Támogasd a Millát!

Támogasd a Millát!

A Millát továbbra is csak veletek együtt tarthatjuk mozgásban, csak így működik. Csak rátok számíthatunk! Kérjük, ha van rá lehetőségetek utaljátok át egy-két órányi munkabéreteket támogatásként, persze ha nagyobb összeg jön, azt különösen köszönjük!

Köszönettel:

a Milla szervezői

Millamédia Nonprofit Kft. (CIB Bank)
HUF: 10700244-67439111-51100005
HUF IBAN: HU85 1070 0244 6743 9111 5110 0005
EUR: 10700244-67439111-50000005
EUR IBAN: HU43 1070 0244 6743 9111 5000 0005
USD: 10700244-67439111-50100002
USD IBAN: HU22 1070 0244 6743 9111 5010 0002

Egymillióan a magyar sajtószabadságért a Facebook-on

Csigó Péter: Túl balon és jobbon: a radikális demokratikus megújulás pólusa a közvéleményben - I. rész

2012.07.16. 14:32 uj_szerzodes

Szemben a Fidesszel, Jobbikkal, MSZP-vel és DK-val, egy új ellenzéki pólus alakult ki a közvéleményben, a radikális demokratikus megújulás pólusa.

A következő cikk egy háromrészes sorozat első darabja. Az első részben bemutatjuk a magyar politikai rendszerben formálódó új, demokratikus, rendszerkritikai pólus kialakulását. A cikk második felében kutatási adatok segítségével mutatjuk be ennek a pólusnak a sajátosságait. A cikksorozat utolsó részében pedig megfogalmazzuk a az új politikai pólus kialakulásából fakadó rövid- és középtávú tennivalókat.

 

 

0.jpg

2012 korszakhatár a magyar politika történetében. Ebben az évben zárult le végleg a fideszes-szocialista politikai osztály uralmának másfél évtizedes szakasza, az a 15 év, amelyre a magyar rendszerváltás kisiklásaként emlékezünk majd. A Fidesz és az MSZP mára viszonylag népszerűtlen középpártokká estek össze, és a kiábrándult tömegek jelentős része számára – a közvéleménykutatási adatok ezt mutatják – már nincs visszaút e két párthoz. A kiábrándult választók közül sokan új, a „létező demokrácia” eddigi rendszerét elutasító, radikális megújulást sürgető politikai erőkre szavaznak majd a következő választásokon. A köztudat szerint e folyamat eddigi nyertese a Jobbik[1] – ennél azonban jóval többről van szó. 2012-ben olyan változások indultak be a politikai életben és a civil társadalomban, amelyek a magyar társadalom demokrácia-szerető többségét kiszabadíthatják az előző évtized mozdulatlanságából és reménytelenségéből.[2] E pozitív változások látványosan tetten érhetők a civil mozgalmak és az új demokratikus politikai erők idei tevékenységében, és kevésbé láthatóan, de erőteljesen érvényesülnek a közvéleményben is.

1(1).png


Forrás: http://tenytar.hu/elemzes/orban_gyurcsany_nyomaban

E cikksorozatban közvéleménykutatási adatokkal bizonyítom, hogy a fideszes-szocialista politikai osztály által meghatározott politikai valóság szétfoszlóban van, és tektonikus változások szabják át a magyar politika terét. A választók jelentős tömegei kilépnek abból a virtuális világból, amely az ország problémáit a „nemzeti antikommunisták” és a „balliberális modernizátorok” közötti szimbolikus csatára egyszerűsítette le.

A közvéleményben megjelenik egy új tömb, egy új választói csoportosulás, amelynek tagjai még nem ismerik fel magukat közösségként, még nem azonosulnak arcokkal és programokkal, mégis, egyértelműen szembenállnak mind a fideszes-szocialista politikai osztállyal, mind a Jobbik fasiszta rendszerkritikájával.

A demokratikus rendszerkritika társadalmi bázisa a mai Magyarországon sokkal szélesebb, mint sokan gondolnánk. E bázist hajlamosak vagyunk alulbecsülni, mégpedig azért, mert annak politikai képviselete ma még megoldatlan. Az LMP, a 4K! vagy a Szolidaritás a rendszer-kritikus demokraták sokaságát (még) nem nyerte meg magának, más új párt pedig nincs a láthatáron. Mégis, a demokratikus megújulás társadalmi bázisa létezik, megszólítható, mozgósítható – politikusok, aktivisták, elkötelezett polgárok, értelmiségiek munkáján múlik, milyen sikerrel. Itt hát az ideje annak, hogy a magyar politika és társadalom 2012 utáni, új korszakáról elkezdjünk úgy gondolkodni, mint amit megteremteni fogunk és felépíteni, nem pedig elszenvedni.

 

A radikális demokratikus megújulás pólusa a politikai nyilvánosságban

 

A közvélemény-kutatási adatok előtt vessünk egy pillanást a közéleti nyilvánosságban folyó látványos küzdelmekre. Ezek mindenki számára nyilvánvalóvá teszik, hogy napjainkban egy új pólus alakul a magyar politika és civil társadalom terében, s e formálódó pólust a radikális demokratikus megújulást követelő erők képviselik. A politikai tér új pólusát jelenítik meg a „színlelt demokrácia” rendszerét elutasító civil mozgalmak, csoportosulások, szervezetek (mint a Milla, a Hallgatói Hálózat, a Védegylet, a Város Mindenkié, vagy a Haza és Haladás Alapítvány), és a hozzájuk hasonlóan rendszer-kritikus demokratikus pártok és párt-kezdemények (LMP, 4K, Szolidaritás). E szervezetek törekvéseiből lassan kirajzolódni látszanak az általuk képviselt progresszív rendszer-kritikai program legfőbb pillérei:

  1. politikai elitváltás, az országot 15 éve uraló fideszes-szocialista  vezetésű politikai osztály – legalább részleges – eltávolítása;
  2. a demokratikus köztársaság újraalapítása, a jogállami keretek helyreállítása a Fidesz-kormány leváltásával;
  3. a fasiszta politikai erők megállítása, fellépés a Jobbik agresszív rombolásával szemben. 

A radikális demokratikus megújulás fenti programja – nyíltan vagy áttételesen – kiolvasható minden fent felsorolt szereplő tevékenységéből, nyilatkozataiból.

Haza és Haladás: "Új politikai elitre van szüksége az országnak” Oszkó Péter interjú, NOL
A Város Mindenkié: „Több legyen, mint elitváltás”. Udvarhelyi Tessza vikke a NOL.hu-n
4K!: „A köztársaság újraalapítása”. Istvánffy András cikke a nol.hu-n
LMP és 4K!: Készül a köztársasági minimum. Gépnaracs.hu

A radikális demokratikus megújulásért küzdő szervezetek a három fenti célkitűzés egyikét sem adhatják fel. Ehhez két dolgot kell kidolgozniuk: egy új politikai modellt, amely utat mutathat a méltányos, tisztességes, jóléti kapitalista demokrácia felé, és egy új politikai stratégiát, amely lehetővé teszi a Fidesz leváltását, a demokratikus köztársaság újraalapítását, anélkül, hogy a régi MSZP-s politikai osztály kerüljön újra helyzetbe. A feladat nem lehetetlen, de nagyon nehéz, és ezzel a radikális demokratikus megújulást képviselő szervezetek tisztában is vannak. A megújulás lehetőségét és buktatóit az új mozgalmakkal szimpatizáló megfigyelők is érzékelik.

Egy a Milla, Védegylet és Hallgatói Hálózat által szervezett konferenciáról tudósítva az Index újságírója arra jutott, hogy a fideszes-szocialista politikai elit színlelt demokráciájának „akkor lesz vége, ha már nem lesz mit ellopni. A másik lehetőség, ha a választók belátják, hogy ez így, pártfinanszírozásostul, aránytalan választási rendszerestül, ügynöktörvényestül nem működik, és valami más modellt választanak. A két lehetőség közül az előbbi tűnik valamivel valószínűbbnek.” Mégis, pár nappal később ugyanez az újságíró már így fogalmazott a konferencia kapcsán: „ha lassan is, de repedezni kezd a fal a gondosan felépített virtuális világ körül.”

Talán nem is olyan lassan. A következő részben bemutatandó közvéleménykutatási adatok szerint a magyar társadalom fiatalabbik, aktívabb, internethasználó felében a magyar politika „virtuális valóságának” falai 2012-re összeomlottak.

politikai_terkep.png

A cikksorozat holnap megjelenő részében részletesen bemutatjuk a közvéleménykutatási adatok által kirajzolt háromosztatú politikai teret, és az egyes politikai pólusokhoz kötődő szervezeteket, értékeket.[1]          Kétségtelen, a Jobbik a politikai rendszer kritikáját hatékonyan tudta összekapcsolni egy nyíltan fasiszta rendőrállami politika (önkormányzati szinten már több helyen működő) programjával, hangot adva sok magyar választó cigánygyűlöletének és az állam (egyes régiókban teljes) összeomlása miatt érzett jogos frusztrációinak. A Jobbik támogatottsága stabilizálódott, s ez minden bizonnyal oda vezet majd, hogy a Fidesz csak a fasiszta párttal kötött koalícióban nyerhet a 2014-es választásokon. Elég csak belegondolnunk egy Jobbik-vezette belügyminisztérium lehetőségébe, hogy belássuk: a rendszerváltás kisiklásának lendülete nagy eséllyel lökheti az országot a vakvágány végéig, a meciari Szlovákia modelljéig. E cikkben közvéleménykutatási adatokkal bizonyítom, hogy e katasztrofális forgatókönyv elkerülhető, sőt, nem elhanyagolható esélyünk van az elkerülésére.

