Támogasd a Millát!

Támogasd a Millát!

A Millát továbbra is csak veletek együtt tarthatjuk mozgásban, csak így működik. Csak rátok számíthatunk! Kérjük, ha van rá lehetőségetek utaljátok át egy-két órányi munkabéreteket támogatásként, persze ha nagyobb összeg jön, azt különösen köszönjük!

Köszönettel:

a Milla szervezői

Millamédia Nonprofit Kft. (CIB Bank)
HUF: 10700244-67439111-51100005
HUF IBAN: HU85 1070 0244 6743 9111 5110 0005
EUR: 10700244-67439111-50000005
EUR IBAN: HU43 1070 0244 6743 9111 5000 0005
USD: 10700244-67439111-50100002
USD IBAN: HU22 1070 0244 6743 9111 5010 0002

Egymillióan a magyar sajtószabadságért a Facebook-on

Félázsiai népnek félázsiai demokráciát

2012.07.31. 09:24 uj_szerzodes

A demokrácia ugye arról szól, hogy semmilyen indokolatlan akadályt nem állítunk a szabad és egyenlő választójog gyakorlása elé. Nincs értelmiségi cenzus, mert politikai kérdésekben a műveltebbek nem feltétlenül bölcsebbek, hiába dübörögnek a déerek (lásd szabadon választott diplomás politikust), nincs nemi cenzus (elég sok férfi és elég sok nő elég sok bajt csinált az elmúlt húsz év során), stb. És nem értékesebb az a választó, aki már korábban tudja, hogy később majd választani akar.

kago.jpg

 

Régóta identitásválságban szenvedtem, hiszen tudtam, hogy liberálisként per definitonem nem lehetek magyar. Végre kaptam legalább egy félmegoldást a posztmodern bizonytalanságra: gyökeret verhetek félázsiában. Ha szabadelvűségem ki is zár a magyarságból, a génjeim mégis  predesztinálnak valamire, félázsiai származékként például arra, hogy az erő nyelvén értsek, a konszenzus és az érvek pedig nem jelenthetik politikai kapcsolataim alapvető rendező elvét.  

Félázsiaiként a félázsiai demokrácia természetes közegem lehet, így nincs okom tiltakozni az ellen, hogy két év múlva csak akkor szavazhatok, ha korábban már szóltam, hogy később majd szavazni akarok. Ez ugyanis félig demokratikus megoldás. (Ami félig fekete, az még fekete? Ha nem, mi következik abból a félig demokráciára?) 

 A demokrácia ugye arról szól, hogy semmilyen indokolatlan akadályt nem állítunk a szabad és egyenlő választójog gyakorlása elé. Nincs értelmiségi cenzus, mert politikai kérdésekben a műveltebbek nem feltétlenül bölcsebbek, hiába dübörögnek a déerek (lásd szabadon választott diplomás politikust), nincs nemi cenzus (elég sok férfi és elég sok nő elég sok bajt csinált az elmúlt húsz év során), stb. És nem értékesebb az a választó, aki már korábban tudja, hogy később majd választani akar. Ésszerűen végiggondolva éppen fordítva ésszerűbb: az a bölcsebb, aki a választások előtt két nappal még nem tudja, hogy fog-e választani, mert nem zárja ki, hogy történhet olyan két nap alatt, ami eredeti szándékát felülírja. 

Képzeljük el pl. azt a fideszes választót, aki per pillanat végtelenül ki van ábrándulva választott pártjából, mert azt hallja számtalan forrásból, hogy kedvenc pártja a Közgépen keresztül lopja a pénzt. Mi van, ha ezért úgy gondolja, nem megy el szavazni, de a választások előtt kiderül, hogy ez az egész szemenszedett rágalomhadjárat volt, és a Közgép valóban a legjobb pályázatokat nyújtotta be a közbeszerzéseken? Vagy fordítva: mi van azzal a Fidesz-szavazóval, aki arról van meggyőződve, hogy a Közgép elleni támadás otromba szoclib rágalomhadjárat, ezért regisztrál, azt tervezve, hogy a Fideszre szavaz, majd valahogy az derül ki, hogy a Közgép lopja a pénzt? Kire szavazzon ő? 

manga-eyes-manga-13923000-750-750.jpg

 Különösen nagy bajban lesz képzeletbeli választónk, ha a miniszterelnök által lehetőségként felvillantott kötelező szavazás is szabály lesz. Szavazzon arra, akire már nem szeretne? Vagy arra, akire soha eszébe nem jutott? (Persze kérdés, hogy kötelező szavazás esetén a kötelezettség teljesítését hogyan ellenőrzik - titkos szavazás esetén sehogy, hiszen ha titkos a szavazás, akkor honnan tudják, hogy emberünk szavazólapján egy X vagy egy pénisz szerepel majd? A kötelező szavazás csak nyílt lehet, vagy értelmetlen.)

 De hagyjuk a gyakorlati gondokat, van egy alapvetőbb kérdés: Ha húsz évig megvoltunk regisztráció nélkül, akkor most minek is ez a teher? 

Miért lesz hirtelen értékesebb annak a szavazata, aki a szavazási szándékát két hónapra előre kinyilvánítja? Ha nem értékesebb, akkor milyen alapon akarják megvonni a szavazati jogot azoktól, akik a fennmaradó 60-61 nap során kívánnak dönteni róla, hogy szavaznak-e? Ha az indok az, hogy a határon túli magyarok szavazatához az előzetes regisztráció szükséges, akkor miért nem csak ők regisztrálnak? 

Megannyi talány. Kár, hogy már nem Szíjjártó Pétertől halljuk majd a választ, ő mindig olyan jókat adott hasonló kérdésekre. 

219 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nemtetszikarendszer.blog.hu/api/trackback/id/tr684688122

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a baj a direkt demokráciával? 2012.07.31. 17:14:47

Nem az, hogy csak négyévenként lehet benne szavazni. A konzultációk, népszavazások, közvélemény-kutatások és a sötétzöld bázisdemokratikus, direkt demokráciás ötletek is éppen ezért nem oldanak meg semmit. Nem az eredeti problémát szüntetik meg. Az e...

Trackback: FIDESZ? Jó lenne hinni, hogy "csak" ostobák... 2012.07.31. 12:25:27

Ha a kormányzat és az ország vezetői sorozatos hibái hátterében egyszerűen csak a butaság és a felkészületlenség állna, ahogy az sokáig legalább "remélhető" volt, már akkor sem lenne épp rózsás a helyzet, ennél azonban sajnos úgy tűnik, sokkal aggasztó...

Trackback: FIDESZ? Jó lenne hinni, hogy "csak" ostobák... 2012.07.31. 12:24:34

Ha a kormányzat és az ország vezetői sorozatos hibái hátterében egyszerűen csak a butaság és a felkészületlenség állna, ahogy az sokáig legalább "remélhető" volt, már akkor sem lenne épp rózsás a helyzet, ennél azonban sajnos úgy tűnik, sokkal aggasztó...

Trackback: Paranoid téveszméket feltételez Orbánnál az ex-fideszes Fodor Gábor 2012.07.31. 12:13:37

Képzelt ellenségek, rettegő bizalmasok, az ellenállás megtorlása – a Fidesz alapítói közül nem Orbán az első, akin az elmebaj jeleit véli felfedezni a környezete. Fodor Gábor kijelentéseire azért érdemes odafigyelni, mert a Fidesz alapító tagjaké...

