17. 17:07:03

@KG2000: +1

Sajnos tényleg ez van, nemhiába szólnak még viccek is erről a tulajdonságunkról, valamint tanúskodnak már messze évszázadokkal ezelőtt idejött külföldiek beszámolói is erről - a magyar ember alapvetően ilyen mának élő, kib*szott önző, és személyes, ráadásul kicsinyes céljai érdekében bárkit, a saját anyját is eladó-feladó-eláruló fajta. Sajnos én is szembesülök úton-útfélen ezzel, és néha sajnos - akármilnye randán is hangzik - egyet kell értsek ezzel a vezérkedéssel, ami most folyik. A magyaroknak nem való demokrácia. Nekik egy k*rvaszigorú, erőskezű, és közben atyáskodó vezér kell, aki keze alatt igaz, hogy nem szabad kimászni a járókából, de ő adja a sült galambot a szájba, meg simogat, meg hatalmas pompázatos ünnepségeken agybafőbe dicsér minket.

PONT ezért tudott Szent István királyunk államot alapítani, és a lovaglós rablóbandából letelepedett európai polgárokat csinálni.

PONT ezért tudott Hunyadi Mátyás 40 évig uralkodni.

PONT ezért tudott fennmaradni Magyarországon (igaz, az osztrákokkal vegyítve) egészen a huszadik század tízes éveiig az abszolutisztikus monarchia - ami Nyugat-Európában már a 19. század elején elavult államvezetési forma volt.

És PONT ezért tudott Kádár János több, mint harminc évig pártfőtitkár atyácska lenni.

Mert mi erre vagyunk kondicionálva. Ha "egyenlőség" van, akkor azonnal egymást akarjuk széttépni.

Void Bunkoid 2012.10.17. 17:08:55

Illetve, hogy szavatosabban fogalmazzak, az átlag magyar emberben a "demokrácia" és az "anarchia" szinonim fogalmak, és eszerint is viselkednek egy demokráciában.

K3rnel 2012.10.17. 17:09:04

Olyan ez, mintha a milla akarna amcsiban a demokraták és a republikánusok nélkül választást nyerni... Érthető, hogy a szocik és a dk nem vállalhatóak, persze, hogy nem, és a mostani kormányt is rühellik, így marad a választásokon, hogy beállnak a haza és haladás mögé majd, a dk kap 3%-ot, haza és haladás 3%-ot. Nekem tetszik!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.17. 17:10:44

Egyébként a Transparency International korrupciós indexe javult az MSZP kormány alatt. Javulás alatt azt kell érteni, hogy nőtt az index, ami a korrupció csökkenését jelzi, a TI ilyen furcsán definiálta a dolgot.

entellektuel.freeblog.hu/archives/2011/12/06/Mar_ket_kutatas_is_azt_mutatja_hogy_a_Fideszes_Magyarorszaga_a_korrupcioba_sullyed/

tehát akár ugyanarról a dologról is lehet ellenkező statisztikákat hozni, csak egz kicsit kell más szemszögből nézni a dolgot.

Namost olyen statisztikus csűrés csavarást bevetni azért, hogy Orbán hatalmon maradjon, az már aljasság.

K3rnel 2012.10.17. 17:11:03

@A fidesz a betegek kiirtására készül: de buta vagy, te jó ég, manyup, mint magánvagyon, ne bassz :D Ilyen embert nem is engednék szavazni! :D:D Jesszus! :D

Patreides · patreides.blog.hu 2012.10.17. 17:12:25

"Kissé indulatosra sikeredett Juhász Péter vitája Vadai Ágnessel és Szanyi Tiborral a minap."