[2]          Minden adat azt mutatja, hogy a magyar választók az elmúlt 10-15 év során – európai összehasonlításban – kiemelkedően apatikussá váltak, kiábrándultak a politikai rendszer szereplőiből, elvesztették hitüket a dolgok javíthatóságában, és abban, hogy az ország a közeljövőben felzárkózhat a jóléti demokráciákhoz. Ez az általános pangás és apátia tehet arról, hogy ma a magyarok lenézik politikusaikat és kilátástalannak látják a jövőt. Ugyanez a pangás mutatkozott meg a Fidesz 2010-es győzelmében is. A fülkeforradalom propagandáját nyugodtan elfelejthetjük: látott itt bárki diadalittas tömegeket menetelni az utcán két évvel ezelőtt? A Fidesz legfeljebb a fuldokló utolsó kapaszkodója volt, nem egy forradalmi erő. Míg a forradalmak mögött széles tömegek elkötelezett hite és meggyőződése áll, addig a Fidesz-légvárnak mindössze néhány hónap kellett, hogy összedőljön. Ahogy arra több elemző rámutatott, ma a Fidesz pontosan olyan népszerűtlen, mint az MSZP volt 4 éve, a ciklus közepén. 

180 komment · 3 trackback

Címkék: civilek egymillióan nem tetszik a rendszer uj szerzodes

A bejegyzés trackback címe:

https://nemtetszikarendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr84660000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pólus Center? Az LMP szövetségi dilemmái 2012.08.08. 07:08:35

Új politikai pólus alakulását jelentette be az Ökopolitika Műhely Alapítvány: az LMP, a 4K!, a Szolidaritás, a Milla alkotnák ezt az új politikai csoportosulást, ami Csigó Péter cikksorozata nyomán egy 25 százalékos, főleg bizonytalan, de a tanulmány...

Trackback: Orbánisztán - forever 2012.07.19. 00:51:25

A „Nem Tetszik a Rendszer” blog az elmúlt három napban cikksorozatot közölt az ún. „rendszerkritikus erők” (LMP, a Milla, a 4K!, Szolidaritás) – esélyeiről a következő választásokon a „kartellpártok” – (FIDESZ-Jobbik, MSzP, DK) – ellen. A cikksorozat t...

Trackback: Túl balon és jobbon 2012.07.16. 16:36:02

A fideszes-szocialista politikai osztály által meghatározott politikai valóság szétfoszlóban van.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.16. 19:55:21

és megalakult az IMF párt és a Hitel párt

majd koalíciót alkottak és megnyerték a választást

a nép pedig örült vala

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 19:58:04

@wmiki:

Szerintem ők akarnak agymosni.

Annyira, de annyira nyomják...

töreki 2012.07.16. 20:05:22

A cikk szerzője finoman fogalmazva bolond. A Jobbikot fasisztázni tudatlanságról árulkodik, az igazság nem fasizmus csak élni akarás! A fasizmus az amikor az egész emberiséget erőszakkal akarják elpusztítani amit jelenleg izrael és csatlósai, a kutyái végeznek!

conmorientes 2012.07.16. 20:05:41

@Makkasz:

Pedig már azt hittem, hogy a tisztán látó gondolkodó emberek kivesztek a netről:)

Jó az irány, csak néhány gondolatot tennék hozzá.

A "bakter állam" megteremtéséhez át kell gondolni és revidiálni szükséges mind a feltétlenül állami feladatok körét, mind pedig a források elosztását, és ebben a kérdésben vitális fontosságú az ország úniós helyzetének megítélése.

Sajnos azt kell állítanom, hogy az úniós tagság nem kevés olyan szervezetrendszer felállításával és fenntartásával jár amely egyebekben teljesen felesleges és kizárólag az onnan származó források elosztásra szolgál, mindenki által ismert módon.

A redukált, államszervezetnek az a veszélye, hogy nem hatásos hatalmi koncentrálódás jelenik meg. persze tudom, ennél a mai kurzusnál jobban talán nem.

Szabadságjogok primátusa kitűnő cél, azonban tényszerűen a valódi klasszikus szabadságjogok világszinten kezdenek veszteni erejükből és érdekes, hogy ezen tendencia mellett a belőlük fakadó másodlagos, és nagyobb részben gazdálkodási jellegű mellékjogok teljesednek ki, ezért ezzel csak nagyon óvatosan.

Az én legnagyobb bajom az állami szervilis rendszer felszámolásának majdhogy nem lehetetlensége. Ugyanis mára és itthon elértük a múlt század 30-as évei New Dealjét, vagyis ténylegesen az állam vált az ország legnagyobb megrendelőjévé. Erre függesztve közvetve, vagy közvetlenül a teljes keresőképes népesség véleményem szerint több mint 30%-a az államtól függ. Ezt egyszerűen megszüntetni azt jelenti, hogy viszonylag gyorsan reményvesztett tisztviselő hordák fognak "munkát-kenyeret" zászlóval forradalmat csinálni. Ezért úgy vélem vagy a foglalkoztatáspolitika teljes és alapvető átstruktúrálására van szükség, vagy időszakosan ennek a rétegnek a minimális szintű eltartására, ameddig egy egészséges munkaerőpiac fel tudja venni a felesleget. Ennek azonban brutáisan nagy akadálya lehet az elmúlt 10 év tartalmatlan túlképzési tendenciája.

Aztán a redukált állam közép és alsó végrehajtói szintjeinek valamilyen tradicionális, vagy esetleg meglévő rendszer segítségével történő kialakítása volna szükséges, mert sajnos olyan mértékű a szolidaritáshiány és a bizalmi deficit, hogy a normális önszerveződés minimum szintjét sem látom, és a tényleg végrehajtó hatalmi feladatok ellátásra pedig vitális szükség van az regionális anarchia elkerüléséért.

Ugyanezen okból magam félek a ténylegs közvetlen demokráciától, és főképp a népszavazástól. Az elmúlt években számomra tökéletesen bebzonyosodott, hogy sajnos a magyar nyelv mérhetetlen rétegzettsége és bonyolultsága okán alkalmatlan a tartalmas közbeszéd átvitelére, ezzel együtt a társadalom általános értelmi szintje sem éri el a döntés és kompetencia megértés minimumát. Ez teljes mértékben akadálya a népszavazás széleskörű alkalmazásának.

Mindezek mellett hiányolom a programból a tradicionális és legfontosabb elvet, a hatalmi ágak valós szétválasztásának igényét. Magam azzal kezdeném, hogy a szabályalkotó a végrehajtó és a bírói hatalmat teljes mértékben szétválasztanám, kezdeném pedig az abban működők feltételeinek meghatározásával, és egyenlővé tételével. Minden létező bevételt ennek megfelelő aránnyal osztanék és ezzel azt biztosítanám hogy a hatalmi ágak ténylegesen válljanak szét egymástól. Ezzel létrejöhetne a fékek ellensúlyok valamilyen reális megléte.

Nos rendszerkritikaként és nagyon bőven egyenlőre ennyi, de azt gondolom, igenis kellene egy nagyon sok pontból álló koherens programtervet készítenie végre valakinek, függetlenül az okádék populizmustól, azaz attól, hogy mely társadalmi rétegnek lép rá a lábujjára, és ha lehet engedtessék meg hogy mindegyiknek, mert enélkül nem lesz fejlődés sosem....

Sir Nyű 2012.07.16. 20:06:19

@wmiki: Sose gondoltam volna, hogy wmiki egyszer egyetért velem...

Unionista_ (törölt) 2012.07.16. 20:07:45

itt a baloldalnak német pátrendszert kell utánozni.
-- kell egy sdp. (a mszp-t át kellene nevezni szociáldemokrata pártra).
-- kell egy fdp. ez lehet a fodor-féle szabadságpárt. (momentán nincs jobb liberális arc) ez lehet a liberális "civil farok". ami a legkülönfélébb kifejezetten városias (urban) szabad sajtó párti és kiskapitalista (vállalkozóbarát iparos, kereskedő) mozgalmakat tömöríti.
-- az lmp helyett pedig egy kifejezett vidékies (rural) környezetvédő párt kellene. magyarországi zöldek nével. nyilván ugyanezekkel az arcokkal. de világossá kell tenni, hogy az lmp nem az új szdsz.
a szabadságpárt majd begyűjtik a klasszikus liberális szavazókat. nem kell összekeverni az ökológiai fordulattal. ide csatlakozhat a hallgatói hálózat.
-- és végül a jobboldalról kiebrudalt értelmiségből (róna, chikán, mellár, ...) létre kell hozni egy kereszténydemokrata uniót (cdu). ami egyszer az új jobboldal lehet.

ezeket kell összefognia a haza és haladás nevű formációnak. ha valami ilyesmit tető alá hoz az ellenzék, akkor könnyen kétharmada lehet. ha nem, akkor a fidesz könnyen megnyerheti a következő választást.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.16. 20:09:08

am a lényeg, hogy mivel a jelenleg TÉNYLEGESEN választható pártok közül még mindig messze a fidesz a legjobb, ezért ők maradnak 2014-ben is ^^

Interlock (törölt) 2012.07.16. 20:27:06

@Unionista_: aha...
- MSZP rename: van a gépemen egy abc.txt nevű file, az van benne, hogy lószar; átnevezem xyz.txt-re, de valahogy ugyanaz maradt benne, megnéztem :-)
- Fodor és pártja: ezt nem tudom, akár így is lehet
- LMP rename: a "nyilván ugyanezekkel az arcokkal", illetve "az lmp nem az új szdsz" kifejezések mintha kicsit ütnék egymást, lásd MSZP rename
- jobbról kiebrudaltak, csalódottak témája oké
- H&H, mint összefogó: na, a fentiek közül ki fogadná el őket irányítóként?