Trackback: Félázsiából származik Orbán Viktor 2012.07.31. 12:12:09

Nyilván ezt bizonyítja a rendszerváltás évében róla, szüleiről és testvéreiről készült archív fotó is. Félázsiai származásával Magyarország miniszterelnöke maga dicsekedett el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ülésén, ahol ezt ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Makkasz 2012.07.31. 13:59:54

@Zuckerbrot: Azt értem mi az előzetes reigsztrációban a rossz. Szeretném már ha valaki elmondaná, mi benne a jó. Én semmi jót nem látok. Hacsak a fidesz a biztos pártválasztók körében látható előnyét nem akarja biztosan választási eredményre váltani.

Szánalmas a fidesz. Összeomlasztotta a demokráciát, a gazdaságot, az értelmes politizálásba vetett hitet, megalázta a választókat, ellopta a magán és közpénzeket.

Hogy tudtok bármilyen, akár még nem is ördögtől való gondolata mögött bármikor elvtelenül felsorakozni? Nem értem.

Muzsikok közt 2012.07.31. 14:02:31

@mrgumby1: a jelenlegi nyugati demokrácia felfogás pedig azért jó, mert nem tökéletes, de a történelem során a legszélesebb szabadságjogokat ez a rendszer biztosította az állampolgároknak. a szabadságjogok meg nem vmi szdsz-es liberális lószarok, mást ne mondjak nem kevéssé a keresztény egyház tanításai alapján is szélesedtek ezen jogok a középkortól kezdve.

- Amióta a jelenlegi demokrácia felfogás kialakult, maga a nyugat is folyamatosan veszti el a világban betöltött gazdasági jelentőségét(Pl. általános választójog USA 1965/Svájc 1973), és amikor elveszti a gazdasági jelentőségét akkor nem lesz képes semmilyen jogot biztosítani az állampolgáranak.

- Akik feljövőben vannak ott nincs demokrácia

- Jól látja Orbán hogy korlátozni kell a demokráciát a gazd-i versenyképesség érdekében, nem csak Mo-n.

kennyking 2012.07.31. 14:03:05

@Makkasz: " Szánalmas a fidesz. Összeomlasztotta a demokráciát, a gazdaságot, az értelmes politizálásba vetett hitet, megalázta a választókat, ellopta a magán és közpénzeket."
Na, azért ne tegyünk úgy, mintha a Kánaán lett volna lecserélve a fideszre.

abaka 2012.07.31. 14:03:45

@mrgumby1: "kösz, csak a harmadik sorig kellett olvasnom:"

Ugy erted, hogy csak a harmadik sorig kellett olvasnod, hogy talalj valami olyat, amibe belekapaszkodhatsz. Nem hiszem, hogy tudnek veled vitatkozni, mert egyertelmu, hogy te barmilyen uj ellenervbol, bizonyitekbol csak azt fogod keresni, miert tamogatja a te igazadat, a tobbit meg el sem olvasod. Ezzel a gondolkodassal sok sikert, de nekem igy olyan, mintha a papat kellene gyozkodnom, hogy nincs isten.

@félázsiai 2llkedő: "Nem ugyan az! A választás az urna lezárásakor fejeződik be. Addig szabadon eldönthetem, hogy elmegyek, vagy nem megyek el. A népszámlálásnál már regisztráltattam magamat. "

Szerintem tovabbra is csak a technikai lebonyolitassal van gondod (sot igazabol csak azzal, hogy mikor szavazhatsz), de arrol tovabbra sem mondasz semmit, hogy az egyik menetrend miert demokratikus, a masik meg miert nem.

miskagyerek 2012.07.31. 14:05:18

Ez a regisztráltatósdi jó ötlet. Mindjárt azt is megkérdezhetik, kire kíván majd a tisztelt választó szavazni? És akkor megspóroljuk a milliárdos választási kampányokat, és a szavazást.
A regisztrálás pénzbe fog kerülni. Sokba. Azt valamelyik csókos cég már előre tervezi bevételként.

billy reed 2012.07.31. 14:06:49

@Jari Litmanen:
@Zuckerbrot:
@rxtr:

"AMERIKA
TIZENHÁROM EGYESÜLT ÁLLAMÁNAK EGYSÉGES
NYILATKOZATA.

[...]

Magától értetődőnek tartjuk azokat az igazságokat, hogy minden ember egyenlőként teremtetett, az embert teremtője olyan elidegeníthetetlen Jogokkal ruházta fel, amelyekről le nem mondhat, s ezek közé a jogok közé tartozik a jog az Élethez és a Szabadsághoz, valamint a jog a Boldogságra való törekvésre. Ezeknek a jogoknak a biztosítására az Emberek Kormányzatokat létesítenek, amelyeknek törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ha bármikor, bármely Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje, és új Kormányzatot létesítsen, olyan elvekre alapítva és hatalmát olyan módon szervezve, amely jobban védi Biztonságát, és jobban elősegíti Boldogulását. A józan ész azt kívánja, hogy a jól bevált Kormányzatot ne változtassuk meg jelentéktelen és múló nehézségek miatt; és valóban a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberiség inkább szenved mindaddig, amíg a rossz nem válik elviselhetetlenné, mintsem hogy kivívja jogait, és eltörölje a megszokott formákat. Ha azonban a visszaélések és bitorlások hosszú sora mindig ugyanazt a Célt szem előtt tartva azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani, a nép joga és a nép kötelessége, hogy az ilyen Kormányzat igáját levesse, és jövő biztonsága érdekében új Védelmezőkről gondoskodjék. - Ilyenek voltak e Gyarmatok türelemmel elviselt szenvedései, és ilyen immár a szükségesség, amely arra kényszeríti őket, hogy megváltoztassák előbbeni Kormányzati Rendszerüket. Nagybritánnia jelenlegi Királyának a története nem egyéb, mint ismételt jogtalanságok és bitorlások sorozata, amelynek határozott célja a teljes zsarnokság érvényesítése Államaink felett. Mindezeknek a bizonyítására engedtessék meg nekünk, hogy Tényeket terjesszünk a pártatlan világ elé.

Megtagadta a közjó szempontjából legcélszerűbb és legszükségesebb törvények Szentesítését.

Megtiltotta Kormányzóinak, hogy jóváhagyják a legsürgősebb és legfontosabb törvényeket, hacsak fel nem függesztették azok végrehajtását, mindaddig, amíg elnyerik a Szentesítést, amit viszont végletekig halogatott.

[...]

Igyekezett megakadályozni Államainknak a benépesülését. Ebből a célból megakadályozta a Külföldiek Honosítására vonatkozó törvények végrehajtását; visszautasította a bevándorlást előmozdító törvényeket, és megnehezítette új Földek Birtokbavételét.

Megakadályozta az Igazságszolgáltatás Működését, megtagadván Hozzájárulását a Bírói Hatalom gyakorlását biztosító törvényektől.

Olyan Bírákat nevezett ki, akiknek hivatali megbízatása, fizetésének összege és kifizetése kizárólag az ő Akaratától függött.

Új Hivatalok tömegét létesítette, és Tisztviselők raját küldötte ide, hogy Népünket zaklassák és vagyonát felemésszék.

[...]

Másokkal szövetkezve olyan jogrendnek vetett alá minket, amely idegen az alkotmányunktól, és amelyet nem ismernek el a törvényeink; Hozzájárulását adta ehhez az állítólagos törvényhozáshoz abból a célból:
[...]
Hogy elzárhassa Kereskedelmünket a világ minden népétől;

Hogy Beleegyezésünk nélkül adókkal sújthasson minket;

Hogy sok esetben megfoszthasson minket a Bírósági Eljárás igénybevételétől;
[...]