Igen. És az emberek mostanában megint nem az indulatos politikusokat díjazzák. A nyugodt, de határozott, értelmes politikust díjazzák.
Juhász stílusa kontraproduktív, több szinten is.
*
A szocik nélkül Orbánt leváltani nem lehet, viszont arra semmi garancia, hogy kormányra kerülésük után ismét csak nem a szokásos szoci szerencsétlenkedést fogjuk tőlük látni, meg a belső torzsalkodásokat, Magyarország nagyobb dicsőségére és baromi nagy hasznára.
Az MSZP nem újult meg, csak az értelmesebb része kivált. Sajnos, Gyurcsány vezetésével, aki annyira elhasznált jelkép, hogy bárhol van, azt a társaságot szalonképtelenné teszi sokak szemében.
Mellesleg ő ugyan sokszor értelmesen, jól látja a problémákat, de mindig kudarcot vall a gyakorlati tettek terén (a KISZ megújításától a DEMISZ-es próbálkozáson át a miniszterelnöki tevékenységéig, mindenhol).

Orbánnak 2014-ben jó esélye van újabb (ki tudja, hány éves) kormányzásra mandátumot szerezni, és az sem biztos, hogy azután éppen nem egy elnöki rendszer fejeként.

fidesz = házmesterek pártja 2012.10.17. 17:13:59

@K3rnel: miért? Szerinted mi volt az te baromarcú?
Ha megmaradt volna, adózás után akár fel is vehettem volna kp a teljes összeget!
Tőled kéne elvenni még a lélegzetvételi jogot is, hogy eggyel kevesebb nagypofájú kretén éljen ezen a földön!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.17. 17:15:08

@szita zita: "Bajnai, Gyurcsány, Mesterházi...csak Ők vannak ma a baloldalon, vagy középen? Szinte hihetetlen. Közöttük kiegyezés nem lesz az tuti."

te úgy híreket olvasol? ember! Gyurcsán beleegyezik bajnaiba, nagyon régen leszögezte. Mesterházy meg megmondta, hogy az lesz a jelölt, akivel lehet nyerni. Azaz ha kell, ő is beleegyezik Bajnaiba.

Aki itt nem tud összefogni, az csak két hülye: az LMP és a civil álruhás változata, a Milla.

Patreides · patreides.blog.hu 2012.10.17. 17:15:27

@Void Bunkoid: "de ő adja a sült galambot a szájba"

Hát persze, amíg van miből adni.
Utána bukta van.

fidesz = házmesterek pártja 2012.10.17. 17:15:58

@dr kíváncsivagyok: bocs, valóban nem fogalmaztam pontosan. Hogy most merre megy az ország gazdasága és akkor merre ment, az más téma. Viszont azok is ugyanilyen pofátlanul emelték az adókat vettek el mindent az egyre rosszabbul élőktől és ugyanilyen pofátlanul segítették a vagyonos réteg vagyonosodását.

Void Bunkoid 2012.10.17. 17:16:15

@Patreides: ez így van.

De attól még ez nem ment fel minket attól, hogy sajnos önkéntelenül is diktatúrafüggő nép vagyunk :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.17. 17:16:48

@KaPé: "Egy dolgot tudok biztosan: ha összeálltok a szocikkal, akkor buktátok az én szavazatomat. Akkor inkább maradjon a fidesz. "

akkor te meg is érdemled az orbánrerndszert. remélem, hogy sok magánnyugd0jad volt, sok megnövekedett adót fizetsz, és kurvára szenvedni fogsz. mert aki hülye, az szenvedjen!

Patreides · patreides.blog.hu 2012.10.17. 17:17:17

@Brendel Mátyás:
Az LMP kezdetektől Orbán legnagyobb támogatója.
Nem deklaráltan, talán nem is teljesen tudatosan, de gyakorlatilag netto az.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.17. 17:18:30

@genyamagyar: "Én viszont csak akkor szavazok rájuk (Milla) "

az egész dolog ott röhögséges eleve, hogy a Millára nem lehet szavazni. ahhoz ezek a tökkelütöttek hülyék, hogy pártot csináljanak.

ermi71 2012.10.17. 17:21:52

Szerintetek vágyik a Bajnai egy olyan koalícióra mint mondjuk mszp lmp dk és esetleg a milla? Ezt elvállalná? A levitézlett arcokkal? Hol a program? És beállnak mögé ezek a pártok? Nyíltan felvállalják hogy ők is megszorítanának és egyáltalán nem lesz jobb az élet? És melyik párt élére áll Bajnai? Itt stabil kormányzás kellene tőlük ha esetleg nyernek, nem a balhé a veszekedés az acsarkodás fél év múlva.

kamill77 2012.10.17. 17:23:22

már megint ez a védegyleT

és ismét ez Sólyom..."hogy képes integrálni konzervatív politikai szereplőket is (Ángyán, Sólyom..."

nos, most, hogy sólyom-ügy ismét előtérbe került, remélem világos, hogy sólyom mit is tud integrálni, s mit szétcseszni... ha van rá mód!