Az átlagpolgár mostanában leginkább köpni szeretne, amint lejárt szavatosságú politikusok tűnnek fel a képernyőn (de nem köp, a szőnyeg tisztasága többet ér). Ezekkel az arcokkal Nagy Magyar Csúcsratörő Galaxiskirály Párt is lehetne a neve akármelyiknek, nem változna a támogatottság, a szimpátia mértéke. Bukott ügy.
Aki a jelenlegi pártok közül '14-ben a Fideszt le akarja győzni, annak két évvel ezelőtt le kellett volna nyakaznia önmagát, és újjáépíteni a pártot nulláról, bevonva a vidéki szervezeteket, civil oldalt, mindent és mindenkit. Mostanra már foglalkozhatnának a programírással, a kiutak bemutatásával, meg hasonló úri huncutságokkal - és ha jól csinálnák, átcsábíthatnák bármely oldal értelmesebbjeit, hogy erősítsék a soraikat, na és persze a hitelüket az emberek előtt. Ez a megújulási folyamat azonban el sem kezdődött, és ahogy elnézem, a '14-es pofon fogja talán megindítani.
Nem kell itt utánozni semmit, szerintem. Pont annyi és olyan pártunk lesz, amennyire és amilyenre van igény; megfordítva, pont olyan támogatottság várható el bármelyik párt számára, amilyet az irányvonalának elfogadottsága eredményez. Nem a pártok neve és száma, hanem a polgárok tudatossága, az ő elképzeléseik megfogalmazása és kimondása határozza meg a politikai palettát.

Unionista_ (törölt) 2012.07.16. 20:27:18

@Makkasz: @conmorientes:
az a probléma, hogy minden közhatalmi formációt államnak neveztek. és közben hatalommegosztást akartok. állam, város (városállam), régió (szövetségi állam), unió (egységállam). ezekben kellene gondolkodni.

Makkasz 2012.07.16. 20:32:00

@conmorientes: Néha én is szkeptikus vagyok.
A demokrácia védelmében természetesen benne van a fékek és ellensúlyok rendszere, azaz a hatalmi ágak szétválasztás.

A közvetlen demokrácia száos hátránya mára eltünt, az információhoz való jutás nehézsége, a népszavazás költsége nem létezik. Amitől te is joggal tarthatsz, az a populizmus veszélye és a kisebbségek érdekérvényesítési lehetősége.

Az első ellen a képzés, a politikai kultúraváltás segít, sok éva alatt. De el kell kezdeni. Nem feltétlenül kell a direkt demokráciának leggyakrabban országos ügyekben megnyilvánulnia, tanulásnak ott vannak az önkormányzati ügyek. Abból szépen tanulhat mindenki, saját bőrén, saját pénzén.

A kisebbségek érdekeinek a képviseletére erős testület, alkotmánybíróság vagy "felsőház" (nem mintha ez utóbbi Mo_on segítene, de mondjuk egy közvetlenül választott elnök), kellene, és egyéb megoldások, pl. a népszavazásokon feltett kérdéseknek valódi tartalommal rendelkezőeknek, objektívnek, nem félrevezetőnek kell lennie, ami felett őrködni kell.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.16. 20:37:27

@magyar ember teli szájjal:

Én éppen túl okos, mások eszén túljárni törekvő, őket hülyének néző, azaz szemét próbálkozásnak nézem.

De lehet, hogy ebben benne van az ostobaság is, igen. Mert az emberek nem hülyék, aki annak nézi őket a föltett hülyeségükre épít, az akármilyen trükkösnek is képzeli magát, önmaga ostoba.

Makkasz 2012.07.16. 20:38:04

@Sir Nyű:
1. Nem mondtam hogy 10 éve fizetek adót. Tanulj olvasni, értelmezni. 18 éve fizetek adót.
2. Örülök ha rálépsz a fűre, és tudsz szabadon gondolkodni, a gondolkodás nélküli "rámugrásod" nem ezt az érzést kelti, félreértettelek.
3. Persze hogy idealista vagyok. Ha meg sem mered mondani, átgondolni, hogy hová akarsz majd eljutni, vagy gyermekeid milyen környezetben nőjenek fel, mert az most nem lehetséges, nagyon távoli, akkor hogyan tervezed meg hogy jutsz el oda, mit kell tenned annak érdekében.

Mégegyszer kérlek, ne sorolj csoportokba, szdsz sem talált.

Azért mert elfogadom a másságot, vallásszabadságot, ugyanakkor viszont az egyenlősdi olyan messze van tőlem....

Az egyéni teljesítményben, egyéni felelősségben, gondolkodásban, gazdagodásban, kiteljesedésben hiszek, a szolidaritás messzebb áll tőlem, de a "gazdagok" ill. "rászorulók" matricától behányok.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.16. 20:40:18

@Makkasz: :x

nem értem, aki nem AKAR politikával foglalkozni, arra miért kényszerítenétek rá?

nem elég a tudomány hittételeit bemagoltatni állami intézményekben, most még annyira megfoghatatlan, ködös lózungokat is kelljen, mint a politikai elméletek?

Makkasz 2012.07.16. 20:43:19

@conmorientes: Mindenesetre, egész EU válságban van, és politika mindenütt, az átalam nagyra tartott USAban is arra használta fel a válságot hogy saját hatalmát erősítse, holott a válság egyik oka az, hogy az államok túl sok hatalmat vettek el az emberektől, lecsökkentve a rugalmasságot, alkalmazkodóképességet, erősítve a beteges patriarchizmust, a szülő, gondoskodó államra való igényt.

Sajnos Magyaerországon nem jött el a feudalizmus és a kommunizmus után egy pillanatog sem az emberek szabadsága, mikor kezükbe vehették volna saját sorsukat. Ez nehezíti meg leginkább most a változást.

Aki felismeri hogy baj van, azok közt is sok a szkeptikus, nem mondja rosszul Orbán, hogy a "romkocsmák félhomályában", valóban kevés az ütőképes, értelmes ember.

Nagyon jól esett hogy komolyan, részletesen leírtad véleményed.

Ha gondolod dobj egy baráti mailt a riradics@ncsu.edu ra

Makkasz 2012.07.16. 20:44:31

@Unionista_: Nem rossz amit mondasz, valóban, az önkormányzatoknak kell önállónak lenni. Ha már kell közösségi beruházás, gazdálkodás, csak önkormányzati szinten lehet megvalósítani, közel az emberekhez, kontrollhoz.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.16. 20:44:40

@Makkasz: :x

a válság (egyik) oka a kitalált "pénz"-en alapuló, kizsákmányolásra épülő rendszer

Makkasz 2012.07.16. 20:53:06

@wmiki: Nem kell semmit rákényszeríteni senkir. Nem politikát kell tanulni, egyáltalán.

A megélhetéshez szükséges ismeretek nagyrészt hiányoznak az iskolából, míg a kivételes esetben (szakmákban) használt kémiát, fizikát nagyon magas szinten (legalábbis tárgyi tudás szintjén) oktatjuk.

Mi az a megélhetéshez szükséges tudás? Alap gazdasági ismeretek. Bankokról, hitelről, nyugdíjról, kockázatról.
Politikai rendszerek ismerete, nem csak történelmi, hanem mai példák, magyaron kívül is.
Konkrét példák döntésekre. USAban nem csak függetlenségi nyilatkozatot és alkotmányt oktatnak, hanem módosításokat is, azt is miért történt.

Alapvetően a szabadon hozzáférhető információk és a közvetlen demokrácia minél nagyobb körű alkalmazása lendít nagyon sokat a politikai kultúrán. A közvetlen demokráciát gyakorolni legjobban helyi (önkormányztai) ügyekben lehet. Vancouverben megszavaztatták hogy legyen-e új híd, vagy a régit újítsák fel. Felsorolták előnyöket, hátrányokat (többek közt átmeneti, helyieket terhelő különadót). A helyiek az új mellett döntöttek.
Mivel a pénzüket adták érte (nem állami, valami ködös felhőből érkezőt), transzparens közbeszerzés és civil kontroll az eredmény a teljes beruházás alatt.

A fidesznél ártalmas, hatalmaskodó ugyanakkor tehetségtelen banda, a sleppje epdig olyan káderekből áll, hogy egy közepes képességű tanító lemossa őket bármilyen területen.

conmorientes 2012.07.16. 20:54:00

@Unionista_:

Reálisan a nemzetállamok kialakulásának "hazájában" ezt nem lehet.
A széttagoltság egyébként is a jelenlegi tendenciát erősítené, képzeld el hogy bármelyik normális méretű magyar városnak külügyi képviseletet kellene alakítania... vicc a egész.
Tévedsz ha azt gondolod hogy magam személyesen hatalom megosztást akarok, dehogy akarnék ha lenne egy olyan hatalom amely tudná gyakorolni jól felfogott érdekében az önkorlátozás szentségét.
ilyen azonban nem létezik, ezért szükséges a hatalm ágak valós szétválasztása.

Makkasz 2012.07.16. 20:54:18

@trin: én sem fogalmazok meg valamelyik oldal ellen kritikát. Szar amit eddig csináltak és szar amit most csinálnak. Másképp kell. nincsenek oldalak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 20:55:50

@Makkasz:

"A megélhetéshez szükséges ismeretek nagyrészt hiányoznak az iskolából, míg a kivételes esetben (szakmákban) használt kémiát, fizikát nagyon magas szinten (legalábbis tárgyi tudás szintjén) oktatjuk."