Önkényes kormányzatot létesítve és olyannyira megnövelve Határait, hogy azonnal példaképül és megfelelő eszközül szolgálhasson hasonló önkényes rendszernek, ezekbe a Gyarmatokba való bevezetésére is;

Hogy elvehesse Alapítóleveleinket, eltörölhesse alapvető Törvényeinket, és lényegében megváltoztathassa Kormányzatunk rendszerét;

Hogy felfüggeszthesse Törvényhozásunkat, önmagát nyilvánítván olyan Hatalommá, amely a mi ügyeinkben hivatott törvényt hozni.
[...]
Elnyomatásunk minden újabb állomásánál a legalázatosabban folyamodtunk Orvoslásért; Megismételt Kérelmeinkre, megismételt sértés volt a válasz. Az a fejedelem, akit minden tettében ilyen vonások jellemeznek, Zsarnok, és nem méltó arra, hogy egy szabad Nép uralkodója legyen.

Nem mulasztottuk el Brit testvéreink figyelmét mindezekre a körülményekre felhívni. Időről-időre figyelmeztettük őket azokra a kísérletekre, amelyekkel törvényhozásuk törvényellenes módon kívánta hatalmát fölénk kiterjeszteni. Emlékeztettük őket kivándorlásunk és letelepedésünk körülményeire. Velük született igazságérzetükhöz és nagylelkűségükhöz folyamodtunk, és közös származásunk kötelékeire hivatkozva kértük őket, hogy tagadják meg a jogtalanságokat, amelyek elkerülhetetlenül megszakítják összeköttetéseinket és érintkezésünket. Az igazság és a vérrokonság szava azonban náluk is süket fülekre talált. Így tehát bele kell nyugodnunk a szükségszerűségbe, amely elkerülhetetlenné teszi Szétválásunkat és őket, miként az emberiség többi részét Háborúban Ellenségnek, Békében Barátnak tekintjük.

Mi tehát az Amerikai Egyesült Államok Képviselői, Általános Kongresszusba Összegyűlve a világ Legfelsőbb Bírájának ajánlva szándékaink tisztaságát, e Gyarmatok becsületes Népe Nevében és Felhatalmazása alapján, ünnepélyesen kinyilvánítjuk és kihirdetjük, Hogy ezek az Egyesült Gyarmatok immár természetüknek és joguknál fogva, Szabad és Független Államok; Hogy a Brit Korona iránti Alattvalói Hűség alól Felszabadultak, és hogy minden politikai kötelék, amely e gyarmatokat Nagybritánniához fűzte, megszakadt, illetőleg teljességgel meg kell szakadnia; és hogy mint Szabad és Független Államok, teljes Hatalmuk van Háborút viselni, Békét kötni, Szövetségre lépni, Kereskedelmet űzni és Mindazt tenni, amire Független Államok jogosultak. Az Isteni Gondviselés Védelmébe vetett szilárd hittel, mindnyájan kölcsönösen felajánljuk e nyilatkozat támogatására Életünket, Vagyonunkat és szent Becsületünket."

Csak néhány részlet.

Mezőbándi 2012.07.31. 14:07:48

@_zulu_: " "Aki zsinórban kihagy 2 országos választást azt törölni kéne a névjegyzékből azonnal."

Aztán mi a bánatos lópimpiliért? Szavazati JOGOM van, nem KÖTELEZETTSÉGEM."

Attól még egy jog gyakorlásához kapcsolódhatnak kötelezettségek is. Jogunk van a jogsihoz is, de mégis, pár évente meg kell újítanunk.

Egyébként a választójog szerintem igenis olyan jog, amit az államnak nem szabad korlátoznia nemtől, végzettségtől, etnikumtól, adófizetéstől, stb. függően. (Az életkori határokon lehet vitatkozni.)

Az egyetlen logikus korlátozás viszont egyenesen levezethető a választási jogosultság céljából. A célja a demokrácia működtetése. A célja nem az, hogy elmondhassam: "hurrá, van választójogom, amit semmire nem használok". Ha tehát valaki nem használja (pl. két egymást követő választáson/szavazáson) nem vesz részt, akkor igenis újra kelljen regisztrálnia magát. Vagyis explicit módon kelljen kinyílvánítania, hogy de, de, ő részt akar venni a demokrácia működtetésében.

A hasonlatnál maradva: ha nem megyek el megújítani a jogsimat, amikor itt az ideje, akkor újra ki kell váltanom, mielőtt vezethetnék.

Sajnos a fideszes változtatás nem filozófiai megfontolások alapján született...

dive.hu 2012.07.31. 14:09:10

@abaka: "Es akkor pl az nem, hogy csak a szavazohelysegekben vagy a mozgournaknal lehet szavazni? Vagy az, hogy csak reggel 8-tol este 8-ig? Vagy, hogy csak 4 evente egyszer? Vagy, hogy csak azokra, akik eleg kopogtatot gyujtottek? Vagy... "

Ez nettó hüjeség!

Pl. az egészségügyi ellátáshoz jogod van,mégsem korlátozza ezt a jogodat az, hogy csak a kórházban varrják vissza a karodat ha leszakadt...

viszont ha be kellene jelentened előre a balesetedet, és ha ezt elmulasztod akkor nem látnak el... na az már igen

sőt esetleg megbüntetnek ha nem lesz baleseted és levágják a betervezett ép félkarodat

G. Wolf 2012.07.31. 14:09:58

@Kivlov: akkor ezentúl csak a politológusok szavazhassanak! elvégre ők a témák szakértői... :)

Dr. Fazekas Tamás 2012.07.31. 14:12:21

Tapasztalat szerint mindenki csak addig pampog és okoskodik a cenzus mellett, amíg belül van a kereten. Klasszikus "csak az én tehenemet ne" szindróma.

abaka 2012.07.31. 14:13:00

@dive.hu: Hat nem tudom, hogy ha te ilyen szinvonalon tudsz csak ervelni, akkor biztos annyira sietned kellene azzal, hogy masok mondanivalojat netto hulyesegnek belyegezd...

A hasonlatodnak annyira semmi koze a temahoz, hogy foglalkozni sem erdemes vele.

mrgumby1 2012.07.31. 14:13:27

@abaka: he? igen, mert az pont támasztja alá, amit utána kifejtettem. a vita el kell szomorítsalak így néz ki, valaki mond valamit, és alátámasztja az állítását, és bizony megengedhető az ellentmondás.

@Zuckerbrot: még ha nem is értek veled egyet: de akkor szarul csinálja, amit csinál, mert a versenyképességen és a foglalkoztatottságon és a gazdasági teljesítményen egyelőre csak rontani sikerült.

zipe moha 2012.07.31. 14:14:02

@Zuckerbrot
"Akik feljövőben vannak ott nincs demokrácia
Jól látja Orbán hogy korlátozni kell a demokráciát a gazd-i versenyképesség érdekében, nem csak Mo-n."
.....egy hortysta, a végére 7 millió embert lenyomó jobboldali diktatúra megfelel?...vagy kezdjük inkább rögtön egy proletár diktatúrával minek annyit maszatolni...neked ez utóbbit ajánlanám. Mert VAN vesztenivalód...nekünk is!
A diktatúra a végén mindig tragédiát vált ki...Európában HÁBORÚT...sokkal jobban becsüld a demokráciát annál, mint ahogy ezt jelenleg teszed

dive.hu 2012.07.31. 14:14:05

@Mezőbándi:" A hasonlatnál maradva: ha nem megyek el megújítani a jogsimat, amikor itt az ideje, akkor újra ki kell váltanom, mielőtt vezethetnék."

rohadtul rossz hasonlat.

a jogosítványt orvosi alkalmasság miatt kell megújítani, nem pedig ujra vizsgázni

2llkedő 2012.07.31. 14:15:39

@abaka: "Szerintem tovabbra is csak a technikai lebonyolitassal van gondod (sot igazabol csak azzal, hogy mikor szavazhatsz), de arrol tovabbra sem mondasz semmit, hogy az egyik menetrend miert demokratikus, a masik meg miert nem."