örülök, hogy épp most jött ki az ítélet a határátlépés ügyében, s ismét felelevenítették az akkori történéseket. ha netán valaki amnéziás volna, íme látható, ki is volt ez a sólyom.

defenestratio · http://www.youtube.com/watch?v=SEuBeH4LCyU 2012.10.17. 17:26:08

annyira gusztustalan ez az egész mszp-s, dk-s pucsítás, megint az lesz a vége, hogy egy nagy faszt lehet csak rajzolni a szavazólapra

szita szita péntek 2012.10.17. 17:27:51

@dolgozni kék: Pénz, pénz, pénz és szervezet - ezzel felelősség. Aztán meg kiderül, hogy a "pénz, pénz, pénz"-től elkurvul-e?

Patreides · patreides.blog.hu 2012.10.17. 17:28:40

Orbán, ha bukik, nem azért bukik, mert lebontja a demokráciát és a jogállamot, nem azért, mert autokratikus vezetést honosít meg.
Hanem azért, mert ezzel együtt nem hozza a jólétet, a biztonságot a magyar választóknak.
A demokratikus, jogállami garanciákat biztosító berendezkedés visszaállításának jelszava a választók túlnyomó részét nem fogja megmozgatni, Orbán akkor bukik, ha bukik a "ne a zemberekkel fizettessék meg" demagóg követeléséből következő "de mi majd máshogy csináljuk" hitegetése.
De az őt leváltani akarók sem ígérhetnek mást, csak vért, verejtéket, és könnyeket, és az nem fogja meghatni a választókat, de emellett viszont "visszaállítjuk a demokratikus, jogállami garanciákat".
Ha pedig nincs olyan ellenzéki jelölt, aki mögött egység van, összefogás, de főleg egy szervezett, nagy, erős és HITELES PÁRT, akkor esélytelen a győzelemre is (bár egy esélye van: ha Orbán magát ássa el teljesen, és buktatja meg), de főleg az azután következő sikeres kormányzásra.
Arra pedig kinek van szüksége, hogy leváltja Orbánt tavasszal, ősszel meg már tömegek vonulnak utcára a kormánya ellen?

a_tom 2012.10.17. 17:40:31

Az elsődleges szempont nem a fidesz leváltása, hanem a se jogot, se erkölcsöt, se istent, se embert nem tisztelő tehetségtelen, össze-vissza fonódott kiskirályok gyülekezetének elzavarása.

Kétlem hogy úja mszp jobb lenne mint a fidesz, csak fellélegeznének az emberek, és minden menne tovább máshogy rosszul. Később meg majd rájövünk hogy újra hibáztunk és még mi szégyelljük magunkat. Inkább ne eresszük ki a gőzt feleslegesen, és azt az erőt használjuk fel később ellenük.
Előbb szavazok meg egy jöttment, kevésbé hozzáértő de tiszta átlagembert, mint bárkit a régi "családból". Bár legyünk őszinték, az eddigi 20 éves teljesítményt Móriczka is felülmúlná félkézzel...
Ha a fidesz marad még egy körre(vagy egy félre) az kisebb katasztrófa mintha az "elit" marad végleg. Sokszor bebizonyosodott már hogy A CSEREBERE NEM MŰKÖDIK, FELEJTSÜK EL ÖRÖKRE!