Mi ez a hülyeség? Én tök jól megélek az iskolában szerzett tudásomból. A fizika-kémia ismereteimnek is nagy hasznát veszem.

Persze ha csak az a problémád, hogy nincs pénzed, azon nem tudok segíteni. De akkor ne másban keresd a hibát!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.16. 20:57:11

@Jóravaló fiatalember: :0
mert, látom a válság okát?

@Makkasz: :x erre inkább nem mondok semmit, de úgy érzem a bank, hitel, nyugdíj ügyben épp neked vannak elég gyér ismereteid

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 20:57:17

@Makkasz:

"Szar amit eddig csináltak és szar amit most csinálnak. Másképp kell."

Eez igen! Midenki hülye, csak te vagy okos, mi? Ismerem ezt a dumát nagyon is.

Makkasz 2012.07.16. 20:59:48

@wmiki: "a válság (egyik) oka a kitalált "pénz"-en alapuló, kizsákmányolásra épülő rendszer"

Ennek a rendszernek, a hitelezésnek, ami a fejlődő országokból a fejlettek felé való erőforrásáramlást tett lehetővé, mesterségesen magasabb életszínvonalat létrehozva és fenntartva a fejlettebbekben is alapvető oka a hatalmas állam, ami maga is hiteleket vett föl polgárai és polgárainak gyermekei nevében.

A demokrácia, az ellenőrzés, önállóság hiánya is oka a válságnak. A teljesítmény értékének hiánya, a valóságtól való elrugaszkodás (a mindennapi politika is erről szól, eltávolítani embereket a döntésektől, azok hatásától) a mélyebb okok, amiért a bankok és a pénzügyi rendszer ezt a válságot generálhatta.

Sokan itt is elhiszik, hogy a gazdaság bonyolult, és nehezen érhető, hatások nehezne modellezhetők, áttekinthetetlen.

A világ ennél sokkal egyszerűbb, csak birkaként jobban szeretnek minket.

Van aki ma is megköyzöni Gabriellának hogy megmentette a nyugdíját:)))

wmiki · http://szuklatokoruekdemagabiztosak.blog.hu/ 2012.07.16. 21:02:20

@ccactus: a problémát leginkább abban látom, hogy az elmúlt 22 évben mindig a gombhoz kerestük a kabátot. a lózungokhoz, ideológiákhoz a szakpolitikát. tisztán pragmatikus programmal egy ennyire érzelemvezérelt társadalmat megszólítani eleddig nem sikerült és a jövőre nézvést sem látszik kivitelezhetőnek. a milla és a HH támogatói sem látnak tovább az orruknál, zsigeri orbánozással vannak elfoglalva és csak a revanson jár az agyuk. :@

Unionista_ (törölt) 2012.07.16. 21:02:55

@Interlock:
azért azt ne feledd, hogy ez az mszp az ellenzék messze legerősebb pártja. de egy olyan "brand", ami nem tud szavazókat hozni például a szakmunkások köréből. őket se a liberálisok, se a zöldek nem tudják megszólítani. és semmilyen nyugatos/felvilágosult latinkeresztény formáció. csak egy szociáldemokrata párt, vagy valamilyen szalonnáci formáció (amilyen a jobbik). nem vagyok nagy barátja a politikai marketingnek. de egy végtelen egyszerű német típusú sdp márkával sokkal egyszerűbb ezt a réteget megszólítani, mint az mszp-mszmp áthallással terhel (a munkást kihagyták) megnevezéssel.

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:SPD_logo.svg

ennek egy munkáspártnak kell lennie. döntően szakmunkások, és a szakmunkásokból lett nyugdíjasok pártjának. és velük szimpatizáló szűk értelmiségi csoportnak. ha ez nincs, akkor az ellenzék esélytelen.

lmp problémája megint az, hogy ők beszorultak budapestre. vidéken az emberjogi irány miatt utálják őket. mert ők ismeretlenül is megvédték a putris cigányokat. ahogyan egyébként egy klasszikus liberális pártnak el kell járnia. de ezt nem kell belekeverni a zöld mozgalmakba. az lmp mégis összekapcsolta. ezért kell márkajelzést váltani. az lmp-s politikusoknak hamut kell szórni a fejükre. hogy nem értették meg a vidék problémáit (tényleg nem értették egyébként). a zöldekből kiábránduló emberjogi szavazóknak meg ott lenne az fdp (szabad demokrata párt). de ehhez is kell egy rebrand.

értem, hogy ez majdnem olyan, persil green power. de ezen nem kellene fanyalogni. a politika jelentős részben ez a direkt marketing fos. értem persze, hogy ennél több kell. egyszerű taktikai (marketing) elemek nélkül nem tudod megnyerni a választást.

Makkasz 2012.07.16. 21:06:11

@ccactus: Jajj, én is nagy hasznát veszem fizikai, kémiai ismereteimnek, de mit tudsz a csapatmunkáról, a porjektirányításról, az emberekkel való foglalkozásról, a nyugdíjrendszerekről?

nem rólad van szó. Csak míg valahol döbbenetesen mély ismereteket szerzünk, addig máshol igencsak töredékes az imeretünk.

Egyszerűsítek, mindenki tanul egy kis genetikát, zöld borsó, sárga borsó, szögletes, kerek, domináns, recesszív. Ezek szerintem alapismeretek, de az hogy nem ismerik fel az országban élő fajokat? A vidéki gyerek sem tudja melyik a búza, melyik a zab?

Mindegy, az oktatáshoz nem értek, de ccactus, csak kötözködsz.

Kamatot számítani is mindenk megtanul, sokan kamatos kamatot, de az életben ezt hogy hasznosítja? Tud csinálni magának egy pénzügyi tervet, hogyan lesz háza, vagyona, nyugdíja?

Ki tudnak-e állni a 12 éves magyar gyereke, hogy osztályuk vagy idegenek előtt előadást tartsanak egy adott témában az elképzeléseikről.

Túlzottan belementem ebbe a hülyeségbe. Szerintem a magyar oktatás legalábbis nem életszagú.

Makkasz 2012.07.16. 21:07:58

@ccactus: Leírtam te birka hogy mi legyen, az egy hozzászólásra adott válaszom, amiben azt kérte számon az illető, hogy miért kell valamelyik oldalt bírálni, nem ez a cél. Én minden oldalt bírálok, mert egy rakat szart csináltak.
Receptet is írtam. Szedd össze magad!

conmorientes 2012.07.16. 21:08:18

@Makkasz:

Elvonatkoztatni az egyedi emberi célok megvalósításától a reális hatalom gyakorlásáig úgy vélem csak a legnagyobb formátumú személyiségeknek sikerült a történelemben.

Sajnos azonban a társadalmakban bárhogy is épül fel valamilyen módon szükség van a közhatalom gyakorlására.
A jelenlegi rendszer és kurzus, nem csak itt hanem az egész világon egyszerűen olyan módon bonyolítja túl a szabályzókkal a legegyszerűbb életviszonyokat is hogy legyen lehetősége önmaga létének és mértékének igazolására, holott nincs rá szükség. Ennek pedig haszonélvezői vannak minden szinten.

Az emberek pedig elpuhultak, mi itt köztük én is egyszerű birkák vagyunk és nincs olyan platform amely ténylegesen felvállalná a "nép"hatalom igazi gyakorlásának ügyét.

Tegyük hozzá, ebben azért a már emlegetett szabadságjogok kitágítása, de igazi tartalmuk elvesztése jelentős korlát.
Mert ki meri ma és itt ebben az országban azt mondani, hogy a választási jog, akár aktív, akár passzív valóban szükséges emberi alapjog amikor a választóképes társadalom nagyobbik részének esze ágában sincs gyakorolnia.
Vagy esetleg kérdem csak elvben, nem volna-e reálisabb az igazságosabb helyett ha valamilyen elektori rendszer kerülne kialakításra, egy korlátozottan arányos virilista alapon ?

Ezzel pedig már el is értünk ahhoz, hogy az egész rendszer szerintem attól tökéletlen, hogy nem vagyunk képesek megérteni, dönteni azoknak és olyan mértékben szükséges akik és amilyen mértékben vállalni is tudják a felelősséget a döntésekért, és amilyen hatással vannak a rendszer működésére.

Nekem ez a lényeg. A "másodlagos" érdek igazi megjelenése, hiszen élni kellene tudni, nem vergődni......

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 21:09:06

@wmiki:

"a milla és a HH támogatói sem látnak tovább az orruknál, zsigeri orbánozással vannak elfoglalva és csak a revanson jár az agyuk. :@"

Mert még naív fősulisok. Vagy csak naívak, ki tudja? Majd benő a fejük lágya. Polgárpukkasztó érvelési technikáddal azonban csak kitolod őket eltévelyedett gondolkodásuk vadszélsőséges legszélére.

Oda, amivel már ők sem értenek egyet, mondjuk ez is igaz..

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.16. 21:09:56

@wmiki: :0
ezzel nem tudom mire akarok célozni, de remélem hamarosan elmondom

@Makkasz: ... a nyugdíjrendszerről...
elárulnád mit kellene tudni a nyugdíjrendszerről?
hogy nem fenntartható? miért, a pénzre épülő rabszolgatartó társadalom az az?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 21:11:32

@Makkasz:

"Túlzottan belementem ebbe a hülyeségbe. Szerintem a magyar oktatás legalábbis nem életszagú."