A két hónappal korábbi kötelező regisztráció a szavazásom lehetőségét korlátozza. Tudom, nehéz ezt felfogni, de mint említettem, amikor megnépszámláltak, akkor regisztráltam magamat. Ha elköltözök, akkor az új helyen újból regisztráltatom magamat, a régit pedig törlik.

kúrórudi 2012.07.31. 14:17:14

@aeidennis:

"Másrészt mikor kérdezte meg bárki a népet/nemzetet/lakosságot, hogy kíván-e demokráciában élni?"

'89-'90-ben...

Amúgy meg fordítva ülsz a lovon bazdmeg. Mikor kérdeztek meg arról, hogy NEM akarom a demokráciát? Ki adott Orbánnak arra felhatalmazást, h lebontsa a demokráciát? Ő demokratikus úton lett arra megválasztva h a demokratikus kereteken belül a választók többségét képviselje. 4 évre. Erre kapott felhatalmazást, semmi többre. Amiből még bő másfél van hátra. Ezt jó lenne ha a magát királynak láttató Viktor, meg a seggét nyaló hívek felfognák végre. A parlamenti többség pont olyan könnyen bukik, mint ahogy jön is. Ez a demokrácia szépsége.

dive.hu 2012.07.31. 14:22:16

@abaka: te tényleg ennyire nem érted? amiket felsorolsz pusztán technikai jellegű kérdések.

De az, hogy bármikor eldönthessem azt, hogy szavazok-e vagy nem , az távolról sem technikai ügy, hanem a szavazati jog szerves,elválaszthatatlan része

tehát a kedvedért mégegyszer: a szabad döntésem időpontját sem korlátozhatja senki jogszerűen

szavazok-e,vagy nem, jobbra szavazok vagy balra-ezt a döntést nem engedi korlátozni a fidesz-Alkotmány sem

kúrórudi 2012.07.31. 14:22:19

@Jari Litmanen:

Fordítsd meg inkább a kérdést: mi a lófasz célt szolgál a regisztráció? Mi az az előny, amiért ez kell és ami eddig nem volt az elmúlt 24 évben és hiányzott?

kúrórudi 2012.07.31. 14:23:15

@dive.hu:
Fidesz hívőkkel felesleges vitázni, ők ugyanis nem gondolkodnak, hanem hisznek.

telkoe 2012.07.31. 14:24:19

A regisztracio a leginkabb azoknak a politikai eroknek jelent gondot akik a valasztas elott kiosztott kolbasz / szarazteszta ervrendszerrel gyozik meg a valasztokat.

abaka 2012.07.31. 14:24:48

@mrgumby1: "a vita el kell szomorítsalak így néz ki"

Hat ez velemenyes. Nalam ez ugy nez ki, hogy eloszor meghallgatom, mit mond a masik, vagy esetleg vegigiolvasom. Aztan eldontom, hogy igaza van-e vagy sem. Vegul pedig elmondom az ellenerveimet, ha szerintem teved.

Nalad ez viszont igy zajlott: Eloszor eldontotted, hogy nincs igazam. Elolvastad az elso olyan pontig (ugyebar 3. sor), amibol valami ellenervet tudtal csinalni. Ezutan pedig teljesen figyelmen kivul hagytad, hogy vegulis mit jelent a kommentem a te allitasodra nezve. Lasd "ezekben az országokban teljesen más jellegű regisztráció van, és akár a szavazás előtt tíz másodperccel is regisztrálhatsz.", ami ugyebar a wiki-s link tukreben egyertelmuen nem igaz.

Az meg aztan mar tenyleg csak hab a tortan, hogy azokat a zavaro korulmenyeket, amikre nem volt az elso 3 sorban valasz (pl Ausztria vagy Belgium) teljesen figyelmen kivul hagyod.

Lehet, hogy szerinted igy nez ki egy epito jellegu vita, de akkkor nem tudom, melyikunknek lenne oka szomorunak lenni.

"A két hónappal korábbi kötelező regisztráció a szavazásom lehetőségét korlátozza."

en.wikipedia.org/wiki/Voter_registration

Lasd USA vagy Ausztria.

dive.hu 2012.07.31. 14:26:03

@kúrórudi: őszintén?: nem vitázni akarok,hanem megfigyelni ezt a gondolkodást :)

telkoe 2012.07.31. 14:28:31

@No_Fidesz_No_Problem: Gondolkodj már legalább egyetlen percig, mielőtt okádod a hígfost.

Ez neked is hatarozottan jot tenne Maris.

abaka 2012.07.31. 14:30:00

@dive.hu: "a szabad döntésem időpontját sem korlátozhatja senki jogszerűen"

Pedig pl az is meg van adva, melyik nap szavazhatsz, illetve mettol-meddig.

@kúrórudi: "Fidesz hívőkkel felesleges vitázni, ők ugyanis nem gondolkodnak, hanem hisznek."

Olyan jo lenne, ha egyszer ezen a primitiv gondolkodason tul tudnank egyszer lepni. Valakinek ellenerve van, akkor o fidesz hivo, berrtollnok, ballibsi, maszopos geci, zsido stb-stb.

Muzsikok közt 2012.07.31. 14:31:11

@billy reed: Ugye tudod, hogy általános választójog nem volt a nyilatkozattól számítva még úgy 200 évig?

Jefferson, Washington utálták a demokráciát, és ami akkor demokráciaként van említve néhány papíron, az egy erősen cenzusos választású köztársaság volt a valóságban.

Persze honnan tudhatnál ilyeneket te?

Nero Bianco 2012.07.31. 14:32:30

@abaka: A felsorolt regisztrációs eljárások egyike sem hasonlít -még nyomokban sem- a tervezett magyarországi eljáráshoz.
A legtöbb ügymenet inkább a magyarországi népességnyilvántartáshoz hasonlít.
Nem a választójogot akarja szabályozni, nem a választási procedura része, hanem a nyilvántartási oldal része.
Azaz a választók minél szélesebb körben történő nyilvántartása.
A magyarországi tervezet viszont a nyilvántartott, választójoggal rendelkező polgárok választási részvételének szűkítése.

Két egymással teljesen ellentétes cél.

dive.hu 2012.07.31. 14:33:30

@abaka: "Pedig pl az is meg van adva, melyik nap szavazhatsz, illetve mettol-meddig."

100-dszor is csak azt tudom tanácsolni:olvass!értelmezz!aztán válaszolj.

a kulcsszó (ez segítség) JOGSZERŰEN

Muzsikok közt 2012.07.31. 14:33:51

@zipe moha: Az utóbbi 70 évben csak a világ legnagyobb demokráciája robbant ki háborúkat világszerte, úgyhogy ez elég sánta példa.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.07.31. 14:37:47

@Farkantoán Chatpartner:
Hát te sem bontod ki az igazság minden szirmát az biztos.
Mert az igaz hogy az USA-ban is van regisztráció, de regisztrálhatsz a szavazás előtt egy perccel is, bocsi.

mrgumby1 2012.07.31. 14:37:59

@abaka: akkor küzdjünk tovább:

AUSZTRIA

A. Voter Registration

If you - an Austrian citizen - do not permanently reside in Austria, you must register with a town or village in Austria in order to have your name added to a local "voter registry....Your voter registration is valid for ten years....

LÉNYEG: DO NOT PERMANENTLY RESIDE IN AUSTRIA - amennyiben kedves szavazni vágyónak nem állandó lakhelye!!!!!!!! Sógorország.