Vannak jó kis szűz és kezdő minipártjaink, egyéni jelölteink, itt az idő hogy bizonyíthassanak. Valószínű hogy nem nyernek, talán nincs még itt az ideje. De ha sose indulunk el az úton, sose érünk el a célba. Nemcsak 2 év múlva nem, SOHA!
Ha a rosszat támogatjuk, mindíg új erőre kap, és nem ad helyet a jónak. Hagyjuk elsorvadni, időbe tellik, fájni fog, de máshogy nem megy. 20-40-1000 év alatt lett elszarva, nem fog megjavulni magától holnapra, sajnos...

tarackos 2012.10.17. 17:43:15

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Én a 2/3 kapcsán írtam ezt. A gazdaságpolitikájuk uilyen szar volt, fentebb írtam is. De azért lehetett kétharmad mert a zemberek elhitték, hogy szétlopták, lehet máskép etc. Mindezt azért mert a ballib feltette a kezét és tk, nem tett semmit. Attól mert szar gazdpol volt még nem feltétlenül lopták szét és mint látjuk orbánék is megszorítanak.

De a mai napig kerülik a zelmúltnyócat mint a forrókását. Pedig ha az ügyek 3%-ban indult feljelentés akkor miről beszélünk? Vagy miért nem áldoznak be 1-2 embert és bizonyítják, hogy közösen loptak? Most ülnek mint a barmok és hagyják, hogy nyúzzák őket. Tragédia, hogy ez is elég...

Geo_ 2012.10.17. 18:05:04

@Marcangoló Korelnök: Nézde, te nagyonhatok: ha bennetek nagyon zavar, hogy fel nem foghattok egy kérdést - azért miért kellene mást elzárni attól, hogy kérdezhessen? Nem tudom, hogy öregkori szenilitás vagy egyéb képesség hiány okozza, de mit nem értetek azon, hogy bizonyos adatkör legyen teljesen nyilvános? Vagy hogy úgysem értenétek? Az baj.

Geo_ 2012.10.17. 18:08:27

@a_tom: 1 nagy gond van, s az nem a Fidesszel, de egy ilyen politikai rendszerben, aminek a 2014-es de facto bebetonozására készülsz, esélye sincs annak, hogy valamikor is rátalálj azokra a "tisztákra". Ami az indító poszt dillemája egyébként.

Geo_ 2012.10.17. 18:36:17

Egy lehetséges feloldása a dilemmának - amikor mindenki saját kedvencére szavaz:

geo.nolblog.hu/archives/2012/03/15/Elovalasztasrol/

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.10.17. 18:48:30

1. jó lenne nem leváltani a Fideszt 2014-ben, mert amíg nem épül ki teljesen a Nemzeti Együttműködés Rendszere, addig a hívőkön kívül is lehetnek olyanok, akik elhiszik, hogy ez Magyarország építése és nem rombolása.

2. a szocik húzzanak a francba! ugyan mi változna, ha ők kerülnének hatalomra? megmondom: a Közgép mellett a Magángép is állami megbízásokhoz jutna. úgy, ahogy ez a szokott rend szerint zajlott 2010 előtt...

3. meg kell nézni a jelenlegi ellenzéket (pártok és civil mozgalmak): még el sem kezdődött a verseny, de már arról vitatkoznak (-tok), hogy melyik kocsmában ünnepeljé(te)k a győzelmet és ki fizesse a piát (lesarkítva). egyként (vagytok) alkalmatlanok a Fidesz leváltására.

4. a megoldás? talán az idő, meg a multinacionális tőke pénze 8-10 év alatt kitermel egy olyan jobboldali liberális politikai vezetőt és a hozzá kapcsolódó formációt, amelyiknek lesz esélye. ti meg addig bohóckodjatok nyugodtan Dopemannal...

kamill77 2012.10.17. 19:01:03

@Patreides:

"Arra pedig kinek van szüksége, hogy leváltja Orbánt tavasszal, ősszel meg már tömegek vonulnak utcára a kormánya ellen?"

hogy kinek? lehet, hogy egy pártnak erre semmi szüksége. egy országnak viszont égető szüksége lenne rá!

az olyan párt ami nem küzd a diktatórikus állapotok megszüntetéséért, mert utána nehéz lesz, az számomra minősíthetetlen! az országra kellene gondolnia!