Ott a család is. Nekem semmi bajom nem volt az oktatással. Aki akar, és akinek esze van, az simán elboldogul a tanulmányaival.

sanity 2012.07.16. 21:12:21

Valóban az álcivil kezdeményezések + LMP + a többi semmirekellő lenne a megoldás?? Jó vicc.

Az lehet, hogy a Fidesz és az MSZP szavazótábora - hálistennek - megcsappant, de attól még meg lehet nézni az időközi választások eredményeit... LMP, DK nem sok vizet zavar.

Itt csak Bajnaiéknak lehetne reális esélye a Fidesszel szemben, de egyelőre nem kérnek a MSZP-LMP-DK összefogásosdiból.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 21:12:25

@Makkasz:

"Receptet is írtam. Szedd össze magad!"

A realitástól elrugaszkodott. Lehet, hogy mégsem tanítottak meg az életre az iskolában? :)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.16. 21:13:08

@Makkasz: am az oktatás szerintem is elavult...

pl. nem kellene a tudomány nevű szekta hittételeit magoltatni állami intézményekben...

szóval egyetértek veled, bizonyos szempontból ^^
...de...
jelenleg a világon mindenhol ezt csinálják

sőt...
még az ideologizált világodat is el tudom képzelni a gyakorlatban
...de...
nem a jelenlegi technikai és társadalmi berendezkedés kereteiben
...és abban sem hiszek, hogy ez belülről változtatható meg, de főleg nem szenvedés/összeomlás nélkül

wmiki · http://szuklatokoruekdemagabiztosak.blog.hu/ 2012.07.16. 21:13:19

@ccactus: vagy - tegyük hozzá - akár tanulmányok nélkül is :P

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 21:15:26

@sanity:

"Itt csak Bajnaiéknak lehetne reális esélye a Fidesszel szemben, de egyelőre nem kérnek a MSZP-LMP-DK összefogásosdiból."

Tudsz erről adni valamilyen felmérést, linket?

Csak mert én úgy tudom, hogy Bajnai ritka népszerűtlen volt miniszteri és miniszterelnöki működése alatt. A szocik is piszkosul elvesztették a választásokat kormányzása után.

Mégis honnan lenne reális esélye? Csak mert pár ezren komázzák itt a netfórumokon? Ugyan már!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 21:16:30

@wmiki:

"vagy - tegyük hozzá - akár tanulmányok nélkül is :P"

Vagy akár análkül, de hátránya biztosan nem származik belőle.

Unionista_ (törölt) 2012.07.16. 21:18:44

@conmorientes:
nézd itt két elv látszólag ellentmondásos elvet kell összecsiszolni. az egyik a hatalom megosztás elve. ez kell a parlamentarizmushoz. a másik a hatalom egyesítés elve. ez kell a kormányzáshoz.

és itt arról beszélek, hogy a parlamentarizmus szintjén az ellenzéknek szét kell válni. mindnek határozott ideológiai arcéllel kell rendelkezni.
egy szociáldemokrata, egy szabad demokrata, egy zöld, és a margón egy a baloldal számára még éppen elfogadható kereszténydemokrata párt kell.

a kormányzati gondolkodás szintjén kell egyesülni. ehhez kell a haza és haladás, vagy akármilyen másik) shadow cabinet. tehát nyilván fel kell mutatni egy arcot. bajnait, vagy akárkit. és akkor a nép majd kombinál. bajnai és a spd. bajnai és az fdp. bajnai és a zöldek. bajnai és a cdu. illetve ezen pártok magyarországi megfelelője.

a németek utánzása egyébként külpolitika.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.16. 21:19:11

@wmiki: ő azért is jó választás a Milla számára, mert neki biztosan nem másolt a szakdolgozata, így mondhatják, hogy őket egy ilyen tiszta, és becsületes, dolgozó ember képviseli...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 21:19:12

@wmiki:

"csak Dopemannek volna esélye, szerintem is!"

Á, nem hiszem. Sokan hülyének tartják.

Inkább Lagzi Lajcsinak. Ő már bizonyított minden fronton.

szíj 2012.07.16. 21:19:27

@Unionista_: Ez szép terv, de kevés az idő a megvalósítására. És szerintem kétséges, hogy ezek a formációk mennyire lennének hitelesek a választók előtt.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.16. 21:29:54

@ccactus: @wmiki: :cc

eltollkodjátok az értelmesnek induló beszélgetéseket :v

(mondjuk az is igaz, hogy sokan hisznek képzelt dolgokban, mint pl. hogy Dopeman a messiás, vagy az evo elmélet)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 21:32:16

@wmiki:

Én értelems hozzászólással kezdtem, de arra senki nem reagált: @ccactus:

conmorientes 2012.07.16. 21:36:55

@Unionista_:

Elnézésed kell kérenem érte de elméletileg nem jó úton haladsz azzal hogy különválasztod a társadalmak igényeit.
Nincs olyan társadalom amelynek hatalom egyesítésre volna szüksége mert az bármilyen szinten is egyszerű önkényuralomhoz vezet.
Nem véletlen az hogy miért jutott pont a 18. században egy Montesquieu nevű figura arra a végkövetkeztetésre, hogy amennyiben a legfontosabb funkciókat egymástól elválasztjuk és azonos erővel "hatalommal" ruházzuk fel, azok nem lesznek képesek a másik kioltására, így egy kényes de egyensúlyi rendszer tartható fenn.
Ezt máig igazából és gyakorlati példákat tekintve senki sem tudja cáfolni.

Amire te gondolsz kivitelezhetetlen. Mert nagyjából az a helyzet hogy az alkotó hatalom által létrehozott szabályok végrehajtására teremtődőtt a végrehajtó hatalom. Ezért nem lehetséges hogy az alkotásnál szétváló érdekek, majd a végrehajtásnál egyezzenek meg.
Abban azonban igazad van, hogy a jelenlegi parlamentarizmus kirívó hibája az alkotó hatalom rendszerből fakadó eliminálódása.
Mert miért is képviselő egy kormánytag, és valójában így meghasonulva mit is képvisel ?

Azt gondolom fantazmagória lenne azt állítani hogy lehet ma és ebben az országban politikai "színek" nélkül valódi erőt kialakítani, pedig pont ez kellene.....
Mert azt gondolom egy ilyen fogyasztásra optimalizált, felületes és marketinggel tömegeket lefegyverző világban egyetlen zászlónak van csak értelme azt pedig "személyes jólétnek" hívják.

Amennyiben bárki meg tudja érteni, hogy az Ő személyes jólétének megteremtése komoly erőbefektetéssel és áldozatokkal jár, de ezáltal különböző szinteken ez elősegíti a más személyes jóléte kialakulását, akkor már egy jelentős lépést letudtunk, magam erre várnék....

Interlock (törölt) 2012.07.16. 21:42:08

@Unionista_: Ez azért lényegesen több, mint az először említett átnevezés, és így már többé-kevésbé egyet is értek vele, néhány apró kiegészítéssel.
Az MSZP azért lehet a legerősebb párt, mert egykori támogatói még jórészt élnek. A fiatalok között majdhogynem elfogadatlan, beágyazottsága közel nulla. Az, hogy emellett a melósokról is megfeledkeztek, szerintem érthető - a pártvezetésnek lövése sincs arról, mit jelent ma melósnak lenni (mint ahogy a fiatalok gondjaival sem tudnak mit kezdeni), ezért mondom azt, hogy hiteles(nek látszó, aztán majd kiderül) irányváltáshoz új arcok is kellenek. Mondom ezt én, mint melósokkal beszélgető melós.
Az vitathatatlan, hogy aki errefelé ismeri az LMP-t, az sem különösebben kedveli, de - megint csak melós "kutatásból" - elég kevesen is ismerik. Én az LMP nagy hibájának tartom, hogy ők meg vannak győződve arról, hogy értik a vidék gondjait is, pedig - és ebben nagyon egyetértek veled - egyáltalán nem, vagy csak szégyellnek erről beszélni a nagy demokrataságban. Önmaguk fékjei.

Elnézve a blogokat, és beszélgetve a kollégákkal, nem nagyon látszik jó és gyors kiút. A morális válság mellé még évekig cipeljük a gazdasági terheket, az értelmesebbek közül a szerencsésebbek, bátrabbak kimennek, a többiek belefásulnak az egészbe. Múlt héten 15-ből 12 kolléga azt mondta, per pillanat senkire nem akarna szavazni, nem menne el választani - innentől nem a pártokon, hanem a szerencsén fog múlni, mi lesz az országgal. Komoly kihívás, akármelyik marketingesnek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.07.16. 21:42:28

Hát én előbb gondoltam úgy, hogy a magyar politikai elitet le kell cserélni, mint hogy ti megalakultatok.
Ettől függetlenül, nem biztos, hogy a milla lesz az új pólus.

Unionista_ (törölt) 2012.07.16. 21:42:43

@conmorientes:
jó, egyezzünk meg abban, hogy hülyének tartalak. és csak remélni tudom, hogy ez kölcsönös.

sanity 2012.07.16. 21:44:18

@ccactus:

Én se vagyok rajongója, de szerintem Te is tudod, hogy az MSZP már 2006 őszén elbukta a 2010-es választást, amire aztán még 1-2 lapáttal rárakott. Bajnai cirka 1 éve már nem osztott, szorzott igazán szerintem.

Hidd el, Bajnaira nagyon sok balos úgy tekint, mint megmentőre. Hiába hülyeség:)

Ballib sajtó is folyamatosan lebegteti a visszatérését. Az más kérdés, hogy az ellenzéki összefogásból úgy néz ki nem igazán kér. Meg én se szeretnék egy IMF-szolga minisztert:)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 21:46:41

@sanity:

"Hidd el, Bajnaira nagyon sok balos úgy tekint, mint megmentőre. Hiába hülyeség:)"

De ha meg így van, abból nem lesz más, mint újabb hatalmas kiábrándulás néhány hónapon belül..