USA - szintén, és mint leírtam, de akkor leírom újra: ezekben az országokban, mint a korábban hivatkozott wikipedia cikk harmadik sorában is áll: a cél, hogy a szavazásra jogosultak szépen összeíródjanak, de Magyarországon egen pöpec lakcímnyilvántartás van, így teljesen felesleges a nyilvántartás szempontjából a regisztráció. Nem is azért találták ki az itteni kormányzó főurak, hanem hogy a biztos választók akaratát erősítsék, akik annak ellenére, hogy szépen nyilván vannak tartva, még egy kört tesznek, csak azér amiért visszaküldik azt a szar konzultációs izét is.

tehát, az előzetes regisztráció más országokban nyilvántartási célú, nálunk nem, nálunk a bizonytalanok akaratának gyengítésére irányul.

Kivlov 2012.07.31. 14:38:37

@G. Wolf:
nem. adófizetők.
mivel az ő zsebükre megy a játék...

kúrórudi 2012.07.31. 14:39:05

@félázsiai 2llkedő:

"@a_tom: "Aki megbukott soha többet ne tölthessen be állami, politikai pozíciót.""

Nyilván csak ha a szocikról van szó, gondolom. Mert ugye Orbán kormány se lehetett volna most a fentiek szerint...

VT22 2012.07.31. 14:39:23

Ne féljetek majd jön dópmennel a milla és lesz itt nagyoneurópai demokratikus színvonal!

LOPNI MEGYÜNK LOPNI
SENKI NEM SZÓL RÁNK

abaka 2012.07.31. 14:39:54

@Nero Bianco: Hat en nem vagyok a tema nagy szakertoje, de nem teljesen latom a kulonbseget az osztrak es a magyar rendszer kozott. Az USA eseteben ertem, ott valoban a kozponti regisztracios rendszer hianya teszi a valasztasi regisztraciot szuksegesse.

Egyebkent nekem sem tetszik kulonosebben az otlet, de inkabb azert, mert nem bizom a fideszben, hogy a megfelelo celok elerese erdekeben vezeti be a regisztraciot, illetve, hogy nem fognak kesobb visszaelni vele (egyebkent az MSZP-ben sem, ha egyszer ok kerulnek olyan helyzetbe). Viszont magat a valasztsi regisztraciot, megfeleloen alkalmazva, semmikepp sem tekintem demokracioellenes dolognak.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.07.31. 14:41:21

@Zuckerbrot:

"- Jól látja Orbán hogy korlátozni kell a demokráciát a gazd-i versenyképesség érdekében, nem csak Mo-n. "

Hát a franc se érti.
Lehet hogy én egy másik párhuzamos világban laktam eddig.
Én tökre arra emlékszem hogy a kommunizmus (nincs demokrácia) / kapitalizmus (van demokrácia) harcából mintha az utóbbi jött volna ki győztesen.
De lehet hogy rosszul tudom.

Javaslom költözz észak koreába ott nem zavarják össze a fejed ilyen demokrácia nevű maszlaggal, esetleg szóbajöhet még kuba vagy bármelyik ázsiai autokrata állam.

kúrórudi 2012.07.31. 14:41:42

@abaka:
Kiegészítem: bármilyen párthívővel felesleges vitázni. Amúgy egyetértek. De azt meg kár tagadni, h vannak párthívők. Akik nem gondolkodnak, hanem hisznek vagy érdekből védenek/ragaszkodnak. És ez baj.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.07.31. 14:44:39

@VT22:

"LOPNI MEGYÜNK LOPNI
SENKI NEM SZÓL RÁNK "

Látod látod?? :-)
A Dopeman (akit amúgy nem csípek) csak énekli ezt.
De a NER társaid Simicskával az élen nem éneklik hanem csinálják és tényleg senki nem szól rájuk.
Sőt ahogy nézem a sok valláskárosultat még boldogan bégetnek is hozzá.

Muzsikok közt 2012.07.31. 14:46:16

@Di622: Tényleg rosszul tudod. A kapitalizmusnak semmi köze nincs a demokráciához. Pl. Kínában nincs demokrácia és kapitalizmus van, és a világ legversenyképesebb gazdasága.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.07.31. 14:47:04

@kúrórudi:
Ebben igazad van.
A fidesz ebben zseni.
Rájöttek hogy nem pártot kell építeni hanem szektát.
Az MSZP-s ficsúrok a fél töküket odaadnák ha csak fele annyi fanatikus birkájuk lenne mint a fidesznek.

Nero Bianco 2012.07.31. 14:47:37

@abaka:
Az osztrákoknál nincs regisztráció.

De mégegyszer nagyon röviden.

Minden olyan országban, ahol van regisztráció, ott azért van, hogy a nyilvántartásban nem szereplők felvetethessék magukat a rendszerbe.
Azaz a regisztráció célja a nyilvántartás bővítése.

A magyar lenne az egyetlen, ahol a regisztráció a nyilvántartott választópolgárok számának a szűkítéséről szól.

Ez a különbség, de ez aztán nagyon nagy különbség.

abaka 2012.07.31. 14:47:51

@mrgumby1: "akkor küzdjünk tovább:"

Ezt ugy irod, mintha mar ezerszer kifejtetted volna es most 1001-szer is ki kell. :) Pedig eddig csak odaig jutottal el, hogy "Koszi, csak a 3. sorig kellett elolvasnom".

Egyebkent itt akkor rogton elnezest is kerek, en olvastam felre, Ausztralia es nem Ausztria. Sorry. Remelem nem gugliztal sokat, mire meglett az osztrak rendszer. :)

Az USA-t kar volt ujra leirnod, azzal egyetertek, ott tenyleg mas indittatasa van a dolognak.

"nálunk nem, nálunk a bizonytalanok akaratának gyengítésére irányul. "

Es pl a belga rendszer, ahol penzbuntetest kap, aki nem szavaz? Egyebkent miert kell a bizonytalanok akaratat gyengiteni?

Namir 2012.07.31. 14:49:09

"Különösen nagy bajban lesz képzeletbeli választónk, ha a miniszterelnök által lehetőségként felvillantott kötelező szavazás is szabály lesz."

Ez bizony MSZP javaslat volt. Meg talán LMP.
Azaz keményen balos. Ezek után mégis jó lesz? :)

abaka 2012.07.31. 14:50:22

@Nero Bianco: "Az osztrákoknál nincs regisztráció."

Ebben teljesen igazad van, az ausztraloknal van. En meg irulok-pirulok es diszlexias segitoprogikat huzok torrentrol... A wiki tanulsaga szerint naluk pl van cim szerinti regisztracios rendszer.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2012.07.31. 14:51:32

@Zuckerbrot:

Nyilván nem akarod érteni.

Az USA / USSR versenyből ami a rendszerek harca is volt, valahogy a ruszkik maradtak alul.

Amúgy felhívnám a figyelmed hogy egy autokratikus rendszer csak addig faja amíg te vagy a diktátor vagy a diktátor seggnyalója.
Amúgy a kézi vezérelt gazdaságokban előbb utóbb visszanyal a fagyi.
Tudod amikor pár ember eszén múlik az hogy mi merre menjen, abból katasztrófa szokott kijönni.

mrgumby1 2012.07.31. 14:58:17

@abaka: nem támadólag írtam a küzdést!

hát a belga rendszer számomra véleményes, hogy helyes-e ez így, de ott a szándék pont a minél demokratikusabb eredményre irányul (ugye minél többen szavaznak...)

nálunk lehet tudni, hogy komoly szektás bázisa, a fidesznek és a jobbiknak van max, mert a ferire csukott szemmel szavazó 5000 nénibácsi az azért nem szignifikáns. tudja ezt a fidesz is, a jelenlegi bizonytalanokról azt lehet tudni, hogy nem tudni kire, de a kormány ELLEN fognak szavazni.

vegyük pl. az anyámat. HA szavazás napján úgy dönt, hogy elege van viktorból, kisétál az utca végibe és leszavaz a kijelölt iskolában. a szomszéd meg akkor is elmegy az orbánra szavazni, ha előtte a hargitáig el kell menjen gyalog és vissza.

tehát anyám lehet nem megy el még egyszer regisztrálni is, mert bizonytalan, nem tudja hogy legyen, a szomszéd meg akár ötször is elmenne.

ez megtoldva az egyfordulós választási rendszerrel, ami nyilván a megosztottabb oldalt gyengíti, és rákényszeríti a választások ELŐTTI koalíciós összefogásra, és hatalmas előnyt ad a fidesznek, tovább billenti a fidesz oldalára a mérleget (az új választókörzetekről nem is beszélve).

viktor egyébként régen köpködött mindenkire, és kommunistázott, aki az akkori választójogi rendszert a pluralizmus ellen babrálni merte volna, mondjuk akkor még az övé is egy kispárt volt.

ezért jók bizonyos alapelvek, amiket nem lehet felrúgni csak azért, mert nekünk úgy perpill jobban tetszik.