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.10.17. 19:23:32

Nem hiszem el, hogy ne lenne 10 db értelmes, hiteles, széleslátókörő, világlátott fiatal, akik ha összeállnának, ne tudnának összehozni egy értelmes, logikus, normális programot. És biztosan van egy-kétezer tettrekész, agilis ember országszerte, aki tudna tenni országos szinten a program megismertetéséért.
Csak ezek az emberek szerintem most eléggé kilátástalannak találják a helyzetet, ugyanis ha körülnéznek a politikai palettán, akkor leszerepelt csökevényeket (mszp, dk), hiteltelen, víziómentes amatőröket (lmp), vagy kirekesztőket (jobbik) látnak. Ha a milla jön szóba, akkor elég megnézni ezt a posztot, ami akár szimpatikus is lehet, csak ott van egy név: Kis János. Vagy megnézik, mit is nevelt ki ez az önmagát kinevelőtábornak aposztrofáló társaság. Hát ott van egy 4K nevű izé, ami tök véletlenül éppen balos lett, és ráadásul kurvára nem a milla kotlotta ki őket. Egyszerűen csak most csináltak magukból pártot, ennyi. A nagy októberi szolidaritásos forradalom is elég hamar elhagyta a "szocikat se" jelszavát. Árokkónya betagozódott. És hogy teljes legyen a kép, megjelent Neo.
És itt van az igazi dilemma. Az a pár ember, aki évek óta azon tépelődik, hogy elindítsa-e a sakkórát és megtolja-e a gyalogot, csak a reménytelenséget látja. Pár függetlennek látszó csoport lenyúlta a gyökeres változás, a valódi rendszerváltás eszméjét, hogy majd saját és a megbízóik céljára használja fel a Janus arcú neoliberálkommunistáktól (copyright) elfordultak várt támogatását. Egy nagy csapda az egész, aminek két nyertese lehet: a fidesz és az mszp.
Ha tényleg van 10, fenti adottságokkal megáldott fiatal, azokat könyörögve kérem, találjanak egymásra, és kezdjenek neki, mert a valóság teljesen más, mint amit ezek a szatelit csoportocskák sugallnak. Elvileg max. egymillióan támogatják orbánbasit (ki tudja mennyien jobb híján), feleannyian a zemeszpét (ki tudja mennyien jobb híján), hozzáveszel még egymilliót, akik szarnak mindenre és van egy kurva nagy többség, akik egyre elkeseredettebbek, mert rájöttek, hogy húsz éve egyre rosszabb minden, és nagytakarítást akarnak. Meg is van a kétharmad.
Ez most egy történelmi lehetőség, sőt kötelezettség. Nem szabad felülni az ilyen drogos báboknak.

kamill77 2012.10.17. 19:36:47

@a_tom:

"CSEREBERE NEM MŰKÖDIK, FELEJTSÜK EL ÖRÖKRE!"

én a politikai váltógazdálkodást továbbra is jónak tartom, tekintve, hogy demokráciában szeretnék élni...ne te döntsd már el, h ki indulhat!

"Vannak jó kis szűz és kezdő minipártjaink, egyéni jelölteink, itt az idő hogy bizonyíthassanak."

a kiszamithatatlansagban mi a jó???

kamill77 2012.10.17. 19:45:32

@idelle:

"jó lenne nem leváltani a Fideszt 2014-ben"

HAHAHHAHAAH

NEM LEVÁLTANI? MÉGIS MI LENNE ABBAN A JÓ, HA KORMÁNYON MARADNAK???

:D:D:D

SOROLD

a_tom 2012.10.17. 20:17:12

@kamill77:
Az igazi demokrácia tényleg jó lenne. A mostani, választópolgárok megvezetésének rendszerét nem annak gondolom, bár talán még az is jobb mint a diktatúra választások nélkül, vagy korlátozásokkal. Csereberén a már megbukott, lejárt, tehetségtelen és tisztességtelen pártok és emberek újra és újra visszahívását értem. mszp-fidesz-mszp-fidesz-mszp, nem jött be, elég volt! Cseréljünk másra! Sajnálom hogy sikerült félreértened.