Nincs olyan, hogy megmentő. Nincs olyan, hogy gyors felzárkózás. stb.stb.

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2012.07.16. 21:46:42

azért az valahol vicces, hogy a szerző bájosan "kifelejti" az elmúlt 15 év lejtmenetében nagy szerepet vállaló SZDSZ-t, és milyen "érdekes", hogy az itt felsorolt alternatívák mintha pont ugyanerre a bázisra akarnának építeni...

Interlock (törölt) 2012.07.16. 21:51:02

@sanity: "Ballib sajtó is folyamatosan lebegteti a visszatérését"
Baszki, pont őt magát nem kérdezik meg erről soha... Kismillió kommentet, posztot láttam már, ahol baromi jól megválasztották miniszterelnöknek, nyakába sózták a teljes felelősséget, épp csak az marad ki mindenhonnan, hogy akarna-e egyáltalán bármiféle tisztséget vállalni. Mert az, hogy blogol, az megvan másnál is...

sanity 2012.07.16. 21:52:26

@Metal Warrior: És teljesen "véletlen" módon 1-2 volt SZDSZ-es emberke is megtalálható mind az LMP, Milla, és a Szolidaritás mögött:)

sanity 2012.07.16. 21:55:03

@ccactus:
Ezért gondolom úgy, hogy jelenleg nincs semmi értelmes alternatíva, ezért fog 2014-ben hatalomban maradni a Fityesz, persze nem 2/3-dal.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.16. 21:56:26

@sanity:

Hát nem tudom. Szerintem benne van a pakliban, hogy nyer az Mszp, ha nem javulnak a dolgok.

Viktus 2012.07.16. 21:56:40

Milla egy szar végképpen nem kell ...

radikalisviccek 2012.07.16. 21:57:09

Ne álltassátok magatokat. Az index-címlap ellenére még mindig perifériára szorult, komolyan vehetetlen bohócok vagytok, és azok is maradtok.

sanity 2012.07.16. 22:06:53

@ccactus:
No igen, kb. az lenne a legrosszabb forgatókönyv... Talán annyira nem lesznek birkák az emberek.

pánpéter 2012.07.16. 22:07:24

A kommentek 99%-a ugyan arról szól: a milla egy vicc, bohócok gyülekezete, és az is marad! 2014-ben a milla már sehol sem lesz, megy a levesbe, oda, ahova való.

bblloogg 2012.07.16. 22:15:05

@conmorientes: "Mert azt gondolom egy ilyen fogyasztásra optimalizált, felületes és marketinggel tömegeket lefegyverző világban egyetlen zászlónak van csak értelme azt pedig "személyes jólétnek" hívják."

Már azt hittem, hogy sosem jutunk el idáig... A sok elmélet után végre egy gyakorlatias, realitással szembenéző megállapítás.
Ne feledjük a politikai hatalom mögött meghúzódó pénzügyi-gazdasági-hatalmi érdekcsoportokat sem. A támogatásért mindenkinek benyújtják a számlát (előbb-utóbb)...

Interlock (törölt) 2012.07.16. 22:18:23

@pánpéter: hm... pont azon gondolkodtam, hogy abból a 99753 emberből, akik FB-n "bevállalták", vajon miért nincs itt ezer, hogy a kétkedőket meggyőzzék; Mandineren ilyenkor már online vérontás menne...
Talán
- nem tudnak mit hozzátenni, nincsenek érveik: elég nagy baj
- öntelten azt hiszik, igazuk van, és mások úgysem értenék: elég nagy baj
- a Fidesznek dolgoznak, cél a lázadozó baloldaliak egy helyre gyűjtése, megfigyelése: ajjaj
- nincsenek is olyan sokan, de azok sem érnek rá kommentelni

Gyerekek, az aktív viták felvállalása nélkül titeket tényleg megesz a penész '14-re, és még csak nem is más lesz érte a hibás.

Interlock (törölt) 2012.07.16. 22:24:12

@ccactus: azzal se leszünk sajnos előrébb, ha megint olyanok ülnek bársonyszékbe, akik kivárásra játszanak, a kisujjukat sem mozdítva közben. Sőt, az a mocsok orbanista, aki ezt a szemükre meri hányni.

conmorientes 2012.07.16. 22:30:25

@Unionista_:
Hát tévedsz. Csak sajnálom hogy a középszerű intellektusod morzsáit sem vagy hajlandó értelmes gondolatok megértésére fordítani. Te vagy az átlag, pont ezért tartunk itt. Kár.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.07.16. 22:34:49

@Makkasz: "Szerintem is alakul az új erő. Remélem elegen leszünk. Ehhez félre kell tenni a jobb-, baloldaliságot, annak nincs itt az ideje."

Én ezt nem hiszem, de drukkolok nektek. Én végre egy jobboldali-liberális pártot szeretnék látni, mert én inkább jobboldali lennék. De sajnos nincs ilyen nálunk. Csupa balos poszt-ábránd alakulatot látok. A fityisz és a maszop is ilyen. A csíkos szocikról ne is beszéljünk.

Unionista_ (törölt) 2012.07.16. 22:44:37

@Interlock:
vannak két nagyon egyszerű (primitív) ciklus emlélet. ami lehet, hogy hülyeség. de a modern korban eddig mindig érvényesültek.

az egyik szerint emberöltőnként (20-25 évente) rendszerváltás van.
1820 (reformkor), 1848, 1867, 1896, 1920, 1945, 1968, 1990, ?
orbán azért csinálta ezt az egész felfordulást, mert ő hisz ebben a teóriában. és azt mondja, hogy 2010 egy új korszak kezdete. szerintem a rendszerváltó rezsim utolsó kormánya. vagy az utolsó előtti. bajnai nyer, de rövid úton megbukik.

a másik primitív cikluselmélet azt mondja, hogy a magyar társadalom fél évszázadonként szatellitként megközelíti a nyugatot. a felzárkózás a 20-30-as, 70-80-as évekre esik. ez eddig még mindig érvényesült. lehet, hogy most nem lesz ilyen. mert ez azért nem természeti törvény. és csak úgy igaz, hogy hasunkra ütünk. ez többféle módon érvényesülhet. az egyik, hogy a nyugat leszakad. szerintem ez nem igaz. skandinávok nem fognak bebukni. a britek sem. a németek sem. mert legrosszabb esetben koncentrálják a tőkét. és elszívják a balkánról (magyarországról is a munkaerőt).

szerintem két optimista forgatókönyv van. az egyik, hogy jön egy nagykoalíciós elit. bajnai kormányában feltűnik valaki és átrendezi a közbeszédet. szerintem ez a kevéssé valószínű. a másik, hogy a mostani migránsok 2020-2030 körül hazatérnek.

a tippem ez. de előtte bajnai megnyeri a választást. és az ügyvezető kormánya rövid úton megbukik, ahogy radicova. és utána jönnek a szocik. akik a konjunktúra jeleit meglovagolják.

de ezt "kávézaccból" jósolom. nem kell komolyan venni.

Qqriq 2012.07.16. 22:54:40

"..hangot adva sok magyar választó cigánygyűlöletének és az állam (egyes régiókban teljes) összeomlása miatt érzett jogos frusztrációinak..."

Nem barátom, nem utálnák ők a cigányokat azokban a régiókban, ahol a Jobbik már vezető erő, ha a házaikat, kertjeiket nem pont mindig romák rabolnák ki/le.

bblloogg 2012.07.16. 22:56:24

@TrueY: "drukkolok nektek"
Ne legyenek illúzióid!
Az "... annak nincs itt az ideje" kitétel lefordítva ezt jelenti: az első és legfontosabb dolog a hatalom megragadása. Aztán majd eldöntjük, hogy mit tegyünk (azokkal az ígéretekkel, amelyekkel végül célt értünk). :(

Unionista_ (törölt) 2012.07.16. 23:00:01

@conmorientes:
nem tudok jobbat mondani. egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen hülyének tartjuk egymást.

Qqriq 2012.07.16. 23:03:32

Biztos formálódik az új ERŐ, de ezt legfeljebb még csak Yoda mester érzi.
Akik eddig feltűntek (LMP, Milla, 4k!) szánalmasabbnál szánalmasabbak. Ultraliberálisnál ultraliberálisabb. Naivnál naivabbak. Ezeket egy Csányi 5 perc alatt megveszi. És 10 perc múlva ugyanitt tartunk, csak ezeknek még üres a zsebük. Ha ezek közül választ a magyar, meg is érdemli.

Az biztos, hogy kellene valami új hiteles erő, mert a régi roncsok csak lopni tudnak, de nyoma sincs semmi reményteli próbálkozásnak.

Interlock (törölt) 2012.07.16. 23:06:14

@Unionista_: nem rosszabb jóslat ez sem, mint amiket ezen kívül hallani lehet :-)
A második, szatellites elméletet már hallottam, igaz, sosem néztem utána (történelemből meg rossz vagyok). A stabilabb nyugati gazdaságok közül én talán kivenném a briteket, valamiért az az érzésem, nemsoká meglesz nekik is a maguk baja (skótok és észak-írek is nyöszörögnek, a fél országuk helyett idegenek dolgoznak náluk, a pénzvilág megregulázása pedig betehet rendesen, a City-n túl is).