Nero Bianco 2012.07.31. 15:01:45

@abaka:
Mégegyszer elmondom aztán többet nem.

Ahol van regisztráció, ott a regisztráció célja a nyilvántartott szavazópolgárok számának a BŐVÍTÉSE.

A miénk lenne az egyetlen, ahol a regisztráció a nyilvántartott választópolgárok számának a SZŰKÍTÉSÉRŐL szólna.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.07.31. 15:02:23

@Zuckerbrot: "Én is ezt várom, de ha van ellenzék akkor tegyen ellene. Ha nincs, akkor......az azt jelenti hogy a fideszjobbik a hibás?"

Abban nem a fityisz a hibás, hogy a maszop ledarálta magát. De abban ők lesznek, ha kényükre-kedvükre megváltoztatják a választási rendszert!

cindbl 2012.07.31. 15:03:13

@Farkantoán Chatpartner: igen. usaban aznap is tudsz regisztralni, ha akarsz.

biobender 2012.07.31. 15:05:08

@Farkantoán Chatpartner: Az USA-ban nincs lakcimnyilvantartas. Ha lenne akkor ott is hulyeseg lenne. Mivel itt van, itt hulyeseg.

abaka 2012.07.31. 15:12:56

@mrgumby1: A kuzdest felreertettem, elnezest. Amit most irsz, azzal nagyreszt egyetertek. En is tartok tole, hogy vagy igy, vagy ugy, de a fidesz a sajat valasztasi sikerenek biztositasara probalna felhasznalni a rendszert (illetve ebben bizva vezeti be). De en ezt inkabb a fidesz hibajanak latom, nem pedig maganak a rendszerenek. Tehat az en olvasatomban a valasztasi regisztracio magaban nem antidemokratikus, akar pusztan regisztracios cellal vezetik be (USA), akar abbban a remenyben, hogy a valasztok megfontoltsagat noveli.

Azzal is egyetertek, hogy mondjuk 6 eve ez a rendszer tutira a fidesznek kedvezett volna, mert az o taboruk valoban aktivabb es elkotelezettebb volt (a jobbike meginkabb). Ma viszont a bizonytalankodok nagy resze pont a fideszbol abrandult ki. En nem szeretnek becslesekbe bocsajtkozni, hogy ok kire szavaznanak ha mondjuk muszaj lenne.

Dr. Fred Edison 2012.07.31. 15:15:11

@aeidennis: Ezt mégis hogy képzeled? Megkérdezed Pista bácsit hogy lemondana-e a szavazati jogáról örökre? Vagy megkérdezed hogy megvonná-e a szomszéd Géza szavazati jogát? Gondolod hogy bárki lemondana arról hogy ő szavazhasson, és bárkinek joga volna elvenni a másik szavazati jogát?
De indíts egy kezdeményezést, kezdetnek pl. látványosan ne menj majd el regisztrálni magad, ezzel jó példát mutatsz demokrácia ellenességből. Aztán majd meglátjuk, hátha tömeges lesz és akkor visszatérünk a fenti kérdésekre.

abaka 2012.07.31. 15:15:56

@Nero Bianco: Ja, gondolom minel tobbszor ismetled el, annal inkabb elhiszed. Vegulis Viktorek is igy mentettek meg a nyugdijakat.

laci0011 2012.07.31. 15:27:26

@Nahalat Tzadok: Bajban vagytok,viktor itt fog hagyni benneteket,egész európa királya lesz!

Dr. Fred Edison 2012.07.31. 15:28:29

@Trackback: Egy vállalat kissé másképp működik, ott a tulajdonos, vagy a tulajdonos felhatalmazottja dönt az igazgató személyéről. Ha egy takarítónő tulajdonos, akkor ő is. Ha csak alkalmazott akkor nem. Ha ragaszkodunk a vállalati analógiához, akkor egy országban minden polgár tulajdonos, így joguk is van beleszólni abba ki vezesse őket.
Persze az analógia eleve nem túl jó, mivel a vállalati alkalmazottaknak nincs megfelelője országos szinten, de egy vállalat nem is demokratikus felépítésű, és nem is kell az legyen(ha akarod bármikor otthagyhatod ha nem tetszik, cserébe elég cinikus volna ugyanezt várni bárkitől a hazájával kapcsolatban).

zipe moha 2012.07.31. 15:39:50

@Zuckerbrot:
...ezért ajánlottam Neked közvetlenül a proletár diktatúrát
Megspórolod, az erőlködést a vagyonosodással kapcsolatban, úgy is minek...köztulajdonná válik.. egy háborúban meg csak simán beköltöznek a házadba.
Egy másik kommentből is idéznék ami HOZZÁD szólt:

"Amúgy felhívnám a figyelmed hogy egy autokratikus rendszer csak addig faja amíg te vagy a diktátor vagy a diktátor seggnyalója."

Szóval válassz és értesíts benünket,a döntésedről!

laci0011 2012.07.31. 15:43:46

Ez a simicskacsicska arra tette fel az életét hogy Magyarországot levegye a térképről.Már nem sok kell és sikerrel jár!Remélem vasgolyóval a lábán kell meghalnia.

Mezőbándi 2012.07.31. 15:45:21

@dive.hu: "rohadtul rossz hasonlat.

a jogosítványt orvosi alkalmasság miatt kell megújítani, nem pedig ujra vizsgázni "

Persze, minden hasonlat sántít, de a lényeg, hogy meg kell újítani. A választóktól pedig első körben se vár el senki vizsgát, tehát ennyiben is sántít a hasonlat.

A lényeg a lényeg: a szavazati jog nem egy öncélú, jó közérzet céljából biztosított dísz, hanem egy alapvető pillére a demokráciának. Ha valaki nem használja, az ezáltal kiiratkozik a demokráciát működtetők köréből és elvárható, hogy deklaráltan iratkozzon vissza. EZT az elvet, ezt az automatizmust kellene tükröznie egy választói névjegyzéknek. (Az viszont gáz, hogy a névjegyzébe való feliratkozást ne lehessen akár aznap is eldönteni, ha a technikai feltételek adottak hozzá.)

Önmagában persze a szavazati jog használata nem elég egy demokrácia demokrácia működtetéséhez, de mindenképpen az egyik szükséges minimum. Semmi gond, ha valaki nem akarja használni, nem kell. De akkor a holtsúlya ne torzítsa a rendszert (vö. szavazati arányok) azok kárára, akik erőfeszítést tesznek azért, hogy legalább ezt a minimumot hozzátegyék a rendszer működéséhez.

Muzsikok közt 2012.07.31. 15:47:54

@zipe moha: Proletárdiktatúra az most van mert minden általános választójoggal bíró rendszerben sokkal több a proletár-szavazat, mint az elit szavazat. Én elit-demokráciát akarok, ahol a proletár csak végrehajt. A gondolkodás nem nekik való.