"a kiszamithatatlansagban mi a jó???"

Ha két választásod van:
a) pofánrúglak
b) vagy pofánrúglak, vagy nem
Vajon melyik lenne jobb?

takant 2012.10.17. 20:40:31

@rockseiaXLL: Ez a legnagyobb dilemma: hogyan dönti el a nép (vagy akárki), hogy ki új Messiás és ki a Janus arcú? Annak a 10 fiatalnak mi alapján fogsz hinni? Van, aki már LMP-nek is hitt, van, aki Millának, és folytathatnánk a sort.
És pont ezért baromi nehéz újként előállni, mert mindig lesz vki, aki rákeni, hogy szdsz-es, ilyen meg olyan. Az istenadta népnek egy választása marad: mindig megújulva bízni... vagy kivándorolni.

takant 2012.10.17. 20:58:13

Mekkora árat vagyunk hajlandóak fizetni a Fidesz leváltásáért? Nem túl nagy ár a változásra (értsd: új, tisztességes emberekből álló) rá nem kényszerített MSzP, DK? A Milla azt mondja, hogy, hogy de, túl nagy. Nem áll távol az igazságtól

Geo_ 2012.10.17. 23:54:38

@rockseiaXLL: Nem hiszem el, hogy ne lenne 10 db értelmes, hiteles, széleslátókörő, világlátott fiatal, akik ha összeállnának, ne tudnának összehozni egy értelmes, logikus, normális programot. És biztosan van egy-kétezer tettrekész, agilis ember országszerte, aki tudna tenni országos szinten a program megismertetéséért.

Így indult neki az LMP - s csak addig jutott, hogy már te is ekézed őket.

Nem a programon múlik - hanem hogy lesz-e támogatottsága. (Ha találsz 2 e embert, csak havi átlagbért fizetsz nekik, az közel 500 mFt/hó.) Vagy gondolkodhatsz, hogyan szerzel közel 3 millió szavazót.

Geo_ 2012.10.18. 00:03:25

@takant: A Milla nem egészen azt mondja - de azt neked kell eldöntened, hogy mennyire jó, jobb, legjobb, ha marad a Fidesz. S igazán könnyű dolog elérni, hogy maradjon a Fidesz. A Milla pedig azt mondja, hogy választhatsz a Fidesz és az MSZP "között" - vagyis hogy "köztük" van még más erő is.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.10.18. 10:07:09

@kamill77: "SOROLD"

egy mondatban felsoroltam. Orbán örökös bukásához az egyik alap, hogy ne lehessen azt mondani, "megint csak négy évet kaptunk, nem tudtuk befejezni, amit akartunk".

fejezzék csak be, mi meg befejezzük őket. majd.

Persécuté Persécuteur 2012.10.24. 11:40:18

"már középtávon sem lenne valódi eredmény egy szocialista-DK dominanciával felálló új kormány."

Vagy ilyen kormány lesz, vagy fideszes "dominanciával felálló" kormány.

"Ezért nem támogatna a Milla egy olyan együttműködést, amely a balliberális elit kormányzati restaurálásával járna."

Akkor mondogassátok magatoknak, hogy Bajnai nem balliberális elit, és mindjárt megoldva a probléma.

A millások abban a tévhitben élnek, hogy Bajnainak, vagy a következő kormánynak szüksége lesz rájuk és "bölcs" javaslataikra. Tippem az, hogy 2-3 millás vezető kaphat szoci képviselőjelöltséget, tehát ennyiben érdemes tovább játszani a civilmozgalmasdit, de kb. ez a max., amit ki lehet hozni belőle.

Szúrófény 2012.11.09. 04:41:02

@Atrox:
Parlament, egyre erősödik a nézet,
Kezeletlen elmegyógyintézet!

Szúrófény 2012.11.09. 04:41:02

@Atrox:
Parlament, egyre erősödik a nézet,
Kezeletlen elmegyógyintézet!
süti beállítások módosítása