Én Bajnait önmaga miatt nem tartom képesnek arra, hogy megnyerjen egy választást. Azt az egy évét, ami miatt oly sokan bíznak benne, túl kevésnek tartom ahhoz, hogy mint sikeres és erős politikusról, pozitív véleményt mondjak róla. Kampányolni, majd győztesként irányítani konfliktusokat jelent napi 24 órában, és az a csendes ember - szerintem - erre nem alkalmas, nem tudná úgy megtalálni a hangot a társadalom egyes rétegeivel, ahogy arra szükség volna. És ezt szerintem ő is tudja, talán nem véletlen, hogy máig észrevétlen - nem hinném, hogy egy eleve bukásra ítélt meccsbe beszállna.

"a mostani migránsok 2020-2030 körül hazatérnek"
Illetve, 2030-ra a gyerekeink is felnőnek, és ha mákunk van, addigra megtanítjuk nekik mindazt, amit a saját bőrünkön "kísérleteztünk ki" a nehéz évek alatt, egyik politikai szektától a másikig verődve, vagy épp mindegyiktől távol maradva. A világgazdaságot még tíz évig stagnálni jósolják, szóval addig fel lehet kötni a gatyát.

Sir Nyű 2012.07.16. 23:40:53

@Makkasz: Semmi gond.
1. Ígérem, megtanulok olvasni.
2. Nem ugrok, párhuzamokat látok, az lehet, hogy ott is, ahol nincsenek. A személyes szabadságom részének tekintem.
3. Ez meg a te személyes szabadságod része. De mint minden fundamentalizmus, az általad fent leírtak se lesznek soha a világot megváltó ideák. Merthogy, ha szabad címkézni, szélsőségesen neoliberális a szöveg. Szerintem. És annyiban SZDSZ, hogy (a hőskorban, amíg még más is volt bennük, mint a zsírosbödön vonzása) ott akartak máshol se jellemző, purista (neo)liberalizmust, ahol se igény, se érettség nem volt rá.
+1. "ne sorolj csoportokba"
Más szemében a szálkát? Odáig nem terjed a gondolkodás szabadsága, hogy önkritika legyen belőle? Vagy hogy is vagyunk a fűvel?
Peace.

Unionista_ (törölt) 2012.07.17. 00:12:48

@Interlock:
szerintem nem lehet egy nagy baloldali néppárt. mert akkor az lesz, hogy felmegy a színpadra egy szocialista. egy új arc. oké. utána felmegy egy liberális. utána egy zöld. és végül valamilyen européer kereszténydemokrata. ezek sehogy se férnek meg egy színpadon. nekik egymástól függetlenül kell kampányolni külön nagygyűléseken. egymástól eltérő társadalmi csoportokat célozva.a melósok fogjanak össze. a városi értelmiség. a vidék. és az európa-pártiak. de ezek eltérő színű gyűlések. ami összeköti őket, hogy diszkréten kiírják: haza és haladás.

bajnai gordont egy miniszterelnök jelölti vitára kell felkészíteni. ami már nem utcai kampány. a tévé vitán el kell mondania a haza és haladás programját. az első év kormányzásának tervezett konkrétumait.

mondjuk elmondhatja azt, hogy nem kell radikális nyugdíjcsökkentés. de ha kell 1% hiány csökkentés. akkor a nyugdíjasoknak is kell venni a részüket. ezt úgy kell felfogni, hogy az 1 kilós kenyér csak 99 deka lesz. ezt jelenti, hogy a nyugdíjak reál értéke picivel csökken. de a kormány nem fogja az időseken elverni a port. (nem is kell egyébként). és akkor ezt lehet, hogy elfogadja marika néni. főleg akkor ha a szocialisták azt mondják, hogy ők megvédik a nyugdíjak vásárlóerejét. a párt az érzelmekre, a képzeletre kell hatnia. a kormánynak az értelemre. ki kell osztani a szerepeket. bajnai kormányfőnek most pont jó karakter.

olvasom a haza és haladás blogját. és szerintem a probléma, hogy a szakértőik ötlettelenek. 25 éve ugyanazokat a paneleket mondják. hiányzik az egészből a kakaó. amire azt mondom, hogy ejha. de ez az egész elitből hiányzik. szóval ez nem az ellenzék problémája. hanem az egész politikai osztályé.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.07.17. 01:01:30

Ha ez igaz volna, akkor nem kéne tenni semmit, hiszen az az 50 százalék bizonytalan leszavazna az LMP-re. Olyan közel van, nem?!

És úgy se fog leszavazni, ha az LMP-t Millának nevezik.

Szóval valamit elírtatok. Nem kicsit, nagyon.

Meg is mondom, mit: azt, hogy hülyék vagytok ti ahhoz, hogy bármi újat kitaláljatok.

pástétom 2012.07.17. 01:19:11

Most már legalább bizonyosságot nyert, hogy a Milla az LMP faszát szopja.

Akkor nincs mit tenni, meg kell nyerni az LMP-nek a választást egyedűl...ill. az egyelőre még híre sincs 4K!-val együtt. De iparkodni kéne, mert az LMP-nek rendre mért 5-8%-os támogatottság még nem igazán lesz elegendő a "radikális megújuláshoz".

csbaly 2012.07.17. 02:05:28

ööö...a valóság nem zavarja a posztírót a jelek szerint...

szng 2012.07.17. 07:16:22

Ez az egész számomra kicsit olyan emlékeket ébreszt, mint az egykori Centrum Párt, ha még emlékeztek rá. Színtelen-szagtalan Bajnai Gordon és csapata sose fog itt komolyabb szavazatszámot szerezni. Nem látok épeszű alternatívát, csak a szövegelések szintjén, sajnos. Magyarországnak nincsen erősen középre tartó hagyománya, ha jól átnézitek az előző néhány száz év történelmét. Sikerült kiölni a "kollektív tudatból" azt, alapvetően nem européer a gondolkodásunk. Ezért tud verekedni itt "jobb" és "bal" nálunk ez a hagyomány.
Ettől még lehetne normálisan országot építeni - és nem lerabolni.

pánpéter 2012.07.17. 08:04:20

@Interlock: a milla a fiatalok körében mérhető valamicskét! egyrészt ezzel még a parlamentbe sem lehet bejutni, nem hogy országot vezetni (isten mentsen meg minket a millától amúgy), másrészt a fiatal szavazókról lehet tudni, hogy egyrészt nem járnak szavazni, másrészt a egy jó részük pártpreferenciával rendelkezik.

a milla mindenképpen kuka, ők is tudják ezt, meg mi is! meg hát a trianonos posztot nem fogja elfelejteni senki!

Psyman 2012.07.17. 09:04:28

Hát..... Érdekes agyszülemény. De nem lehet komolyan venni. Főleg az a koordináta-rendszer teszi teljesen komolytalanná. Látszik rajta, hogy totálisan átgondolatlan, önkényesen felfirkantott valami, a realitással még köszönőviszonyban sincs.

Martian (törölt) 2012.07.17. 09:09:08

Amíg a szabad mandátumos választási rendszer fennáll, addig nem lesz változás, mert bármelyik megválasztott párt vagy koalíció automatikusan elkurvul a szabadrablás lehetősége miatt.

Ember János 2012.07.17. 09:10:51

Sajnos azt látom, hogy semmihez sem értő íróasztalnál üldögélő, leendő politikusok próbálnak észt osztani. Az időközi választások megmutatják mi várható a jövőben. Mivel nem változtatnak a pártok és szervezetek korábbi stratégiájukon, látszik, hogy ők sem értik mitől döglik a légy. Ma már nem pártot kell építeni, hanem nyerő személyeket felépíteni. Már a kiválasztásuk is nevetséges egyes pártoknál, de még a legnagyobbak is mellélőnek sűrűn. Alapjaiban más koncepcióval mint az eddigiek, lehetne bármely szervezetnek nyerni a következő választásokon.

kvadrillio 2012.07.17. 09:32:14

...majd ...ha Budaházy pártot alapít, rá szavazok !!!!!

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.07.17. 09:37:13

Van valami szervezet, annak meg egy többtucat kérdésből álló kérdőíve, én azt kitöltöttem. Az jött ki a válaszok alapján, hogy jobboldali liberális vagyok. Egyrészt ezt gondoltam amúgy is, másrészt tuom, hogy ilyen állat Magyarországon márpedig nincs. De az érdekes rész a többiek eredménye volt. A lakosság 85%-a baloldali, a magukat Fideszeseknek valló 80%-a baloldali, a magukat jobboldalinak vallók 80%-a is baloldali. Szóval a magyar népnek gőze nincs róla, mi mit jelent.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.07.17. 09:40:46

Szerintem az elkövetkező 10 év politikája elkerülhetetlenül a gazdasági túlélés (nem fejlődés, túlélés) lehetőségei köré fog rendeződni. Érdekes megfigyelni, ahogy a Fidesz próbálja függetleníteni magát attól a negatív gazdasági realitástól, amely időről időre berántja őket egy nemszeretem mezőre, ahol csak rossz és még rosszabb alternatívák vannak. Nincs kétségem afelől, hogy ugyanez a sors fog várni a 2014-ben esetleg hatalomra jutó alternatívákra is.

Amennyire én figyeltem a cikk szerint elitváltásra hivatott csoportosulásokat, gazdasági kérdésekről a primitív demagógián kívül (legyen mindenkinek több, jobb) nem sok mindent hallani.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.07.17. 09:46:01

@Unionista_: a gond az, hogy a valóság szomorú, tehát aki a valóságból indul ki, azt nem fogják szeretni. A kenyeres példád ott hibázik, hogy ha hosszú távú egyensúlyt szeretnénk a költségvetésben, akkor a most egy kilós kenyér nem 99 deka lenne, hanem 70 deka. Az igazi kérdés az, ezt úgy csináljuk, hogy mindenkinek (értsd jelenlegi és jövőbeli nyugdíjasok) 70 deka lesz, vagy az emberek egy részének (jelenlegi nyugdíjasok) 99 deka, a többinek (jövőbeli nyugdíjasok) meg 50 deka?