DFK 2012.07.31. 15:54:25

Valahogy bevette a balliberális fejekbe magát az a hülyeség, hogy a regisztráció korlátozza a szavazati jogot. Pedig nem. Mert bárki regisztrálhat, aki választhat.

belekotty 2012.07.31. 16:00:36

@Jari Litmanen: Magyarázd el miért kell bevezetni!

belekotty 2012.07.31. 16:02:22

@Farkantoán Chatpartner: "tudtad, hogy az USÁ-ban is van regisztráció?" - De azért bazd+ mert az USA-ban nem volt lakhely nyilvántartás! Sőt személyi sem volt. Népesség nyilvántartás sem!

zipe moha 2012.07.31. 16:07:41

@Zuckerbrot:...rendben egyenes beszéd, fénykép nélkül is jól látszik az arcod ezek után.Csak akkor igyekezned kell a Fidesz vagy az Mszp sorain belül jól pozicionálni magad (bocs' ha már belekezdtél,és épp e miatt aggódsz)mert a társadalom épp most készül leváltani az elitista rezsimét.Mellesleg nem a neten hanem zárt klubokban szoktak véleményt hangoztatni az elitista mentalitással rendelkező személyek,itt főleg a "pleb-sel" találkozol.Én egy olyan demokráciát szeretnék ahol az elit csak végrehajt..azt,akkor és úgy,ahogy a nemzet megbízta.
Még annyit tennék hozzá,hogy szerintem te egy olyan "proletár" vagy aki szeretne átsétálni saját teljesítmény nélkül a napos oldalra ( tipikus
elitista álláspont.."csinálja meg már valaki"!) s ehhez képes vagy idegen jelmezben tetszelegni. Egészségedre!

Dr. Fred Edison 2012.07.31. 16:09:27

@DFK: Attól még korlátozza. Ha egy embertől aki két mankóval jár elveszed az egyiket, attól még tud járni, de mégis elmondható hogy korlátoztad a mozgását. Az új rendszer teljesen feleslegesen csökkenti a szavazáson résztvevők számát, azzal a gyér indokkal hogy ne az utolsó pillanatban döntsenek. Miért ne? Mitől jobb az aki már pl. két éve eldöntötte hogy ha törik ha szakad x pártra fog szavazni legközelebb? Ez mitől felelősebb döntés mintha valaki aki egyik pártért sem lelkesedik az utolsó pillanatig halogatja hogy egyáltalán szavazzon-e valakire.

Egyébként amiről nem sokan írtak eddig, szintén nem feltétlenül hasznos következmény az lesz, hogy azok a pártok akik úgy gondolják a bizonytalanok nekik kedvezhetnek, elkezdik már a kampányt hónapokkal korábban, amit ismét irdatlan pénzek fölösleges szórását fogja jelenteni, és ismét a lopjunk amennyit csak tudunk irányába sodorja őket...

Makkasz 2012.07.31. 16:33:15

@kennyking: Nem teszek ugy. keress ra miket szoktam irni. mindenestre fidesz mindenidok legszarabb kormanya, megha a marionett szemkiloveto, kordonepito, kethetente uj programmal eloallo, puccsos tetut is figyelembe vesszuk.

Balbágy 2012.07.31. 16:51:07

Még egyszer érdeklődnék, hogy milyen valós indokkal lehet egyrészt előzetes cenzust állítani az istenadta nép 4 évenkénti szavazása elé, másrész eközben ugyanezzel a - fogyatékosnak tekintett - alapanyaggal/néppel konzultálgatunk a jövő nagy és eldöntendő kérdéseiről is egyszerre?
Melyik cselekmény indoklása fals (kilógó lóláb)?

a_tom 2012.07.31. 16:52:49

Miért rossz az elő regisztráció?

A bizonytalanok sokszor úgy gondolkodnak hogy nincs értelme a szavazásnak, mindegyik opció rossz, szarok az egészre. Ugyanakkor azért ott van bennük az is hogy valamit tenni kéne, mert változtatni kell azon ami szar, csak még nem tudják mire.

Általában két dolgot közül választ majd:
- Szarik az egészre. Mindenki utál hivatalban ügyet intézni, sorba állni, odautazni, időt és pénzt áldozni ilyesmire. Minél több idő és energia, annál jobban utálja. Ha az utálat nagyobb mint az amúgy is alacsony szavazási kedv, a remény a változásra, akkor nem megy el egyáltalán.
- Választ magának egy feltételezhetően kisebbik rosszat, csak hogy elküldje a picsába a jelenlegi, konkrét, bizonyítottan balfasz, korrupt bagázst
- Annak az esélye hogy egy rossz ciklus után, bár elege van a mostaniból, de mégis újból rászavazzon mert a többit látatlanban mégrosszabbnak ítéli minimális

Tehát ez az egész cirkusz arra szolgál hogy azoknak a kedvét elvegye akiknek mindenből elege van, de azért a picsába elküldenék aki éppen kéznél van.

Lehet hogy ez nem a legmegalapozottabb döntés, de benne van a rendszer logikájában, szükség van rá és nem lehet korlátozni.

TTomi1 2012.07.31. 16:59:45

Ez műbalhé. Beregelsz, aztán elmész. Ha egyik manus se jön be, rajzolsz a lapra egy puncit.
Ha viszont elmenni is lusta vagy, nincs is miről beszélni: aki a seggét se képes megemelni, az le van ejtve, ne rinyáljon.

ez meg: "Ha húsz évig megvoltunk regisztráció nélkül, akkor most minek is ez a teher?" nem alapvető kérdés, hanem totál hülye kérdés. Nem csak itt, mindenhol, minden környezetben. Így nem lehet nekiállni semminek. képzeld, ha 89ben azt mondják, olyan jól megvoltunk szabad választás nélkül 40 évig, minek ide másmilyen.

Nigro notanda lapillo 2012.07.31. 17:00:49

@Zuckerbrot: rendben van, de akkor legyen olyan választási lehetőség is azon a cédulán, hogy: EGYIK SEM.

Wagem 2012.07.31. 17:11:59

No meg félázsiai ellenzéke/milla,dk,mszp,lmp/
Nyomorult társaság.

TTomi1 2012.07.31. 17:14:37

a lehetőség megvan: érvénytelen szavazat.

Farkantoán Chatpartner 2012.07.31. 17:28:47

Drága barátaim (értve ezen a belekottyszerű tántorgó tapírokat), ha ti azt mondjátok, a regisztráció úgy, ahogy van, minden körülmények között hitlerizmus, arra finom, szellemes, elmeélre valló ellenvetés az, hogy hiszen az Egyesült Államokban is van. Ellen-ellenérvként a gyűlölködő kirohanások viszont, hogy Amerikában a regisztráció ilyenésolyan, azért őrületes ökörségek, mert másról beszéltek, mint a vita tárgya. Ennek felfogásához egy öt éve világrajött agy is elegendő.

Farkantoán Chatpartner 2012.07.31. 17:34:36

@a_tom: igen helyes a demokratikus döntés jogát azokra korlátozni, akik számára a demokrácia nem vicc, nem buli, nem kolbász- és mosóporszerzési ingyenakció, hanem komolyan veendő eszköz a ti kisöprésetekhez.

Farkantoán Chatpartner 2012.07.31. 17:36:24

@Dr. Fred Edison: dönts, amikor akarsz, de ne kolbászért, láncszavazóként.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.07.31. 17:36:49

A fő probléma nem az, hogy regisztráció van vagy nincs, bár szerintem nem rossz ötlet.

A fő probléma ott van, hogy minek szavazzanak azok, akik a büdös életben egy fillérnyi adót nem fizettek be a közös kasszába.
Nem a nyugdíjasokról beszélek, még csak nem is a gyerekekről, vagy a munkanélküli segélyen élőkről, hanem azokról, akik már több éve élősködnek a társadalmon, de bárki máshoz hasonlóan szavazhatnak arról, hogy például kik döntsenek az ország költségvetéséről.
A potyautasoknak ne legyen beleszólása abba, hogy a mások által megkeresett pénzt miként osszuk el, és még sok más kérdésbe se.

Ezek a fő kérdések, nem a fenti liberós nyavalygások és álszenteskedő, demokratikus magatartást mímelő szépelgések.

Farkantoán Chatpartner 2012.07.31. 17:39:41

@Kara kán: figyelj, kánkán, ez balgaság - a nyomorék ne szavazhasson?

Balbágy 2012.07.31. 17:41:17

@Farkantoán Chatpartner:
Nagyon okos vagy.
Mondták már tutira ilyet neked.
Áfa is van sok helyen, csak nem 27%, de attól még áfa.
Sebességkorlátozás szintúgy.
És így tovább.
Másogódik hsz - edhez: és ki fogja meghatározni, hogy kinek komoly dilemma, kinek meg mosópór a demokrácia / szavazás / stb.?
Gondolom te és a magadfajták.

Farkantoán Chatpartner 2012.07.31. 17:44:35

@Balbágy: fajtázol, mukikám? Tulajdonképpen te egy rasszista söpredék vagy? ;)

Muzsikok közt 2012.07.31. 17:50:05

Érdekes érveléseket látok itten...:))

Akik amellett vannak hogy ne legyen előzetes regisztráció azok tulajdonképpen a saját szavazóelvbarátaikat tartják lusta, nemtörődöm népségnek. Nézek nagyot, gecc.

zipe moha 2012.07.31. 17:56:08

... a választást mindig azok döntik el akik részt vesznek rajta??? Micsoda álprobléma!!
AKIK JELÖLTET ÁLLÍTANAK azok döntenek! 20 év ide-oda való protest szavazás még nem elegendő lecke?Főleg ha az étlapon mindennek ugyanolyan íze van...micsoda szolgáltatás ez? Igényes közönség más éttermet választ vagy összefog és épít egy sajátot!
Moslékért járunk mindennap,ugyanoda...én már unom!

Balbágy 2012.07.31. 17:58:54

@@Balbágy: fajtázol, mukikám? Tulajdonképpen te egy rasszista söpredék vagy? ;)

Igen, láthatod is, hogy egy baloldalirasszistafasisztagyurcsányistával van dolgod.
Egyébként összesen ennyi jött le a válaszomból?
Gratula hozzá, mester.
És te esetleg utcaseprő vagy? Csak azért kérdezem, mert vagy kisöprésről, máskor meg söpredékről értekezel állandóan.

J.László 2012.07.31. 17:59:50

@Di622:
"kapitalizmus (van demokrácia)"
A hitleri Németországban kapitalizmus volt. A mai Kínában is az van. Mussolini Olaszországában is az volt. Mitől lenne a kapitalizmus egyből demokrácia?

KopaszMercis 2012.07.31. 18:23:03

@Zuckerbrot:
Attol mert megvakult valaki, meg el tudja magyarazni neked, hogy o tudja, hogy az eg kek...

K.Tomoceusz 2012.07.31. 19:10:18

@Kara kán: A fő problémád, hogy nem fizettek adót ?

Az Orbán Viktor egész életében közpénzen élősködött.

Élősdi létére ő szedi be az adót.

Ez nem főprobléma ?

Pedig neki nem csak szavazni van joga, hanem mindenhez.

Bármit és bármennyit akárhányszor ellophat, ahogy a félázsiai vére hajtja.

Erre adtatok neki felhatalmazást hülyebarmok.

svetapop 2012.07.31. 19:13:59

DEMOKRÁCIA PEDIG NINCS!!!
Hülyeség! A világon - bárhol - arra szavaznak, akinek jobb a reklámja! Értsd: több pénze van, vagy több pénzt költenek a népszarüsítésére a támogatóik. Támogatni persze sosem a lelkesedésből, mindig érdekből szoktak.
Az összefonódásokat persze, senki sem látja át, legkevésbé az iskolázatlan tömegek. Őket lehet legjobban manipulálni.

K.Tomoceusz 2012.07.31. 19:19:26

@svetapop:

Demokrácia pedig nincs, mert egy Viktor dönti el a budin ülve,
hogy ki szavazhat és milyen feltételekkel.

no successful 2012.07.31. 20:17:23

Ha az alapján döntene valaki, ki mennyit lopott, akkor a strabag demokraták, meg a szocik is mennének a lecsóba de örökre.
Az emberek nem hülyék, irogatjátok itt a Közgépes mutyit, de azt mindenki tudja a környezetéből is, hogy ti voltatok az elmúlt 20 év "vezező ereje" : ami a lopkodásokat illeti.
Tönkretett, majd bagóért privatizált cégek, Olajszőkítések, Minősített köztörvényes esetek, állami ingatlanok kijátszása, majd bérbe visszavétele, (lusta vagyok gépelni azért nem folytatom)
Nem is értem, hogy az M6-os alagútjait miért nem vették még fel pl. a világ csodái közé.
Úgyhogy ha ilyen közgépes duma nem müxik, mert azonnal jön mandinerbe vissza.

no successful 2012.07.31. 20:18:10

Ja a strabag demokraták már lecsóba mentek bocs

no successful 2012.07.31. 20:19:00

A liberálisokra gondoltam úgy általában

dvhr 2012.08.01. 07:48:08

@no successful: Olajszokitesnek mi koze az MSZP-hez?

labrabbit 2012.08.01. 08:00:41

@Zuckerbrot: - Jól látja Orbán hogy korlátozni kell a demokráciát a gazd-i versenyképesség érdekében, nem csak Mo-n.

Aha. Tehát engem, a családom, a szomszédaimat kell korlátozni, hogy versenyképes legyél Te, meg a viktoroncok. Nincs olyan, hogy versenyképes ország. Ez az egy életem van, és nem áldozom be mások boldogulásáért, bár szívesen vagyok szolidáris.

Orbánisztán a büdös életben nem lesz versenyképes, mert képtelen annak feltételeit megteremteni, de felismerni is.

Rémbódess 2012.08.01. 08:49:36

@Zuckerbrot: "Én elit-demokráciát akarok, ahol a proletár csak végrehajt. A gondolkodás nem nekik való."

Jajj, de imádom az ilyen elitista büfit. Csak akkor van nagy csodálkozás, hogyha a vezér álmodik egy nagyot és hipp-hopp a jogszabályok szerint te is a proletárok között találod magad, mert pl. nem rendelkezel legalább évi 1 milliárdos forgalommal bíró termelőegységgel. (Vagy nincs legalább 100 hold szőlőd Szárazsadányban.)

Szúrófény 2012.09.22. 08:43:01

@Makkasz:
Demokrácia? Ez a hazug népképviselet egy az állatvilágban teljesen lehetetlen, perverz helyzetet hozott létre. A vágómarhát a mészárosok letaglózzák: szegény marhák nem tehetnek róla. De van-e olyan örült képzelet, mely elképzelje, hogy a szarvasmarhák zászlós felvonulásban, éljent rikoltozva Kossuth-nótát énekelve válasszák meg azokat a mészárosokat, aki letaglózza őket? — megint Szabó Dezső! Mi mindent megírt ez az ember! Mi változott azóta? Talán a hülyeség lett nagyobb, a fal lett simább, melyről lepereg az intés, mint a borsó!

Szúrófény 2012.09.22. 08:43:51

Szabó Dezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság? Azt, hogy az illetők egy, az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai és pszichikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frazeológia szerint mely őket jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én.