2012.07.17. 09:53:43

@ubu1: te vagy a világ fekete báránya :)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.17. 10:13:39

@Qqriq:

Erről hadd mondjak annyit, hogy volt egy vitám húsz évvel ezeleőtt egy győri csajjal. Nem értettem miért gyűlölte veszettül a cigányokat. (Akkor még nem nagyon léteztek azok a jelnségek, amik a mai bírálatok tárgyai.) Kiderült azért, mert az ottaniak, vagy legalább a Kossuth utcaiak kereskedelemből föltűnően jól éltek. Mint fölháborodva kilökte magából: „Minden ház előtt ott áll a mercédesz!”

Nem vagyok én ún. liberális, meg semmi iyesmi, sőt, de legyünk azért tisztességesek más emberekkel szemben.

Unionista_ (törölt) 2012.07.17. 10:49:42

@zombizan:
de ez nem igaz. itt a bruttó hazai jövedelem 1%-át kellene megtakarítani. ez a nyugdíjas esetén pontosan azt jelenti, hogy az 1 kilós kenyér holnaptól csak 99 deka lesz. 1%-ot el kell venni mindenkitől. minden fogyasztásból, minden beruházásból, kormányzati költésből és az export-import különbözetéből is. 1% vámpótlék kellene. és csak ez az, amit a kormány nem tud bevezetni. mert ehhez uniós döntés kell.

ez egy kormányzati ciklus alatt 100-150 milliárd forint elvételét jelentené. illetve ha marad a recesszió, akkor 200-300 milliárd forintos spórolást. egy ciklus alatt. az, hogy a kenyér csak 99, vagy 98 dekás.

de többet nem kell elvenni a nyugdíjasoktól. az egy másik kérdés, hogy a nyugdíjrendszer ettől hosszú távon nem lesz fenntartható. de ahhoz egy másik kormányzati intézkedés sorozat kell. ami a jelenlegi nyugdíjasokat nem érinti.

ahhoz az kell mondani, hogy lehet csökkenteni az élő munka terheit. de úgy, hogy azt részben a holt munkára (a vagyonra) pakoljuk át. folyamatosan csökkenő járulékplafon kell, és a kieső bevételt vagyoni típusú adóval kell pótolni. így el lehetne érni azt, hogy csak a minimálbért terhelje járulékos teher. ez munkaóránként 1 eurót jelentene. magasabb jövedelműek pedig a nagy értékű vagyontárgyaik után adóznak. amit nehezebb kivinni vagy eltitkolni. és ez azt jelenti, hogy járulékbefizetések csökkennek. tehát a járadékok is csökkenni fognak.

ha a most a munkaerő piacra belépők csak a minimálbér után fizetik a járulékot, akkor minimálnyugdíjra számíthatnak. de cserébe olcsóbbá válik a foglalkoztatás. lesz 20-30 éve, hogy takarékoskodjon.

tehát nem arról van szó, hogy most el kell venni a nyugdíjak 10%-át, mert kell 1% megszorítás. 1%-ot kell elvenni. de magát a rendszert át kell alakítani ahhoz, hogy fenntartható váljon. de a két lépés egymástól független.

tehát le kell ülni a tévé stúdióba. el kell mondani, hogy el kell venni 1-2%-ot a nyugdíjból. ez egy korrekció. lehet, hogy a magasabb sávból (mondjuk 250 ezer forint felett) 3-5% is leesik. azért, hogy ne vegyünk el attól, akinek 25 ezer a jövedelme. mert a 25 ezerből 250-500 forint elvétele is nagyon sok. az 10 zsemle ára. azt nem feltétlen lehet megspórolni. le kell ülni az idősügyi tanáccsal. nyugdíjszakértőkkel. mely korosztályok voltak azok, akik jól jártak és kik azok akik méltánytalanul rosszul. mert össze-vissza változtak a szabályok. ez a sztori egyik fele.

a másik meg az. hogy tisztelt aktívak.és el kell mondani, hogy mi az ajánlat. járulékot lehet csökkenteni. a magánvagyon terhére. ebből lehet foglalkoztatást csinálni. ez a fiatalokat érinti a leginkább. mert nekik tényleg csak nagyon kevés nyugdíjat lehet adni. de lesz idejük takarékoskodni. és a csökkenő járulékteherrel egész európa visszanyerheti a versenyképességét. ha például mellé teszünk egy szövetségi iskolarendszert. középeurópai szövetségi szakképzést például. amit a németek dominálnak. de ez megint egy másik sztori. ez nyilván középszinten oldja a problémát.

ultra rövid távon meg az, hogy átcsatornázták a befizetéseket. szerintem az egy jó kormányzati lépés volt. de például lehetne azt mondani, hogy a megvásárolt mol pakettet szépen visszaosztják az egykori pénztártagoknak. tehát az nem az államé lesz. hanem minden pénztárban lesz egy induló portfolió. az államosított részvényvagyon megmaradt részeiből. és a magánpénztári rendszer ezek után önkéntes.

most értem persze, hogy ez bonyolult. mert ultrarövid, rövid, közép, hosszú távú megoldási javaslatokra van szükség. úgy, hogy ezeknek koherensnek is kell lenni.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.07.18. 09:58:39

@bblloogg: "Ne legyenek illúzióid!"
Azon én már túl vagyok. De drukkolni azért lehet. :)

"Az "... annak nincs itt az ideje" kitétel lefordítva ezt jelenti: az első és legfontosabb dolog a hatalom megragadása. Aztán majd eldöntjük, hogy mit tegyünk (azokkal az ígéretekkel, amelyekkel végül célt értünk). :("

Igen, így szokott ez lenni. Elképzelés nélkül nekimenni a hatalomnak. Utána meg jön az anarcho-szindikalista társadalom. ;)

szoja122 2012.07.20. 07:52:45

@ccactus: Ez az ami közkeletű tévhit. 94-98-2002-re igaz.

De nem igaz 2005-2006-ra, mert az MSZP sokkal hamarabb előtte a puskaporát a Medgyesi féle 100 napos programokkal. 2009-2010-ben pedig Bajnai különösen nem választási költségvetést csinált. A

Fidesz pedig az unortodox gazdasági politikája miatt nem lesz lehetősége erre. Egy esélye van, ha az IMF megegyezést tudja halogatni az új jegybank elnök kinevezésig, mert akkor hozzáférhet a jegybank 25 milliárdos euró tartalékához, amivel csinálhat egy választási költségvetést.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.20. 19:14:00

@szoja122:

"Egy esélye van, ha az IMF megegyezést tudja halogatni az új jegybank elnök kinevezésig, mert akkor hozzáférhet a jegybank 25 milliárdos euró tartalékához, amivel csinálhat egy választási költségvetést."

De minek ehhez halogatni az IMF megegyezést. Simán felmondhatják azt bármikor, nem igaz?

(Én úgy tudom, hogy az MNB devizatartaléka jóval több, mint 25 milliárd euró. Olyan 36-38 milliárd körül ingadozik. Ez minden magyarra fejenként több, mint 1 millió forint. Lesz itt jólét 2014-ben! :))))

szoja122 2012.07.29. 10:23:57

@ccactus: "De minek ehhez halogatni az IMF megegyezést. Simán felmondhatják azt bármikor, nem igaz?"

Nem, mert ha azonnal felmondják, akkor megugrik az ország kockázati tényezője, a CDS felár, amit az ország finanszírozhatatlansága követ, mert az állampapírokat csak elképesztő kamatokkal tudnák eladni,ez a forint romlását, frank, euró dollár megugrását, hiper inflációt okozna.

A pávatánccal hitegethetik a bizonytalanabb befektetőket, ezzel kordában tarthatják a CDS felárat. Persze nem biztos, hogy ez menni is fog... De úgy néz ki ezt próbálgatják...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.07.30. 08:50:46

@szoja122:

Hát nem tudom. Nekem mindig gyanúsak az ilyen egyértelműnek látszó dolgok.

szoja122 2012.08.06. 09:25:03

@ccactus: Egy év múlva okosabbak leszünk.

Majd meglátjuk.

Vak is ezt mondta...:)

Szúrófény 2012.09.04. 05:56:36

@Interlock: Hamvas Béla azt üzente!
Amitől a kormányzat tart, hogy mivel jelenlegi hazugságai elkoptak és időszerűtlenekké váltak, még nem régen eszméknek hirdetett tételei merő szólamokká lettek, a behódolás aktusa már senki részére sem jelent különösebb izgalmat, nemcsak nevetséges, hanem unalmas. Azt az embert, aki behódol, az aktus már nem mocskolja be, és morálisan nem alázza meg, emberi rangjában nem degradálja eléggé. Ezért olyan újabb hazugságszisztémára van szükség, amely az ámításnak mérgezettebb módszereit alkalmazza, s amely az embert még az eddiginél is sokkal becstelenebbé, s ezzel a kormányzást könnyebbé és biztosabbá teszi, hiszen a polgárság minél korruptabb, a hatalom helyzete annál szilárdabb. Egyébként is, a kormányzat nem elégszik meg azzal, hogy a nép engedelmeskedjék, arra is szükség van, hogy a kormányt dicsőítsék.
süti beállítások módosítása